De Sims 3 – PC advies april 2014

Zoek je een nieuwe computer voor het spelen van De Sims 3 en uitbreidingen maar heb je geen verstand van welke onderdelen geschikt zijn? Dan is deze De Sims 3 PC advies gids (editie april 2014) geven we advies hoe jij jouw ultieme De Sims 3 PC kan samenstellen. Hoewel de minimale systeemvereisten voor De Sims 4 nog niet bekend zijn zullen proberen om hier toch zoveel mogelijk rekening mee te houden door toekomstbestendige systemen samen te stellen.

Bij verschillende webshops kan je zelf je PC samenstellen en vervolgens laten assembleren (in elkaar laten zetten) door het bedrijf waarbij je bestelt. Een voorbeeld van zo’n webshop is Alternate. Deze webshop heeft ook een handige PC-Builder waarmee je snel en eenvoudig de onderdelen kan selecteren. Kies je bijvoorbeeld een bepaald moederbord, dan zullen alleen nog maar processors worden weergegeven die hierop passen. Als de door jou gekozen voeding niet toereikend is, dan krijg je hiervan ook melding en kan je de bestelling niet afronden. Verder zet Alternate voor 65 euro de PC voor jou in elkaar als je zelf niet wilt gaan assembleren.

Houd er rekening mee dat veel moederborden niet standaard Wi-Fi hebben. Als je hiervan gebruik wilt maken zal je dus nog een aparte netwerkkaart, powerline adapter of andere oplossing moet gebruiken.

De Sims 3 basissysteem

BesturingssysteemWindows 8.1 (OEM 64-bit)€ 89,90
MoederbordASRock H81M-HDS€ 43,49
ProcessorIntel Pentium Processor G3220€ 52,90
WerkgeheugenCrucial 8 GB DDR3 RAM (1600 MHz - BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)€ 61,90
VideokaartMSI Radeon R7 260X OC (2 GB GDDR5)€ 122,90
Harde schijfSeagate Barracuda 7200.14 - 1 TB€ 52,90
SSD--
BehuizingCooler Master N300 window€ 43,99
Optische driveSamsung SH-224DB/BEBE€ 16,99
Voedingbe quiet! System Power 7 350W€ 39,99
Assemblagekosten€ 65,-
Verzendkosten€ 9,95
Totaalprijs€ 599,91
Voor iets minder dan 600 euro hebben we bij Alternate een basissysteem samengesteld voor De Sims 3. Deze computer is geschikt om De Sims 3 en uitbreidingen op hoge instellingen te kunnen draaien. In de tabel hierboven zie je de prijzen per onderdeel op het moment van schrijven. Mocht je zelf een besturingssysteem hebben, dan kan je trouwens ook bestellen zonder besturingssysteem. Dit scheelt zo’n 90 euro. Mocht je het systeem zelf willen assembleren (in elkaar zetten), dan bespaar je nog eens 65 euro. Hieronder volgt nog een korte toelichting per gekozen onderdeel.

 

Besturingssysteem

Voor het besturingssysteem hebben we gekozen om met het nieuwste mee te gaan en dus te kiezen voor Windows 8 (64-bit). Mocht je al een besturingssysteem hebben of ergens anders goedkoper kunnen aanschaffen, dan kan je er eventueel voor kiezen om het systeem te bestellen zonder besturingssysteem en Windows (of een ander OS) zelf te installeren.


Moederbord

Dit moederbord is vrij goedkoop maar bevat toch genoeg features zoals 2 USB 3.0 aansluitingen aan de voorkant van de behuizing (hoewel de door ons gekozen behuizing slechts één ondersteund) en sata-600-aansluitingen.


