De Sims 3 Jaargetijden Preview

We mochten 8 november op het kantoor van EA Benelux De Sims 3 Jaargetijden alvast testen. Tijdens deze speelsessie hebben we een aantal nieuwe dingen over deze uitbreiding ontdekt die je in deze De Sims 3 Jaargetijden preview kan lezen en bekijken.

Seizoenopties

Als De Sims 3 Jaargetijden wordt opgestart worden we verwelkomd door een fleurig laadscherm waarop de verschillende seizoenen zijn afgebeeld. Je moet er wel van houden, maar wij vinden het in ieder geval een erg vrolijk laadscherm.


Het eerste dat opvalt wanneer je een spel start is dat er nu onderin bij je Sim een icoontje staat dat aangeeft welk seizoen het op dit moment is. Als je daarop klikt verschijnt er vervolgens een klein venster met meer informatie over de temperatuur op dat moment en hoeveel dagen het huidige seizoen nog duurt.

Bij de instellingen kan je instellen welke seizoenen je wilt, hoe lang deze duren en welke weeromstandigheden zullen voorkomen. Als je deze optie aanpast terwijl je bezig bent met een opgeslagen spel, dan zullen deze instellingen alleen worden onthouden voor dat opgeslagen spel. Je zult dus bijvoorbeeld in de ene wereld met alleen winter en sneeuw kunnen spelen, terwijl in een ander opgeslagen spel bijvoorbeeld alle seizoenen voorkomen. Wijzig je de seizoenopties echter in het hoofdmenu, dan zal elk nieuw spel dat je begint starten met die instellingen. Maar die kan je natuurlijk weer aanpassen zodra je in het spel zit. Kortom: erg handig dat de speler zoveel vrijheid heeft om alles naar eigen smaak aan te kunnen passen.
 

 

Nieuwe (festival)kavels

Ongeacht of je elke uitbreiding en wereld hebt, heeft iedereen met De Sims 3 Jaargetijden als het spel wordt gestart 12 festivalkavels in het spel. Zoals op bovenstaande screens is te zien, zijn er van alle kavels 2 versies. De eerste is een kopie van de kavel die al aanwezig is in de verschillende werelden gemaakt door EA. De andere is een aangepaste versie hiervan waardoor de kavel als festivalkavel kan functioneren. Als je een nieuw spel start, dan zal elke officiële wereld al een festivalkavel hebben die meestal in het centrale park van die buurt ligt. Doordat ook de normale versie van de kavel nu in de bibliotheek van het spel zit, kan je eventueel de oude kavel weer terugzetten als je die liever wilt. Start je echter een ouder opgeslagen spel, dan zal het spel je vragen of je een festivalkavel wilt toevoegen. Het spel zal zelf aangeven welke kavel zal worden aangepast, maar je kan ook zelf aangeven waar de festivalkavel moet komen als je dat liever hebt. Natuurlijk kan je later via stad bewerken de kavels verplaatsen of verwijderen als je dat wilt. Dat is natuurlijk een voordeel van het feit dat beide versies automatisch in de bibliotheek zijn opgenomen.

Wat zijn festivalkavels?
De indeling van festivalkavels zal elk seizoen automatisch veranderen. In de winter kan er bijvoorbeeld een schaatsbaan zijn, terwijl er in de lente bijvoorbeeld plaats is gemaakt voor het Lentebal en andere activiteiten die bij dat seizoen passen. Elk seizoen kunnen er dus andere voorwerpen staan op de kavel, zonder dat je telkens de kavel hoeft aan te passen. Het spel zorgt er namelijk bij een seizoenswisseling zelf voor dat er een andere indeling wordt gebruikt.

Festivalkavels kunnen elk seizoen veranderen doordat er een Jaargetijden kavelmarkeerder aanwezig is op de betreffende kavel. Met deze Jaargetijden kavelmarkeerder kan je van een gewone kavel een seizoenskavel maken die elk seizoen zal veranderen. Hierboven kan je bijvoorbeeld zien hoe de ‘Herinneringen aan Seizoenfestival’ door het jaar heen verandert. Meer informatie over hoe je de Jaargetijden kavelmarkeerder kan gebruiken kan je vinden in onze Jaargetijden kavelmarkeerder gids.

