Laptop advies editie augustus 2012

Inhoud

 

 

Inleiding

Regelmatig krijgen wij de vraag welke desktops of laptops geschikt zijn voor De Sims 3 en uitbreidingen. Het beste is natuurlijk om zelf een desktop samen te stellen die aan jouw eigen eisen voldoet, maar we begrijpen dat niet iedereen een eigen systeem kan of wil samenstellen of geen desktop wil maar een laptop. Daarom zullen we in deze editie een aantal recente laptops bespreken.

Houd er echter wel rekening mee dat de technologieontwikkelingen en de daarmee samenhangende prijzen snel kunnen gaan. Het advies dat wij voor deze maand geven ziet op de reeds bestaande modellen en het is dus mogelijk dat er bijvoorbeeld over een maand betere systemen te vinden zijn voor hetzelfde geld.

Omdat niet iedereen bekend zal zijn met benchmarks en dergelijke, volgt hieronder voor deze mensen een korte inleiding van de belangrijkste zaken waarop je moet letten.

 

 

Aanbevolen vereisten

De Sims 3 of De Sims Middeleeuwen zijn niet bepaald zware spellen. De minimale vereisten zijn dan ook tamelijk laag in vergelijking met andere moderne games. In de meeste gevallen draait het spel echter niet zo goed op systemen die hieraan net voldoen. Tevens wordt het spel met elke uitbreiding zwaarder, waardoor een beter systeem wel op zijn plaats is. Zeker in het geval van De Sims 3 Beestenbende is het aan te raden om boven de minimale vereisten te zitten. Om deze redenen hebben we aanbevolen vereisten opgesteld. Systemen die hieraan voldoen zullen De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op minstens medium instellingen goed moeten kunnen draaien.
 
Aanbevolen vereisten

  • Processor: Intel Core 2 Duo van 2,2 GHz of AMD Athlon 64 X2 4400+
  • Werkgeheugen: 2 GB RAM (DDR2 of beter)
  • Videokaart: GeForce GT 220 of Radeon HD 4650 (voor laptops: minstens een GeForce GT 540M

 

 

Benchmarks

Om te kunnen beoordelen hoe bepaalde hardware presteert ten opzichte van elkaar is het noodzakelijk om deze met elkaar te vergelijken onder dezelfde omstandigheden. Verschillende technische websites plaatsen dan ook zogenaamde ‘benchmarks’ online waarin ze bepaalde hardwareonderdelen vergelijken door deze te testen met verschillende programma’s. Per programma kunnen namelijk de prestaties sterk verschillen. Een bepaalde videokaart kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor een bepaald spel en daardoor goede resultaten leveren bij dat spel, maar bij een ander spel dat geschikt is voor andere videokaarten toch net iets minder presteren dan zijn directe concurrenten.
 

Jammer genoeg zijn er maar heel weinig websites die hardware testen met De Sims 3. Hierboven zijn een van de weinige De Sims 3 benchmarks te zien van Hardwarecanucks (videokaarten) en Computec Media AG (processors). Deze geven jammer genoeg geen volledig beeld maar kunnen niettemin van pas komen.
Het is dus erg lastig om vooraf te voorspellen welke onderdelen nou het meest geschikt zijn voor De Sims 3. Gelukkig geven andere benchmarks een goed idee van de (relatieve) prestaties van de hardwareonderdelen, zodat het afgezien van eventuele kleine verschillen in de praktijk toch goed is vast te stellen welke onderdelen het meest geschikt zijn voor De Sims 3 of De Sims Middeleeuwen en uitbreidingen.
 

 

Hoe moet je benchmarks lezen?

1. Hoeveel beelden per seconde (fps)?
Zoals we al eerder aangeven kunnen hardwareonderdelen met verschillende programma’s getest en vergeleken worden. De meest voor de hand liggende methode is om met videogames te testen. Het resultaat hiervan wordt meestal uitgedrukt in fps oftewel het aantal beelden per seconde. Het kan per spel verschillen welke waarde optimaal is om het beeld als vloeiend te ervaren. Bij actiegames waar elke seconde beslissend kan zijn voor de afloop van het spel is bijvoorbeeld een resultaat van 25 fps aan de lage kant. Met deze score is een spel als De Sims 3 echter in de meeste gevallen goed speelbaar zonder merkbare haperingen. Wil je echter in-game video’s maken van goede kwaliteit, dan is het fijn als het systeem minstens 35-40 fps kan halen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat De Sims 3 telkens zwaarder wordt naarmate je meer en grotere opgeslagen spellen hebt met grote huishoudens en/of meerdere uitbreidingen of accessoires installeert. Het is daarom niet aan te raden om erg krap aan de minimale vereisten of de door ons opgestelde aanbevolen vereisten te voldoen als je nog jaren optimaal wilt blijven genieten van De Sims 3.

