De Sims 3 Exotisch Eiland Preview

We zijn door EA Benelux uitgenodigd om een presentatie bij te wonen van De Sims 3 Exotisch Eiland op 29 mei. Aansluitend kregen we de mogelijkheid om alvast even met De Sims 3 Exotisch Eiland te spelen. Wat we allemaal hebben ontdekt kan je in deze De Sims 3 Exotisch Eiland Preview lezen.

Het laadscherm
 

 

De nieuwe wereld: Isla Paradiso

Isla Paradiso is de nieuwe wereld die zit bij De Sims 3 Exotisch Eiland. De wereld bestaan uit verschillende grote en kleinere eilanden waarvan sommige eerst ontdekt moeten worden door je Sims omdat ze nog onbekend (verborgen) zijn. Isla Paradiso heeft een gezellig centrum met kleurrijke gebouwen en openbare kavels. Er zijn verschillende duiklocaties waar je Sims kunnen duiken en er zijn ook al drie resorts in Isla Paradiso aanwezig: een resort aan het strand, een modern resort en een resort met een Spaanse stijl. Isla Paradiso is overigens wel een gewone wereld waar je Sims permanent kunnen wonen. Het is dus bijvoorbeeld niet een wereld waar je Sims naar op reis kunnen zoals dat kan bij de uitbreiding Wereldavonturen.

 

 

Privékavels

In De Sims 3 Exotisch Eiland kan je meerdere privékavels bezitten waar je Sims kunnen wonen. Privékavels kunnen normale huizen, woonboten, resorts en kavels op een (onbekend) eiland zijn. Stel bijvoorbeeld dat je Sims in een normaal huis wonen. Vervolgens kunnen ze ook een woonboot of een resort kopen via de telefoon. Hiervan worden ze dan eigenaar en die kavel wordt dan hun privékavel. Als je Sim een onbekend eiland ontdekt, dan zal deze ook de status van een privékavel krijgen. Privékavels waar Sims kunnen wonen worden aangegeven met een nieuw paars icoontje. Je Sims kunnen slechts op één kavel tegelijk wonen (hun hoofdverblijf), maar ze kunnen wel wisselen tussen de verschillende privékavels.

Stel bijvoorbeeld dat ze naar hun woonboot verhuizen, dan verandert de status van hun normale huis van ‘hoofdverblijf’ naar ‘privékavel’. De woonboot wordt dan hun hoofdverblijf totdat ze besluiten om weer ergens anders te gaan wonen. Je Sims blijven dus eigenaar van alle privékavels.
 

 

Woonboten

Een van de nieuwe dingen in De Sims 3 Exotisch Eiland zijn woonboten. Een woonboot is in feite een compleet huis op een drijvend platform waarmee je door de hele wereld kan varen. Er zijn verschillende formaten waarop je een woonboot kan bouwen:
Klein – 10×8
Normaal – 15×10
Groot – 20×15
Smal – 14×6
Met een ronde boeg (smal) – 14×6
Met een ronde boeg (breed) – 12×8

De bouwopties bij woonboten zijn hetzelfde als bij normale huizen met het verschil dat je bij woonboten muren helemaal tot aan de rand kan plaatsen. Je kan dus gewoon muren, voorwerpen, normale daken en zelfs kelders (waarbij je overigens niet naar buiten kan kijken) plaatsen op je woonboot. Ook kan je zwembaden plaatsen op de eerste verdieping of hoger een woonboot. Het is niet mogelijk om een zwembad in de kelder of op het dek (de begane grond) te bouwen. Het is jammer genoeg niet mogelijk om reeds bestaande huizen op een platform voor een woonboot te zetten. Woonboten zijn namelijk een nieuw soort kavel. Wel kan je een woonboot plaatsen op een overeenkomende lege woonbootkavel. Er zijn vijf kant-en-klare woonboten aanwezig in de bibliotheek in het spel (het kaveldepot) en daarnaast zijn er nog een aantal in Isla Paradiso te vinden. Via stad bewerken kan je woonboten bij een vrije haven plaatsen.

