Videokaart informatie

Pixel shader 2.0

Volgens de minimale eisen van De Sims 3 heb je een videokaart nodig met minstens 128 MB videogeheugen en ondersteuning voor minstens pixel shader 2.0. Als je videokaart een hogere versie van pixel shader ondersteunt, dan zal de Sims 3 beter draaien. Als je videokaart een lagere versie van pixel shader ondersteunt, dan zal het helaas niet draaien.

Hier is jammer genoeg weinig aan te doen. Pixel shader is een hardware feature van je videokaart. Dit is niet ergens te koop, maar je kan er op bepaalde sites wel een ‘oplossing’ voor downloaden. Helaas zijn deze sites niet altijd even betrouwbaar en is deze ‘oplossing’ vaak niet voldoende. De videokaart is vaak te traag om De Sims 3 fatsoenlijk te kunnen draaien of er doen zich andere problemen voor waardoor dit geen goede optie is.

Zonder ondersteuning voor pixel shader 2.0 zal De Sims 3 in de meeste gevallen niet eens kunnen opstarten.


Hoe weet ik of mijn videokaart pixel shader 2.0 ondersteunt?

De genoemde videokaart series bij de minimale eisen voor De Sims 3 ondersteunen in ieder geval pixel shader 2.0. Anders kan je eventueel via de officiële website van de videokaart of via een willekeurige zoekmachine achterhalen of jouw videokaart pixelshader 2.0 ondersteunt of niet. Mocht je er niet uitkomen, dan kan je op ons technisch forum altijd een berichtje achterlaten. Wij zullen je dan helpen met het achterhalen of jouw videokaart De Sims 3 aankan.

NVIDIA GeForce series

  • GeForce 6-serie of beter
  • Alle kaarten van NVidia van het type G, GT, GTS en GTX

 
ATI Radeon series

  • ATI Radeon-serie: kaart uit de 9500-serie of beter
  • Alle kaarten van ATI van het type X, X1 en HD

 
Intel Extreme Graphics
* GMA 3-Series, GMA 4-Series
 

 

Ik heb een videokaart die geen pixel shader 2.0 ondersteunt. Wat moet ik nu doen?

Je zult een nieuwe videokaart moeten aanschaffen, aangezien je videokaart een belangrijke hardware feature mist. Tevens zal de videokaart vaak veel te traag zijn om de sims 3 te kunnen draaien. Videokaarten in laptops zijn vaak niet te vervangen, dus als je geen desktop hebt dan is de kans groot dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe laptop.

Als je een nieuwe videokaart koopt, dan kan je het beste eentje nemen uit de ondersteunde series (zie hierboven). Bij de aanschaf van je videokaart moet je rekening houden met het type aansluiting (PCI, AGP of PCI-E), de grootte (past de kaart wel in jouw pc?), de voeding en de koeling. Uiteraard is het handig om eerst te controleren of de rest van je computer wel aan de minimale eisen voor De Sims 3 voldoet, voordat je een nieuwe videokaart gaat aanschaffen.

Handige links


Ingebouwde videokaarten (onboard-videokaart)

De grafische kaart kan geïntegreerd zijn in het moederbord of de processor. Zo hoeft niet meer gekeken te worden naar een aparte videokaart. De prestaties van onboard-videokaart zijn echter meestal beduidend minder dan die van een aparte videokaart. Een onboard videokaart heeft vaak ook geen of amper eigen videogeheugen, waardoor het gebruikt maakt van het RAM van de PC. Tegenwoordig verschijnen er steeds betere ingebouwde videokaarten, maar als je wilt gamen dan is het nog steeds aan te raden om te gaan voor een desktop of laptop met een aparte videokaart.

Voor computers met ingebouwde grafische chipsets heeft de game minimaal nodig:
* * Intel geïntegreerde Chipset, GMA 3-series of hoger
* * 2.6 GHz Pentium D CPU, of 1.8 GHz Core 2 Duo, of gelijkwaardig.
* * 0,5 GB extra RAM

De Intel GMA 500 en Intel GMA 900 zijn, ongeacht de chipset, onvoldoende voor De Sims 3.
Het spel zal daarmee niet draaien.

De volgende ingebouwde chipsets voldoen wel aan de minimale eisen:
– Intel HD Graphics 4400
– Intel HD Graphics 4000
– Intel HD Graphics 3000
– Intel HD Graphics (Haswell)
– Intel HD Graphics (Ivy Bridge)
– Intel HD Graphics 2000
– Intel HD Graphics (Sandy Bridge)
– Intel GMA X4500HD
– Intel GMA 4500MHD
– Intel GMA X4500HD
– Intel GMA X4500
– Intel GMA 4500
– Intel GMA X3500
– Intel GMA X3100
– Intel GMA X3000
– Intel GMA 3100
– Intel GMA 3000

De Intel GMA 950 zal in sommige gevallen alleen De Sims 3 kunnen draaien. Het is echter zeker niet aan te raden en uitbreidingen zal je al helemaal niet moeten proberen. Voor meer informatie zie onze Videokaart prestatielijst of videokaart ervaringenlijst.

De Intel GMA (X) 3xxx serie is voldoende voor het basisspel, maar uitbreidingen willen wel eens problemen geven. Als je met MAC OS X draait, dan is het al helemaal niet aan te raden om met een Intel GMA X3100 of lager te spelen. Voor meer informatie zie onze Videokaart ervaringenlijst.


SLI / Crossfire

Soms zie je bij videokaarten “SLI” of “Crossfire” staan. Dit betekent dat het niet gaat om één videokaart, maar dat er twee videokaarten samenwerken.
Deze methode om videokaarten te laten samenwerken wordt bij Nvidia videokaarten “SLI” genoemd. Bij de ATI videokaarten heet dit Crossfire.

Als je twee videokaarten hebt die met één van deze technieken samenwerken, dan zijn de prestaties beter dan het geval zou zijn met één kaart. De Sims 3 zou SLI moeten ondersteunen, maar het is niet met zekerheid te zeggen of dit echt zo is. Meerdere Simfans hebben al gemeld dat De Sims 3 geen Crossfire ondersteund en het problemen kan opleveren als deze optie staat ingeschakeld. Het is dan ook in sommige gevallen aan te raden om dit uit te schakelen.

Dezelfde problemen schijnen zich ook voor te doen bij de dual GPU kaarten van Radeon die meestal herkenbaar zijn door de ‘X2’ achter de videokaart naam.Voorbeelden hiervan zijn de Radeon HD 3870X2 en de Radeon HD 4870X2. Er zijn echter ook een paar dual GPU videokaarten zonder de “X2” toevoeging, zoals de Radeon HD 5970. De Radeon HD 5970 is eigenlijk een dual GPU variant van de Radeon HD 5870, maar er is toch op het laatste moment voor gekozen om de videokaart deze naam mee te geven.

Het is onder andere daarom nog altijd beter om één duurdere videokaart te hebben dan twee goedkope videokaarten. Vooral Crossfire en dual GPU videokaarten raden wij af voor De Sims 3. Je kan je geld veel beter besteden aan een goede (single GPU) videokaart. In het systeemgedeelte van onze site geven we ook regelmatig actueel advies welke videokaarten voor desktops je het beste kan kopen voor De Sims 3.