De Sims 3 Bovennatuurlijk hands-on deel 2


Dinsdag 10 juli hebben wij het EA kantoor bezocht om een presentatie bij te wonen van De Sims 3 Bovennatuurlijk en zelf eens met het spel aan de slag te gaan. Dit is het tweede deel van ons Bovennatuurlijk hands-on verslag. Klik op de onderstaande knoppen om naar de review van De Sims 3 Bovennatuurlijk of het eerste deel van onze hands-on te gaan.

Review Hands-on deel 1  
 

Heksen


Heksen zijn magische wezens die kunnen toveren. Ze hebben wel een toverstaf nodig om hun talenten optimaal te kunnen benutten. Heksen zullen vanaf de leeftijdsfase tiener kunnen toveren met behulp van een toverstaf. Ze kunnen echter hun toverkrachten niet onbeperkt gebruiken. Elke heks zal een toverkrachtmeter hebben die aangeeft hoeveel toverkracht ze nog kunnen gebruiken. Als een heks over te weinig magie beschikt, dan zullen zijn of haar krachten steeds zwakker worden totdat de toverkracht helemaal is uitgeput. Als ze weinig magie hebben, dan is de kans ook groter dat toverspreuken zullen mislukken. De toverkrachtmeter zal overigens automatisch langzaam aangevuld worden. Om hun toverkrachtmeter snel weer aan te vullen kunnen heksen een rondje door de bezembaan vliegen of een gedestileerde magie-elixer innemen.

Toverkrachten nemen gelukkig niet zo heel erg snel af. Op de bovenstaande afbeelding is de verandering in de toverkrachtmeter te zien na het uitspreken van de toverspreuk ‘overgangsritueel’. Na het uitspreken van deze toverspreuk nemen de toverkrachten slechts een beetje af waardoor ze makkelijk meer dan 3 toverspreuken kunnen uitspreken.


Iedere heks krijgt een eenvoudige toverstaf, maar er zijn ook 9 verschillende toverstaffen te koop in de koopmodus voor het geval je Sim de staf kwijtraakt of op zoek is naar een betere toverstaf. Iedere toverstaf heeft in verschillende mate invloed op het succes (spreukenaccuraatheid) en de efficiëntie van de bedreven magie (magische verbruiksefficiëntie). Als je heks bijvoorbeeld een toverstaf gebruikt met een hoge spreuken accuraatheid, dan heeft de toverspreuk een grote kans van slagen. Mocht de toverstaf daarnaast een gemiddelde of lage magische verbruiksefficiëntie hebben, dan zal de toverkrachtmeter sneller afnemen bij het gebruik van deze toverstaf.

Voor heksen is er een nieuwe levenslange beloning: ‘Toverhanden’. Heksen met Toverhanden hebben geen toverstaf meer nodig voor het uitspreken van toverspreuken. Daarnaast zullen hun toverspreuken nooit meer mislukken! Het uiterlijk van heksen zal overigens niet veranderen door het uitspreken van goede of kwade toverspreuken. Ook hoeven ze net zoals de andere bovennatuurlijke wezens geen speciale kleding te dragen. Heksen hoeven dus bijvoorbeeld niet een groene huid te hebben en een puntmuts. Het is wel mogelijk om ze een groene huid en puntmuts te geven, maar je kan heksen ook een normale huidskleur geven en kleding laten dragen die normale Sims ook dragen.


Andere Sims kunnen ook proberen om de toverstaf te gebruiken. Hun pogingen om ermee te toveren zullen echter mislukken, aangezien Sims toch echt een heks moeten zijn om succesvol toverspreuken te kunnen uitspreken met de toverstaf.

Heksen kunnen wat met magie spelen, een appel oproepen en toverspreuken en vloeken uitspreken. Heksen zullen door te toveren beter worden en meer toverspreuken en vaardigheden leren. Telkens wanneer je heks een nieuwe spreuk heeft geleerd, zal je tips te zien krijgen over het gebruik van deze toverspreuk. Door toverspreuken te gebruiken en met andere heksen te duelleren, kun je een betere heks worden.


Toverspreuken vallen over het algemeen onder een van deze drie categorieën: bezweringen, vloeken en rituelen. Bezweringen vallen onder de positieve of goede toverspreuken. Sims kunnen bezweringen op zichzelf of anderen gebruiken. Bezweringen variëren van eenvoudige geluksbezweringen tot liefdesbezweringen. Vloeken zijn schadelijke ‘valse’ toverspreuken. Enkele voorbeelden zijn de blaasvloek (leuk tijdens feestjes) en de paddenvloek. Rituelen zijn toverspreuken die op voorwerpen of kavels kunnen worden gebruikt. De effecten zijn zeer verschillend en variëren van het transformeren van verzamelbare voorwerpen (overgangsritueel) tot het schoonmaken van het huis.

