De Sims 4 E3 overzicht: wat is er tot nu toe bekend?

De Sims 4 zal in Nederland en België vanaf 4 september 2014 verkrijgbaar zijn. Sinds het E3 2014 evenement en De Sims 4 CAS demo is er veel nieuwe informatie bekend geworden over De Sims 4. Op deze pagina kan je ons overzicht vinden van wat er momenteel allemaal bekend is over De Sims 4.

Werelden

Er zijn twee werelden in De Sims 4: Willow Creek en Oasis Springs. In de toekomst zullen er waarschijnlijk meer werelden worden toegevoegd met uitbreidingen.
 

Unieke verzamelbare voorwerpen

Sommige verzamelbare voorwerpen kan je alleen in een bepaalde wereld vinden. Als voorbeeld noemt EA dat als je bijvoorbeeld een smakelijke groentesoep wilt bereiden [1]. De wortels die je daarvoor nodig hebt zijn in Oasis Springs te vinden, maar uien kan je alleen in Willow Creek vinden. Om het perfecte gerecht te kunnen bereiden zal je dus naar beide werelden moeten reizen om zo de juiste ingrediënten te verzamelen.
 

Andere werelden bezoeken en verhuizen

In De Sims 4 is het mogelijk om andere werelden te bezoeken. Als je Sims in bijvoorbeeld Willow Creek wonen, dan is het dus mogelijk om op bezoek te gaan in Oasis Springs. Ook kan je tussen huishoudens wisselen die in verschillende werelden wonen. Ben je bijvoorbeeld met de familie Van de Kerkhof aan het spelen in Willow Creek, dan kan je makkelijk overschakelen naar bijvoorbeeld de familie Landgraaf in Oasis Springs. Het is ook mogelijk om te verhuizen binnen dezelfde wereld of naar een andere wereld zonder dat de relaties, vaardigheden en banen van je Sims verloren gaan [2a]. En als je een ander huis wilt dan kan je nu ook heel simpel een nieuw huis plaatsen op jouw kavel zonder dat je daarvoor de kavel hoeft te verlaten [2b].

 

Buurten en openbare ruimtes

Elke wereld bestaat uit vijf buurten met elk hun eigen uitstraling en kenmerken. Willow Creek heeft daarnaast nog een zesde buurt die bestaat uit een enkele grote kavel waar het Magnolia Blossom Park op staat. In iedere wereld zijn er al twee kant-en-klare buurten vormgegeven met openbare locaties [2c]. Een buurt bestaat uit maximaal vijf kavels (woonkavels of openbare kavels) en de openbare ruimte [5]. Er kunnen maximaal 20 Sims tegelijk aanwezig zijn in één buurt (zowel op de actieve kavel als in de openbare ruimte) [4].

Openbare ruimtes
De openbare ruimte is de ruimte buiten de kavels in een buurt. Deze ruimte buiten de kavels is veel interactiever dan bij De Sims 3 het geval was. Zo zullen er standaard interactieve voorwerpen aanwezig zijn in deze openbare ruimtes die ook door andere Sims die in de buurt zijn automatisch zullen worden gebruikt [6]. Deze openbare ruimtes maken de buurten in De Sims 4 veel levendiger en geven minder snel het idee van een strikte scheiding tussen de verschillende kavels waardoor het meer één geheel vormt. SimGuruGraham gaf als voorbeeld dat er bijvoorbeeld (kleine) parken zich kunnen bevinden in de openbare ruimtes [7]. Maar parken kunnen ook nog steeds aanwezig zijn op normale openbare kavels. Hoewel er dus interactieve voorwerpen aanwezig zijn in de openbare ruimtes, zal het helaas niet mogelijk zijn om zelf dingen aan te passen aan de openbare ruimtes [8].

Wereld bewerken
In De Sims 4 kan je ook de kavels in de buurten aanpassen via Wereld bewerken. Het is mogelijk om openbare kavels naar woonkavels te veranderen en andersom [9]. Je kan – net zoals in De Sims 3 – via Wereld bewerken openbare kavels helemaal aanpassen naar je eigen smaak met de koop- en bouwmodus [10]. En het is natuurlijk ook mogelijk om nieuwe huizen te bouwen of aan te passen.
 

 

De wereld: Willow Creek

Willow Creek is een mooie groene wereld met een heuvelachtig landschap.

