Systeemvereisten voor een laptop voor De Sims 3

Op deze pagina kan je alles lezen over de systeemvereisten voor een laptop waarop De Sims 3 en uitbreidingen kunnen draaien. We hadden al een pagina over de minimale, aanbevolen en ideale vereisten voor De Sims 3 en uitbreidingen, maar die pagina was meer gericht op desktopgebruikers en deze pagina zal dus geheel op laptopgebruikers zijn gericht. We zullen per laptoponderdeel een advies aangeven wat wij aanraden om De Sims 3 en uitbreidingen goed te kunnen draaien. Voor specifiek advies over bepaalde laptops kan je de meest recente editie van ons Laptop aankoopadvies bekijken.

Mocht je nog vragen hebben of wil je zelf je ervaring met een bepaalde laptop kwijt? Breng dan ons forum een bezoekje! In het technische forum kan je je vragen kwijt en in het “Laptop ervaringen met De Sims 3“-onderwerp kan je je ervaringen met een bepaalde laptop delen.

Videokaart

Aangezien het erg lastig en vaak zelfs onmogelijk is om de videokaart te vervangen in laptops, is het verstandig om een laptop te nemen met een videokaart die ruim aan de minimale vereisten voldoet. Hieronder volgt een overzicht van videokaarten die wij minimaal aanbevelen (hiermee kan je De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op medium instellingen spelen), welke videokaart wij goed/geschikt vinden (hiermee draait De Sims 3 met uitbreidingen op medium of hoge instellingen) en als laatste welk niveau wij als ideaal aanmerken (ook hiermee draait De Sims 3 met uitbreidingen op hoge instellingen en je zal daarnaast minder snel instellingen lager moet zetten om alles nog vloeiend te kunnen draaien).

Minimaal: GeForce 610M. Alternatieven: Radeon HD 7470M, (Intel HD Graphics 4000).
Goed: GeForce GT 740M, GeForce GT 730M, GeForce GT 645M, GeForce GT 640M, AMD Radeon HD 8750M, AMD Radeon HD 8730M, GeForce GT 635M, Radeon HD 7730M, GeForce GT 630M, GeForce 820M, GeForce GT 720M, GeForce 710M, Radeon HD 8670M, Radeon HD 7670M, Radeon HD 7650M.
Ideaal: GeForce GT 650M, GeForce GT 750M, GeForce GT 755M. (of beter)

Op ons forum kan je op deze pagina en op deze pagina ervaringen vinden met een laptop met een Geforce 610M.
Op deze pagina kan je een review lezen van iemand die een laptop heeft met een GeForce GT 650M waarmee voornamelijk De Sims 3 + uitbreidingen wordt gespeeld.


Processor

Een ander belangrijk aspect is de processor. Net zoals de videokaart is dit onderdeel eigenlijk niet te vervangen bij laptops. De meeste moderne processors kunnen De Sims 3 met uitbreidingen gelukkig makkelijk aan. Hieronder volgt een kort overzicht van een aantal processors die een goede keuze zijn voor De Sims 3 en uitbreidingen (zoveel mogelijk geordend van goed naar minder goed).

Ideaal
Intel Core i7-4700MQ
Intel Core i7-3720QM
Intel Core i7-3630QM
Intel Core i7-4702HQ
Intel Core i7-3610QM
Intel Core i5-4200M
Intel Core i7-4500U
Intel Core i5-3230M
Intel Core i5-3210M

Goed
Intel Core i3-3120M
Intel Core i5-4200U
Intel Core i3-3110M
Intel Core i5-3337U
Intel Core i5-3317U
Intel Core i3-2350M

Het is vaak lastig te voorspellen hoe groot de invloed is van een bepaalde processor. Sommige spellen zijn erg processorintensief en andere weer niet. Ook kunnen games zogezegd een voorkeur voor bepaalde processors hebben (bijvoorbeeld een slechte Multithreading ondersteuning waardoor processors met veel kernen niet veel aan hun extra kernen hebben). Ook is het veel lastiger om met laptophardware benchmarks uit te voeren en wordt dit veel minder gedaan in de praktijk.

