Gids: Een nieuwe videokaart voor De Sims 3 Beestenbende

Ben je op zoek naar een nieuwe videokaart voor je huidige systeem omdat de huidige grafische chipset of videokaart niet geschikt is voor De Sims 3 Beestenbende? Hieronder volgt een uitgebreid stappenplan om jou te helpen bij het vinden van een nieuwe videokaart waarbij geen problemen meer zullen optreden bij de weergave van dieren in De Sims 3 Beestenbende.

Aangezien het lastig of te duur is om videokaarten in laptops te vervangen of een redelijk alternatief te vinden, zullen we hieronder enkel de situatie voor desktops bespreken. Je kan uiteraard ook om hulp vragen op ons forum als bijvoorbeeld iets niet duidelijk is.

 

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Lunmica met een videokaart die niet geschikt is voor De Sims 3 Beestenbende.
 

 

Stap 1: Stel vast welke videokaart er in het systeem zit

Men kan op verschillende manieren achterhalen welke onderdelen er in een bepaalde pc zitten zonder deze open te maken. De meest bekende manier is via de Windows toepassing dxdiag.
Deze toepassing kan je starten door “dxdiag” zonder aanhalingstekens te typen bij uitvoeren (of het zoekvenster) dat je bij het startmenu linksonderin kan vinden. Bij het tabblad “Beeldscherm” zie je de gegevens van je videokaart of grafische chipset.

Daarnaast zijn er programma’s die je uitgebreide informatie over de onderdelen van jouw computer kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is PC-Wizard (bij voorkeur de versie uit 2010 die je op deze pagina gratis kan downloaden). Hieronder kan je zien waar je meer informatie over de videokaart kan vinden. Je ziet meteen ook de informatie over onder meer het type aansluiting (zoals PCI-Express of AGP) en welke pixel shader de videokaart maximaal ondersteunt. Het is dan ook een erg handig programma om te bepalen of een nieuwe videokaart zinvol is.


 

 

Stap 2: Bepaal of de videokaart aan de minimale vereisten voldoet

De volgende stap is het bepalen of de videokaart wel aan de minimale vereisten voldoet.
De volgende grafische chipsets of videokaarten voldoen niet aan de minimale vereisten:

 • Radeon X1270 (Xpress 1270)
 • Radeon X1250 (Xpress 1250)
 • Radeon X1200 (Xpress 1200)
 • Radeon X1150 (Xpress 1150)
 • Radeon X1100 (Xpress 1100)
 • Radeon Xpress 200M
 • GeForce 7050 nForce 610i
 • GeForce 6150SE nForce 430

Staat jouw grafische chipset of videokaart er niet tussen? Dan kan onze videokaart prestatielijst je misschien helpen om uit te vinden of jouw videokaart wel of niet toereikend is voor De Sims 3 (Beestenbende). Je kan ook op ons forum terecht met vragen over je videokaart of grafische chipset.

Als je videokaart ongeschikt blijkt, dan zit er weinig anders op dan te kijken of het mogelijk is om de videokaart te vervangen. De volgende stappen helpen je op weg om uit de vinden of een nieuwe videokaart mogelijk en wenselijk is.
 

 

Stap 3: Bepaal of het systeem voldoet aan de minimale vereisten

Het heeft natuurlijk weinig zin om een nieuwe videokaart te kopen als de rest van het systeem ook ontoereikend is voor het spelen van De Sims 3 (Beestenbende). Daarom zullen we eerst gaan bekijken of een nieuwe videokaart wel zinvol is. Hiervoor moet je het gratis programma PC-Wizard downloaden (de versie uit 2010 die je op deze pagina kan downloaden). Je hebt de oudere versie van PC-Wizard nodig aangezien alleen die versie een referentiesysteem heeft die enigszins vergelijkbaar is met de minimale vereisten.


PC-Wizard geeft niet alleen uitgebreide informatie over jouw systeem, maar heeft ook (linksonderin) een handige functie: Benchmarks.


Als je op de knop “Globale Prestatie” drukt wordt de test gestart. Je kan dan het beste niets meer met de computer doen zodat de resultaten een zo goed mogelijk beeld zullen geven. Na de test verschijnt er een grafiek. Je kan rechtsonderin een referentiesysteem uitkiezen waarmee jouw huidige systeem vergeleken kan worden. De optie met de “AMD Athlon 64 X2 3800+ processor” (let op: alleen PC-Wizard 2010 heeft dit referentiesysteem er tussen staan) komt het dichtst in de buurt van de minimale vereisten. Voornamelijk de processor en het geheugen spelen een rol bij deze test. Als je computer beter op deze punten is dan het referentiesysteem, dan is er een grote kans dat je systeem voor de rest aan de minimale vereisten voldoet.