 

 

Buurt 1

Zoals eerder gezegd is De Sims 4 Willow Creek onderverdeeld in vijf buurten die elk hun eigen uitstraling hebben. Er is nog niet veel informatie vrijgegeven over de indeling van deze buurten, maar op veel screens zien we onder meer een tram die door de buurt rijdt (die je Sims overigens niet echt kunnen gebruiken) en mooie villa’s en bloeiende tuinen. Dit is vermoedelijk één van de buurten in Willow Creek.

 

 

Buurt 2: Riviera

We vermoeden dat de tweede buurt Riviera heet. In De Sims 3 Vooruit in de Tijd kan je de holografische projector een concept art van De Sims 4 onder de naam “De Sims 4 Riviera” laten projecteren als je die hebt gevonden.

de sims 4 Riviera

Bovenstaande concept art lijkt meerdere malen op de achtergrond van video’s van De Sims 4 voorbij te komen. Vermoedelijk is de Riviera dus één van de buurten in Willow Creek.

 

 

Buurt 3

Aan de ene kant van de rivier die door Willow Creek stroomt is een woonwijk.

de sims 4 willow creek

 

 

Buurt 4 en 5: Openbare Locaties

Er zijn twee buurten met openbare locaties. Het kan zo zijn dat één van deze buurten met “Riviera” aangezien er nog weinig over bekend is. Er is hier onder meer een sportschool, bibliotheek, nachtclub, museum en lounge aanwezig.

 

 

Buurt 6: Magnolia Blossom Park

Magnolia Blossom Park is niet echt een buurt, maar één grote openbare kavel met een grote openbare ruimte er omheen. Dit grote park kunnen je Sims bezoeken om onder meer te ontspannen, vissen, schaken en andere Sims te ontmoeten. Ook is er een klimrek en piratenschip voor de kinderen om in te spelen.

 

 

De wereld: Oasis Springs

Oasis Springs is een woestijnachtige wereld. Onder meer de familie Landgraaf woont hier.

 

 

Creëer een Sim (CAS)

Doelen en bonuseigenschappen

In De Sims 4 kan je een doel kiezen voor je Sim. Als ze dit doel volbrengen zullen ze een beloningseigenschap verdienen. Ook kinderen kan je al een doel geven maar pas als ze tiener worden zullen ze hun definitieve doel kiezen. Meer over doelen en extra eigenschappen kan je lezen op onze pagina over De Sims 4 doelen, bonuseigenschappen en beloningseigenschappen.

de sims 4 bonuseigenschap en doel

 

 

Eigenschappen

In De Sims 4 kan je volwassen Sims drie verschillende eigenschappen meegeven (exclusief bonus- en beloningseigenschap). Tieners hebben twee eigenschappen en kinderen één. Er zijn 35 eigenschappen (exclusief bonus- en beloningseigenschappen) die zijn onderverdeeld in vier categorieën zodat je ze makkelijker kan vinden. Een aantal eigenschappen gaan niet samen met andere eigenschappen, zoals bijvoorbeeld “goed” met “gemeen” en “slons” en “netjes”. Op onze pagina met De Sims 4 eigenschappen kan je een overzicht vinden van alle eigenschappen in De Sims 4.

 

 

Vaardigheden

Net zoals in eerdere Sims games zijn er in De Sims 4 weer vaardigheden die je Sims kunnen uitoefenen. Tot nu toe zijn er acht vaardigheden bevestigd voor De Sims 4 [13]:

  • Viool spelen
  • Piano spelen
  • Gitaar spelen
  • Hacken
  • Schrijven
  • Koken
  • Tuinieren
  • Video gaming [14]
  • Charisma [14a]
  • Komedie [14b]

Dit zijn alleen de vaardigheden die tot nu toe bevestigd zijn voor De Sims 4, het kan zo zijn dat er later nog meer vaardigheden bekend worden gemaakt. Kinderen kunnen in ieder geval de vaardigheden piano en viool spelen leren en verbeteren [14c].

 

 

Leeftijdscategorieën

In De Sims 4 zijn er de volgende levensfases: baby, kind, tiener, jongvolwassene, volwassene en oudere. Peuters zijn op dit moment nog niet aanwezig in De Sims 4, maar deze leeftijdsgroep wordt vermoedelijk nog later toegevoegd. Tieners, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen zullen allemaal dezelfde lengte hebben in De Sims 4 [15].

