De Sims 4 Aan het Werk Preview

Donderdag 12 maart waren we uitgenodigd voor een De Sims 4 Aan het Werk speelsessie bij EA Nederland. In deze De Sims 4 Aan het Werk Preview kan je lezen wat we allemaal tijdens dit evenement hebben ontdekt over deze eerste uitbreiding voor De Sims 4.

Nieuwe buurt: Magnolia Promenade

Als je een nieuw spel start zal je een nieuw scherm te zien krijgen waarin je een keuze kan maken in welke wereld je Sims gaan wonen: Willow Creek, Oasis Springs of Magnolia Promenade. Magnolia Promenade is de nieuwe wereld die wordt geïntroduceerd met De Sims 4 Aan het Werk. Het is geen volledige wereld zoals Willow Creek of Oasis Springs. Magnolia Promenade bestaat namelijk uit slechts één buurt met vier kavels. Op drie van deze kavels vind je kant-en-klare winkels die je Sims kunnen bezoeken of kopen. De vierde kavel is een lege kavel waar je Sims kunnen gaan wonen of bijvoorbeeld een eigen winkel kunnen starten.

De Sims 4 Aan het Werk Magnolia Promenade


Het runnen van een winkel

Als je een bestaande winkel koopt dan kan je kiezen of je deze gemeubileerd of ongemeubileerd wilt aanschaffen. Je kan zelfs de kavel helemaal slopen om je eigen winkel te bouwen. Als je snel wilt beginnen met het runnen van een winkel, dan is de optie om een gemeubileerde winkel te kopen erg handig. De winkel is dan al volledig ingericht en je hoeft dan alleen nog maar de voorwerpen die je wilt verkopen aan te wijzen. Daarna kan je meteen je winkel openen om je eerste klanten te overtuigen om wat te kopen! Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want verkopen valt in het begin niet mee. Gelukkig kan je een werknemer inhuren om je daarbij te helpen. Er zijn drie kwaliteiten waarop je werknemers selecteren: verkoop, werkethiek en onderhoud. Sommige werknemers zijn bijvoorbeeld erg goede verkopers, maar zijn dan weer traag met het aanvullen van de winkelvoorraad of zijn bijvoorbeeld minder gemotiveerd om te werken. Er zijn ook werknemers die op alle gebieden goed scoren, maar het kost dan ook meer geld om goede werknemers in dienst te nemen.

De Sims 4 Aan het Werk winkel runnen

En verkopen maar!
Heb je net je eerste winkel geopend maar komt er geen Sim kijken? Probeer dan eens een advertentie te starten om winkelaars te lokken. Er zijn verschillende advertentiemogelijkheden met ook verschillende prijskaartjes, maar een goede advertentie zou misschien voor veel nieuwe bezoekers en winst kunnen zorgen. Naast het kopen van advertenties kan je Sim ook de algemene winkelprijzen instellen (bijvoorbeeld alles verkopen met 25% winst), bedrijfsuniformen instellen en bepaalde voorwerpen in de aanbieding doen. Als je dan eindelijk merkt dat de bezoekers binnenstromen zal je ze ook moeten overtuigen om iets aan te schaffen. Als ze bij een voorwerp staan zal je voortgangsbalkjes boven hun hoofd zien die aangeeft hoe ver ze verwijderd zijn van een aanschaf. Als de balk helemaal is gevuld zal een icoon met een winkelwagen boven hun hoofd verschijnen wat aangeeft dat ze klaar zijn om af te rekenen. Je kan proberen dit proces te versnellen door verkooptechnieken toe te passen zoals het beantwoorden van vragen, winkelvoorkeuren te bespreken of ze naar hun budget te vragen. Als de balk zich meer vult zal je ook meer opties krijgen. Ervaren verkopers zullen klanten sneller kunnen overtuigen dan minder ervaren verkopers.

Voordeelpunten
Door om te gaan met klanten, klanten te overtuigen om iets te kopen of bijvoorbeeld door het aanvullen van de winkelvoorraad kan je voordeelpunten verdienen. Met deze voordeelpunten kan je voordelen kopen zoals de mogelijkheid om onmiddellijk, sneller of goedkoper de winkelvoorraad aan te vullen. Andere voorbeelden zijn een uithangbord om meer klanten te lokken, de mogelijkheid om sneller af te rekenen, een zekere verkoop te sluiten of de optie om een extra werknemer in te huren. Deze voordelen maken het runnen van winkels niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker. Je weet immers dat je goed bezig bent met je winkel als je weer een voordeel kan aanschaffen en tegelijkertijd helpt dat je weer om je winkel een stuk efficiënter en beter te maken.