Speciale festivalactiviteiten
Een festivalkavel is echter meer dan een gewone seizoenskavel die elk seizoen verandert. Een festivalkavel is namelijk een nieuw type openbare kavel die speciale mogelijkheden ten opzichte van andere openbare kavels. Tijdens het spelen worden festivalkavels ook aangegeven met een speciaal icoontje. Er kunnen ook twee of meer festivalkavels tegelijk in een wereld zijn aangezien je ook zelfs festivalkavels kan plaatsen en maken, zoals hieronder is te zien.

Op festivalkavels kunnen je Sims festivalkaartjes verdienen door aan de verschillende activiteiten mee te doen. Zo zullen ze bijvoorbeeld automatisch festivalkaartjes verdienen die vervolgens in hun inventaris komen als ze gaan schaatsen, snowboarden, hoefijzer gooien of wanneer ze deelnemen aan een van de andere activiteiten op de festivalkavel. Daarnaast zijn er nog unieke activiteiten op de festivalkavels zoals bijvoorbeeld die eierenzoektocht in de lente. Er worden dan elke dag automatisch eieren verstopt op het festivalterrein. Kinderen en oudere Sims die nog jong van geest zijn kunnen vervolgens op zoek naar de eieren gaan. Voor elk gevonden ei zal je Sim festivalkaartjes of andere verrassingen ontvangen.

De festivalkaartjes kunnen bij de verschillende kraampjes op het festivalterrein worden ingewisseld voor leuke prijzen. Elk seizoen kan je weer andere prijzen winnen, dus het is aan te raden om ook in de andere seizoenen eens te kijken welke prijzen er zoal zijn.

In de bouwmodus kan je een nieuwe verzameling vinden voor De Sims 3 Jaargetijden. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel mooie en veelzijdige festivalkavels maken voor je Sims.

 

 

Koopmodus en buydebug

In de koopmodus en buydebug zijn er ook een aantal nieuwe voorwerpen bijgekomen in De Sims 3 Jaargetijden. Zo is er onder meer een nieuw bubbelbad, een schaatsbaan, een ijsmachine en vele nieuwe decoraties. In buydebug kan je onder meer een ruimteschip vinden zodat je niet per se hoeft te wachten totdat je Sims een alien ontmoeten.

Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe blauwdrukken met voorwerpen van De Sims 3 Jaargetijden.

In de winter kan je feestverlichting hangen aan de daken van je Sims. De feestverlichting zit niet in de koopmodus, maar kan je via een interactie met de voordeur van het huis van je Sims plaatsen. Met de cheat testingcheatsenabled true kan je daarnaast ook bij andere huizen in de buurt feestverlichting plaatsen door op hun deur te klikken, ook als het geen winter is.
 

 

Feestdagen en feesten

Elk seizoen heeft een eigen feestdag aan het einde van seizoen. Je kan niet instellen dat feestdagen worden overgeslagen: als je hebt ingesteld dat je een bepaald seizoen in je spel krijgt, dan zal ook automatisch de bijbehorende feestdag gehouden worden. Je Sims zijn echter natuurlijk niet verplicht om mee te doen met de speciale feestdagactiviteiten.

De feestdag in de herfst heet Spookdag. Kinderen kunnen dan (eventueel onder begeleiding van een volwassen Sim) Lollig Lekkers vieren door verkleed langs de deuren te gaan om snoep op te halen. Het snoep wat ze ophalen zal in hun inventaris belanden zodat ze het mee naar huis kunnen nemen en opeten. Pas wel op voor gemene buurtbewoners: zij hebben nog wel eens de neiging om kinderen geen lekkers te geven, maar juist eens goed te laten schrikken! Tip: laat minstens één volwassen Sim de groep kinderen begeleiden. Op deze manier kan je de avondklok omzeilen zodat de kinderen wat langer buiten kunnen blijven.

Je kunt de feestdagen extra speciaal maken met de nieuwe soorten feesten die zijn toegevoegd met De Sims 3 Jaargetijden. Je Sims kunnen nu een cadeaufeest, feestmaalfeest en verkleedfeest organiseren. Bij het feestmaalfeest draait alles om lekker eten en zullen de aanwezige gasten allemaal heerlijke gerechten meenemen.

Het cadeaufeest is vooral leuk voor de kinderen. Als alle gasten zijn gearriveerd, dan kan je op de grote stapel cadeautjes klikken om iedereen te roepen dat het tijd is om de cadeautjes uit te pakken. Terwijl de Sims gezellig met elkaar praten, worden de cadeautjes een voor een uitgepakt. Zullen ze krijgen wat ze graag wilden hebben of zal je Sim juist cadeaus krijgen waar hij niet helemaal op zat te wachten?