De Sims 3 – PC advies maart 2013

Inleiding

Zoek je een nieuwe computer voor het spelen van De Sims 3 en uitbreidingen maar heb je geen verstand van welke onderdelen geschikt zijn? Dan is deze De Sims 3 PC advies gids (editie maart 2013) misschien wel wat voor jou. Op deze pagina wordt basisinformatie gegeven voor beginners over de belangrijkste onderdelen van een computer (voor De Sims 3 en uitbreidingen). Daarnaast zullen we ook links plaatsen naar externe sites met meer informatie over bepaalde hardware zodat je je eventueel verder in de materie kan verdiepen. Bij een aantal onderdelen hebben we ook een eindadvies meegegeven om alles simpel en duidelijk te houden en daarnaast om het maken van je keuze wat gemakkelijker te maken.

Als je een nieuwe computer wilt, dan is de beste optie nog altijd zelf je pc samenstellen (en bouwen). Zo krijg je precies wat je zelf wilt. Bij een aantal webshops kan je de pc ook laten assembleren (in elkaar zetten) voor een kleine meerprijs.
 


 

Besturingssysteem

Hoewel dit niet een voor de hand liggend onderdeel is dat je zou verwachten onder pc advies, is het toch van belang. Tegenwoordig zijn alle Windows versies (XP, Vista, 7 en 8 ) verkrijgbaar in zowel 32-bit als 64-bit uitvoering. Het grote verschil tussen 32-bit en 64-bit is dat een 64-bit besturingssysteem meer dan 4 GB RAM kan aansturen in tegenstelling tot het 32-bit besturingssysteem. In de praktijk blijkt dat een 32-bit besturingssysteem in feite niet veel meer dan 3 GB RAM kan aansturen. Dit houdt in dat je pc niet meer kan gebruiken ook al is dit wel aanwezig.

Om die reden is het verstandig om voor een 64-bit uitvoering te kiezen. Je zult er wellicht nu nog niet veel prestatiewinst mee behalen, maar je systeem is zeker beter voorbereid op de toekomst. Welke Windows versie je neemt is niet extreem van belang, maar wij raden je aan om toch mee te gaan met het nieuwste en te kiezen voor Windows 7 of Windows 8. De meeste systemen worden tegenwoordig ook automatisch meegeleverd met Windows 7 of Windows 8 (64-bit). De Sims 3 draait in de meeste gevallen ook goed op computers met Windows 8. Volgens SimGuruGraham (producer van De Sims 3) zal De Sims 3 Windows 8 ondersteunen als patch 1.39 (of recenter) is geïnstalleerd. In sommige gevallen zijn er echter problemen zoals dat De Sims 3 niet wilt opstarten met Windows 8. Meestal kan dit worden opgelost door De Sims 3 als administrator en/of in compatibiliteitsmodus (kies bijvoorbeeld voor Windows 7 of Vista) uit te voeren.


Onder de eigenschappen van het programma (klik met de rechtermuisknop op de programmanaam en vervolgens op eigenschappen) kan je instellen dat het programma wordt uitgevoerd in een bepaalde compatibiliteitsmodus.
 

Advies
Windows 7 (Home Premium), 64-bit
Windows 8, 64-bit

 


 

Behuizing

Afhankelijk van je budget en je wensen (wil je bijvoorbeeld voornamelijk een stille of een koele kast) bespreken we hieronder een aantal behuizingen die vaak op hardware sites worden aangeraden. Je kan daarnaast ook de volgende reviews van Hardware.info bekijken waarin veel behuizingen met elkaar worden vergeleken:

 
Aangezien er sinds januari dit jaar geen nieuwe spectaculaire behuizingen zijn verschenen of prijsveranderingen zijn geweest, zijn onze voorgestelde behuizingen hetzelfde als in de vorige editie.
 
 
Corsair Carbide 200R
Moederbord formaat: ATX of Micro-ATX
Afmetingen: 21 bij 49,7 bij 43 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 6,19 kg
Maximale lengte videokaart: 40 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 50 en 60 euro (zie Tweakers en Hardware.info)

De Corsair Carbide 200R is iets goedkoper dan de Corsair Carbide 300R en ongeveer dezelfde mogelijkheden. Er is voldoende plaats voor een aantal harde schijven en aan de voorkant zijn twee usb-aansluitingen (3.0) aanwezig. Tweakers raadt deze behuizing dan ook aan in de Desktop Best Buy Guide van januari 2013 voor het Basisgamesysteem.