Processor

Hoewel De Sims 3 vrij processorintensief is is het natuurlijk een vrij oud spel (uit 2009). Hierdoor zal de prestatiewinst met multi-threaded processors waarschijnlijk niet erg groot zijn. De Intel Pentium Processor G3220 heeft een vrij hoge single-thread snelheid en is dan ook een goede budgetprocessor voor een spel als De Sims 3. Hoewel het zeker geen snelheidsmonster is, is de Intel Pentium Processor G3220 wel een stuk sneller dan de minimale vereisten voor De Sims 3. We moeten toegeven dat deze vereisten niet echt realistisch zijn om De Sims 3 en uitbreidingen goed te kunnen draaien, maar de Intel Pentium Processor G3220 is ook sneller met wat wij ongeveer minimaal aanbevelen voor De Sims 3. Daar komt nog eens bij dat op dit moederbord bijvoorbeeld ook een i5 processor past. Mocht je dus over een aantal jaren vinden dat de Intel Pentium Processor G3220 wat te traag wordt, dan kan je nog upgraden naar een (veel) betere processor.

Om een idee te geven van de onderlinge verschillen tussen de processors volgen hier wat benchmarks van cpubenchmark met Passmark CPU Mark. Deze benchmarks geven maar een globaal idee hoe goed een processor scoort en is dan ook meer ter indicatie. Ook hebben we wat game benchmarkwaarden van Hardware.info bij elkaar gezet.

Legenda:
Rood = door EA opgestelde minimale vereisten voor De Sims 3
Groen = door ons opgestelde aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3
Oranje = deze processor hebben we een andere kleur gegeven om onderlinge verhoudingen duidelijker zichtbaar te maken


Werkgeheugen (RAM)

Hoewel 4 GB RAM in principe wel voldoende is voor het basissysteem is 8 GB RAM niet zo ontzettend veel duurder. Je kan er ook voor kiezen om eerst 4 GB RAM de plaatsen en later nog 4 GB RAM erbij te prikken (let erop dat het gekozen moederbord slechts 2 DDR3 sloten heeft, als je later wilt upgraden dan kan je dan ook beter 1 module van 4 GB RAM nemen en niet twee van elk 2 GB RAM), maar het leek ons eigenlijk wel handiger om meteen voor 8 GB RAM te gaan. We hebben gekozen voor een goedkoop (maar goed) setje van Crucial die ook door veel bezoekers van de hardwaresite Tweakers in combinatie met dit moederbord worden gebruikt. Dit RAM is dan ook compatibel met het gekozen moederbord en de processor.


Videokaart

Voor het basissysteem wilden we eigenlijk een veel goedkopere videokaart kiezen, maar momenteel was er jammer genoeg bij Alternate niet zoveel keuze dat ons qua prijs/prestatie echt aansprak. We hebben dan ook gekozen voor de MSI Radeon R7 260X OC met 2 GB videogeheugen. Deze videokaart heeft een mooie prijs/prestatie verhouding en is daarnaast meer dan geschikt voor De Sims 3 en uitbreidingen. Je zal met de MSI Radeon R7 260X OC met gemak De Sims 3 en uitbreidingen op de hoogste instellingen kunnen spelen en zeer waarschijnlijk zal in de toekomst De Sims 4 (en uitbreidingen) ook geen problemen opleveren voor deze videokaart.

Beste videokaart voor De Sims 3 oktober 2013
De benchmarks zijn afkomstig van Hardware.info.

Legenda:
Oranje = benchmark op ultra instellingen
Paars = benchmark op medium instellingen
Groen = door ons opgestelde aanbevolen vereisten voor De Sims 3 (videokaarten die hieraan voldoen zullen De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op minstens medium instellingen goed moeten kunnen draaien)
Donkerblauw = door EA opgestelde aanbevolen vereisten voor SimCity


Harde schijf

Voor de harde schijf hebben we gekozen voor de Seagate Barracuda 7200.14 (1 TB). Voor de meeste mensen is 1 TB opslagruimte wel voldoende en anders kan je nog altijd een grote harde schijf kiezen. De Seagate Barracuda 7200.14 serie is verder kwalitatief goed en daarnaast ook nog goedkoop waardoor dit al tijden een favoriet is bij heel veel systeembouwers.


SSD

Aangezien dit het basissysteem is hebben we ervoor gekozen om geen SSD te kiezen. Zoals ook al uit ons artikel over De Sims 3 laadtijden met SSD, caching SSD en SSHD blijkt zal een SSD voor de laadtijden van De Sims 3 over het algemeen geen groot verschil maken.


