De Sims 4 GamesCom verslag

We waren op GamesCom 2013 aanwezig en daar konden we al spelen spelen met een vroege versie van “Sims creëren” in De Sims 4. Ook kregen we tijdens de Sims 4 presentatie de gelegenheid om vragen te stellen aan de producers van De Sims 4. We willen hierbij EA graag bedanken voor deze kans en ook voor het leuke De Sims 4 t-shirt en officiële De Sims tijdschrift wat we hebben gekregen.

De Sims 4 is trouwens nog wel in pre-alpha fase dus het kan zijn dat er nog dingen worden veranderd of toegevoegd. Daarnaast waren er ook veel opties gewoon nog niet beschikbaar.

Sims Creëren (Creëer-een-Sim)

Sims Creëren (Creëer-een-Sim) is erg uitgebreid in De Sims 4. Je kan allerlei details van je Sims aanpassen door erop te klikken en ermee te slepen. Je Sims zijn als het ware een hoop klei die je kan kneden. Wil je een Sim met een buikje, een lange neus of grote oren? Het kan allemaal in De Sims 4. Brede of smalle schouders, gespierd of ongetraind; je kan vrijwel alles aanpassen. Ook de stand van de ogen, de huid rondom de ogen, de grootte van de pupillen, de lippen van je Sims, hun wangen, de grootte van hun voeten en nog veel meer zijn aan te passen. Vooral de huidskleuren zien er veel realistischer uit dan in eerdere Sims delen. Door de vele details kan je bijvoorbeeld nu veel makkelijker Aziatische Sims maken. Je kan alleen niet de lengte van je Sims aanpassen. Alle Sims in De Sims 4 zullen dus even lang zijn. Je hoeft trouwens niet alles helemaal zelf te maken als je dat niet wilt. Er zijn al een paar standaard gezichten en lichamen waar je uit kan kiezen en die kan je dan eventueel weer verder aanpassen naar je eigen smaak.

Je kan ook de manier van lopen per Sim aanpassen zodat je echt unieke Sims kan maken. Er zijn vier soorten loopjes die je kan kiezen voor je Sims. Verder zien er drie verschillende stemmen die je voor je Sim kan kiezen en vervolgens kan je ook per stem nog de toonhoogte aanpassen. Verder zijn er momenteel vijf sloten aanwezig voor eigenschappen in CAS en eentje voor de levenswens. Dus waarschijnlijk kunnen je Sims vijf verschillende eigenschappen hebben.

De Sims 4 Creëer-een-Sim

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je kan nu ook hoeden los instellen van kapsels. Ja, je leest het goed: hoeden zijn in De Sims 4 geen onderdeel meer van het kapsel en je kan ze dan ook combineren met elk kapsel dat je wilt! Als je een wat ‘wilder’ kapsel hebt met meer volume dan zal dat ook automatisch aangepast worden zodat het prima onder de hoed past zonder uit te steken. Je hebt dus geen last van haarplukken die door de hoed gaan. Het haar onder de hoed zal er net zo uit zien als dat je in het echt een hoed zal opzetten. Ook sluiten de schoenen veel beter aan bij de broeken in De Sims 4. Op de laatste twee screen hieronder zie je onze vrouwelijke Sim die een strakke broek aan had. Hierdoor zullen haar laarzen over de broek heen gaan. Op de andere screens waarop deze Sim een hoedje draagt heeft ze echter een wijde broek aan. Het is niet helemaal duidelijk te zien, maar nu valt haar broek dus over de laarzen heen. Het is erg fijn om te zien dat er dus rekening wordt gehouden met strakke en wijdere broeken en dat alles zo goed lijkt aan te sluiten in De Sims 4 zonder dat je bijvoorbeeld de laarzen door de broek heen ziet gaan.

Wel vonden we het wat jammer dat er (nog) geen Creëer-een-Stijl aanwezig was. Er waren wel een aantal presets aanwezig zoals je nu ook al hebt in De Sims 3. Per outfit waren er dan een paar kleurencombinaties waaruit je kon kiezen. We hebben nog gevraagd aan de producers of Creëer-een-Stijl in CAS of de koop- en bouwmodus terug zal komen, maar daar zijn ze nog niet helemaal over uit. Het is dus nog niet helemaal zeker op het moment of er definitief geen Creëer-een-Stijl zal komen in De Sims 4 of dat ze dit later er nog in gaan bouwen.

 

 

De nieuwe wereld: Gartenbezirk

In het officiële tijdschrift dat we van EA kregen staat dat de nieuwe wereld in De Sims 4 niet zonder reden “Gartenbezirk” heet. Deze nieuwe buurt wordt namelijk gekenmerkt door de vele mooie villa’s en bloeiende tuinen die je er kan vinden. Er staat verder jammer genoeg niet of dit ook de enige wereld zal zijn in De Sims 4. Maar het lijkt erop dat we in De Sims 4 dus net zoals in De Sims 2 weer aparte namen zullen krijgen voor alle landen in plaats van dat elk land dezelfde Engelse naam zal krijgen zoals in De Sims 3. In het Duits heet de nieuwe wereld “Gartenbezirk”, wat waarschijnlijk in het Engels “Garden District” zal worden en in het Nederlands zoiets als “Tuindistrict”. In het artikel staat verder weinig over deze nieuwe wereld, maar uit de screens is op te maken dat er inderdaad een tram zal rijden door de hele buurt en dat de wereld erg kleurrijk is met parken en veel bloemen en planten. Daarnaast zijn er ook een aantal ronde wegen aanwezig met brede voetpaden.