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 200R?
Reviews

 
 
Tweakers zegt over de Corsair Carbide 200R:

De Corsair Carbide 200R is een strakke en goed afgewerkte kast voor een zacht prijsje. De 200R wordt geleverd met twee fans, maar heeft ruimte voor in totaal acht stuks. De voeding wordt onderin de kast geplaatst en aan de voorkant zitten twee usb 3.0-poorten.

 
 
Hardware.info zegt over de Corsair Carbide 200R:

De basis is prima: de constructie en afwerking zijn goed, zeker in deze prijsklasse. Ook de binnenruimte is voldoende en de oplossing voor harde schijven en ssd’s kunnen we waarderen. De koelprestaties vallen echter danig tegen terwijl de gebrekkige airflow niet resulteert in een lage geluidsproductie.

 
 
Corsair Carbide 300R
Moederbord formaat: ATX of Micro-ATX
Afmetingen: 21 bij 49,5 bij 47,5 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 6,41 kg
Maximale lengte videokaart: 41,5 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 65 en 75 euro (zie Tweakers en Hardware.info)

De Corsair Carbide 300R is over het algemeen iets duurder dan de Antec One Hundred, maar heeft daarentegen wel twee 3.0 usb-aansluitingen aan de voorkant zitten. Tweakers raadt deze behuizing dan ook aan in de Desktop Best Buy Guide van september 2012 voor het Mainstream gamesysteem.
 

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 300R?
Reviews

 
 
Tweakers zegt over de Corsair Carbide 300R:

Corsair maakt niet alleen high-end behuizingen, ook de prijsbewuste koper komt bij deze fabrikant ruimschoots aan zijn trekken. De 300R bewijst dat: deze behuizing kost je de kop niet en biedt toch usb 3.0-aansluitingen en een zwart gespoten interieur. Lange videokaarten zijn ook al geen probleem.

 
 
Hardware.info zegt over de Corsair Carbide 300R:

Wie de vorige pagina(‘s) goed gelezen heeft, zal geconcludeerd hebben dat we de Corsair Carbide 300R zeer kunnen waarderen. Voor een gemiddelde prijs van nog geen 69 euro op moment van schrijven biedt deze behuizing alles wat je nodig hebt voor een ‘doorsnee’ systeem, dat voor de meeste gangbare doeleinden volstaat. Zelfs een redelijk high-end systeem met twee videokaarten en een stevige CPU moet je nog goed een plaats kunnen geven in deze kast.

De keuze van Corsair om eens niet het vinkje ‘kan heel veel harde schijven kwijt’ te willen plaatsen, juichen we van harte toe. Dat is naar onze mening namelijk helemaal niet nodig voor het merendeel van de systemen en door de harddiskkooi klein te houden, is er meer inbouwruimte, verbetert de airflow en daarmee de koelprestaties.

Dat zien we dan ook terug in onze metingen, de Carbide 300R koelt als de beste en houdt daarbij bovendien de geluidsproductie op een alleszins acceptabel niveau. Door de bank genomen doet de 300R het net wat beter dan de Antec Three Hundred Two, zeker qua inbouwgemak en -mogelijkheden, en dat mag beloond worden. Heel even hebben we overwogen hier het hoogste eremetaal voor toe te kennen, maar daarvoor zien we toch de minpuntjes (met het zeer grote stof doorlatende rooster aan de bovenzijde voorop) als struikelblok. Een Hardware.Info Silver Award achten we echter beslist gerechtvaardigd: in zijn prijsklasse is de Corsair Carbide 300R een van de beste behuizingen die je op dit moment kan kopen.

Wat zeggen andere sites over de Corsair Carbide 330R?
Reviews

 
 
Antec Three Hundred Two
Moederbord formaat: ATX, Micro-ATX of Mini-ITX
Afmetingen: 23,5 bij 52,5 bij 47,1 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 6,66 kg
Maximale lengte videokaart: 31,8 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 55 en 65 euro (zie Tweakers en Hardware.info)

De Antec Three Hundred Two lijkt qua mogelijkheden en prestaties veel op de Corsair Carbide 300R, maar is wel iets goedkoper. Hardware.info raadt deze behuizing dan ook aan in hun Budget Game PC advies van september 2012. Op Hardware.info hebben ze ook de verschillen tussen deze twee behuizingen in een handige tabel gezet.

