De Sims 3 Studententijd Review

Als je De Sims 3 Studententijd start dan word je meteen verwelkomd door een nieuw laadscherm. Het is niet echt een bijzonder laadscherm, maar het ziet er wel fris en vrolijk uit. En de ‘boeken’ op de achtergrond passen natuurlijk ontzettend goed bij het thema van deze uitbreiding! Zoals de naam van de uitbreiding al suggereert, kunnen je Sims in De Sims 3 Studententijd gaan studeren. Maar wat houdt dit nou allemaal in en wat kunnen je Sims zoal doen? Kom het allemaal te weten in deze uitgebreide review van De Sims 3 Studententijd.

Gaan studeren

Als je De Sims 3 Studententijd voor het eerst opstart dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er weinig aan de buurt veranderd is. Dat komt doordat de campus waar je Sim studeren in een hele nieuwe wereld is die wordt gekoppeld aan de wereld waarin je op dat moment aan het spelen bent. Je kan alle Sims uit je huishouden naar de universiteit sturen van jongvolwassen tot oudere. Ja, je leest het goed. Ook volwassen en oudere Sims kan je laten studeren! De achtergebleven Sims zullen overigens niet verouderen terwijl je andere Sims aan het studeren zijn.

Je Sims kunnen zich al voorbereiden op het studeren voordat ze naar de campus gaan. Alle huishoudens krijgen namelijk automatisch een welkomstpakket van de universiteit in hun familieinventaris of voor de deur met onder meer gratis spullen van de universiteit zoals vlaggetjes. In dit welkomstpakket zit ook een vaardigheidstest die je Sims kunnen afnemen. Afhankelijk van het resultaat kunnen ze hiermee een gedeeltelijke of volledige studiebeurs verdienen zodat ze makkelijker hun leergeld en andere dingen kunnen betalen. Ook kunnen ze alvast wat studiepunten verdienen voor de vakken (studies) waarvoor ze talent hebben met een maximum van 18.

In de onderstaande tabel kan je zien welke vaardigheden, eigenschappen en carrières van pas komen bij elk vak. Als je Sims de vaardigheden die daar staan goed beheersen en/of de bijbehorende eigenschappen hebben en/of al wat werkervaring hebben op gedaan in de genoemde carrières, dan zal hun resultaat vanzelfsprekend beter zijn waardoor ze meer kans maken op een beurs en studiepunten.

VakVaardighedenEigenschappenCarrière
Zakencharisma
sociaal netwerken
mixologie
genie
ambitieus
vals
zuinig
workaholic
geboren verkoper
Zaken
Misdaad
Technologieinzicht
handigheid
uitvinden
genie
computernerd
handig
geen gevoel voor humor
goed
excentriek
Ordehandhaving
Leger
Wetenschap en geneeskundevissen
tuinieren
wetenschap
alchemie
genie
boekenwurm
perfectionist
sociaal ongemakkelijk
groene vingers
opmerkzaam
Medische carrière
Wetenschap
Kunstwetenschappenschilderen
koken
gitaar
piano
drums
basgitaar
straatkunst
beeldhouwen
nectar brouwen
genie
hip
artistiek
geboren kok
virtuoos
rebels
Culinair
Muziek
Film
Communicatieschrijven
fotografie
genie
charismatisch
onweerstaanbaar
vlotte babbelaar
flirterig
sociale vlinder
Journalistiek
Politiek
Waarzeggerij
Lichamelijke opvoedingatletiek
oosterse vechtkunst
paardrijden
genie
sportief
houdt van buiten
Professionele sportcarrière

Je kan je Sims inschrijven voor de universiteit via de telefoon of computer. Per Sim kan je instellen welke studie ze gaan doen en hoeveel studiepunten je van plan bent te behalen. Het aantal (studie)punten dat je instelt is van invloed op het rooster van je Sim. Een hoger aantal (studie)punten betekent een lastiger en drukker rooster en meer examens. Het leergeld wat ze moeten betalen is afhankelijk van de studierichting die ze kiezen en of ze één of twee semesters willen gaan volgen. Vervolgens kan je voor de groep studenten die je laat verhuizen bepalen hoe lang ze weg zullen gaan. Je kan ze voor één semester wegsturen, maar ook meteen twee semesters laten doen. Elk semester duur één week in Simstijd. Na afloop van het semester keren ze weer terug naar huis. Ze komen altijd op zondag aan bij de universiteit ongeacht wanneer ze vertrekken en ze gaan op een zaterdag weer terug naar huis. De tijd staat echter wel stil in de thuiswereld, dus als ze terug zijn is het nog dezelfde dag.