Behuizing

Voor de behuizing hebben we gekozen voor de populaire Cooler Master N300 behuizing. De versie zonder window is momenteel niet of slecht leverbaar, maar gelukkig is de versie met window wel leverbaar en niet zo enorm veel duurder. De Cooler Master N300 window heeft 2 USB 2.0 poorten en 1 USB 3.0 poort aan de voorkant zitten. Ook heeft deze behuizing voldoende inbouwmogelijkheden en kan je lange videokaarten tot 32 cm kwijt.


Optische drive

Aangezien veel mensen hun Sims spellen nog installeren via het dvd-station leek dit ons een onderdeel dat ook niet kan ontbreken in het basissysteem. Aangezien we gekozen hebben voor een zwarte behuizing leek het ons wel zo passend dat de optische drive ook zwart is. Normaal gesproken zouden we zoals normaal voor de LG GH24NS70 gaan, maar die is momenteel slecht leverbaar. We zijn dan ook voor het goedkoopste alternatief gegaan wat neer kwam op de Samsung SH-224DB/BEBE. Ook de gebruikerservaringen met deze optische drive zijn over het algemeen positief dus dit is een prima alternatief.


Voeding

Raar genoeg konden we in de Alternate PC-Builder met deze configuratie niet de Corsair Builder CX430 Bronze selecteren terwijl deze wel op voorraad is en meer dan voldoende is voor dit systeem. Dat was onze eerste keuze geweest, maar omdat het niet beschikbaar was gingen we daarom maar voor de be quiet! System Power 7 350W. Deze voeding heeft een 80 PLUS Bronze certificaat wat betekent dat deze voeding vrij efficiënt (en dus kwalitatief goed) is. Je ziet wel eens voedingen die voor hetzelfde of een lager bedrag meer Watt beloven te leveren, maar vaak blijkt dat deze voedingen dit toch niet continu kunnen leveren waardoor goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt. De be quiet! System Power 7 350W heeft daar geen last van en kan voldoende vermogen leveren voor dit systeem.


De Sims 3 mainstreamsysteem

BesturingssysteemWindows 8.1 (OEM 64-bit)€ 89,90
MoederbordASRock 970 Pro3 R2.0€ 58,90
ProcessorAMD FX-6300€ 104,90
WerkgeheugenCrucial 8 GB DDR3 RAM (1600 MHz - BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)€ 61,90
VideokaartMSI Radeon R7 260X OC (2 GB GDDR5)€ 122,90
Harde schijfSeagate Barracuda 7200.14 - 1 TB€ 52,90
SSDCrucial M500 - 240 GB€ 99,90
BehuizingCorsair Carbide 200R€ 54,90
Optische driveSamsung SH-224DB/BEBE€ 16,99
VoedingCorsair Builder CX430 Bronze€ 39,49
Assemblagekosten€ 65,-
Verzendkosten€ 9,95
Totaalprijs€ 778,63

Het De Sims 3 mainstreamsysteem bevat net wat meer luxe en extra’s dan het basissysteem. De voornaamste verschillen zijn de snellere processor en toevoeging van een SSD. In de tabel hierboven zie je de prijzen per onderdeel op het moment van schrijven. Mocht je zelf een besturingssysteem hebben, dan kan je trouwens ook bestellen zonder besturingssysteem. Dit scheelt zo’n 90 euro. Mocht je het systeem zelf willen assembleren (in elkaar zetten), dan bespaar je nog eens 65 euro. Hieronder volgt nog een korte toelichting per gekozen onderdeel.

 

Besturingssysteem

Voor het besturingssysteem hebben we gekozen om met het nieuwste mee te gaan en dus te kiezen voor Windows 8 (64-bit). Mocht je al een besturingssysteem hebben of ergens anders goedkoper kunnen aanschaffen, dan kan je er eventueel voor kiezen om het systeem te bestellen zonder besturingssysteem en Windows (of een ander OS) zelf te installeren.