Woonboten werken in elke wereld waar een haven voor woonboten is aangelegd. Je kan dus ook in andere werelden dan Isla Paradiso met woonboten spelen als je in die wereld een haven plaatst. Deze havens staan op openbare kavels zodat je helemaal vrij bent om ergens aan te meren met je woonboot. Je kan zelf bepalen in welke richting je vaart en je kan ook van haven naar haven reizen. Alle services (zoals bijvoorbeeld de postbode en reparateur) zullen naar je woonboot varen als je niet aangelegd bent bij een haven. Dit kan alleen wel wat meer tijd in beslag nemen als je ver van de kust verwijderd bent. Het leven van je Sims is op de woonboot hetzelfde als dat ze nog in hun normale huis leven. Kinderen moeten bijvoorbeeld gewoon naar school. Als ze op het open water zijn, dan zullen ze de (gratis) watertaxi nemen naar het vaste land en vanuit daar weer verder reizen met de bus. Baby’s en huisdieren zijn ook gewoon toegestaan op woonboten. Je moet een woonboot dan ook zien als een mobiele versie van jouw huis.

Sommige Sims zullen zeeziek worden als ze te lang op een woonboot zijn. Ze moeten dan overgeven als ze te lang rond varen. Op een woonbootkavel kan je niet alleen huizen om in te wonen plaatsen. Je kan er ook een openbare kavel maken of zelfs een resort. In Isla Paradiso is al een eetgelegenheid aanwezig op een woonbootkavel. Volgens SimGuruGraham kan je deze openbare kavels laten varen als je Sim er eigenaar van is. Mocht je Sim er geen eigenaar van zijn dan kan je de woonboot eventueel verplaatsen naar een andere haven door middel van de testingcheatsenabled true cheat.

Om ruimte te besparen kan je nu ook ladders plaatsen. Volwassen Sims zullen peuters met één arm dragen als ze een ladder gebruiken. Je kan zelfs vissen op je woonboot als er daarvoor plek is op het dek (er moet minstens een vrije ruimte zijn van drie tegels lang en twee tegels breed om te kunnen vissen).
 

 

Resorts

In De Sims 3 Exotisch Eiland kunnen je Sims overnachten in luxe resorts of proberen er zelf één of meer te runnen. Baby’s, peuters, kinderen en huisdieren zijn toegestaan in resorts. Als je Sims inchecken bij een resort, dan krijgen ze de optie om er 1 tot 4 dagen te verblijven. Als ze langer willen overnachten, dan kunnen ze echter hun verblijf verlengen door opnieuw in te checken. Je kan één of meerdere Sims uit je huishouden laten inchecken. Mochten er niet genoeg VIP-kamers aanwezig zijn in het resort, dan zullen de overige familieleden verblijven in de resorttoren rabbithole. Tijdens je verblijf zal je ook andere gasten zien in het resort. Resorts werken overigens alleen in normale werelden dus bijvoorbeeld niet in reisbestemmingen uit de uitbreiding Wereldavonturen of de universiteitsbuurt uit de uitbreiding Studententijd.

Er zijn drie resorts aanwezig in Isla Paradiso: een resort aan het strand, een modern resort en een resort met een Spaanse stijl. Als je Sims een resort kopen, dan wordt dit ook automatisch een privékavel. Je kan ook privékavels van je Sim omzetten in een resort. Je Sims kunnen in hun eigen resort gratis overnachten, maar ze kunnen ook in hun eigen huis blijven wonen. Je kan zelfs meerdere resorts tegelijk runnen. Verder heb je helemaal de vrijheid om je resort in te richten zoals jij dat wilt. Wil jij een klein en rustig hotel, dan kan dat. Maar als je een groot vijfsterrenhotel of alles wat daartussen zit wilt maken dan kan dat ook.

Als je een resort wilt runnen, dan kan dat op twee manieren. Je kan een kant-en-klaar resort kopen die al aanwezig is in de wereld maar je kan ook helemaal zelf een resort bouwen en inrichten. Om je daarbij te helpen zijn er nieuwe blauwdrukken met resortontwerpen. Hiermee kan je met enkele klikken complete ruimtes neerzetten voor je resort. Vervolgens kan je zelf nog wat details en andere dingen aanpassen en klaar ben je! Ook is er een nieuwe categorie in de koopmodus voor resorts. Hier staan voorwerpen waar je gasten blij van worden. Als je dit gebruikt in combinatie met de reviews van je gasten, dan kan je dus vrij gemakkelijk een goed resort bouwen.

