Overschakelen van de onboard videokaart naar GeForce of Radeon videokaart

Veel laptops maken tegenwoordig gebruik van technieken om energie te besparen. Als een laptop bijvoorbeeld zowel een onboard videokaart heeft (vaak een Intel HD Graphics serie) als een losse videokaart (GeForce of Radeon), dan schakelt de laptop automatisch tussen de onboard videokaart en de losse videokaart. Soms staat echter de onboard videokaart altijd ingesteld voor games zoals De Sims 3. Hoewel veel moderne onboard videokaarten De Sims 3 wel aan kunnen, is het natuurlijk zonde om hiervoor niet je GeForce of Radeon videokaart te gebruiken. Waarschijnlijk draait dan De Sims 3 stukken beter.
 

Hoe weet ik of mijn laptop de GeForce of Radeon videokaart gebruikt?

Om er achter te komen of je laptop niet de onboard videokaart gebruikt, moet je naar de control panel gaan van je videokaart. Hieronder leggen we zowel voor GeForce als Radeon uit waar je dit kunt vinden.
 

(NVIDIA) GeForce videokaart
Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad en klik vervolgens op “NVIDIA Control Panel“. Als het NVIDIA Control Panel geopend is, dan ga je naar 3D Settings > Manage 3D settings. Nu kan je bij het tabblad “Program Settings” per programma instellen welke videokaart er gebruikt moet worden. Zoek in deze lijst De Sims 3 (TS3W.exe) op en selecteer de optie “High-performance NVIDIA processor“. Als het goed is zal de laptop nu de volgende keer de GeForce videokaart gebruiken voor De Sims 3.

Bron afbeelding: Lenovo.com


(AMD) Radeon videokaart
Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad en klik vervolgens op “Catalyst Control Center“. Als het AMD Catalyst Control Center geopend is, dan ga je naar “Switchable Graphics“. Hier kan per programma ingesteld worden welke videokaart (Hoge Prestaties/High Performance voor de Radeon videokaart, Energiebesparend/Power Saving voor de onboard videokaart) er gebruikt moet worden. Zoek in deze lijst De Sims 3 en selecteer vervolgens de optie “Hoge Prestaties” (High Performance). Als het goed is zal de laptop de volgende keer dat je het spel opstart de Radeon videokaart gebruiken voor De Sims 3.

Bron afbeelding: Notebookreview.com


Mac
Ook bij bepaalde Macbooks kan de laptop schakelen tussen de aparte videokaart (dedicated Graphics card) en de onboard videokaart. Je kan bij “Energy Saver” in “System Preferences” aangeven dat de aparte videokaart gebruikt moet worden.