De Sims 4 Aan het Werk Review

De Sims 4 Aan het Werk is het eerste uitbreidingspakket voor De Sims 4. Met deze uitbreiding worden drie splinternieuwe actieve carrières toegevoegd waarbij je jouw Sims kan volgen en besturen tijdens hun werk als arts, detective of wetenschapper! Ook kunnen je Sims lekker gaan shoppen in de nieuwe buurt Magnolia Promenade of zelfs hun eigen winkel starten. Of je nu een gigantische kledingwinkel, een gezellige en knusse bakkerij wilt maken of de creatieve foto’s van je Sim wilt verkopen: het kan allemaal! In deze review van De Sims 4 Aan het Werk zullen we alle nieuwe mogelijkheden die deze uitbreiding heeft te bieden uitvoerig bespreken. Dus ga er maar eens goed voor zitten, want wij gaan aan het werk!
 

Inhoudsopgave

 

Nieuwe buurt: Magnolia Promenade

In De Sims 4 Aan het Werk is er een nieuwe wereld die je Sims kunnen bezoeken: Magnolia Promenade. Dit is geen volledige wereld zoals Willow Creek of Oasis Springs, maar een buurt met vier kavels en een aantal openbare parken er omheen. Op drie van deze kavels vind je kant-en-klare winkels die je Sims kunnen bezoeken of kopen en zelf kunnen runnen. De vierde kavel is een lege kavel waar je Sims kunnen gaan wonen of bijvoorbeeld een eigen winkel kunnen starten als je het soort kavel aanpast naar een winkel.

Magnolia Promenade is een redelijke grote buurt die er leuk en gezellig uitziet, maar helaas is er niet iets anders te doen dan dat we al gewend zijn van het basisspel. Er is een speeltuin voor de kinderen, er zijn schaakborden en plekken waar je Sims kunnen zitten en eten. Ook kunnen ze vissen, kikkers verzamelen en planten oogsten, maar dit is niet een buurt waar je heen gaat om collecties compleet te maken aangezien er helaas weinig is te vinden. En aangezien de openbare ruimten niet zijn aan te passen kan je helaas ook niet eventueel zelf dingen aanpassen of wat leuke dingen toevoegen.


Tijd om te gaan winkelen!

Je Sims kunnen nu naar hartenlust winkelen in Magnolia Promenade. Er zijn standaard al drie winkels aanwezig: een kledingwinkel, een winkel waar ze onder meer speelgoed en tuinkabouters verkopen en nog een grote kleding- en meubelzaak in één. Je kan eventueel ook zelf winkels maken en downloaden vanaf de Galerij. Als je vervolgens voorwerpen te koop zet en de winkel verkoopt, dan wordt de winkel gerund door NPC’s de volgende keer dat je de winkel bezoekt. Bij winkels gerund door NPC’s wordt de voorraad automatisch weer aangevuld elke keer als je de winkel bezoekt, dus je kan rustig met meerdere families door blijven winkelen zonder dat je nog iets hoeft te regelen. Je kan ook gaan winkelen bij een winkel die door een andere familie wordt gerund. Zo kan je dus bijvoorbeeld makkelijk speciale voorwerpen zoals carrièrebeloningen tussen families uitwisselen.


Het runnen van een winkel

Verkoop alles: van voorwerpen uit de koopmodus tot zelfgemaakte schilderijen en zelfgebakken taarten

In De Sims 4 Aan het Werk kan je ook je eigen zaak starten. We nemen hiervoor een kijkje bij Tom, een vrolijke jongeman die net jongvolwassen is geworden. Hij kan niet wachten om zijn eerste winkel te openen. Omdat Tom niet veel geld heeft, hebben we zelf voor hem een kleine winkel gebouwd. Je kan een winkel in iedere buurt starten als je het kaveltype naar ‘winkel’ hebt aangepast. Helaas is het niet mogelijk om een winkel op je thuiskavel te starten, dus je zal al redelijk wat geld moeten hebben om een kavel te kunnen kopen waar je je winkel kan starten.

Tom droomde er als kleine jongen al van om ooit een bakkerij te runnen, dus we plaatsten op de kavel een volledig ingerichte ruimte met een bakkerij die in het spel is te vinden. Maar omdat Tom nog weinig ervaring heeft met koken en bakken, leek het ons ook handig om daarnaast een kleine elektronicazaak te starten om snel inkomsten te kunnen verdienen.

Zet alles te koop!
Je kan in winkels alles uit de koopmodus verkopen, maar ook kleding (via paspoppen) en allerlei zelfgemaakte spullen zoals voedsel, schilderijen, foto’s, planten uit de tuin en zelfgeschreven boeken. Via de kassa kan je de winkel beheren: je kan onder meer de prijzen en bedrijfsuniformen instellen en advertenties kopen om meer bezoekers te lokken. Met een simpele klik op een voorwerp kan je bepalen welke voorwerpen je te koop wilt zetten.