Reviews

 
 
Tweakers zegt over de Antec Three Hundred Two:

Antec heeft zijn Three Hundred-behuizing op een aantal belangrijke punten verbeterd en de Three Hundred Two is daarmee weer helemaal bijdetijds. De usb 3.0-poorten, de haaks gemonteerde 3,5″-drivecage, de twee bevestigingspunten voor ssd’s en het intake-rooster voor de voeding zijn bovendien meer dan genoeg om een meerprijs van een tientje te rechtvaardigen.

De Three Hundred Two is een aardige instap- of mainstreambehuizing voor gebruikers die geen fortuin aan een kast willen uitgeven. De nieuwe Antec is niet heel groot, maar de ruimte wordt goed benut. Ook het kabelmanagement is, zeker voor zo’n compacte behuizing, best aardig verzorgd.

De prestaties zijn, in vergelijking met die van vergelijkbaar geprijsde behuizingen, dik in orde. De airflow is goed geregeld en de twee outtakes houden de componenten op een beschaafde temperatuur. Bovendien maakt de Three Hundred Two aanzienlijk minder herrie dan zijn voorganger.

Voor net zestig euro levert Antec met de Three Hundred Two een compacte, veelzijdige behuizing die je hardware netjes koelt. De geluidsontwikkeling is laag en het uiterlijk is ook dik in orde. Al met al is dit een prima opvolger van de Three Hundred.

 
 
Hardware.info zegt over de Antec Three Hundred Two:

We raadden onlangs nog de Corsair Carbide 300R aan – een uitstekende behuizing, die moderne aansluitingen combineert met inbouwgemak, voldoende interne ruimte en uitstekende koeling. Echter, concurrent Antec heeft een behuizing die ook aan al die kwaliticaties voldoet én sinds enige tijd toch duidelijk goedkoper is dan het product van Corsair.

De Three Hundred Two oogt van binnen wat kaal met zijn grijze staal, maar tenzij je 10 euro of meer voor een lik zwarte verf over hebt, biedt op moment van schrijven deze kast dezelfde waar voor minder geld dan het product van Corsair: uitstekende koeling, veel inbouwmogelijkheden, goede afwerking en moderne aansluitingen.

 
 
Cooler Master K280
Moederbord formaat: ATX of Micro-ATX
Afmetingen: 21,9 bij 48,0 bij 42,9 cm (breedte x diepte x hoogte)
Gewicht: 4,4 kg
Maximale lengte videokaart: 31,5 cm
Gemiddelde verkoopprijs: tussen de 35 en 45 euro (zie Tweakers en Hardware.info)

De Cooler Master K280 is een stuk goedkoper en lichter dan de rest van de hier genoemde behuizingen. Tweakers raadt deze behuizing aan in de Desktop Best Buy Guide van januari 2013 voor het Budgetgamesysteem. De Cooler Master K280 heeft ruimte voor maar liefst 7 harde schijven en een SSD. Ook vrij lange videokaarten zoals de GeForce GTX 690 en de Radeon HD 7990 passen in deze behuizing. Aan de voorkant van deze behuizing zit één usb 3.0 aansluiting en één usb 2.0 aansluiting.

Tweakers zegt over de Cooler Master K280:

De Cooler Master K280 is geschikt voor atx- en micro-atx-moederborden en heeft aan de voorkant naast de standaardaansluitingen ook een usb 3.0-poort. Met ruimte voor een 12cm-fan aan de voor-, zij- en achterkant beschikt de kast ook over voldoende koelingsmogelijkheden.

 


 

Processor

De processor is over het algemeen het duurste onderdeel van je computer als je niet als te zware spellen zoals De Sims 3 met uitbreidingen wilt draaien. Processors zijn wel te vervangen, maar door het moederbord is je keuze meestal beperkt. Het upgraden van je processor eindigt dan ook vaak voor de meeste mensen in het kopen van een nieuwe computer. Het is dan ook verstandig om goed over dit onderdeel na te denken.