Je Sims kunnen tijdens het verblijf op de campus niet hun thuiswereld bezoeken. Maar als je echt geen zin meer hebt in het studentenleven, dan kunnen ze ook vroegtijdig de campus verlaten. Je Sims zullen echter dan alle voortgang die ze tijdens hun aanwezigheid op de campus hebben opgedaan verliezen. Als Sims het slecht doen op de universiteit waardoor ze lage cijfers halen, dan kunnen ze overigens niet van de universiteit worden gestuurd. Je kan dus net zolang studeren als je zelf wilt, hoewel je aan het einde van de semesters wel eerst even moet terugkeren naar de thuiswereld van je Sims. Je kan zodra je Sims thuis zijn wel meteen weer terug naar de campus als je dat wilt.

Via het welkomstpakket van de universiteit kan je ook de universiteitsmascotte oproepen. Even later zal je de lamamascotte op je kavel zien verschijnen. Sims die in de buurt van een universiteitsmascotte zijn krijgen de positieve gemoedstoestand schooltrots van +15 voor 2 uren. Als je Sim goed genoeg bevriend is met de mascotte, dan kan hij of zij de mascotte vragen om hem of haar de mascottevaardigheden bij te brengen. Als je Sim die eenmaal heeft geleerd, dan kan hij of zij zich ook verkleden als lama- of kaboutermascotte. Ze kunnen in hun mascottepak ook een aantal nieuwe bewegingen doen zoals het gangnam style dansje en een achterwaartse salto.


Universitaire graad en afstuderen

Je Sims krijgen niet aan het einde van het semester automatisch een universitaire graad. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal studiepunten die ze hebben behaald. Als je dus wilt dat je Sim snel een academische graad zal behalen, dan doe je er goed aan om het aantal studiepunten dat ze kunnen halen hoog in te stellen. Aan het einde van het semester krijg je een rapport waarop je kan zien hoe goed je Sims het hebben gedaan. Hier zie je hoeveel studiepunten ze hebben behaald, welk cijfer ze hebben en of ze genoeg studiepunten hebben voor een universitaire graad. Als dat zo is, dan kunnen ze hun vrienden en familie uitnodigen voor de diploma-uitreiking in het stadion.

Er zijn zes verschillende studies die je Sims kunnen doen: zaken, technologie, wetenschap en geneeskunde, kunstwetenschappen, communicatie en lichamelijke opvoeding. Elke studie (hoofdvak) heeft zijn eigen vakspecifieke voorwerp zoals het mobiele radiostation voor communicatiestudenten en een bewegend anatomisch skelet voor studenten met wetenschap en geneeskunde als hun hoofdvak. Nadat je Sim een studie heeft afgerond kunnen ze eventueel terug gaan naar de campus om aan een tweede studie te beginnen. Ze kunnen zelfs in elk vakgebied een universitaire graad behalen. Bij het tabblad over hun carrière kunnen ze bij de opleidingen zien met de voortgang van hun studie en hun gemiddelde cijfer bekijken.

Een universitaire graad is een waardevol papiertje om te hebben. Sims met graden beginnen op hogere baanniveaus in de bijhorende carrières, verdienen meer salaris, krijgen vaker een carrièrebonus en doen sneller ervaring op! Ongeacht de graad die je hebt gekozen om voor te werken, is je eindcijfer het belangrijkste om succes in de buitenwereld te boeken. Hoe hoger je cijfer, des te beter de carrièrekansen. Sims die bijvoorbeeld met een 10 afstuderen, krijgen automatisch een baan aangeboden op niveau 4 als ze hun cv uploaden via de nieuwe smartphone en verdienen aanmerkelijk meer salaris dan Sims zonder een graad.

 

 

De campus

De universiteit waar je Sims studeren staat in een nieuwe wereld. Deze wereld is gekoppeld aan de wereld waarin je op dat moment aan het spelen bent. Het is dus enigszins vergelijkbaar met een wereld uit Wereldavonturen. Sims zullen dan ook niet verouderen, kunnen trouwen of zwanger raken op de campus. Je zal daarentegen wel seizoenen en weersomstandigheden hebben op de campus als De Sims 3 Jaargetijden is geïnstalleerd.

Op de campus kan je naast de studentenhuizen, studentenverenigingen, de academische gebouwen en het universiteitsplein ook nog andere openbare gebouwen vinden waar je Sims lekker kunnen ontspannen. Zo zijn er onder meer een bioscoop, eetgelegenheden, bowlingbaan, theater, sportschool, zwembad, stripboekenwinkel en een aantal parkjes. Aangezien er veel studenten wonen op de campus, zul je weinig auto’s zien en veel Sims zien reizen op hun fiets.

Je zult geen kinderen en huisdieren tegenkomen op de campus. Wel heb je kans dat je Sims paparazzi en aliens tegen het lijf lopen. Verder zullen er niet zoals in De Sims 2 Studentenleven geheime genootschappen aanwezig zijn.

Rondom het universiteitsplein zijn alle academiegebouwen gevestigd. Het hangt af van de studie die je Sims volgen in welk gebouw ze college hebben.

