De Sims 3 – PC advies november 2013

Inleiding

Zoek je een nieuwe computer voor het spelen van De Sims 3 en uitbreidingen maar heb je geen verstand van welke onderdelen geschikt zijn? Dan is deze De Sims 3 PC advies gids (editie november 2013) misschien wel wat voor jou. Op deze pagina wordt basisinformatie gegeven voor beginners over de belangrijkste onderdelen van een computer (voor De Sims 3 en uitbreidingen). Daarnaast zullen we ook links plaatsen naar externe sites met meer informatie over bepaalde hardware zodat je je eventueel verder in de materie kan verdiepen. Bij een aantal onderdelen hebben we ook een eindadvies meegegeven om alles simpel en duidelijk te houden en daarnaast om het maken van je keuze wat gemakkelijker te maken.

Als je een nieuwe computer wilt, dan is de beste optie nog altijd zelf je pc samenstellen (en bouwen). Zo krijg je precies wat je zelf wilt. Bij een aantal webshops kan je de pc ook laten assembleren (in elkaar zetten) voor een kleine meerprijs.


Besturingssysteem

Hoewel dit niet een voor de hand liggend onderdeel is dat je zou verwachten onder pc advies, is het toch van belang. Tegenwoordig zijn alle Windows versies (XP, Vista, 7 en 8 ) verkrijgbaar in zowel 32-bit als 64-bit uitvoering. Het grote verschil tussen 32-bit en 64-bit is dat een 64-bit besturingssysteem meer dan 4 GB RAM kan aansturen in tegenstelling tot het 32-bit besturingssysteem. In de praktijk blijkt dat een 32-bit besturingssysteem in feite niet veel meer dan 3 GB RAM kan aansturen. Dit houdt in dat je pc niet meer kan gebruiken ook al is dit wel aanwezig.

Om die reden is het verstandig om voor een 64-bit uitvoering te kiezen. Je zult er wellicht nu nog niet veel prestatiewinst mee behalen, maar je systeem is zeker beter voorbereid op de toekomst. Welke Windows versie je neemt is niet extreem van belang, maar wij raden je aan om toch mee te gaan met het nieuwste en te kiezen voor Windows 7 of Windows 8. De meeste systemen worden tegenwoordig ook automatisch meegeleverd met Windows 7 of Windows 8 (64-bit). De Sims 3 draait in de meeste gevallen ook goed op computers met Windows 8. Volgens SimGuruGraham (producer van De Sims 3) zal De Sims 3 Windows 8 ondersteunen als patch 1.39 (of recenter) is geïnstalleerd. In sommige gevallen zijn er echter problemen zoals dat De Sims 3 niet wilt opstarten met Windows 8. Meestal kan dit worden opgelost door De Sims 3 als administrator en/of in compatibiliteitsmodus (kies bijvoorbeeld voor Windows 7 of Vista) uit te voeren.


Onder de eigenschappen van het programma (klik met de rechtermuisknop op de programmanaam en vervolgens op eigenschappen) kan je instellen dat het programma wordt uitgevoerd in een bepaalde compatibiliteitsmodus.

 

Advies
Windows 7 (Home Premium), 64-bit
Windows 8, 64-bit


Behuizing

Afhankelijk van je budget en je wensen (wil je bijvoorbeeld voornamelijk een stille of een koele kast) bespreken we hieronder een aantal behuizingen die vaak op hardware sites worden aangeraden. Je kan daarnaast ook de volgende reviews van Hardware.info bekijken waarin veel behuizingen met elkaar worden vergeleken:

 

Corsair Carbide 200R
Moederbord formaat: ATX of Micro-ATX
Afmetingen: 21 bij 49,7 bij 43 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 6,19 kg
Maximale lengte videokaart: 40 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 50 en 60 euro (bijvoorbeeld bij Dixons, MyCom en Alternate)

De Corsair Carbide 200R is nog steeds een goede keuze om te kopen. Er is voldoende plaats voor een aantal harde schijven en aan de voorkant zijn twee usb-aansluitingen (3.0) aanwezig. Daarnaast kost deze behuizing niet al te veel terwijl de concurrenten soms weer wat duurder zijn geworden. Tweakers raadt deze behuizing dan ook (weer) aan in de Desktop Best Buy Guide van november 2013 voor het Basisgamesysteem.

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 200R?
Reviews

 
 
Tweakers zegt over de Corsair Carbide 200R:

De Corsair Carbide 200R is een strakke en goed afgewerkte kast voor een zacht prijsje. De 200R wordt geleverd met twee fans, maar heeft ruimte voor in totaal acht stuks. De voeding wordt onderin de kast geplaatst en aan de voorkant zitten twee usb 3.0-poorten.

 
 
Hardware.info zegt over de Corsair Carbide 200R:

De basis is prima: de constructie en afwerking zijn goed, zeker in deze prijsklasse. Ook de binnenruimte is voldoende en de oplossing voor harde schijven en ssd’s kunnen we waarderen. De koelprestaties vallen echter danig tegen terwijl de gebrekkige airflow niet resulteert in een lage geluidsproductie.