De Sims 4 Riviera
In De Sims 3 Vooruit in de Tijd kan je de holografische projector ook “De Sims 4 Riviera” laten projecteren als je die hebt gevonden. Of dit ook dezelfde wereld is als Gartenbezirk is nog niet helemaal duidelijk. Misschien zitten er wel twee (of meer) werelden in De Sims 4, maar het kan ook net zo goed een screen uit dezelfde wereld zijn.
 

 

Huizen bouwen in De Sims 4

Er zijn verschillende nieuwe opties bijgekomen in de bouwmodus waardoor je nog sneller het huis van je dromen kan bouwen. Met de nieuwe ‘blokken-modus’ kan je niet alleen snel en makkelijk een kamer uitbreiden door ‘m groter te slepen, maar je kan er ook complete kamers met hun inrichting mee verplaatsen! Geen gedoe meer met lastig uitbreiden en ramen weer verplaatsen aangezien deze nu gewoon mee komen. Je kan overigens ook nog steeds op de normale manier huizen bouwen dus als je liever zonder het nieuwe blokkensysteem werkt dan kan dat ook. Een andere nieuwe optie is dat je nu de hoogte van de muren kan aanpassen.

In het De Sims 4 artikel in het officiële tijdschrift staat verder dat als je bijvoorbeeld de badkamer iets wilt verkleinen met het nieuwe blokkensysteem, dat dan de belangrijkste objecten zoals de douche, de badkuip of de badkuip niet zullen verdwijnen. Het spel zal bij een kleine ruimte in eerste instantie decoraties zoals rekken en kasten weghalen om ruimte te besparen.

 

 

Emoties

Emoties spelen een grote rol in De Sims 4. Je Sims kunnen 15 verschillende stemmingen hebben. Zo kan je Sim bijvoorbeeld zelfverzekerd, tevreden, dolkomisch, somber, droevig, woedend, boos, humeurig, flirterig of gepassioneerd zijn. Dit is ook van invloed hoe ze zich gedragen, welke interacties ze hebben en zelfs hoe ze zich bewegen. Woedende Sims zie je bijvoorbeeld ook boos rondlopen. Verschillende dingen kunnen een bepaalde uitwerking hebben op hun emoties. Zo kan bijvoorbeeld het spelen van een triest deuntje op de viool andere Sims verdrietig maken. En als je een andere Sim prikt met een voodoopop dan zal hij of zij waarschijnlijk erg boos worden! Als dat gebeurt dan kunnen je Sims eventueel wat stoom afblazen door tegen de nieuwe boksbal te slaan. Ook decoraties in het huis kunnen een bepaald effect hebben op de emoties van je Sim. Versier je huis bijvoorbeeld met pikante schilderijen om je Sims sneller in een romantische bui te krijgen.

 

 

Multitasken en groepsinteracties

Sims kunnen in De Sims 4 ook meerdere dingen tegelijk doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld terwijl ze aan de eettafel zitten af en toe een hap nemen van hun maaltijd terwijl ze tegelijk bezig zijn met hun gsm en met een andere Sim aan tafel praten. Ook groepsinteracties zullen veel natuurlijker verlopen en Sims zullen elkaar ook meer aankijken als ze met elkaar praten in een groep.
 

 

Twee relatiebalken: vriendschappelijk en aantrekkelijkheid

Anstelle von einem gibt es nun zwei Beziehungsbalken, einen für platonische Freundschaften und den anderen für Attraktivität. Daraus entstehen etwa Seelenverwandtschaften, in denen man alles miteinander teilt, aber auch spezielle Freundschaften, die einen ganz bestimmten Nutzen verfolgen – Freunde mit gewissen Vorzügen müssen nicht von Hochzeit und Kindern träumen, um sich für ein bisschen Woohoo zu treffen.

In het De Sims 4 artikel in het officiële tijdschrift staat daarnaast een interessant stuk over dat er nu twee relatiebalken zijn: eentje voor gewone vriendschap en eentje voor ‘aantrekkelijkheid’ (de mate waarin Sims tot elkaar zijn aangetrokken). In De Sims 4 kan je Sim ook een ‘vriend met voordelen’ (friends with benefits) hebben. Ze hoeven niet meer per se meteen aan trouwen en kinderen te denken om O jaa! met elkaar te kunnen doen.

 

 

Veel nieuwe voorwerpen

In De Sims 4 zijn er veel nieuwe voorwerpen en dingen voor je Sims om te doen. Zo kunnen je Sims bijvoorbeeld viool spelen, tegen de boksbal slaan, met een raket reizen en ongetwijfeld nog veel meer! Er zijn stereo’s, tv’s voor aan de muur, fitnessapparatuur, veel nieuwe meubels waaronder tafels van glas, veel nieuwe planten voor binnen en buiten en nog veel meer.

Verder staat er in het De Sims 4 artikel in het officiële tijdschrift dat de koeienplant ook weer van de partij zal zijn in De Sims 4 en dat er ook een cupcakemachine zal zijn waarmee je Sims heerlijke cupcakes kunnen bakken. Onderstaande screens van de koeienplant en de cupcakemachine (die ook in het officiële tijdschrift zijn te zien) zagen we ook al eerder in het Games magazine. De koeienplant eet niets vermoedende bezoekers op en vervolgens kan je de koeienplant melken zodat je hun krachten in je op kan nemen.