Indien je na bovenstaande test nog niet helemaal zeker bent van het resultaat, dan kan je nog de pc-onderdelen apart bekijken. Meer informatie over het werkgeheugen (RAM) vind je onder “Moederbord“. Op onderstaande afbeelding kan je zien dat dit systeem 4096 MB DDR3 RAM heeft. Nog specifieker kan je zien dat er vier sloten voor RAM aanwezig zijn waarvan er twee bezet zijn door twee DDR3-modules van 2048 MB RAM. Je kan hier meteen ook het type en de snelheid van je RAM bekijken. Het onderstaande systeem heeft PC3-8500 (DDR3) RAM met een snelheid van 1067 MHz. Voor De Sims 3 is dat redelijk goed te noemen.

Meer informatie over de processor kan je onder het tabblad “Processor” vinden.

Minimale systeemvereisten voor De Sims 3:

 • 1 GB RAM (Windows XP) of 1,5 GB RAM (Windows Vista)
 • 0,5 GB RAM extra voor systemen met een geïntegreerde grafische chipset
 • Processor: Intel Pentium 4 van 2,4 GHz of Intel Pentium D van 2.6 GHz voor systemen met een geïntegreerde grafische chipset

Mocht je niet helemaal zeker weten of jouw systeem aan de minimale vereisten voldoet, dan kan je dat eventueel op ons forum vragen.

Indien je systeem niet aan de minimale vereisten voldoet, dan is een nieuw systeem misschien meer op zijn plaats. Anders kan je doorgaan naar de volgende stap.
 

 

Stap 4: Wat voor sloten zitten er op het moederbord?

De meeste videokaarten hebben op dit moment een PCI-e aansluiting. Er zijn ook nog steeds systemen met oude AGP-sloten, maar deze laatste zijn in de minderheid. Videokaarten met AGP-aansluitingen zijn in de regel slechter en duurder dan videokaarten met een PCI-e aansluiting. Bij het tabblad “Moederbord” kan je op verschillende manieren achterhalen welke aansluitingen er op jouw moederbord zitten. Op de screenshots hieronder zie je bijvoorbeeld dat op dit moederbord PCI-Express sloten zitten waarvan er nog een aantal vrij zijn.

AGP-videokaart
We raden mensen met enkel AGP-sloten op hun moederbord vanwege de dure prijs van deze videokaarten aan om of voor een tweedehands videokaart te gaan of een nieuw systeem te nemen. Het is ook vrij lastig om überhaupt nog AGP-videokaarten ergens te vinden. Maar mocht je dit graag willen, dan zijn deze videokaarten in ieder geval goed genoeg voor De Sims 3 Beestenbende: Radeon HD 3450, Radeon HD 3650 en Radeon HD 4670.

Houd er echter wel rekening mee dat de videokaart in de kast past. Zo zijn er zogenaamde Low Profile videokaarten die een stuk kleiner zijn dan de normale videokaarten zodat ze ook in de kleinere systemen passen. Ook moet je er op bedacht zijn dat de voeding de nieuwe videokaart wel aan kan. Dit laatste zal in de regel weinig problemen opleveren aangezien er weinig zware AGP-videokaarten zijn.
 
PCI-e videokaart
Er zijn voldoende goedkope PCI-e videokaarten te koop die aan de minimale vereisten voldoen.
Enkele voorbeelden zijn: Radeon HD 6450, GeForce GT 620, Radeon HD 6570 en Radeon HD 6670. Voor meer informatie over geschikte videokaarten voor De Sims 3 kan je ook terecht op onze Beste videokaart voor De Sims 3 pagina.

Blijf er echter wel rekening mee houden dat de voeding van jouw huidige systeem misschien niet elke nieuwe videokaart aan zal kunnen en dat de nieuwe videokaart wel in de kast moet passen. Ook zal een erg dure videokaart van meer dan 100 euro in de regel geen betere prestaties leveren dan een goede videokaart van zo’n 60 euro. Duurdere videokaarten zijn meestal ook meer belastend voor de voeding, dus we raden iedereen dan ook aan om het bescheiden te houden.

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die altijd stellen op ons forum. Wij zullen je dan zo goed mogelijk proberen te helpen.