Je hebt voor De Sims 3 minstens een Intel Pentium 4 nodig met een kloksnelheid van 2,0 GHz voor Windows XP en 2,4 GHz voor Windows Vista. Het goede nieuws is dat elke moderne pc wel een processor heeft die hier wel aan voldoet. In de meeste gevallen draait het spel echter niet zo goed op systemen die hieraan net voldoen. Voor zowel de algemene als gaming prestaties is het dan ook belangrijk om een snellere processor aan te schaffen.
 
 
Intel Pentium 4 en kloksnelheid
Het begrip ‘kloksnelheid’ kan verwarrend werken. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld denkt dat een Intel Core 2 Quad Q8200 van 2,33 GHz langzamer is dan een Intel Pentium 4 van 2,4 GHz. Niets is echter minder waar. De Intel Pentium 4 is een oude single core processor familie, terwijl een Intel Q8200 uit een recentere quad core processor familie komt. Niet alleen verschil in het aantal cores of kernen (de Pentium 4 heeft 1 kern, terwijl de Q8200 zelfs 4 kernen heeft) maakt de Q8200 sneller dan de Intel Pentium 4, maar ook de structuur van de betreffende processor.

Zo zijn bijvoorbeeld processors uit de Intel Core 2 Duo familie van minstens 1,8 GHz altijd gelijkwaardig of beter dan een Intel Pentium 4 van 2,4 Ghz.


Om een idee te geven hoe redelijk moderne processors ten opzichte van de minimale vereisten voor De Sims 3 presteren, hebben we eerst wat benchmarkwaarden van AnandTech in een grafiek gezet (zie de afbeelding hierboven).

Hierbij geldt:
Rood = minimale vereisten voor De Sims 3 (globaal)
Groen = onze aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3 (globaal)
Paars = deze processor hebben we in deze en de volgende grafiek paars gemaakt zodat de onderlinge verhoudingen goed te zien zijn.


Vervolgens hebben we nog meer benchmarkwaarden van Hardware.info bij elkaar gezet. Uit bovenstaande grafieken blijkt duidelijk dat veel processors ruim voldoen aan de minimale vereisten en ook aan de minimale vereisten die door ons zijn aanbevolen. De vraag is echter hoeveel speling je wilt hebben. Je kan voor een relatief goedkope processor gaan, maar het is lastig te voorspellen of en hoeveel je moet inleveren op de prestaties als er erg veel uitbreidingen zijn geïnstalleerd. Misschien wil je later ook wel De Sims 4 als deze uit is gaan spelen. Het is dan ook verstandig om niet te veel te bezuinigen op dit onderdeel, maar je hoeft het natuurlijk ook weer niet te overdrijven.

Gezien de ruime keuze en de vele prijsschommelingen is het lastig om een paar processors aan te wijzen die in het bijzonder zijn aan te raden. Op dit moment scoren de AMD Athlon II X4 740 en de Intel Core i5 3350P goed qua prijs/kwaliteit verhouding. De eerste processor is vooral geschikt voor de mensen met een beperkt budget en de Intel Core i5 3350P is meer geschikt voor de mensen met een groter budget en/of ook nog andere zware programma’s willen draaien.

Prijsklasse: € 60 tot € 70,-
AMD Athlon II X4 740

Prijsklasse: € 150 tot € 160,-
Intel Core i5 3350P

Advies
AMD Athlon II X4 740
Intel Core i5 3350P
of een gelijkwaardige/betere processor

 


 

Werkgeheugen (RAM)

Wil je uitgebreide informatie over het werkgeheugen (RAM), dan kan je op het onderstaande uitklapmenu klikken. Anders ga je meteen door naar de conclusie en het advies.
 

Bij het werkgeheugen zijn er drie dingen waar je op moet letten: de hoeveelheid, het type en de snelheid.

Hoeveelheid
Om De Sims 3 te kunnen spelen heeft je pc minstens 1 GB RAM (Windows XP) of 1,5 GB RAM (Windows Vista) nodig. Toch is het aan te raden om wat meer te nemen om alles soepel te laten draaien. Wij raden dan ook aan om minimaal 2 GB RAM en maximaal zo’n 8 GB RAM te nemen.