 
2. Factoren die de prestaties beïnvloeden
Voor alle hardewareonderdelen geldt daarnaast dat deze afhankelijk zijn van de gekozen in-game instellingen (laag, medium of hoge instellingen), de gekozen resolutie en meer specifiek voor De Sims 3 ook nog het aantal geïnstalleerde spellen, grootte van de opgeslagen spellen en huishoudens en eventueel de hoeveelheid downloads (van derden). Hieronder zijn bijvoorbeeld de benchmarks (Battlefield 3) van Toms’s Hardware te zien.
De eerste resultaten zijn gemaakt met een resolutie van 1680 bij 1050, de tweede afbeelding laat de benchmarks zien bij een resolutie van 2560 bij 1600. Zoals te zien is kan dit met dezelfde videokaart (en overigens ook voor de rest hetzelfde systeem) wel meer dan 30 fps schelen. Hoe hoger de resolutie, des te lager zullen de resultaten dan ook in de regel zijn. Hetzelfde geldt voor de in-game instellingen. Op de laatste afbeelding is nog het verschil te zien tussen één videokaart en twee videokaarten (Crossfire of SLI zoals dat bij GeForce videokaarten heet). Lang niet altijd zullen de prestaties met 100% toenemen ten opzichte van één videokaart. Het ligt dan ook maar net aan de situatie of één goede videokaart qua prijs/kwaliteit beter is dan twee iets mindere videokaarten.
Voor De Sims 3 en uitbreidingen raden wij aan om het bij één videokaart te laten. Als je ook nog andere (zwaardere) spellen wilt spelen, dan kan je nog een tweede videokaart overwegen.

Zoals we al eerder aangaven kan ook nog het programma waarmee getest is de resultaten beïnvloeden. Over het algemeen zullen de goede hardwareonderdelen er nog steeds als beste uit de test komen en andersom ook de slechtste hardewareonderdelen op de laatste plaats, maar onderling kunnen er kleine verschillen zijn. Neem bijvoorbeeld de videokaarten die wij minimaal aanbevelen voor De Sims 3: de GeForce GT 220 en de Radeon HD 4650. Bij de eerste benchmarks van Hardware.info (zie eerste afbeelding hieronder) presteert de GeForce GT 220 beter dan de Radeon HD 4650. Als we echter kijken naar de benchmarks in het spel “Far Cry 2” (zie tweede afbeelding hieronder), dan zien we dat de laatste iets beter presteert ten opzichte van de GeForce GT 220.
Bij andere spellen is het soms net andersom. Toch is er nog steeds duidelijk te zien welke videokaarten bij alle spellen goed zullen presteren waardoor ook niet gezegd kan worden dat deze vergelijking zinloos is om de prestaties bij De Sims 3 in te schatten.

NB: De verschillende merken kunnen daarbij ook nog van invloed zijn. Er is namelijk niet één uitvoering van bijvoorbeeld de Radeon HD 4650. Elk merk zoals Sapphire, Asus, XFX en MSI kunnen zelf kleine wijzigingen aanbrengen waardoor deze videokaart bijvoorbeeld over 512 MB of 1 GB DDR2 of DDR3 geheugen beschikt, een andere aansluiting heeft (AGP of PCI-E bijvoorbeeld) of de videokaart overklokken waardoor de prestaties onderling iets kunnen verschillen. Niet altijd is even duidelijk welk merk nou precies is getest zodat de vergelijking niet altijd even accuraat is als het lijkt. De resultaten van de technische websites die deze tests uitvoeren kunnen daarnaast onderling verschillen zodat men geen harde conclusies op basis van één van deze testen kan trekken. Gelukkig zullen deze verschillen meestal niet van doorslaggevende betekenis zijn, maar het is wel aan te raden om altijd kritisch naar benchmarks te kijken en alles mee te wegen als je een zo goed mogelijke inschatting wilt maken.
 

