Laptop aankoopadvies februari 2014

Geschikte laptoponderdelen voor De Sims 3

Voordat we verschillende laptops met elkaar gaan vergelijken geven we eerst nog per onderdeel advies welke videokaarten en processors geschikt zijn om De Sims 3 en uitbreidingen te kunnen draaien. Naast de specificaties zijn er natuurlijk ook nog andere aspecten die van belang kunnen zijn bij een aankoop van een laptop. Zo kan de garantie per merk verschillen en kan de kwaliteit per model anders zijn. Een ander belangrijk aspect is de koeling van een laptop. Aangezien laptops steeds kleiner worden, worden alle onderdelen op een steeds kleiner oppervlakte geplaatst en is er ook minder ruimte beschikbaar voor de koeling. Als je wilt gaan gamen kan de temperatuur van een laptop daarom ook snel oplopen. Ook kan bijvoorbeeld de beeldschermkwaliteit erg per laptopmodel verschillen. Om deze redenen geven we op deze pagina enkel richtlijnen over de videokaart, de processor en het RAM. Als je een bepaalde laptop op het oog hebt, dan kan je vervolgens nog reviews opzoeken zodat je zeker weet dat het goed zit met onder meer de beeldschermkwaliteit, kwaliteit van de laptop en de koeling.

Mocht je nog vragen hebben of wil je zelf je ervaring met een bepaalde laptop kwijt? Breng dan ons forum een bezoekje! In het technische forum kan je je vragen kwijt en in het “Laptop ervaringen met De Sims 3“-onderwerp kan je je ervaringen met een bepaalde laptop delen.

Videokaart

Aangezien het erg lastig en vaak zelfs onmogelijk is om de videokaart te vervangen in laptops, is het verstandig om een laptop te nemen met een videokaart die ruim aan de minimale vereisten voldoet. Hieronder volgt een overzicht van videokaarten die wij minimaal aanbevelen (hiermee kan je De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op medium instellingen spelen), welke videokaart wij goed/geschikt vinden (hiermee draait De Sims 3 met uitbreidingen op hoge instellingen) en als laatste welk niveau wij als ideaal aanmerken (ook hiermee draait De Sims 3 met uitbreidingen op hoge instellingen, maar je zult minder snel hebben dat je instellingen lager moet zetten om alles nog vloeiend te kunnen draaien).

Minimaal: GeForce 610M. Alternatieven: Radeon HD 7470M, (Intel HD Graphics 4000).
Goed: GeForce GT 740M, GeForce GT 730M, GeForce GT 645M, GeForce GT 640M, AMD Radeon HD 8750M, AMD Radeon HD 8730M, GeForce GT 635M, Radeon HD 7730M, GeForce GT 630M, GeForce GT 720M, GeForce 710M, Radeon HD 8670M, Radeon HD 7670M, Radeon HD 7650M.
Ideaal: GeForce GT 650M, GeForce GT 750M (of beter).

Op ons forum kan je op deze pagina en op deze pagina ervaringen vinden met een laptop met een Geforce 610M.
Op deze pagina kan je een review lezen van iemand die een laptop heeft met een GeForce GT 650M waarmee voornamelijk De Sims 3 + uitbreidingen wordt gespeeld.


Processor

Een ander belangrijk aspect is de processor. Net zoals de videokaart is dit onderdeel eigenlijk niet te vervangen bij laptops. De meeste moderne processors kunnen De Sims 3 met uitbreidingen gelukkig makkelijk aan. Hieronder volgt een kort overzicht van een aantal processors die een goede keuze zijn voor De Sims 3 en uitbreidingen (zoveel mogelijk geordend van goed naar minder goed).