 
 
Corsair Carbide 300R
Moederbord formaat: ATX of Micro-ATX
Afmetingen: 21 bij 49,5 bij 47,5 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 6,41 kg
Maximale lengte videokaart: 41,5 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 65 en 75 euro (bijvoorbeeld bij MyCom, Dixons en Alternate)

Wil je net iets meer ruimte en luxe? Dan is de Corsair Carbide 300R misschien wat voor jou. Uit de review van hardware.info blijkt dat met de fans aan deze behuizing wat stiller is dan de goedkopere Corsair Carbide 200R. Maar als je voor het geluidsverschil gaat dan is misschien de Corsair Carbide 330R een betere keuze. Deze behuizing is in feite een Corsair Carbide 300R maar dan met een deurtje en geluiddempend materiaal aan de binnenzijde waardoor deze behuizing een stuk stiller is volgens deze review van hardware.info. De Corsair Carbide 330R is dan wel weer iets duurder (rond de 79 euro bij bijvoorbeeld MyCom en Dixons), maar deze prijs is zeker niet verkeerd voor een wat stillere behuizing.
 

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 300R?
Reviews

 
 
Tweakers zegt over de Corsair Carbide 300R:

Corsair maakt niet alleen high-end behuizingen, ook de prijsbewuste koper komt bij deze fabrikant ruimschoots aan zijn trekken. De 300R bewijst dat: deze behuizing kost je de kop niet en biedt toch usb 3.0-aansluitingen en een zwart gespoten interieur. Lange videokaarten zijn ook al geen probleem.

 
 
Hardware.info zegt over de Corsair Carbide 300R:

Wie de vorige pagina(‘s) goed gelezen heeft, zal geconcludeerd hebben dat we de Corsair Carbide 300R zeer kunnen waarderen. Voor een gemiddelde prijs van nog geen 69 euro op moment van schrijven biedt deze behuizing alles wat je nodig hebt voor een ‘doorsnee’ systeem, dat voor de meeste gangbare doeleinden volstaat. Zelfs een redelijk high-end systeem met twee videokaarten en een stevige CPU moet je nog goed een plaats kunnen geven in deze kast.

De keuze van Corsair om eens niet het vinkje ‘kan heel veel harde schijven kwijt’ te willen plaatsen, juichen we van harte toe. Dat is naar onze mening namelijk helemaal niet nodig voor het merendeel van de systemen en door de harddiskkooi klein te houden, is er meer inbouwruimte, verbetert de airflow en daarmee de koelprestaties.

Dat zien we dan ook terug in onze metingen, de Carbide 300R koelt als de beste en houdt daarbij bovendien de geluidsproductie op een alleszins acceptabel niveau. Door de bank genomen doet de 300R het net wat beter dan de Antec Three Hundred Two, zeker qua inbouwgemak en -mogelijkheden, en dat mag beloond worden. Heel even hebben we overwogen hier het hoogste eremetaal voor toe te kennen, maar daarvoor zien we toch de minpuntjes (met het zeer grote stof doorlatende rooster aan de bovenzijde voorop) als struikelblok. Een Hardware.Info Silver Award achten we echter beslist gerechtvaardigd: in zijn prijsklasse is de Corsair Carbide 300R een van de beste behuizingen die je op dit moment kan kopen.

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 330R?
Reviews


Processor

Het is belangrijk om goed na te denken over de keuze van de processor. Processors zijn wel te vervangen, maar door het moederbord is je keuze meestal beperkt en zullen de meeste mensen een nieuw systeem kopen dan de processor vervangen. Je hebt voor De Sims 3 minstens een Intel Pentium 4 nodig met een kloksnelheid van 2,0 GHz voor Windows XP en 2,4 GHz voor Windows Vista. Het goede nieuws is dat elke moderne pc wel een processor heeft die hier wel aan voldoet. In de meeste gevallen draait het spel echter niet zo goed op systemen die hieraan net voldoen. Voor zowel de algemene als gaming prestaties is het dan ook belangrijk om een snellere processor aan te schaffen. Je hoeft het daarentegen ook weer niet te overdrijven: zelfs de goedkoopste processors zijn tegenwoordig meer dan voldoende voor De Sims 3 en uitbreidingen.


Om een idee te geven hoe redelijk moderne processors ten opzichte van de minimale vereisten voor De Sims 3 presteren, hebben we eerst wat benchmarkwaarden van AnandTech in een grafiek gezet (zie de afbeelding hierboven).

Hierbij geldt:
Rood = minimale vereisten voor De Sims 3 (globaal)
Groen = onze aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3 (globaal)
Paars = deze processor hebben we in deze en de volgende grafiek paars gemaakt zodat de onderlinge verhoudingen goed te zien zijn.


Vervolgens hebben we nog meer benchmarkwaarden van Hardware.info bij elkaar gezet. We hebben nog een processor oranje gemaakt om de verhoudingen beter aan te kunnen geven. Uit bovenstaande grafieken blijkt duidelijk dat veel processors ruim voldoen aan de minimale vereisten en ook aan de minimale vereisten die door ons zijn aanbevolen. Bij een spel als De Sims 3 zal je dan ook geen extreme verschillen merken tussen de meeste processors, maar bij andere taken en games kan dat weer iets anders zijn. Maar over het algemeen is zelfs een processor zoals de Intel Core i3-3220 goed genoeg voor veel programma’s, taken en games zoals De Sims 3 en uitbreidingen.