Verkopen tot je erbij neer valt

Verkoop alles in je winkel: van voorwerpen uit de koopmodus tot zelfgeschreven boeken of zelfgebakken taarten

Je kan vrijwel alles verkopen in je winkel: alles uit de koopmodus, maar ook zelfgemaakte voorwerpen zoals bijvoorbeeld zelfgeschreven boeken, of zelfgemaakte maaltijden (zoals bijvoorbeeld de nieuwe taarten die je kan maken met de nieuwe bakvaardigheid) of zelfs groenten en fruit uit je eigen tuin. Helaas kan je geen winkel aan huis starten, maar je kan wel een verdieping maken waar je bijvoorbeeld een koelkast en bed voor je Sim zet zodat je lang in de winkel kan blijven. Er zijn trouwens geen deursloten aanwezig in De Sims 4 Aan het Werk waardoor het wat lastiger wordt om een privéruimte te maken voor de winkeleigenaar. We hebben tijdens het evenement niet erg lang met winkels kunnen spelen, maar we kregen de indruk dat klanten in de buurt zullen blijven van voorwerpen die je te koop hebt staan. Als je dus bijvoorbeeld geen voorwerpen te koop zet in de kelder of op een bepaalde verdieping, dan zullen daar waarschijnlijk ook geen klanten komen.


Actieve carrières

Er zijn drie actieve carrières in De Sims 4 Aan het Werk: dokter, rechercheur en wetenschapper. Bij de actieve carrières kan je een kijkje nemen op de dagelijkse werkvloer van jouw Sim. Als het tijd is om te gaan werken krijg je een melding met de vraag of je met je Sim mee wilt gaan naar zijn/haar werk of hem/haar alleen op pad wilt sturen. Als je ze alleen naar hun werk stuurt zullen ze nog steeds voortgang maken binnen hun carrière, maar als je mee gaat en actief je Sim bestuurt en goed laat presteren dan zal dat aanzienlijk sneller gaan. Je kan slechts met één Sim meekijken op de werkvloer, ook als je twee Sims hebt die dezelfde actieve carrière doen. Tijdens de werkdag kan je kiezen of je eerder wilt vertrekken (dit kan gevolgen hebben voor de werkprestaties van je Sim), de normale uren wilt werken of wilt overwerken. Als je kiest voor de optie overwerken dan kan je twee uur langer blijven om bijvoorbeeld net die laatste dagtaken af te ronden.

De actieve carrières spelen zich grotendeels af op de carrièrelocaties: het ziekenhuis (voor de dokter), het politiebureau (voor de rechercheur) en het wetenschapslab (voor de wetenschapper). Als het tijd is om te gaan werken zal je kort een laadscherm zien (de laadtijden zijn afhankelijk van hoe snel je systeem is en zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met het laden van andere kavels) waarna je wordt meegenomen naar de carrièrelocatie. Je kan deze carrièrelocaties niet bezoeken als je Sim niet werkt. De enige uitzondering hierop is dat je naar het ziekenhuis kan gaan als je Sim op het punt staat te bevallen. Op de carrièrelocaties zal je ook collega’s zien lopen waarmee je Sim bijvoorbeeld kan kletsen.


Dokter

De dokterscarrière speelt zich grotendeels in het ziekenhuis af. Het is jouw taak om binnenkomende patiënten te behandelen door ze te onderzoeken en de juiste diagnose te stellen. Eerst kan je de patiënten onderzoeken door bijvoorbeeld hun temperatuur te meten of in hun oren te kijken. Vervolgens kan je aanvullend onderzoek doen door de patiënt op de loopband te laten lopen, röntgenonderzoek te doen of de proefmonsters te analyseren. Door meer onderzoek te verrichten breng je je Sim een stapje dichter naar het stellen van de juiste diagnose. Zo kan de patiënt bijvoorbeeld ziektes als Driedubbele dreiging, Lamagriep en Sterrenoogjes hebben. Als je denkt te weten welke ziekte de patiënt heeft, dan kan je de behandeling starten.