Allereerst willen wij benadrukken dat niet alleen het aantal GB RAM belangrijk is voor de prestaties. Veel programma’s waaronder De Sims 3 kunnen of gebruiken namelijk niet meer dan 2 GB RAM. Meer dan 6 GB RAM levert bij spellen zoals De Sims 3 en veel andere programma’s dan ook géén prestatiewinst op. Enkel bij extreem multitasken (meerdere zware programma’s tegelijk draaien; dit is dus niet naast de Sims 3 nog op msn en/of internet zitten terwijl paint open staat) kan je baat hebben bij meer dan 6 GB RAM. Voorlopig heb je dus aan 4 of 6 GB RAM meer dan voldoende.

Aangezien RAM op het moment niet al te duur is, kan je er echter natuurlijk ook voor kiezen om meteen 8 GB RAM of meer in je pc te laten zetten indien het moederbord dit ondersteunt. Het kan nooit kwaad om voor in de toekomst al wat meer RAM te beschikking te hebben, maar het is zeker geen vereiste als je niet van plan bent te gaan multitasken.
 
 
Type
Een paar jaar geleden werd de markt gedomineerd door twee typen RAM: DDR2 en DDR3. DDR3-RAM is moderner en meestal sneller en goedkoper. DDR2-RAM is ook tegenwoordig lastig verkrijgbaar, waardoor de keuze voor DDR3-RAM snel is gemaakt.

Opmerking: als je een kant en klaar systeem koopt met DDR2-RAM, dan kan je dit later niet vervangen door DDR3-RAM. Deze typen RAM verschillen namelijk zodanig van elkaar dat ze niet in hetzelfde slot op het moederbord passen. Kortom: in een moederbord met DDR2 sloten kan je geen DDR3-RAM doen en andersom.
 
 
Snelheid
De snelheid van het werkgeheugen is vrij belangrijk. Met trager RAM heb je meer kans dat je de beruchte ‘grijze meubels’ zult zien. Op een gegeven moment krijg je echter wel met het limiet van het spel zelf te maken. Als je bijvoorbeeld erg veel uitbreidingen hebt en daarnaast ook nog met grote kavels speelt, dan wil het zelfs bij het snelste RAM nog wel eens voorkomen dat de meubels nog even geladen moeten worden. Maar over het algemeen zullen De Sims 3 en uitbreidingen een stuk soepeler draaien met veel en snel RAM.

Voor de klokfrequentie geldt: hoe hoger het getal, des te sneller het geheugen als de rest hetzelfde is. Werkgeheugen van 667 MHz is dus iets sneller dan hetzelfde type geheugen (en dezelfde latencies) met een klokfrequentie van 533 MHz.

 
 
Merk
Het merk speelt natuurlijk ook een rol. Voorbeelden van goede merken zijn: Corsair, Kingston en OCZ. Dane-elec kan je daarentegen beter vermijden. Dit merk is kwalitatief minder en meestal ook een stuk duurder.

Het merk is ook in combinatie met de vorige onderwerpen belangrijk. Hoewel je met merken als Corsair, Kingston en OCZ eigenlijk altijd wel goed zit, blijven er natuurlijk altijd wel kleine onderlinge prestatieverschillen. Mocht je zelf een computer bouwen, dan is het ook aan te raden om de geheugenmodules eerst met elkaar te vergelijken. Dit kan je bijvoorbeeld via deze site doen. Je kan daar zelf de producten selecteren die je wilt vergelijken. Het resultaat komt dan in een handige tabel.

 
 
Conclusie
Aangezien DDR3 RAM op het moment vrij goedkoop is, is het aan te raden om meteen al een ruime hoeveelheid te nemen zodat het systeem voor een kleine meerprijs beter toekomstbestendig is. Tussen de 6 en 8 GB DDR3 RAM of zelfs meer is een mooie hoeveelheid. Op dit moment zal je bij een spel als De Sims 3 er nog weinig van merken, maar wellicht dat daar in de toekomst met meer uitbreidingen verandering in komt. De klokfrequentie is afhankelijk van je budget. Je kan het beste kiezen voor DDR3 RAM met minstens een snelheid van 1333 MHz of beter als je budget het toestaat.

De Sims 3 is erg afhankelijk van je werkgeheugen, dus je doet er goed aan als je voor sneller werkgeheugen kiest in plaats van een iets betere videokaart. Grafisch vraagt De Sims 3 namelijk erg weinig en het verschil tussen een videokaart van 100 euro en één van 200 euro is dan ook niet of amper te merken.