Nadat Tom een aantal computers te koop had gezet was het tijd om de winkel te openen. Al snel kwamen de eerste klanten naar binnen, maar Tom wist als onervaren verkoper nog niet goed hoe hij zijn klanten het beste kon overtuigen. Vol goede moed stapte hij op een klant af, maar die leek niet echt geïnteresseerd. Maar Tom gaf niet snel op en bleef de klant vriendelijk te woord staan. Uiteindelijk kon Tom de klant zelfs overtuigen om wat te kopen. Na een lange dag was hij zeker niet ontevreden hoe de zaken waren verlopen. Alleen leek hij aangestoken te zijn door één van zijn klanten. Ze kunnen zich hiervoor niet laten behandelen in het ziekenhuis, maar ze kunnen wel weer beter worden door sinaasappelsap te drinken (tegen verkoudheid) of medicijnen in te nemen die ze kunnen bestellen via de computer. Hierna maakte Tom nog even snel de winkel schoon en ging vervolgens snel naar huis om op te knappen.

Verkopen, aanvullen en voordeelpunten
Door klanten te helpen kan je ze sneller overtuigen om iets te kopen. Er verschijnt een icoontje met een winkelwagen boven hun hoofd als ze eenmaal besloten hebben om iets te kopen. Je Sim kan dan via zijn of haar tablet met de klant afrekenen. Vervolgens komt er een bordje te staan dat het artikel is uitverkocht. Je kan het product dan weer aanvullen. Dit geldt zelfs voor zelfgemaakte voorwerpen (hoewel het meestal meer oplevert om originelen te verkopen).

Door in de winkel te werken kunnen je Sims voordeelpunten verdienen. Met deze voordeelpunten kan je voordelen kopen zoals de mogelijkheid om onmiddellijk, sneller of goedkoper de winkelvoorraad aan te vullen of de optie om een extra werknemer in te huren. Deze voordelen maken het runnen van winkels niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker. Je weet immers dat je goed bezig bent met je winkel als je weer een voordeel kan aanschaffen en tegelijkertijd helpt dat je weer om je winkel een stuk efficiënter en beter te maken.

Na een week besloot Tom dat het eindelijk tijd was om de bakkerij te openen. Hij had ondertussen zijn bak- en kookvaardigheid aardig opgekrikt zodat hij overheerlijke lekkernijen voor zijn winkel kon maken. Ook had hij wat verse producten uit zijn tuin in de nieuwe diepvriezer te koop gezet. Helaas hadden we de eerste dag wat problemen met het verkopen van groenten en fruit via de diepvries. Klanten waren wel geïnteresseerd in de producten, maar zodra ze moesten afrekenen lukte dit niet. Dit kon gelukkig opgelost wordt door alle producten eruit te halen en apart te koop te zetten en vervolgens weer terug in de vriezer te leggen.

Selecteer werknemers op verkoop, werkethiek en onderhoud.

Werknemers inhuren
Tom kreeg al snel meer klanten dan hij zelf aankon. Daarom besloot hij om een werknemer in te huren. Hij had genoeg voordeelpunten verdiend om zelfs een tweede werknemer in te huren. Er zijn drie kwaliteiten waarop je werknemers kan selecteren: verkoop, werkethiek en onderhoud. Sommige werknemers zijn bijvoorbeeld erg goede verkopers, maar zijn dan weer traag met het aanvullen van de winkelvoorraad of zijn bijvoorbeeld minder gemotiveerd om te werken. Er zijn ook werknemers die op alle gebieden redelijk goed scoren, maar het kost dan ook meer geld om goede werknemers in dienst te nemen.

Jammer genoeg werken ook werknemers met niveau 3 van de 5 op het gebied van werkethiek niet altijd even hard. Het duurt soms wel even voordat werknemers aan de slag gaan met een toegewezen taak en toen Tom even omkeek terwijl hij bezig was met een klant, zag hij dat zijn werknemer op zijn gsm zat te gamen. Even later zaten zijn twee werknemers samen te kletsen en selfies te maken. En als je ze daarop aanspreekt, krijg je soms even later een melding dat de werknemer niet blij is in zijn huidige functie.

Op het gebied van personeel kan er dus nog wel het een en ander verbeterd worden. Je kan natuurlijk ook andere Sims uit het huishouden laten helpen in de winkel. Zo hoef je je niet te ergeren aan het luie personeel en kan je je volledig richten op het runnen van een succesvolle winkel.

Kijk eens hoe goed wij NIET aan het werk zijn?

Geen restaurants
Hoewel het runnen van winkels erg leuk is, is het wel wat jammer dat klanten die iets kopen in bijvoorbeeld een bakkerij niet in de winkel hun maaltijd kunnen opeten. Dit komt doordat de voorwerpen die door klanten die je niet bestuurt worden gekocht nooit echt in hun inventaris verschijnen. Je verdient natuurlijk nog wel met een verkoop, maar om de inventaris van Sims die je niet bestuurt niet enorm groot te laten worden zal alles wat ze kopen niet echt in hun inventaris verschijnen. Dat is aan de ene kant wel fijn voor de spelprestaties (als een winkel goed loopt zouden er anders vele Sims tientallen voorwerpen in hun inventaris hebben), maar aan de andere kant is het natuurlijk wel jammer. Je kan eventueel wel met je eigen Sims een bakkerij bezoeken die niet door ze wordt gerund en vervolgens je eigen Sims de opdracht geven om aan een tafel in de bakkerij hun maaltijd op te eten.

Verder is het enigszins jammer dat er geen ticketsysteem zoals in De Sims 2 Gaan het Maken aanwezig is. Daarmee kon je bijvoorbeeld een museum starten en andere Sims toegangskosten laten betalen. Dat is dus niet mogelijk in De Sims 4 Aan het Werk.