Soms kan je een patiënt genezen door ze medicijnen of een injectie te geven, maar als je hoger komt in de carrière zal je ook Sims soms moeten opereren. Als je de juiste diagnoses stelt en de patiënten met succes behandeld zal je verder komen in de dokterscarrière. Er kunnen zich dan ook spoedgevallen voordoen zoals een Sim die op het punt staat te bevallen of een patiënt die in elkaar stort. Hoewel dokter zijn op het eerste gezicht niet als de meest gezellige carrière klinkt, zorgen de hilarische animaties en de typische Simshumor (tijdens het opereren kan je Sim bijvoorbeeld plots een vis tevoorschijn toveren uit de patiënt) ervoor dat de carrière leuk is om te spelen zonder dat het te serieus wordt. En wie wilt er nou niet elke dag de levens van Sims redden?

Ziekte
Je Sims kunnen overigens ook zelf ziek worden, maar ze kunnen zich daarvoor niet laten behandelen in het ziekenhuis. Om je Sim weer beter te krijgen kan je ze bijvoorbeeld sinaasappelsap laten drinken of medicijnen laten bestellen via de computer. Als je Sims ziek zijn dan kunnen ze zich ziek melden voor hun werk of school. Ze kunnen dit ook proberen als ze niet ziek zijn, maar dan heb je kans dat ze op hun leugen worden betrapt.


Rechercheur

Als je een zaak hebt aangenomen als rechercheur ga je eerst de plaats van het delict onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld een huis in Willow Creek of Oasis Springs zijn. Op het plaats delict kan je voorwerpen onderzoeken op vingerafdrukken, foto’s en ander bewijsmateriaal verzamelen en getuigen ondervragen. Soms worden er meer aanwijzingen zichtbaar als je een ruimte afspeurt naar aanwijzingen. Als je genoeg aanwijzingen hebt verzameld is het tijd om terug te gaan om het bewijsmateriaal te analyseren en mugshots te maken van verdachten. Het duurt over het algemeen meerdere in-game dagen om een zaak op te lossen. Door onder meer veel bewijsmateriaal te analyseren en verdachten te verhoren zal je er langzaam achter komen wie de dader is. Ben je er eenmaal achter wie de dader is, dan is het tijd om hem of haar op te sluiten. Maar daarmee is het werk van een rechercheur niet gedaan, want voor je het weet staat er alweer een nieuwe spannende zaak op je te wachten!


Wetenschapper

De werkdag van een wetenschapper draait om het uitvinden van allerlei nieuwe snufjes en het onderzoeken van het bovennatuurlijke. Als wetenschappers onderzoek doen of experimenteren kunnen ze een doorbraak krijgen. Hierdoor leren ze om een nieuw voorwerp of apparaat te maken. Alle uitvindingen die ze kunnen maken kan je bekijken in het nieuwe werkboek voor uitvindingen (dat te bereiken is via de telefoon). In het werkboek kan je ook meer informatie vinden over vaardigheden waaronder de plantkundevaardigheid, tuinieren en vissen.

Voorbeelden van uitvindingen die wetenschappers kunnen doen zijn decoraties zoals de Stuwkracht Conservator, serums waaronder synthetisch voedsel, verjongingsdrankjes en een drankje om Sims tijdelijk in een geest te doen veranderen, en uitvindingen zoals de Simstraal waarmee ze Sims kunnen bevriezen en na een upgrade door mind-control zelfs een Sim bijvoorbeeld een andere outfit te laten aantrekken, de kloonmachine en het Wormgat waarmee ze naar de alienwereld kunnen reizen. Pas wel op met het indrukken van de rode knop op het scheikundelab. Hoewel er geen nieuwe manieren in De Sims 4 Aan het Werk zijn waarop je Sims dood kunnen gaan, is er wel een kans dat je Sim geëlektrocuteerd wordt als ze op deze knop drukken waardoor ze zelfs kunnen overlijden.


Vaardigheden: fotografie en bakken

Er zijn twee nieuwe vaardigheden: fotografie en bakken. Er zijn 5 vaardigheidsniveaus voor fotografie en 10 voor bakken. Sims kunnen nu met de nieuwe camera foto’s van zichzelf (met of zonder anderen) en van de omgeving maken. Je kan de camera dan zelf richten en instellingen zoals het filter en het formaat aanpassen. Foto’s die je hebt gemaakt kan je vervolgens voor herinneringen gebruiken of aan de muur (met of zonder lijst) hangen en als een foto goed gelukt is kan je er eventueel ook een kopie van maken. Misschien zie je dan ook een kleine verrassing zoals de magische kabouter die ineens op één van onze foto’s bleek te staan. Bovendien is er een nieuwe fotostudio waar je zelf de achtergrond kan aanpassen en Sims mooi kan laten poseren voor de perfecte foto. Foto’s die je aan de muur ophangt blijven overigens behouden als je vervolgens het huis uploadt via de Galerij.

