De Sims 3 Bovennatuurlijk hands-on

Alchemie en elixers


Alchemie is een nieuwe vaardigheid in De Sims 3 Bovennatuurlijk. Alle Sims (dus ook Sims die geen heks zijn) kunnen vanaf de leeftijd tiener deze vaardigheid ontwikkelen door onderzoek naar elixers te doen en recepten voor elixers via boeken te leren. Met behulp van het alchemielab kunnen Sims vervolgens elixers maken. Er zijn meer dan 40 verschillende soorten elixers om te ontdekken. Om deze elixers te kunnen brouwen is een bepaald vaardigheidsniveau nodig voor alchemie en daarnaast moet je Sim de ingrediënten hebben om de elixer te kunnen maken. Soms heb je een specifiek ingrediënt nodig zoals mandraakwortel of gloeibollen, maar soms volstaat voor het recept ook elk insect of elke paddenstoel. Elixers hebben verschillende effecten variërend van een carrièreboost tot gewichtsverlies en zelfs als zombiemiddel.Je kan ook elixers brouwen die Sims in andere bovennatuurlijke wezens zal veranderen of juist weer zal genezen. Ook andere speciale wezens of monsters met uitzondering van de eenhoorn, het denkbeeldige vriendje en geesten kunnen worden genezen door het drinken van een elixer. Je Sim kan het elixer voor zichzelf gebruiken, maar hij kan ook besluiten om het naar een andere Sim te gooien. Het is overigens ook mogelijk om elixers te sturen naar het spel van je vrienden zodat zij die ook kunnen gaan gebruiken.


Om het maken van elixers te vergemakkelijken, is er een verzamelverlag toegevoegd. Deze kan je bereiken door via je inventaris op het groene boek te klikken.

Er zijn ook een aantal nieuwe planten, vissen en edelstenen die je kunt verzamelen in De Sims 3 Bovennatuurlijk.
Nieuwe planten: champignons, monnikskap, porcini, rode paddenstoelen, rode valeriaan, mandraakwortel, stralende champignons, mycenas, gloeibollen, spookpeper, truffels
Nieuwe vissen: stralende salamander, feeëdeeme
Nieuwe edelstenen: bloedsteen, zonsteen, maansteen
 

 

Zombies


Zombies zijn de enige bovennatuurlijke Sims die je niet kan maken in Creëer-een-Sim. Er zijn echter allerlei verschillende manieren om in aanraking komen met zombies. Een van deze manieren is het brouwen van een zombiemiddel. Sims kunnen met behulp van het alchemielab een zombiemiddel brouwen om zichzelf in een zombie te veranderen of ze kunnen dit zombiemiddel naar een andere Sim gooien zodat zij in een zombie zullen veranderen. Er zijn twee verschillende zombiemiddels om Sims in zombies te veranderen. Het eerste zombiemiddel verandert Sims slechts tijdelijk in zombies en vereist vaardigheidsniveau 3 voor alchemie om het te kunnen maken. De zombieSim zal na een bepaalde periode dan automatisch terug veranderen. Er is daarnaast ook een zombiemiddel die Sims permanent – dat wil zeggen totdat ze een elixer nemen om terug te veranderen – in zombies kan veranderen. Voor het brouwen van dit permanente zombiemiddel is een hoger vaardigheidsniveau voor alchemie vereist.
 

Ervaren heksen kunnen daarnaast zombies oproepen door een van hun toverspreuken uit te spreken op een urn of grafsteen. Ook kunnen er zombies bij volle maan tevoorschijn komen. Zombies hebben slechts een beperkt aantal sociale interacties en kunnen dan ook geen kinderen krijgen. Ze hebben wel een apart en langzaam loopje zoals je van een zombie kan verwachten en denken daarnaast maar aan twee dingen: hersenen en planten! Speciaal voor zombies is er dan ook een nieuw gerecht: hersenensoep. Niets smaakt immers beter dan een soep van een stel sappige hersenen. Terwijl ze door de buurt strompelen, doen zombies hun best om hun tanden in wat Sims of hun goed onderhouden plantenbakken te zetten. Zelfs de bovennatuurlijke Sims zijn niet veilig voor zombies, want iedereen kan in een zombie worden getransformeerd!

Een beet van een van deze naar hersens hunkerende wezens kan je Sim opzadelen met tijdelijke of langdurige effecten. Als zombies andere Sims bijten dan zal in de regel het zombievirus zich verspreiden en zal de andere Sim ook in een zombie veranderen. Hieronder kan je zien hoe dat eruit ziet. Eerst bijt of kauwt de zombie in de schouder van het slachtoffer. Deze zal hierna in elkaar storten en vervolgens de grond in worden getrokken waarna hij of zij weer als een zombie naar boven komt. Wil je toch weer van je zombie af? Dan kan je met behulp van het alchemielab een elixer brouwen om de zombie weer terug te veranderen. Hebben je Sims geen tijd of zin om elixers te brouwen, dan kunnen ze een bezoekje brengen aan de nieuwe winkel in de stad waar elixers en andere magische voorwerpen worden verkocht.

Er zijn verschillende manieren waarop je zombies kan weren. Allereerst kunnen erwtenschieters jouw huis en tuin beschermen door op zombies te schieten met erwten. Deze speciale erwtenschieter zal overigens alleen in de Limited editie van De Sims 3 Bovennatuurlijk zitten. Daarnaast kan je zombies genezen door een genezend elixer te brouwen met behulp van het alchemielab. Feeën kunnen ook zombies genezen met een beetje feeënstof. Let er wel op dat je niet te veel feeënstof gebruikt, want wie weet wat de gevolgen daarvan kunnen zijn!?We hebben onze Sim een krachtig zombiemiddel laten gooien naar onze weerwolfsim. Hierna had hij nog steeds de mogelijkheid om naar zijn weerwolfgedaante te transformeren. Bij een tijdelijk zombiemiddel zal je bovennatuurlijke Sim dus na een bepaalde tijd weer automatisch terug veranderen naar het bovennatuurlijke wezen die hij eerst was.


 

 

Maancyclus

Als je spookachtige dingen ziet gebeuren in je stad, dan kan dat komen doordat het volle maan is. Weerwolven, zombies en spoken zijn allemaal actiever tijdens een volle maan. De volle maan heeft ook een aantal ongebruikelijke effecten op de stad en de verschillende bovennatuurlijke Sims. Ook is er een kans dat Sims tijdelijk krankzinnig worden waardoor ze zich vreemd gaan gedragen en kunnen doordraaien. Misschien zullen ze bijvoorbeeld uit het niets ineens andere Sims een klap geven of juist omhelzen.
 

Je kunt de huidige stand van de maan altijd zien door naar het icoontje van de maan te kijken. Als je met de muis over het icoontje van de maan heen beweegt, dan krijg je de huidige maanstand en het aantal dagen tot de volgende volle maan te zien.
 

Je kunt de maancyclus van je stad zelf bepalen. De maan zal standaard door de verschillende standen van de maancyclus roteren. In het Optiemenu kun je de frequentie van deze standen instellen of ervoor kiezen om de maan in één bepaalde stand te laten staan. Zo kan je bepalen dat het nooit volle maan wordt of bijvoorbeeld juist altijd volle maan blijft.