 

 

Processorintensief

Vaak is men voornamelijk gericht op de videokaart als ze op zoek gaan naar een nieuw systeem. Dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het (nieuwe) systeem en het kan inderdaad in bepaalde gevallen de resultaten maken of breken. We kunnen echter niet genoeg benadrukken dat De Sims 3 of De Sims Middeleeuwen (met of zonder uitbreidingen) geen videokaartintensieve spellen zijn, maar juist veel baat hebben bij een goede processor. Dit zagen wel al eerder bij de processorbenchmarks van Computec Media AG en is ook te zien aan de hand van het volgende voorbeeld van Notebookcheck. Deze website heeft De Sims 3 met verschillende laptops getest en dit was de uitkomst bij hoge instellingen:

Laptop 1 (Toshiba Satellite A660-151): 31,8 fps
Intel Core i3 330M 2.1GHz
GeForce GT 330M (500MHz), 1024MB (790MHz) DDR4, ForceWare 189.72
4096MB RAM

Laptop 2 (Samsung NP-R580-JS03DE): 48,9 fps
Intel Core i5 520M 2.4GHz
GeForce GT 330M (575MHz), 1024MB (790MHz) DDR3, 187.87
4096MB RAM

Beide laptops beschikken, afgezien van het feit dat de ene iets hoger is geklokt dan de ander, over dezelfde GPU en daarnaast beschikken beide laptops over dezelfde hoeveelheid werkgeheugen (RAM). De processor (Intel Core i3 330M tegenover Intel Core i5 520M) verschilt echter wel en dat is ook aanzienlijk terug te zien in de prestaties.
De laptop met de minder goede processor behaalt meer dan 15 beelden per seconde minder dan de laptop met de betere Intel Core i5 520M.

 
Ook op medium instellingen zijn de verschillen groot en is het belang van een goede processor goed te zien. Tussen de eerste laptops (waarbij de processors niet veel van elkaar verschillen) is weinig verschil in de prestaties te zien. Bij de laatste laptop die over een aanzienlijk betere processor beschikt zien we daarentegen een verschil van meer dan 30 fps ten opzichte van de andere laptops:

Laptop 1 (Toshiba Satellite A660-151): 61,9 fps
Intel Core i3 330M 2.1GHz
GeForce GT 330M (500MHz), 1024MB (790MHz) DDR4, ForceWare 189.72
4096MB RAM

Laptop 2 (Acer Travelmate 8472TG-354G32MNkk): 68 fps
Intel Core i3 350M 2.3GHz
GeForce GT 330M (575MHz), 1024MB (790MHz) Hybrid Graphics
4096MB RAM

Laptop 3 (Samsung NP-R580-JS03DE): 98,5 fps
Intel Core i5 520M 2.4GHz
GeForce GT 330M (575MHz), 1024MB (790MHz) DDR3, 187.87
4096MB RAM
 

Als je enkel De Sims 3 en uitbreidingen wilt spelen (en eventueel andere spellen die ongeveer hetzelfde vereisen of minder), dan is het dus onnodig om een videokaart van meer dan 120 euro aan te schaffen. Je kunt het geld beter in een betere processor en sneller werkgeheugen stoppen. De kavels en huishoudens zullen dan veel sneller laden dan met een zinloze duurdere videokaart. Hetzelfde geldt voor laptops, hoewel je daar videokaarten iets meer ‘op de groei’ moet kopen gezien de beperkte vervangingsmogelijkheden.

 

 

Conclusie
  • De aanbevolen vereisten genoemd op deze pagina zijn een goed uitgangspunt waaraan het nieuwe systeem minimaal moet voldoen.
  • De prestaties van een systeem zijn afhankelijk van het programma dat wordt getest en daarnaast met het oog op De Sims 3 ook nog de gekozen in-game instellingen, resolutie, aantal geïnstalleerde spellen, grootte van de opgeslagen spellen en huishoudens en eventueel de hoeveelheid downloads (van derden).
  • De Sims 3 of De Sims Middeleeuwen (met of zonder uitbreidingen) zijn processorintensieve spellen. Dit houdt in dat een dure videokaart overbodig is en de prestaties niet zal verbeteren, terwijl een goede processor een groot verschil kan maken in de prestaties.