Gezien de ruime keuze en de vele prijsschommelingen is het lastig om een paar processors aan te wijzen die in het bijzonder zijn aan te raden. Op dit moment scoren de AMD Athlon II X4 750K en de Intel Core i5 4440 goed qua prijs/kwaliteit verhouding. De eerste processor is vooral geschikt voor de mensen met een beperkt budget en de Intel Core i5 4440 is meer geschikt voor de mensen met een groter budget en/of ook nog andere zware programma’s willen draaien. Zoek je iets wat daar tussenin zit, dan is de AMD FX-6300 een leuke optie. Deze 6-Core is snel en zeker toekomstbestendig.

Prijsklasse: € 60 tot € 70,-
AMD Athlon II X4 750K

Prijsklasse: € 100 tot € 110,-
AMD FX-6300

Prijsklasse: € 150 tot € 160,-
Intel Core i5 4440

Advies
AMD Athlon II X4 750K
AMD FX-6300
of een gelijkwaardige/betere processor


Werkgeheugen (RAM)

Wil je uitgebreide informatie over het werkgeheugen (RAM), dan kan je op het onderstaande uitklapmenu klikken. Anders ga je meteen door naar de conclusie en het advies.
 

Bij het werkgeheugen zijn er drie dingen waar je op moet letten: de hoeveelheid, het type en de snelheid.

Hoeveelheid
Om De Sims 3 te kunnen spelen heeft je pc minstens 1 GB RAM (Windows XP) of 1,5 GB RAM (Windows Vista) nodig. Toch is het aan te raden om wat meer te nemen om alles soepel te laten draaien. Wij raden dan ook aan om minimaal 2 GB RAM en maximaal zo’n 8 GB RAM te nemen.

Allereerst willen wij benadrukken dat niet alleen het aantal GB RAM belangrijk is voor de prestaties. Veel programma’s waaronder De Sims 3 kunnen of gebruiken namelijk niet meer dan 2 GB RAM. Meer dan 6 GB RAM levert bij spellen zoals De Sims 3 en veel andere programma’s dan ook géén prestatiewinst op. Enkel bij extreem multitasken (meerdere zware programma’s tegelijk draaien; dit is dus niet naast de Sims 3 nog op msn en/of internet zitten terwijl paint open staat) kan je baat hebben bij meer dan 6 GB RAM. Voorlopig heb je dus aan 4 of 6 GB RAM meer dan voldoende.

Aangezien RAM op het moment niet al te duur is, kan je er echter natuurlijk ook voor kiezen om meteen 8 GB RAM of meer in je pc te laten zetten indien het moederbord dit ondersteunt. Het kan nooit kwaad om voor in de toekomst al wat meer RAM te beschikking te hebben, maar het is zeker geen vereiste als je niet van plan bent te gaan multitasken.
 
 
Type
Een paar jaar geleden werd de markt gedomineerd door twee typen RAM: DDR2 en DDR3. DDR3-RAM is moderner en meestal sneller en goedkoper. DDR2-RAM is ook tegenwoordig lastig verkrijgbaar, waardoor de keuze voor DDR3-RAM snel is gemaakt.

Opmerking: als je een kant en klaar systeem koopt met DDR2-RAM, dan kan je dit later niet vervangen door DDR3-RAM. Deze typen RAM verschillen namelijk zodanig van elkaar dat ze niet in hetzelfde slot op het moederbord passen. Kortom: in een moederbord met DDR2 sloten kan je geen DDR3-RAM doen en andersom.
 
 
Snelheid
De snelheid van het werkgeheugen is vrij belangrijk. Met trager RAM heb je meer kans dat je de beruchte ‘grijze meubels’ zult zien. Op een gegeven moment krijg je echter wel met het limiet van het spel zelf te maken. Als je bijvoorbeeld erg veel uitbreidingen hebt en daarnaast ook nog met grote kavels speelt, dan wil het zelfs bij het snelste RAM nog wel eens voorkomen dat de meubels nog even geladen moeten worden. Maar over het algemeen zullen De Sims 3 en uitbreidingen een stuk soepeler draaien met veel en snel RAM.

Voor de klokfrequentie geldt: hoe hoger het getal, des te sneller het geheugen als de rest hetzelfde is. Werkgeheugen van 667 MHz is dus iets sneller dan hetzelfde type geheugen (en dezelfde latencies) met een klokfrequentie van 533 MHz.

 
 
Merk
Het merk speelt natuurlijk ook een rol. Voorbeelden van goede merken zijn: Corsair, Kingston en OCZ. Dane-elec kan je daarentegen beter vermijden. Dit merk is kwalitatief minder en meestal ook een stuk duurder.

Het merk is ook in combinatie met de vorige onderwerpen belangrijk. Hoewel je met merken als Corsair, Kingston en OCZ eigenlijk altijd wel goed zit, blijven er natuurlijk altijd wel kleine onderlinge prestatieverschillen. Mocht je zelf een computer bouwen, dan is het ook aan te raden om de geheugenmodules eerst met elkaar te vergelijken. Dit kan je bijvoorbeeld via deze site doen. Je kan daar zelf de producten selecteren die je wilt vergelijken. Het resultaat komt dan in een handige tabel.