Advies
6 of 8 GB DDR3 RAM (1333, 1600 MHz of sneller)

 


 

Videokaart

Je hebt om De Sims 3 te kunnen spelen minstens een GeForce FX 5900 / Radeon 9500 of beter nodig. De prestaties van videokaarten die net aan de minimale vereisten voldoen kunnen echter teleurstellend zijn. Wij raden dan ook minstens een GeForce GT 220 of Radeon HD 4650 aan. Bekijk onze Beste videokaart voor De Sims 3 gids (editie december 2012) of onze Videokaart prestatielijst voor meer informatie over de prestaties van individuele videokaarten.

Hieronder vind je een aantal videokaarten die op het moment van schrijven goed scoren qua prijs/kwaliteit:
Prijsklasse: € 50 tot € 60,-
Radeon HD 6570

Prijsklasse: € 75 tot € 85,-
Sapphire Radeon HD 6670 (1 GB GDDR5)

Prijsklasse: € 90 tot € 100,-
Sapphire Radeon HD 7750 (1 GB of 2 GB)

Prijsklasse: € 110 tot € 120,-
Sapphire Radeon HD 7770 (1 GB GDDR5)

Prijsklasse: € 155 tot € 170,-
Club3D Radeon HD 7850 royalKing
Sapphire HD 7850 (1GB GDDR5)

Wij raden mensen aan om geen videokaart te kopen voor De Sims 3 en uitbreidingen die meer kost dan zo’n € 175,-. De Sims 3 is grafisch niet zo zwaar, dus een videokaart van maximaal 100 euro zal het spel over het algemeen even goed draaien als een duurdere variant. Alleen als je ook graag andere games speelt die zwaarder zijn, kun je bijvoorbeeld de Radeon HD 7850 of een betere videokaart overwegen.

Advies
Sapphire Radeon HD 7770

 


 

Harde schijf (opslag)

Het belang van de harde schijf in het gamesysteem wordt wel eens onderschat. Dit is niet helemaal terecht. Een snelle harde schijf zorgt ten eerste voor betere algemene prestaties. Je computer zal bijvoorbeeld sneller opstarten als het besturingssysteem op een snelle harde schijf staat en je zult bestanden sneller kunnen kopiëren etc. Maar een snellere harde schijf kan ook invloed hebben op de gameprestaties.

Tegenwoordig beginnen SSD’s steeds populairder te worden als opslagmedium. Een SSD is veel sneller dan een traditionele harde schijf en vaak ook een stuk stiller. Hierdoor start het besturingssysteem een stuk sneller op en ook bij de laadtijden van bepaalde programma’s en de algemene prestaties van het systeem zal je het verschil meestal duidelijk kunnen merken. Een SSD is echter in verhouding zo duur, dat de meeste mensen hun SSD gebruiken om het besturingssysteem, belangrijke data en programma’s op te zetten terwijl ze de rest op hun andere harde schijf of schijven zetten.
 
 
SSD en De Sims 3
Hoewel een SSD een erg positieve invloed kan hebben op de opstarttijd van de pc en de laadtijden bij bepaalde games, lijkt het erop dat er geen of amper verschil is bij De Sims 3 en uitbreidingen. Het opstarten kan iets sneller zijn, maar bij de overige laadtijden zal het over het algemeen zo goed als niets schelen.

Richub heeft De Sims 3 zowel op zijn SSD als harde schijf getest en liet weten dat het verschil niet groot is:

Ik merkte erg weinig verschil in de laadtijden van De Sims 3 op mijn OCZ Vertex 2, in tegenstelling tot World of Wasrcraft en Unreal 2004. Die laatste 2 vliegen echt als je ze van SSD opstart. :9

Ik raad je aan om De Sims op je gewone HD te installeren, scheelt weer zo’n 6 gieg ruimte op je SSD.

 
 
Ook Skulltec heeft De Sims 3 op zowel zijn SSD als harde schijf getest om te kijken of er verschillen waren:

Uit eigenwijs bestaan had ik alsnog de sims 3 geinstalleerd op de SSD uit mijn ervaring ging het opstarten sneller dan de HDD maar het laden van de stad ect was niet veel sneller dan de HDD bij andere games merk ik wel groot verschil met laden. Ik heb de sims 3 dus vooralsnog op de HDD gezet want het verschil tussen de SSD en HDD was het niet heel erg waard in mijn mening.