Hieronder volgt de benchmarks van notebookcheck op hoge instellingen bij het spel Dirt Showdown als voorbeeld:
Laptop 1: 15,2 fps
AMD A-Series A4-3305M 1.9GHz
Radeon HD 7670M (300-600MHz), 1024MB (900MHz) , 8.941.0.0
4096MB RAM

Laptop 2: 23 fps
Intel Pentium B980 2.4GHz
Radeon HD 7670M (300-600MHz), 1024MB (900MHz) , 8.982.6.0
6144MB RAM

Laptop 3: 36,2 fps
Intel Core i7 3612QM 2.1GHz
Radeon HD 7670M, 1024MB DDR3
8192MB RAM

Hoewel deze laptops dezelfde videokaart hebben, zien we duidelijk verschillen in de prestaties. Meer fps (beelden per seconde) betekent een vloeiender beeld. Met 15,2 fps zal een spel als Dirt Showdown slecht speelbaar zijn. Op deze derde laptop met een betere processor en meer RAM zal het redelijk goed speelbaar zijn.

Maar er zijn ook games te vinden waarbij de verschillen niet zo groot zijn of dat er zelfs benchmarks zijn te vinden waarbij processors die normaal minder goed presteren toch een beter resultaat neerzetten. We hebben daarom zoveel mogelijk geprobeerd om een goede indicatie te geven van welke processors geschikt zijn, maar we geven ook aan dat je in je achterhoofd moet houden om naar het totaalplaatje te kijken. Het belangrijkste onderdeel is nog steeds de videokaart, maar het heeft natuurlijk ook weinig zin om een goede videokaart te combineren met een relatief slechte processor. Dan kan je beter iets meer uitgeven zodat de laptop beter in balans is tenzij je genoegen neemt met (mogelijk) iets mindere prestaties.


RAM (werkgeheugen)

Het RAM kan je meestal ook in laptops redelijk makkelijk uitbreiden als er nog een vrij slot aanwezig is. Toch is het verstandig om een laptop uit te zoeken die over minstens 4 GB RAM beschikt. Als je in grote werelden speelt en vaak met grote kavels (en eventueel veel downloads), dan is 6 GB RAM geen overbodige luxe. Het is zeker niet noodzakelijk, maar in de praktijk blijkt dat bijvoorbeeld foutcode 12 vaker voorkomt bij systemen met 4 GB RAM of minder (en een 32-bit besturingssysteem). De meeste laptops hebben tegenwoordig 6 of 8 GB RAM dus dat zal meestal ook geen probleem vormen. En anders kan je nog kijken of het mogelijk is om het RAM eventueel uit te breiden.


Merk

Het merk van een laptop kan soms ook van belang zijn. Het ene merk is nu eenmaal betrouwbaarder dan de ander. En natuurlijk hebben alle merken wel eens goede en slechte modellen. De keuze voor een merk is dan ook vaak deels persoonlijk aangezien iedereen andere ervaringen heeft met een bepaald merk. Uit een onderzoek uit 2009 van SquareTrade blijkt dat Acers en HP’s over het algemeen sneller stuk gaan. Asus kwam toen erg positief uit de test. Ondertussen kan er natuurlijk al heel wat veranderd zijn. Het schijnt ook dat de meeste fabrikanten hun producten ondertussen hebben verbeterd, maar je kan natuurlijk altijd pech hebben met een bepaald model. Persoonlijk raden we dan ook aan om je niet te veel blind te staren op een bepaald merk. Als je twijfelt over een bepaalde laptops, dan kan je altijd kijken of er toevallig reviews van te vinden zijn.


Bouw- en beeldschermkwaliteit, koeling en meer

Naast de specificaties zoals de processor, videokaart en RAM zijn er natuurlijk ook nog andere aspecten die van belang kunnen zijn bij een aankoop van een laptop. Zo kan bijvoorbeeld de fabrieksgarantie per merk verschillen en kan de bouw- en beeldschermkwaliteit en koeling per merk/model anders zijn. Als je een bepaalde laptop op het oog hebt, is het daarom altijd verstandig om nog reviews op te zoeken zodat je zeker weet dat het goed zit met onder meer de bouw- en beeldschermkwaliteit van de laptop.


SSD, caching SSD en SSHD

Een SSD kan niet alleen de opstarttijd van Windows korter maken, maar ook de laadtijden van games kunnen verbeteren als je ze op de SSD zet. Bij elk spel kan de prestatiewinst weer anders zijn, dus het is maar de vraag of De Sims 3 en uitbreidingen ook optimaal gebruik kunnen maken van de snelheidswinst van een SSD bij het laden (spel starten, wereld laden, huizen laden en CAS laden). De meningen over de snelheidswinst van een SSD bij De Sims 3 zijn nogal verdeeld.
 