 
 
Conclusie
Aangezien DDR3 RAM op het moment vrij goedkoop is, is het aan te raden om meteen al een ruime hoeveelheid te nemen zodat het systeem voor een kleine meerprijs beter toekomstbestendig is. Tussen de 6 en 8 GB DDR3 RAM of zelfs meer is een mooie hoeveelheid. Op dit moment zal je bij een spel als De Sims 3 er nog weinig van merken, maar wellicht dat daar in de toekomst met meer uitbreidingen verandering in komt. De klokfrequentie is afhankelijk van je budget. Je kan het beste kiezen voor DDR3 RAM met minstens een snelheid van 1333 MHz of beter als je budget het toestaat.

De Sims 3 is erg afhankelijk van je werkgeheugen, dus je doet er goed aan als je voor sneller werkgeheugen kiest in plaats van een iets betere videokaart. Grafisch vraagt De Sims 3 namelijk erg weinig en het verschil tussen een videokaart van 100 euro en één van 200 euro is dan ook niet of amper te merken.

Advies
6 of 8 GB DDR3 RAM (1333, 1600 MHz of sneller)


Videokaart

Voor de keuze van de videokaart kan je het beste een kijkje nemen bij onze recentste Beste videokaart voor De Sims 3 editie.


Harde schijf (opslag)

Het belang van de harde schijf in het gamesysteem wordt wel eens onderschat. Dit is niet helemaal terecht. Een snelle harde schijf zorgt ten eerste voor betere algemene prestaties. Je computer zal bijvoorbeeld sneller opstarten als het besturingssysteem op een snelle harde schijf staat en je zult bestanden sneller kunnen kopiëren etc. Maar een snellere harde schijf kan ook invloed hebben op de gameprestaties.

Tegenwoordig beginnen SSD’s steeds populairder te worden als opslagmedium. Een SSD is veel sneller dan een traditionele harde schijf en vaak ook een stuk stiller. Hierdoor start het besturingssysteem een stuk sneller op en ook bij de laadtijden van bepaalde programma’s en de algemene prestaties van het systeem zal je het verschil meestal duidelijk kunnen merken. Een SSD is echter in verhouding zo duur, dat de meeste mensen hun SSD gebruiken om het besturingssysteem, belangrijke data en programma’s op te zetten terwijl ze de rest op hun andere harde schijf of schijven zetten.
 
 
SSD en De Sims 3
Hoewel een SSD een erg positieve invloed kan hebben op de opstarttijd van de pc en de laadtijden bij bepaalde games, lijkt het erop dat er geen of amper verschil is bij De Sims 3 en uitbreidingen. Het opstarten kan iets sneller zijn, maar bij de overige laadtijden zal het over het algemeen zo goed als niets schelen.

Richub heeft De Sims 3 zowel op zijn SSD als harde schijf getest en liet weten dat het verschil niet groot is:

Ik merkte erg weinig verschil in de laadtijden van De Sims 3 op mijn OCZ Vertex 2, in tegenstelling tot World of Wasrcraft en Unreal 2004. Die laatste 2 vliegen echt als je ze van SSD opstart. :9

Ik raad je aan om De Sims op je gewone HD te installeren, scheelt weer zo’n 6 gieg ruimte op je SSD.

 
 
Ook Skulltec heeft De Sims 3 op zowel zijn SSD als harde schijf getest om te kijken of er verschillen waren:

Uit eigenwijs bestaan had ik alsnog de sims 3 geinstalleerd op de SSD uit mijn ervaring ging het opstarten sneller dan de HDD maar het laden van de stad ect was niet veel sneller dan de HDD bij andere games merk ik wel groot verschil met laden. Ik heb de sims 3 dus vooralsnog op de HDD gezet want het verschil tussen de SSD en HDD was het niet heel erg waard in mijn mening.

Voorlopig raden wij dan ook aan om De Sims 3 (en uitbreidingen) op een gewone harde schijf te installeren. Je kan eventueel daarnaast nog een (kleine) SSD nemen voor het besturingssysteem en/of andere programma’s die hier baat bij hebben. Momenteel zijn de Samsung 840 Evo SSD’s erg populair (voor reviews zie hardware.info en tweakers). In plaats van een SSD zou je eventueel ook kunnen kiezen voor een SSHD (hybride schijf) zoals de Seagate ST1000DX001. Een SSHD combineert een traditionele harde schijf met een kleine hoeveelheid flash-geheugen (bij de Seagate ST1000DX001 8 GB flash-geheugen). Dit is een stuk goedkoper dan een losse SSD en harde schijf, maar de prestaties zouden wel iets hoger liggen dan bij een normale harde schijf.

De grootte van de harde schijf hangt voor de rest helemaal af van je voorkeur. Een TB is 1000 GB. Op je huidige computer kan je kijken hoeveel ruimte jouw bestanden innemen. Als je op het moment bijvoorbeeld slechts 200 GB gebruikt, dan is het natuurlijk niet nodig om een nieuwe schijf van 2 TB te kopen. Bij het advies hieronder volgen een aantal harde schijven die op het moment goed scoren qua prijs/kwaliteit verhouding.