Voorlopig raden wij dan ook aan om De Sims 3 (en uitbreidingen) op een gewone harde schijf te installeren. Je kan eventueel daarnaast nog een (kleine) SSD nemen voor het besturingssysteem en/of andere programma’s die hier baat bij hebben. In SSD vergelijkingstest van Hardware.info kan je makkelijk de verschillen bekijken tussen een aantal bekende SSD’s. Op hardwaresites wordt op het moment overigens vaak de Crucial m4 (128 GB) aangeraden en de Samsung 840 series (120 GB).

De grootte van de harde schijf hangt voor de rest helemaal af van je voorkeur. Een TB is 1000 GB. Op je huidige computer kan je kijken hoeveel ruimte jouw bestanden innemen. Als je op het moment bijvoorbeeld slechts 200 GB gebruikt, dan is het natuurlijk niet nodig om een nieuwe schijf van 2 TB te kopen. Bij het advies hieronder volgen een aantal harde schijven die op het moment goed scoren qua prijs/kwaliteit verhouding.

Advies
Western Digital Blue WD5000AAKX, 500GB
Western Digital Blue WD10EZEX, 1TB
Seagate Barracuda 7200.14, 2 TB

 


 

Optische drive

Ook niet geheel onbelangrijk is de optische drive of ook wel het dvd-station. Voor bepaalde zaken is het toch nog handig dat er een dvd-station aanwezig is, waardoor dit onderdeel niet kan ontbreken bij een nieuwe computer. Tweakers raadt hiervoor voor alle systemen in hun Best Buy Guide de LG GH24NS90 Zwart aan, omdat deze goedkoop en relatief stil is.

Advies
LG GH24NS90 Zwart

 


 

Voeding

Zonder de voeding kan je computer niet draaien. Bij de aanschaf van een voeding moet je op de volgende zaken letten: het merk, het vermogen (het aantal Watt) en hoeveel ampère de voeding kan leveren op de +12V lijn. De processor en videokaart (de grootste verbruikers in je systeem) zitten op deze lijn aangesloten. Een voeding die weinig ampère kan leveren op die lijn, zal dus niet geschikt zijn voor de zwaardere systemen.
 
 
Het merk
Je hebt goede en mindere goede merken. De slechte merken zijn vaak duurkoop. Het opgegeven vermogen lijkt veelbelovend, maar vaak gaat dit om een piekvermogen en blijkt later dat de voeding dit niet continu kan leveren. Het is dus van belang dat je een goed merkt kiest.

Enkele A-merken (goede merken):
– Aerocool
– Antec
– AOpen
– Asus
– Be Quiet
– Chieftec
– Cooler Master
– Enermax
– OCZ
– Qtechnology
– Revoltec
– Seasonic
– Tagan
– Zalman

Merken als Sweex, Qtec en Trust kan je maar beter vermijden. Let op: Qtec is een ander merk dan de eerder genoemde Qtechnology. Slechte merken hebben daarnaast een grotere kans om door te branden en daarbij kunnen ze ook nog eens het moederbord beschadigen. Dat is meteen ook een reden om je voeding redelijk ruim te nemen. Je kan beter een iets duurdere voeding nemen dat het systeem makkelijk aankan, dan eentje waarbij het krap wordt. Het is ook nog eens handiger voor de toekomst als je de videokaart eens wilt vervangen.
 
 
Het vermogen
Dit is volledig afhankelijk van je gekozen systeem. Als je niet gaat overklokken en je houdt het systeem voor de rest bescheiden, dan red je het over het algemeen wel met een A-merk voeding van 500 Watt. Meer informatie en hulp bij aanschaf van een voeding kan je hier vinden: Tweakers – Aanschaf voeding.

Hieronder enkele aanraders. Voor de bescheiden systemen met maximaal een Radeon HD 7770 of 7850 zijn de eerste twee voedingen in de meeste gevallen toereikend. Voor de zwaardere systemen kan je een betere voeding overwegen.

Advies
A-merk voeding van minstens 350 Watt zoals bijvoorbeeld de Antec VP350P, Corsair Builder CX430 Bronze, Antec HCG-520, XFX Pro 550W of Seasonic G-Serie 450 Watt