Er zijn 36 nieuwe gerechten die je kan maken via de oven met de nieuwe bakvaardigheid. Daarnaast zijn er nog 26 recepten die je kan maken via de cupcakemachine. Hieronder vind je een overzicht van alle nieuwe gerechten die je kan maken in de oven met het benodigde vaardigheidsniveau.

GerechtNiveauPrijsIngrediëntenGemaakt met
Broodstengels1 § 2-oven
Brownies van mix1 § 2-oven
Suikerkoekjes1 § 2-oven
Cornflake- en marshmallowrepen2 § 2-oven
Haverkoekjes2 § 2-oven
Brood2 § 2-oven
Vistaart2 § 2Baars, forel, brasem of zalm (1)oven
Bosbessenbagel3 § 3-oven
Vruchtentaart3 § 3Peer, kers, aardbei of bosbes (1)oven
Volkorenbrood3 § 3-oven
Pindakaaskoekjes3 § 3-oven
Naturelbagels3 § 3-oven
Uienbagel3 § 3-oven
Kaasbrood4 § 4-oven
Zuurdesembrood4 § 4-oven
Combobagel4 § 4ui (1), salie (1), basilicum (1)oven
Zoete aardappeltaart4 § 4aardappel (1)oven
Wortelbrood5 § 5wortel (1)oven
Citroenrepen5 § 5citroen (1)oven
Worteltaart5 § 5wortel (1)oven
Spinazie- en paddenstoelenquiche5 § 5spinazie (1), paddenstoel (1)oven
Aardappelbrood5 § 5aardappel (1)oven
Spinazie- en uienquiche5 § 5spinazie (1), ui (1)oven
Fudgerepen6 § 8-oven
Pastei6 § 8wortel (1), aardappel (1)oven
Exotische vruchtentaart6 § 8willekeurige exotische vrucht (1)oven
Broodpudding7 § 11-oven
Bananenroomtaart7 § 11bakbanaan (1)oven
Bananenbrood7 § 11bakbanaan (1)oven
Vruchtencake8 § 15kers, druiven, peer of aardbei (1)
appel of zwarte bes (1)
oven
Regenboog gelatine cake8 § 15appel, druiven of peer (1)
zwarte bes, kers of aardbei (1)
oven
Ambachtelijk kruidenbroodje8 § 15salie of basilicum (1)oven
Chocoladesoufflé9 § 22-oven
Citroenmeringuetaart9 § 22citroen (1)oven
Lavatulbandcake10 § 35aardbei (1)oven
Meringuetaart met koeienplantessence10 § 35willekeurige koeplantessence (1)oven
Naturelmuffins1 § 2-cupcakemachine
Donutgaten
1 § 2-cupcakemachine
Natureldonuts
1 § 2-cupcakemachine
Roomtaartjes2 § 2-cupcakemachine
Geglazuurde donuts2 § 2-cupcakemachine
Suikerdonuts2 § 2-cupcakemachine
Vruchtentaartjes3 § 3citroen, appel, kers of aardbei (1)
cupcakemachine
Fruitmuffins3 § 3bosbes, aardbei, kers of appel (1)cupcakemachine
Chocoladedonuts4 § 4-cupcakemachine
Exotische vruchtentaartjes4 § 4willekeurige exotische vrucht (1)cupcakemachine
Gemengde vruchtentaartjes4 § 4citroen, appel, kers of aardbei (1)
willekeurige exotische vrucht (1)
cupcakemachine
Jamdonuts5 § 5bosbes, aardbei, kers, appel of citroen (1)cupcakemachine
Roomdonuts5 § 5-cupcakemachine
Naturelscones5 § 5-cupcakemachine
Vruchtenscones6 § 8appel, peer, citroen of bosbes (1)cupcakemachine
Zalmkroketjes6 § 8-cupcakemachine
Blauwe krabkoekjes7 § 11-cupcakemachine
Soesjes7 § 11-cupcakemachine
Croissants7 § 11-cupcakemachine
Chocoladebiscotti8 § 15-cupcakemachine
Bacondonuts9 § 22-cupcakemachine
Donuts met cornflakelaag9 § 22-cupcakemachine
Crème Brûlée9 § 22-cupcakemachine
Bessenmakronen9 § 22-cupcakemachine
Voodoopopdonuts9 § 22Madame Zoe's Voodoopop (1)cupcakemachine
Eclairs10 § 35-cupcakemachine
Buitenaardse vruchtentaartjes10 § 35UFO (uniek fruit object)cupcakemachine