Heksen met de karaktereigenschap goed zullen vanzelfsprekend meer wensen krijgen om goede spreuken te gebruiken. Heksen met de karaktereigenschap vals zullen daarentegen liever valse spreuken gebruiken. Dat betekent niet dat je als goede of valse heks alleen maar spreuken uit één categorie kunt gebruiken. Zelfs de meest zachtaardige heksen moeten ten slotte zo nu en dan een vervelende vloek uit kunnen spreken! Hieronder volgen een aantal toverspreuken en vloeken die onze Sim kon uitspreken.

Toverspreuken / bezweringen: blaasspreuk, geluksspreuk, hongerbetovering, hygiënebetovering, liefdesspreuk en zonnespreuk
Vloeken: blaasvloek, hongervloek, hygiënevloek, pestvloek, spookvloek en paddenvloek.

De meeste bezweringen en vloeken hebben betrekking op de behoeften van je Sims, maar er zijn ook nog andere toverspreuken. Zo kan een heks bijvoorbeeld iemand charmeren met een geluksspreuk waardoor ze een geluksdag zullen hebben of de hele buurt vervloeken met een pestplaag! Heksen kunnen rituelen uitvoeren om voorwerpen om hen heen aan te passen of de elementen aanwenden om Sims en voorwerpen met vuur en ijs te bestoken.

IJsbal is een van die spreuken die niet echt onder de categorie bezwering of vloek valt (omdat het eerder een soort elementaire spreuk is), maar hij is zeker leuk om te gebruiken. Wil jij de riolering van je buren kapot maken? Dan is het tijd voor de ijsbalspreuk! Wil jij een Sim laten klappertanden en koukleumen? Dan is het tijd voor de ijsbalspreuk! Bovendien heb je met deze spreuk de kans om een Sim in een ijsblok te transformeren, wat betekent dat de betreffende Sim een tijdje bevroren zal blijven.

Soms zijn toverspreuken leuk, soms zijn ze handig en soms zijn ze duister en gevaarlijk. De spookvloek is echt een van die duistere toverspreuken, want hiermee kan je heks een geest uit het hiernamaals oproepen, die een slachtoffer dagen zal achtervolgen. Er zit voor een vervloekte Sim niets op dan wachten tot de vloek voorbij is, of vrienden maken met de geest die het op hem of haar gemunt heeft. Wees gewaarschuwd: deze spreuk moet je heel voorzichtig uitspreken! Alle spreuken kunnen mislukken (wat soms resulteert in desastreuze gevolgen voor de heks) en bij de spookspreuk zijn de gevolgen wel heel extreem. Als het niet goed gaat, kan de heks die de spreuk gebruikte overlijden!

We hebben onze heks een appel laten oproepen. Jammer genoeg kregen wij een rot exemplaar. We weten dan ook niet precies wat het doel is van deze toverspreuk. Misschien is het alleen maar om de honger van je Sim te stillen, maar wellicht kan een meer ervaren heks een bijzondere appel tevoorschijn toveren.Heksen kunnen ook gewoon wat met magie spelen of tijdens een gesprek met een andere Sim enthousiast zijn over magie of opscheppen over op een bezem vliegen.


Heksen kunnen verzamelvoorwerpen zoals edelstenen, metalen, voedsel, zaadjes, vissen (in een vissenkom) en insecten (in een terrarium) betoveren met de spreuk overgangsritueel. Door deze toverspreuk zorgt ervoor dat een verzamelvoorwerp op magische wijze in een ander verzamelvoorwerp transformeert. De ene keer kan je vis in een zeldzaam zaadje veranderen en een andere keer verandert de vis misschien wel in een aantal worstjes of een insect! Onze heks begon met een vis en uiteindelijk hebben we nadat een aantal zaadjes, insecten en worstjes voorbij zijn gekomen een leuke pad eraan overgehouden.

Ervaren heksen kunnen zombies oproepen door een van hun toverspreuken uit te spreken op een urn of grafsteen.

Hoewel er geen bovennatuurlijke huisdieren zijn, zullen heksen die een kat of andere kleine huisdieren hebben een aantal voordelen daarvan ondervinden. Zo zullen ze onder meer beter zijn met de toverstaf en een beter humeur hebben. Ook zal hun toverkrachtmeter minder snel leeglopen zodat ze meer toverspreuken kunnen uitspreken.

Je hebt heksen in alle leeftijdscategorieën. Er zijn heksenvaardigheden die Sims zelfs al in hun kindertijd kunnen ontwikkelen. Houd de speelgoedkist van je kleine heksje goed in de gaten tijdens het spelen want anders kunnen ze zich misschien op magische wijze vermenigvuldigen! Toch uiten de heksenkrachten zich pas echt tijdens de tienerjaren aangezien heksen dan een toverstaf krijgen en daardoor pas echt kunnen toveren.