Ideaal
Intel Core i7-4700MQ
Intel Core i7-3720QM
Intel Core i7-3630QM
Intel Core i7-4702HQ
Intel Core i7-3610QM
Intel Core i5-4200M
Intel Core i7-4500U
Intel Core i5-3230M
Intel Core i5-3210M

Goed
Intel Core i3-3120M
Intel Core i5-4200U
Intel Core i3-3110M
Intel Core i5-3337U
Intel Core i5-3317U
Intel Core i3-2350M

Het is vaak lastig te voorspellen hoe groot de invloed is van een bepaalde processor. Sommige spellen zijn erg processorintensief en andere weer niet. Ook kunnen games zogezegd een voorkeur voor bepaalde processors hebben (bijvoorbeeld een slechte Multithreading ondersteuning waardoor processors met veel kernen niet veel aan hun extra kernen hebben). Ook is het veel lastiger om met laptophardware benchmarks uit te voeren en wordt dit veel minder gedaan in de praktijk.

Hieronder volgt de benchmarks van notebookcheck op hoge instellingen bij het spel Dirt Showdown als voorbeeld:
Laptop 1: 15,2 fps
AMD A-Series A4-3305M 1.9GHz
Radeon HD 7670M (300-600MHz), 1024MB (900MHz) , 8.941.0.0
4096MB RAM

Laptop 2: 23 fps
Intel Pentium B980 2.4GHz
Radeon HD 7670M (300-600MHz), 1024MB (900MHz) , 8.982.6.0
6144MB RAM

Laptop 3: 36,2 fps
Intel Core i7 3612QM 2.1GHz
Radeon HD 7670M, 1024MB DDR3
8192MB RAM

Hoewel deze laptops dezelfde videokaart hebben, zien we duidelijk verschillen in de prestaties. Meer fps (beelden per seconde) betekent een vloeiender beeld. Met 15,2 fps zal een spel als Dirt Showdown slecht speelbaar zijn. Op deze derde laptop met een betere processor en meer RAM zal het redelijk goed speelbaar zijn.

Maar er zijn ook games te vinden waarbij de verschillen niet zo groot zijn of dat er zelfs benchmarks zijn te vinden waarbij processor die normaal minder goed presteren toch een beter resultaat neerzetten. We hebben daarom zoveel mogelijk geprobeerd om een goede indicatie te geven van welke processors geschikt zijn, maar we geven ook aan dat je in je achterhoofd moet houden om naar het totaalplaatje te kijken. Het belangrijkste onderdeel is nog steeds de videokaart, maar het heeft natuurlijk ook weinig zin om een goede videokaart te combineren met een relatief slechte processor. Dan kan je beter iets meer uitgeven zodat de laptop beter in balans is tenzij je genoegen neemt met (mogelijk) iets mindere prestaties.


RAM (werkheugen)

Het RAM kan je meestal ook in laptops redelijk makkelijk uitbreiden als er nog een vrij slot aanwezig is. Toch is het verstandig om een laptop uit te zoeken die over minstens 4 GB RAM beschikt. Als je in grote werelden speelt en vaak met grote kavels (en eventueel veel downloads), dan is 6 GB RAM geen overbodige luxe. Het is zeker niet noodzakelijk, maar in de praktijk blijkt dat bijvoorbeeld foutcode 12 vaker voorkomt bij systemen met 4 GB RAM of minder (en een 32-bit besturingssysteem). De meeste laptops hebben tegenwoordig 6 of 8 GB RAM dus dat zal meestal ook geen probleem vormen. En anders kan je nog kijken of het mogelijk is om het RAM eventueel uit te breiden.


Merk

Het merk van een laptop kan soms ook van belang zijn. Het ene merk is nu eenmaal betrouwbaarder dan de ander. En natuurlijk hebben alle merken wel eens goede en slechte modellen. De keuze voor een merk is dan ook vaak deels persoonlijk aangezien iedereen andere ervaringen heeft met een bepaald merk. Uit een onderzoek uit 2009 van SquareTrade blijkt dat Acers en HP’s over het algemeen sneller stuk gaan. Asus kwam toen erg positief uit de test. Ondertussen kan er natuurlijk al heel wat veranderd zijn. Het schijnt ook dat de meeste fabrikanten hun producten ondertussen hebben verbeterd, maar je kan natuurlijk altijd pech hebben met een bepaald model. Persoonlijk raden we dan ook aan om je niet te veel blind te staren op een bepaald merk. Als je twijfelt over een bepaalde laptops, dan kan je altijd kijken of er toevallig reviews van te vinden zijn.