Advies
Seagate Barracuda 7200.14, 1 TB
Seagate Barracuda 7200.14, 2 TB


Optische drive

Ook niet geheel onbelangrijk is de optische drive of ook wel het dvd-station. Voor bepaalde zaken is het toch nog handig dat er een dvd-station aanwezig is, waardoor dit onderdeel voor nog steeds best veel mensen niet kan ontbreken bij een nieuwe computer. Veel keuze is er tegenwoordig niet meer, maar wij raden aan om bijvoorbeeld voor de LG GH24NS70 te gaan aangezien deze niet al te duur en redelijk stil is. En het is natuurlijk niet geheel onbelangrijk om een optische drive te kiezen die qua kleur overeenkomt met de door jou gekozen behuizing. Aangezien veel behuizingen tegenwoordig zwart zijn, zal je dan ook waarschijnlijk uitkomen op een zwarte optische drive.

Advies
LG GH24NS90 Zwart
LG GH24NS70
Samsung SH-224DB Zwart


Voeding

Zonder de voeding kan je computer niet draaien. Bij de aanschaf van een voeding moet je op de volgende zaken letten: het merk, het vermogen (het aantal Watt) en hoeveel ampère de voeding kan leveren op de +12V lijn. De processor en videokaart (de grootste verbruikers in je systeem) zitten op deze lijn aangesloten. Een voeding die weinig ampère kan leveren op die lijn, zal dus niet geschikt zijn voor de zwaardere systemen.
 
 
Het merk
Je hebt goede en mindere goede merken. De slechte merken zijn vaak duurkoop. Het opgegeven vermogen lijkt veelbelovend, maar vaak gaat dit om een piekvermogen en blijkt later dat de voeding dit niet continu kan leveren. Het is dus van belang dat je een goed merkt kiest.

Enkele A-merken (goede merken):
– Aerocool
– Antec
– AOpen
– Asus
– Be Quiet
– Chieftec
– Cooler Master
– Enermax
– OCZ
– Qtechnology
– Revoltec
– Seasonic
– Tagan
– Zalman

Merken als Sweex, Qtec en Trust kan je maar beter vermijden. Let op: Qtec is een ander merk dan de eerder genoemde Qtechnology. Slechte merken hebben daarnaast een grotere kans om door te branden en daarbij kunnen ze ook nog eens het moederbord beschadigen. Dat is meteen ook een reden om je voeding redelijk ruim te nemen. Je kan beter een iets duurdere voeding nemen dat het systeem makkelijk aankan, dan eentje waarbij het krap wordt. Het is ook nog eens handiger voor de toekomst als je de videokaart eens wilt vervangen.
 
 
Het vermogen
Dit is volledig afhankelijk van je gekozen systeem. Als je niet gaat overklokken en je houdt het systeem voor de rest bescheiden, dan red je het over het algemeen wel met een A-merk voeding van 430 Watt. Meer informatie en hulp bij aanschaf van een voeding kan je hier vinden: Tweakers – Aanschaf voeding.

Tegenwoordig worden systemen steeds zuiniger. Voor de bescheiden systemen met maximaal een Radeon HD 7770 of 7850 zullen de eerste twee hieronder genoemde voedingen in de meeste gevallen toereikend zijn. Ook voor iets zwaardere systemen zal de Seasonic S12II-Bronze 520W meestal nog wel voldoende zijn, maar het is altijd handig om het voor de zekerheid nog eens te controleren.

  • Corsair Builder CX430 Bronze (rond de 40 euro)
  • Seasonic S12II-Bronze 520W (rond de 50-55 euro)
  • XFX Pro 550W (rond de 55-60 euro)

Advies
A-merk voeding van minstens 350 Watt zoals bijvoorbeeld de Corsair Builder CX430 Bronze of Seasonic S12II-Bronze 520W


Korte vergelijkingstest

Desktops worden tegenwoordig steeds minder verkocht waardoor het best lastig kan zijn om nog een leuke kant-en-klare desktop te vinden. Hieronder zullen we er een aantal bespreken. Houd er trouwens wel rekening mee dat bij de meeste kant-en-klare desktops geen Wi-Fi op het moederbord zit en je nog een aparte netwerkkaart, powerline adapter of andere oplossing moet gebruiken als je Wi-Fi wilt.

DesktopALTERNATE Mimas P318ALTERNATE Pluto P317ALTERNATE Pluto P318Paradigit Enforcer i5 4440-640Paradigit Enforcer FX 8320-7850MP Elite Power I5-4430 GTX 650
Prijs€ 810,-€ 815,-€ 815,-€ 799,-€ 899,-€ 799,-
BesturingssysteemWindows 8Windows 7 Home PremiumWindows 8Windows 8Windows 8Windows 8
ProcessorAMD FX-8350Intel Core i5-4570Intel Core i5-4570Intel Core i5-4440AMD FX-8320Intel Core i5-4430
Werkgeheugen8 GB DDR3 RAM (1600 MHz)8 GB DDR3 RAM (1600 MHz)8 GB DDR3 RAM (1600 MHz)8 GB DDR3 RAM (1600 MHz)8 GB DDR3 RAM (1600 MHz)8 GB DDR3 RAM
VideokaartRadeon HD 7750GeForce GTX 650 (2 GB)GeForce GTX 650 (2 GB)GeForce GT 640Radeon HD 7850GeForce GTX 650 (1 GB)
Harde schijf2 TB 2 TB 2 TB1 TB1 TB2 TB
SSD120 GB SSD120 GB SSD120 GB SSD128 GB SSD128 GB SSD64 GB SSD
USB aansluitingen4x USB, 2x USB 3.04x USB, 2x USB 3.04x USB, 2x USB 3.06x USB 2.0, 3x USB 3.08x USB 2.0, 2x USB 3.04x USB 2.0, 2x USB 3.0
Afmetingen175 x 368 x 420 mm175 x 368 x 420 mm175 x 368 x 420 mm190 x 491.5 x 426 mm
185 x 412 x 440 mmonbekend
Optische driveaanwezigaanwezigaanwezigaanwezigaanwezigaanwezig