 

De Sims 3 laadtijden met SSD

Mensen die op hun desktop het verschil hebben getest tussen De Sims 3 (opgeslagen spellen + installatiebestanden) op de SSD en op de traditionele harde schijf merken over het algemeen op dat er amper verschil is tussen een SSD en harde schijf. Naarmate je meer uitbreidingen installeert ervaren echter meer mensen een groter verschil. Natuurlijk is dat deels ook afhankelijk van de gebruikte SSD en men moet natuurlijk ook goed vergelijkingsmateriaal hebben (als men bijvoorbeeld gaat vergelijken tussen De Sims 3 en uitbreidingen op hun oude PC met harde schijf en (een nieuwe installatie van) De Sims 3 en uitbreidingen op hun nieuwe snellere PC met SSD dan is dat natuurlijk geen eerlijke vergelijking, de prestatiewinst kan natuurlijk ook komen door het betere systeem).

Daarnaast kunnen we ook nog eens drie situaties onderscheiden:

  1. De Sims 3 (+ uitbreidingen) opgeslagen spellen op de SSD
  2. De Sims 3 (+ uitbreidingen) installatiebestanden op de SSD
  3. De Sims 3 (+ uitbreidingen) opgeslagen spellen + installatiebestanden op de SSD

(met opgeslagen spellen bedoelen we De Sims 3 map in “Mijn Documenten” en met installatiebestanden bedoelen we de bestanden van De Sims 3 en uitbreidingen waarvan je ook tijdens de installatie de locatie kan bepalen)

Situatie 1
We hebben situatie 1 geprobeerd en hoewel we niet eerst De Sims 3 met alle uitbreidingen op de normale harde schijf hadden getest moeten we zeggen dat we niet helemaal wild werden van het prestatieverschil met een oudere PC met harde schijf. Het laden van het spel is sneller en CAS is ook sneller, maar het laden van een wereld is niet echt veel sneller en bij het laden van voorwerpen en huizen zal waarschijnlijk de snelheid en hoeveelheid RAM dat je hebt meer verschil maken.

Situatie 2
Ajaxsirius op ModTheSims heeft deze opstelling gebruikt en volgens hem/haar is er wel een verschil te merken bij het laden van het spel.

I’m using a Samsung 830 on a SATA III port and I saw an immediate difference. Reduced my save file load time by more than half with The Sims 3 + all expansion packs. And that’s with my only putting the install files on the SSD. My savegames and custom CC are still on my traditional HDD (since I moved the entire My Documents folder from the SSD to the HDD). If I had kept My Documents folder on the SSD i’m sure it would be even faster.

Situatie 3
Situatie 3 levert natuurlijk de grootste snelheidswinst op, maar nog zijn de meningen verdeeld over hoe groot het verschil is. Als we bijvoorbeeld kijken naar video’s van Simsfans die alles op hun SSD hebben geïnstalleerd, dan zien we eigenlijk geen grote verschillen tussen onze opstelling (situatie 1) en die van hen. Natuurlijk kan dit ook te maken hebben met de hoeveelheid uitbreidingen, downloads en grootte van de spelbestanden. Wij hebben alle uitbreidingen geïnstalleerd en redelijk wat downloads (uit De Sims 3 Store), dus vermoedelijk zal het daar niet aan liggen.

Hier volgen een aantal reacties van mensen die De Sims 3 (en uitbreidingen) op hun SSD hebben geïnstalleerd:

JohnVandenBrook op NRaas (28-10-2013):

I have switched from a HDD to an SSD and performance gains are enough that I would recommend this as a good option.

BobbyTH op NRaas (28-10-2013):

I use a “Kingston240GB HyperX 3K SSD” with SATA III (6Gb/s) transfer speeds,
Averages are in the 500+ read/write and i see ABSOLUTELY NO DIFFERENCE in performance then when i was running Sims on a “Velociraptor 10,000 rpm HDD”
Furthermore, I also run Sims 3 (Document folder included) on a RamDisk with 32Gb of DDR3 1800mhz an saw no improvement in performance (btw, a RamDisk setup as such can transfer at 22000 Mb/s)
As its been mention by others, Sims 3 is very much CPU intensive and i have to agree, it’s likely were the bottleneck appends…

SimAd_NRaas op NRaas (29-10-2013):

I did some benchmarking to see “file times” (amount of time that the game is mucking with the disk) and it is not even percentages of the time it takes to load/save/whatever a game. During normal gameplay it is totally not worth it to install an SSD.