Aliens

Aliens zijn een nieuw soort Sim in De Sims 4 Aan het Werk. Je kan aliens in CAS maken (zowel kinderen als volwassenen). Aliens hebben standaard een ander uiterlijk dan normale Sims en ze hebben ook een aantal extra mogelijkheden. Allereerst kunnen ze zich vermommen als normale Sims. Hierdoor zullen andere Sims minder snel doorhebben dat er een alien in hun buurt woont. Maar ze kunnen ook juist laten merken dat ze een alien zijn door bijvoorbeeld het karakter van een andere Sim te analyseren, ‘mee te voelen’ of simvoedsel te bespreken. De eerste twee interacties kosten echter breinkracht zodat je ze niet te vaak achter elkaar kan uitvoeren.

Aliens komen voor op de geheime planeet Sixam. Deze locatie is te vergelijken met de geheime kavels die je kan ontdekken in De Sims 4. Je kan Sixam bereiken via het Wormgat die een wetenschapper kan uitvinden. Nadat ze het wormgat upgraden kunnen ze reizen naar Sixam. Ook kunnen ze proberen contact te maken met buitenaarde wezens. Met wat geluk beantwoorden ze je oproep en komen ze door het wormgat heen gewandeld!

Het kan ook gebeuren dat je Sim wordt ontvoerd door aliens die met hun vliegende schotel de Simswereld bezoeken. Mannen zouden wel eens zwanger kunnen terugkomen!


Conclusie

De Sims 4 Aan het Werk is een leuke uitbreiding met veel nieuwe mogelijkheden. Fans die uitkijken naar het runnen van winkels zullen ongetwijfeld erg blij zijn met dit nieuwe onderdeel. Je hebt veel vrijheid in welke winkel je wilt starten en met de voordelen die je kan verdienen kan je je winkel nog efficiënter en beter maken. Het is alleen wel wat jammer dat je geen winkel aan huis kan starten. Je kan wel een bed en koelkast en dergelijke bij je winkel plaatsen, maar je zal toch af en toe naar huis moeten om bijvoorbeeld de rekeningen te betalen.

Wat we tot nu toe hebben gezien van de nieuwe carrières vinden we erg leuk. Bij elke carrière is er zoveel te doen dat een werkdag van je Sim voorbij is voordat je het door hebt! Gelukkig is er een optie om twee uur over te werken zodat je nog net die laatste dingen kan afronden. Met name bij de dokterscarrière zie je soms hilarische animaties zoals Sims die gekke bekken trekken of een gek voorwerp dat tevoorschijn wordt getoverd tijdens een operatie. Deze typische Simshumor houdt het spel luchtig en leuk om te spelen. Het enige nadeel is dat de mogelijkheden om andere Sims te besturen als je op een carrièrelocatie bent nog steeds beperkt zijn. Als je met meerdere Sims speelt dan zal je dus wel moeten accepteren dat je een gedeelte van het gezinsleven mist. Het is dan ook fijn dat je niet verplicht bent om elke dag mee te gaan bij de actieve carrières. Zo zal het waarschijnlijk minder snel vervelen en daarnaast hoef je zo minder te missen van het leven van de rest van het huishouden.

We willen hierbij EA Nederland bedanken voor de kans om De Sims 4 Aan het Werk te previewen. We hebben ons erg geamuseerd op het evenement en we zijn een stuk wijzer geworden over deze nieuwe uitbreiding. In die paar uur dat we De Sims 4 Aan het Werk hebben kunnen spelen hebben we natuurlijk lang niet alles kunnen ontdekken. Maar we zijn erg te spreken over wat we tot nu toe hebben gezien en we kunnen niet wachten tot het spel in de winkels ligt zodat we alle nieuwe mogelijkheden uitgebreid zelf kunnen ontdekken.