De ALTERNATE Mimas P318 is momenteel verkrijgbaar voor € 810,- bij Alternate (thuiskopieheffing en verzendkosten meegerekend). Voor deze prijs krijg je een kant-en-klaar systeem met Windows 8 waarop De Sims 3 en uitbreidingen met gemak kunnen draaien. Ben je meer een fan van Intel, dan kan je voor het ALTERNATE Pluto P317 gaan die momenteel verkrijgbaar is voor € 815,- bij Alternate (thuiskopieheffing en verzendkosten meegerekend). Dit systeem lijkt qua prestaties veel op het vorige systeem. De processors zijn aan elkaar gewaagd en ook de videokaarten hebben ongeveer gelijkwaardige prestaties. Bij het ene spel zal de GeForce GTX 650 wat sneller zijn en de andere keer zal juist de Radeon HD 7750 weer wat sneller zijn. Het is dus puur persoonlijke voorkeur voor welke je zou gaan. Wij hebben zelf een lichte voorkeur voor de ALTERNATE Pluto P317 bij deze vergelijking. Verder is er nog de ALTERNATE Pluto P318, die met € 815,- gelijk geprijsd is. Het enige verschil is hier het besturingssysteem. Werk je liever met Windows 8, dan kan je beter de ALTERNATE Pluto P318 kiezen. Blijf je liever nog even met Windows 7 werken dan is de ALTERNATE Pluto P317 een betere optie.

De Paradigit Enforcer i5 4440-640 is momenteel verkrijgbaar voor € 799,- bij Paradigit. Het eerste opvallende verschil is dat dit een miditower is in plaats van een minitower. Als je liever een kleiner systeem hebt, dan zijn de Alternate systemen misschien meer voor jou geschikt. De processor is redelijk vergelijkbaar met die van de Alternate systemen die we net zagen. De videokaart (GeForce GT 640) is wel beduidend minder dan de GeForce GTX 650, maar op zich nog steeds goed genoeg voor De Sims 3 en uitbreidingen. De SSD die bij dit systeem zit is waarschijnlijk de 128GB SSD Plextor M5S. We weten alleen niet welke SSD Alternate gebruikt in hun systemen, dus dat is lastig te vergelijken. Maar de 256 GB versie werd goed ontvangen bij onder meer hardware.info, dus het zal waarschijnlijk wel goed zitten met de snelheid en kwaliteit.

De Paradigit Enforcer FX 8320-7850 is momenteel verkrijgbaar voor € 899,- bij Paradigit. De processor zal in de praktijk misschien iets trager zijn dan de Intel Core i5-4440, maar bij een spel als De Sims 3 is dat zeker niet merkbaar. De videokaart (Radeon HD 7850) is wel een stuk beter dan die van de Paradigit Enforcer i5 4440-640. Of dat ook het prijsverschil rechtvaardigt is een lastige vraag. Een Radeon HD 7850 is zeker fijner als je van plan bent om later ook De Sims 4 en uitbreidingen te gaan spelen op deze desktop, maar 100 euro is best wel een fors prijsverschil. Als je een keuze zou moeten maken tussen deze twee systemen dan zou je bijvoorbeeld voor de Paradigit Enforcer i5 4440-640 met GeForce GT 640 kunnen gaan en eventueel over een aantal jaren als het nodig is de videokaart vervangen voor een betere.

Als laatste bespreken we nog kort de MP Elite Power I5-4430 GTX 650 die momenteel voor € 799,- verkrijgbaar is bij Dixons. Je krijg tot en met 31 december 2013 bij aankoop van deze desktop 30 euro korting in verband met de Gulle Gift weken. Deze desktop lijkt enigszins op de ALTERNATE Pluto P318 met als voornaamste verschillen dat de processor iets trager is, de videokaart 1 GB videogeheugen heeft in plaats van 2 GB videogeheugen en natuurlijk dat de SSD een stuk kleiner is (64 GB in plaats van 120 GB). De MP Elite Power I5-4430 GTX 650 is dan ook geschikt om De Sims 3 en uitbreidingen met gemak te kunnen draaien.