 

 

Carrières

Je Sims kunnen een carrière starten in De Sims 4 om geld te verdienen. Net zoals in voorgaande Sims-spellen zijn er bij elke carrière 10 niveaus die je Sims kunnen bereiken. Als je ver raakt in bepaalde carrières zal je bepaalde beloningen vrijspelen voor in het spel. Op dit moment zijn de entertainer carrière en koken carrière bevestigd.

Geen werkrabbitholes
Er zullen in De Sims 4 geen rabbitholes zijn waar je Sims in verdwijnen als ze naar hun werk gaan. Als Sims naar hun werk gaan dan zal je ze de kavel af zien lopen en verdwijnen. Ze zijn dan direct op hun werk en hoeven dus niet nog naar een bepaald gebouw te gaan [16].
 

 

Automatisch opslaan

Er zit een functie in De Sims 4 waardoor het spel automatisch kan worden opgeslagen. Dit werkt volledig op de achtergrond en zal ook niet je bestaande spel automatisch overschrijven, zodat het alleen werkt als je het nodig hebt [17].
 

 

Verdiepingen, funderingen en kelders

Er zijn geen kelders in De Sims 4 [18]. Verder kan je maximaal drie verdiepingen bouwen. SimGuruGraham sluit echter niet uit dat er later nog de mogelijkheid zal worden toegevoegd om meer verdiepingen te bouwen aangezien de beslissing om de limiet op drie te zetten met het oog op de prestaties is gemaakt en niet omdat het technisch niet mogelijk zou zijn [19]. Ook heeft SimGuruGraham bevestigd dat je zolders kan bouwen in De Sims 4. Hoewel je op een zolder voorwerpen kan zetten telt de zolder in principe niet mee als extra verdieping.

Funderingen
Funderingen worden in De Sims 4 onder elke ruimte geplaatst (tenzij je vanzelfsprekend geen fundering hebt gekozen). Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om het huis op een fundering te plaatsen en de garage of tuinhuisje zonder fundering [20]. Maar mogelijk wordt dit in de toekomst nog mogelijk gemaakt.
 

 

Diensten

In De Sims 4 kunnen je Sims een schoonmaker inhuren. Dit kan zowel eenmalig als een dagelijkse service. Het zal echter niet mogelijk zijn om een hovenier (tuinman) in te huren om de tuin van je Sim te doen. Je zal wel hoveniers bezig zien in de openbare tuinen [21].
 

 

Screens bekijken in het spel

Screenshots die je in De Sims 4 hebt gemaakt kan je bekijken zonder het spel te verlaten. Uiteraard kan je ook nog steeds buiten het spel je screens bekijken en delen. Daarnaast kan je nu een zelfgemaakte screen gebruiken voor de herinneringen van je Sim [22]. Het is alleen niet mogelijk om direct in CAS (Creëer-een-Sim) screens te maken.
 

 

Bronnen
[1] “Welkom in Oasis Springs!” producerblog.
[2a] “Welkom in Oasis Springs!” producerblog.
[2b] De Sims 4 Gameplay Walkthrough trailer (vanaf ongeveer 13:47).
[2c] “Welkom in Oasis Springs!” producerblog.
[2] Bericht van SimGuruGraham op het officiële forum.
[3] Interview met PR Manager Charlie Sinhaseni op Gamezone.
[4] Bericht van SimGuruGraham op het officiële forum.
[5] Bericht van SimGuruGraham op het officiële forum.
[6] Bericht van SimGuruGraham op het officiële forum.
[7] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[8] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[9] Bericht van SimGuruGraham op het officiële forum.
[10] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[11] Zie ons De Sims 4 GamesCom 2013 verslag.
[12] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[13] De Sims 4 artikel in het officiële The Sims magazine (O jaa! doen is later vervallen [1] [2]).
[14] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[14a] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[14b] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[14c] Bericht van SimGuruAzure op Twitter.
[15] Bericht van SimGuruGraham op ModtheSims.
[16] Verschillende tweets van SimGuru’s.
[17] Verschillende tweets van SimGuru’s.
[18] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[19] Verschillende tweets van SimGuruGraham.
[20] Bericht van SimGuruGraham op Twitter.
[21] Verschillende tweets van SimGuruGraham.
[22] Verschillende tweets van SimGuruGraham.