Net zoals in de normale buurt, kan je ook je spel opslaan wanneer je Sims aan het studeren zijn. De volgende keer dat je die savegame laadt zal je ook meteen naar de campus gaan. De campus is verder een geweldige plek om nieuwe vaardigheden te leren en te verbeteren. Bij de verschillende universiteitsgebouwen kan je voor veel vaardigheden lessen volgen.


Studentenhuizen en huurwoningen

Je Sim(s) kunnen een huis gaan huren tegen een zacht prijsje of zich bij een studentenhuis voegen. Intrekken bij een studentenhuis kost niets en daarnaast is de inrichting van de kamers zeker niet verkeerd. Zoals de producers bij de live uitzending al zeiden lijken de studentenhuizen niet helemaal op studentenhuizen zoals je die in het echte leven zal verwachten. Ze zijn een stuk ruimer en luxueuzer ingericht, maar je kan eventueel ook via stad bewerken de studentenhuizen bewerken om ze anders in te richten als je dat liever hebt. Studentenhuizen zijn over het algemeen gemengd. Dat betekent dat Sims van beide geslachten in een studentenhuis kunnen intrekken. Je Sim kan zich echter ook aansluiten bij een studentenvereniging. Studentenverenigingen zijn meestal wel gevestigd in panden die alleen voor vrouwen of mannen zijn bedoeld. Voor iedereen is er dus wel een geschikt plekje. Je kan iets huren als je op je privacy gesteld bent of ruimer wilt wonen, je kan gratis een studentenhuis betrekken als je een kamergenoot geen probleem vindt en je kan bij een studentenvereniging gaan als je voornamelijk je studietijd wilt doorbrengen met seksegenoten.

Als je een huurhuis hebt, dan kunnen je Sims op zoek gaan naar een huisgenoot. De huurkosten worden dan verdeeld onder alle huisgenoten. Huisgenoten zullen overigens verder niet bij jouw huishouden komen en ze zijn daarom verder ook niet bestuurbaar. Je kan ze echter wel vragen om klusjes voor je Sim op te knappen. Er zijn verschillende manieren om aan huisgenoten te komen. Je kan aan een bevriende Sim vragen of ze je nieuwe huisgenoot willen worden, maar je kan ook met behulp van de telefoon een advertentie plaatsen. Bij de advertentie kan je dan aangeven hoeveel huisgenoten je wilt en of je liever jongens, meisjes of gemengd hebt. De nieuwe huisgenoten zullen dan meestal de volgende ochtend verschijnen. Mochten je huisgenoten toch niet zo leuk zijn als verwacht, dan kan je ze eventueel ook weer wegsturen.

Als je Sim kiest om naar een studentenhuis te gaan, dan zullen ze het pand delen met een aantal andere studenten. Door op een bed in het studentenhuis te klikken kan je een bepaald bed toewijzen aan je eigen Sim of andere Sims. Als een bed is toegewezen aan een bepaalde Sim, dan zullen andere Sims er vanzelfsprekend geen gebruik van maken. De meeste kamers zijn overigens gedeeld waardoor je Sim een kamergenoot zal krijgen. Door alle bedden in de kamer toe te wijzen aan specifieke Sims kan je bepalen wie er op dezelfde kamer slapen. Door op een deur in het studentenhuis te klikken kan je specifieke Sims aan een deur toewijzen, zodat je bijvoorbeeld alleen je eigen Sim kan toelaten. Dit kan een erg handige optie zijn als je Sim wat privacy wilt of rustig in zijn eentje wilt studeren. Je kan overigens als je Sims in het studentenhuis zitten nog steeds de indeling veranderen via de koopmodus. Vanzelfsprekend kan je ook zelf studentenhuizen maken en aanpassen zodat ze helemaal naar jouw eigen smaak zijn.

Kamergenoten zullen ook eten, slapen en andere activiteiten ondernemen in het studentenhuis. Als je Sim geen zin heeft in klusjes, dan kunnen ze aan andere kamergenoten vragen om de boel op te ruimen, gebroken spullen te laten repareren of zelfs een maaltijd voor je klaar te maken. Het kan daarnaast natuurlijk ook erg gezellig zijn om kamergenoten te hebben. Als je echter vervelende kamergenoten hebt, dan kan je ze eventueel uit het studentenhuis zetten door ze weg te sturen of door aan het Administratiecentrum te vragen om de huisgenoot over te plaatsen.


Bijbaantjes

Je Sims kunnen tijdens het studeren een bijbaantje nemen (als ze een normale baan hadden in hun thuiswereld, dan hoeven ze zolang ze studeren niet naar hun normale werk te gaan) om zo eventueel de huur van hun studentenkamer of nieuwe voorwerpen en andere dingen te kunnen bekostigen. Ze kunnen bijvoorbeeld via het vacaturebord dat aan de voorkant van de studentenhuizen staat een bijbaan zoeken om wat extra’s te verdienen.