That said, using an SSD for booting and so forth is usually the single most impressive upgrade you can do for your system. Even if your system is not one of the state-of-the-art behemoths, an SSD can make your system MUCH more responsive and smooth. So it’s definitely not a bad investment overall.

wishdog op NRaas (29-10-2013):

I ran my Sims off an SSD until I to too many expansion packs for it all to fit on the thing and now it’s all been moved to a normal hard drive. Yes, the SSD did make a difference on loading.

chesterbigbird op thesims3.com (19-08-2013):

I just recently had to install my sims and expansions again and i tried on my intel 180GB SSD.
Honestly i re installed everything back onto my seagate barracuda.
The difference is not worth the space is my opinion.. it makes it a little bit faster on loading times but that’s about it.. if your game takes about 4 or 5 minutes to load then it might maybe knock a minute off. not worth it. it does not really help with in game performance at all either.

Skulltec op thesims3.com (25-06-2012):

Uit eigenwijs bestaan had ik alsnog de sims 3 geinstalleerd op de SSD uit mijn ervaring ging het opstarten sneller dan de HDD maar het laden van de stad ect was niet veel sneller dan de HDD bij andere games merk ik wel groot verschil met laden. Ik heb de sims 3 dus vooralsnog op de HDD gezet want het verschil tussen de SSD en HDD was het niet heel erg waard in mijn mening.

Richub op Tweakers (26-11-2010):

Ik merkte erg weinig verschil in de laadtijden van De Sims 3 op mijn OCZ Vertex 2, in tegenstelling tot World of Wasrcraft en Unreal 2004. Die laatste 2 vliegen echt als je ze van SSD opstart. :9

Ik raad je aan om De Sims op je gewone HD te installeren, scheelt weer zo’n 6 gieg ruimte op je SSD.

 
Conclusie
Hoewel dit vrij persoonlijk kan zijn, kunnen we over het algemeen het volgende stellen over SSD’s en De Sims 3:

  • Met weinig uitbreidingen (en downloads) zal het verschil tussen SSD en harde schijf niet zo groot zijn.
  • Met alle uitbreidingen geïnstalleerd zal je vooral verschil merken bij het laden van het spel (eerste laadscherm) en bij CAS. Het verschil is niet enorm groot (bij het laden kan het bijvoorbeeld een minuut schelen) en als je een kleine SSD hebt dan kan je ‘m ook betere voor andere zaken gebruiken dan De Sims 3. Het opstarten van Windows zal een stuk sneller gaan als Windows op een SSD staat en ook andere programma’s zullen over het algemeen sneller laden als ze op een SSD staan.
  • Vooral bij een laptop zal je een SSD dan ook niet zo snel aanschaffen voor De Sims 3, maar eerder voor snelheidswinst bij ander gebruik. Een SSD is meer luxe en voor ander gebruik bedoeld. Voor De Sims 3 kan je bij een laptop beter kijken voor een goede processor en videokaart en voldoende RAM.

Caching SSD en SSHD

Wat is een Caching SSD en SSHD?
Aangezien SSD’s vrij prijzig zijn zie je momenteel in laptops wel eens Caching SSD’s of SSHD’s. Caching SSD’s zijn speciale kleine SSD’s met software die ervoor zorgt dat de meest gebruikte data van een harde schijf vanaf de caching SSD wordt opgevraagd. Hierdoor kunnen sommige zaken sneller worden geladen. Meer informatie over Caching SSD’s kan je lezen in het artikel op hardware.info over SSD caching. Een SSHD wordt ook wel en hybride harde schijf genoemd en is een combinatie van een harde schijf en kleine SSD die voor caching wordt gebruikt. Aangezien dit alles in één behuizing zit zie je SSHD’s steeds vaker in laptops aangezien er geen extra ruimte nodig is (waardoor er bijvoorbeeld geen dvd-station opgeofferd hoeft te worden) en het daarnaast een stuk goedkoper is dan een harde schijf met een aparte SSD. Hardware.info heeft een review geschreven over een SSHD van Seagate voor laptops die een idee geeft van de prestaties van een SSHD.

Laadtijden van De Sims 3 met Caching SSD en SSHD
Hoewel we zeker van mening zijn dat caching SSD’s en SSHD’s handig kunnen zijn voor met name laptopgebruikers, denken we dat de snelheidwinst voor de laadtijden van De Sims 3 en uitbreidingen minimaal zal zijn. We hebben het zelf niet getest, maar aangezien een volwaardige SSD al niet ontzettend grote verschillen oplevert zal het verschil met Caching SSD’s of SSHD’s waarschijnlijk al helemaal minimaal zijn. Caching SSD’s of SSHD’s zijn dan ook meer een leuke bijkomstigheid bij een laptop die je voornamelijk zal nemen voor andere zaken zoals een snellere opstarttijd van Windows en eventueel snelheidswinst bij andere veel gebruikte programma’s die er meer baat bij hebben.