Stel je eigen PC samen

Je hoeft natuurlijk niet een kant-en-klare desktop te kopen. Je kan ‘m ook zelf samenstellen en laten assembleren (in elkaar laten zetten) door het bedrijf waarbij je bestelt. Hieronder zullen we een voorbeeld geven van zo’n systeem bij Alternate. Bij deze webshop kan je met behulp van hun PC-builder erg eenvoudig zelf een pc samenstellen. Kies je bijvoorbeeld een bepaald moederbord, dan zullen alleen nog maar processors worden weergegeven die hierop passen. Als de door jou gekozen voeding niet toereikend is, dan krijg je hiervan ook melding en kan je de bestelling niet afronden. Verder zet Alternate voor 55 euro de PC voor jou in elkaar als je zelf niet wilt gaan assembleren.

BesturingssysteemWindows 8 (OEM 64-bit)
MoederbordASRock 970 Pro3 R2.0
ProcessorAMD FX-6300
WerkgeheugenCrucial 8 GB DDR3 RAM (1600 MHz) BLT2C4G3D1608ET3LX0C
VideokaartSAPPHIRE Radeon R7 260X
Harde schijfSeagate Barracuda 7200.14, 2 TB
SSDSamsung 840 EVO MZ-7TE120BW (120 GB)
BehuizingCorsair Carbide 200R
Optische driveLG GH24NS70
VoedingCorsair Builder CX430 Bronze
Prijs (inclusief verzendkosten en assemblage van 55 euro)€ 780,13

Het moederbord en de behuizing

Voor het moederbord hebben we gekozen voor de ASRock 970 Pro3 R2.0. Dit moederbord is relatief goedkoop en heeft veel mogelijkheden. Er zitten 6 USB 2.0 poorten en 2 USB 3.0 poorten aan de achterkant en daarnaast zijn 2 USB 3.0 aansluitingen aan de voorkant mogelijk (4 USB 3.0 poorten in totaal). Om deze reden hebben we ook gekozen voor de Corsair Carbide 200R als behuizing. Deze behuizing biedt namelijk gelegenheid voor twee USB 3.0 poorten aan de voorkant zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van het gekozen moederbord. Hierdoor kan je bijvoorbeeld makkelijk en snel data overzetten van je USB 3.0 stick naar de harde schijf van je computer. Daarnaast doet deze behuizing het goed qua kabelmanagement (kabels kunnen aan de zijkant weggewerkt worden) en zijn harde schijven en SSD’s eventueel makkelijk in te bouwen. Verder is de koeling en geluidsproductie van deze behuizing wel in orde vergeleken met andere behuizingen in deze prijsklasse.

Dit moederbord heeft trouwens niet standaard Wi-Fi (net zoals veel andere moederborden tegenwoordig), dus je zal een aparte netwerkkaart powerline adapter of andere oplossing moet gebruiken als je Wi-Fi wilt.
 

De processor

Voor de processor hebben we gekozen voor de AMD FX-6300. Deze 6-core is misschien niet zo snel als de Intel Core i5 4440, maar dat zal je in praktijk bij De Sims 3 niet merken. Ook voor andere taken is dit een goede en snelle processor. Deze processor is dan ook voor een niet al te hoog prijskaartje een leuke en toekomstbestendige processor. Je zal ook met De Sims 4 en uitbreidingen zeker geen problemen krijgen met deze processor.
 

RAM

Voor het werkgeheugen (RAM) zijn we gegaan voor een setje wat momenteel niet al te duur is en tegelijk ook snel en goed is: Crucial 8 GB DDR3 RAM (1600 MHz) BLT2C4G3D1608ET3LX0C. Tweakers raadde ook in hun Best Buy Guide dit geheugen wel eens aan in combinatie met het door ons gekozen moederbord gezien de snelheid en relatief gunstige prijs. Je kan eventueel ook voor een goedkoper setje gaan, maar 6 GB RAM is niet zoveel goedkoper dan 8 GB RAM. Je zou dan nog 4 GB RAM kunnen nemen, maar aangezien dat ook niet veel in de prijs scheelt is 8 GB RAM een mooiere hoeveelheid als je wilt dat je PC een aantal jaren mee zal gaan. Je kan natuurlijk altijd later nog het RAM uitbreiden, maar op dit moment is RAM niet zo duur dus dan kan je naar onze mening eigenlijk beter meteen 8 GB RAM erin zetten.
 

De videokaart

De door ons gekozen videokaart is de SAPPHIRE Radeon R7 260X geworden. Deze videokaart presteert ongeveer vergelijkbaar met de Radeon HD 7850, maar is wel wat goedkoper. Deze videokaart is snel, heeft 2 GB videogeheugen aan boord en kan De Sims 3 en uitbreidingen met gemak aan op de hoogste instellingen (en met 8 gedetailleerde kavels). Je kan natuurlijk ook een iets minder snelle videokaart nemen, maar de prijs/prestatie verhouding van deze videokaart is ontzettend goed. Je bent met deze videokaart ook zeker dat je ook De Sims 4 en uitbreidingen later zonder problemen zal kunnen draaien. De minimale systeemvereisten van De Sims 4 zijn dan wel nog niet bekend, maar vermoedelijk zal De Sims 4 niet extreem veel zwaarder worden dan De Sims 3 en uitbreidingen. En aangezien SAPPHIRE Radeon R7 260X zéér ruim boven de minimale en aanbevolen vereisten zit, kunnen we met vrijwel zekerheid wel zeggen dat je met deze videokaart de komende jaren gebakken zit op Simsgebied.
 