Er zijn blauwdrukken voor resorts in de volgende categorieën:
– lobby’s
– hotelkamers
– sportscholen
– eetvoorzieningen van resort
– bars en lounges
– zwembadgebied
– feestruimte in de buitenlucht
– balzaal en trouwkapel
– kunstgalerie

Elk resort heeft in ieder geval de volgende twee verplichte voorwerpen nodig: de receptiebalie en minstens één resorttoren. De resorttoren is een zogenaamde rabbithole. Deze plek kan je dus niet van binnen bekijken. Je gasten kunnen hier echter wel al hun behoeften vervullen (als er geen andere VIP-kamers aanwezig zijn) en daarnaast verblijft ook het personeel hier. Je kan dit gebouw tegen een vergoeding upgraden. Er zijn drie verschillende niveaus. Een gebouw van het hoogste niveau is niet alleen groter, maar Sims kunnen hier tevens verschillende behandelingen krijgen die je ook in het kuuroord kan nemen zoals bijvoorbeeld een massage. Alle resorttorens komen standaard in drie verschillende kleuren. Jammer genoeg kan je een resorttoren niet bewerken in Creëer-een-Stijl. Er zijn een aantal soorten resorttorens. Hieronder zie je hoeveel ruimte ze allemaal innemen:
Kleine strandresorttoren = 4×8
Strandresorttoren = 13×8
Resorttoren in Spaanse stijl = 9×29
Resorttoren in moderne stijl = 16×22

Bedenk wel dat er een beperkte ruimte rondom een resorttoren vrij moet zijn om ervoor te zorgen dat Sims naar binnen en buiten kunnen lopen. De kleinste resorttoren heeft bijvoorbeeld minstens een ruimte nodig van 4×11 tegels.

Het houdt echter niet op bij het bouwen en inrichten van het resort. Je zal als eigenaar van een resort ook alles wat erbij komt moeten gaan regelen. Dat houdt in dat je over de financiën gaat, eventueel personeel moet inhuren en je gasten tevreden moet houden. In de koopmodus is een nieuwe categorie toegevoegd waar je voorwerpen kunt vinden die bijdragen aan de kwaliteit van je resort. Bij de receptbalie kan je bekijken wat de gasten van je resort vinden onder de optie “Resortreacties”. Hier staan reviews en geven gasten aan wat ze goed en slecht vinden aan je resort. Onder meer zwembaden, een bar, een buffettafel zullen bijdragen aan een positieve ervaring van je gasten. Troep en kapotte voorwerpen daarentegen dragen bij aan negatieve reacties van gasten. Als je je resort heel slecht verzorgd kan je zelfs kakkerlakken krijgen!

Je kan ook personeel aannemen om te werken in je resort. Je kan maximaal drie medewerkers aannemen van lage, gemiddelde of hoge kwaliteit. Personeel van lage kwaliteit zal er vaker de kantjes vanaf lopen, terwijl personeel van hoge kwaliteit altijd uitstekend werk af levert. Personeel van hoge kwaliteit is daarentegen ook duurder dan personeel van lage kwaliteit. Je moet hier dus een balans zien te vinden tussen kosten en kwaliteit. Verder kan je heel veel dingen instellen bij je resort. Zo kan je bepalen welke werkoutfit je personeel draagt, dag- en nachtdiensten instellen voor je personeel en bepalen wat ze doen, kiezen welke speciale drankjes er geserveerd worden aan de bar, kan je extra chloor toevoegen aan het zwembad en nog veel meer.

De Buffettafel is een van de nieuwe voorwerpen die exclusief zijn voor een resort. Hier kan je verschillende maaltijden voor je gasten instellen. Je kan ook een bar of bikkesement plaatsen om je gasten te voorzien van kleine snacks. Voor meer informatie over resorts kan je de Sims 3 Exotisch Eiland lessen bekijken (Island Paradise lessons in English).