Opslag

Voor de opslag hebben we gekozen voor een harde schijf en SSD. Op de 120 GB SSD komt het besturingssysteem te staan en programma’s die baat hebben bij een SSD. Op de harde schijf installeren we De Sims 3 aangezien dit spel eigenlijk niet sneller wordt als je ‘m op een SSD installeert. En natuurlijk is de harde schijf bedoeld voor al je andere programma’s en data die je niet op de SSD wilt zetten.

Voor de harde schijf hebben we de Seagate Barracuda 7200.14, 2 TB gekozen. Deze harde schijf is betrouwbaar, snel en gunstig geprijsd. Je kan natuurlijk ook voor de goedkopere 1 TB versie gaan, maar zelf zouden we persoonlijk voor de 2 TB versie gaan gezien het geringe prijsverschil. Je zal misschien nu nog niet een groot gedeelte van deze ruimte gebruiken, maar we gaan er vanuit dat je met je nieuwe systeem een aantal jaren wilt gaan doen. Alles neemt tegenwoordig steeds meer data in beslag waardoor je met een 2 TB harde schijf minder snel tegen de limiet aan komt. Je kan natuurlijk later altijd nog een nieuwe harde schijf aanschaffen, maar waarschijnlijk is het goedkoper om nu een 2 TB harde schijf aan te schaffen dan nu een 1 TB harde schijf te nemen en over 2 jaar of later nog een harde schijf van 1 of 2 TB aan te schaffen.

Voor de SSD is onze keuze gevallen op de Samsung 840 EVO MZ-7TE120BW (120 GB). Dit is een prima formaat om het besturingssysteem en de belangrijkste data en programma’s op kwijt te kunnen. Een SSD is niet puur noodzakelijk, maar meer een luxe-artikel voor een betere gebruikerservaring. Een PC met een SSD voelt namelijk veel sneller aan en zal ook veel sneller opstarten en afsluiten. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de gekozen SSD en hoeveelheid programma’s die opstarten bij het starten van je computer, maar met de gemiddelde SSD is de opstarttijd zo’n 15 tot 35 seconden. Zeker als je jouw PC regelmatig gebruikt kan het erg fijn zijn als je een SSD hebt. Als je het eenmaal gewend bent dan wil je eigenlijk niet meer terug.
 

Optische drive

Aangezien nog best veel mensen De Sims 3 installeren met de speldisc leek het ons wel zo handig een optische drive erbij te nemen: LG GH24NS70. We hebben gekozen voor een zwart model dat goed bij de door ons gekozen behuizing past. Daarnaast is dit model betrouwbaar, snel, stil en gunstig geprijsd. We hebben de LG GH24NS70 ook zelf getest en deze optische drive heeft geen enkele moeite om al onze speldiscs van De Sims 3 en uitbreidingen te herkennen hoewel dat bij onze oude optische drive wel eens problemen opleverde.
 

Voeding

Als laatste hebben we voor de voeding gekozen voor de Corsair Builder CX430 Bronze. Dit is de goedkoopste betrouwbare en goede voeding die we konden vinden met voldoende vermogen voor dit systeem. Deze voeding is alleen niet modulair wat betekent dat je niet zelf kabels kan aansluiten op de voeding (waardoor je enkel de kabels kan gebruiken die je nodig hebt). Voor het in elkaar zetten van het systeem is dit verder geen probleem, je hebt dan alleen een klosje kabels naast de voeding liggen waar je zeker geen last van hebt bij een behuizing zoals de Corsair Carbide 200R.

Alternate PC Builder

Alternate PC Builder2

Conclusie

Als je dit systeem laat assembleren door Alternate (kosten 55 euro) dan komt dat in totaal op € 780,13 inclusief verzendkosten. Je kan eventueel ook de losse onderdelen bestellen en alles zelf assembleren. Dit scheelt je 55 euro. Als we dat gaan vergelijken met de kant-en-klare systemen dan krijgen we dus voor iets minder geld een systeem met weliswaar een iets minder processor, maar wel met een veel betere videokaart. Daarnaast biedt dit systeem met een 120 GB SSD en 2 TB harde schijf voldoende ruimte voor al je programma’s en andere data. Verder vinden we persoonlijk de Corsair Carbide 200R een stuk mooier dan de meeste kant-en-klare desktop behuizingen en het is natuurlijk ook fijn dat je zowel aan de voor- als achterkant twee USB 3.0 poorten hebt. Als je zelf goedkoop aan een Windows licentie kan komen (of als je graag met een anders OS werkt, dan kan je dat natuurlijk gebruiken), dan gaat er € 79,90 af van de prijs aangezien je bij Alternate ook je systeem kan laten assembleren zonder OS. Je zal dan wel zelf het besturingssysteem moeten installeren, maar dat is over het algemeen niet zo lastig.

Naar onze mening ben je dan ook nog steeds het beste uit als je zelf gaat samenstellen. Zo kan je een beter gebalanceerd systeem uitzoeken dat helemaal is afgestemd op jouw wensen. Daarnaast weet je ook precies welke onderdelen er worden gebruikt zodat je weet dat de kwaliteit goed is (als je tenminste voor goede kwaliteit kiest).