Moederbord

Voor het moederbord hebben we gekozen voor de ASRock 970 Pro3 R2.0. Dit moederbord is relatief goedkoop en heeft veel mogelijkheden. Er zitten 6 USB 2.0 poorten en 2 USB 3.0 poorten aan de achterkant en daarnaast zijn 2 USB 3.0 aansluitingen aan de voorkant mogelijk (4 USB 3.0 poorten in totaal).


Processor

Voor de processor hebben we gekozen voor de AMD FX-6300. Deze 6-core is misschien niet zo snel als de Intel Core i5 4440, maar dat zal je in praktijk bij De Sims 3 niet merken. Ook voor andere taken is dit een goede en snelle processor. Deze processor is dan ook voor een niet al te hoog prijskaartje een leuke en toekomstbestendige processor. Je zal ook met De Sims 4 en uitbreidingen zeker geen problemen krijgen met deze processor.

Om een idee te geven van de onderlinge verschillen tussen de processors volgen hier wat benchmarks van cpubenchmark met Passmark CPU Mark. Deze benchmarks geven maar een globaal idee hoe goed een processor scoort en is dan ook meer ter indicatie. Ook hebben we wat game benchmarkwaarden van Hardware.info bij elkaar gezet.

Legenda:
Rood = door EA opgestelde minimale vereisten voor De Sims 3
Groen = door ons opgestelde aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3
Oranje = deze processor hebben we een andere kleur gegeven om onderlinge verhoudingen duidelijker zichtbaar te maken


Werkgeheugen (RAM)

We hebben gekozen voor een goedkoop (maar goed) setje van Crucial die ook door veel bezoekers van de hardwaresite Tweakers in combinatie met dit moederbord worden gebruikt. Dit RAM is dan ook compatibel met het gekozen moederbord en de processor. Met 8 GB RAM kan je de komende jaren zeker goed vooruit met De Sims 3 (en waarschijnlijk ook De Sims 4).


Videokaart

We hebben gekozen voor de MSI Radeon R7 260X OC met 2 GB videogeheugen. Deze videokaart heeft een mooie prijs/prestatie verhouding en is daarnaast meer dan geschikt voor De Sims 3 en uitbreidingen. Je zal met de MSI Radeon R7 260X OC met gemak De Sims 3 en uitbreidingen op de hoogste instellingen kunnen spelen en zeer waarschijnlijk zal in de toekomst De Sims 4 (en uitbreidingen) ook geen problemen opleveren voor deze videokaart.

Beste videokaart voor De Sims 3 oktober 2013
De benchmarks zijn afkomstig van Hardware.info.

Legenda:
Oranje = benchmark op ultra instellingen
Paars = benchmark op medium instellingen
Groen = door ons opgestelde aanbevolen vereisten voor De Sims 3 (videokaarten die hieraan voldoen zullen De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op minstens medium instellingen goed moeten kunnen draaien)
Donkerblauw = door EA opgestelde aanbevolen vereisten voor SimCity


Harde schijf

Voor de harde schijf hebben we gekozen voor de Seagate Barracuda 7200.14 (1 TB). Voor de meeste mensen is 1 TB opslagruimte wel voldoende en anders kan je nog altijd een grote harde schijf kiezen. De Seagate Barracuda 7200.14 serie is verder kwalitatief goed en daarnaast ook nog goedkoop waardoor dit al tijden een favoriet is bij heel veel systeembouwers.


SSD

Zoals ook al uit ons artikel over De Sims 3 laadtijden met SSD, caching SSD en SSHD blijkt zal een SSD voor de laadtijden van De Sims 3 over het algemeen geen groot verschil maken. Maar een SSD kan bijvoorbeeld wel erg handig zijn bij het opstarten van Windows, alles wat je doet in Windows en andere programma’s die er baat bij hebben. We hebben gekozen voor de Crucial M500 (240 GB) die al voor slechts 100 euro verkrijgbaar is. Deze SSD is niet zo snel als bijvoorbeeld de Samsung 840 Evo serie, maar met de lage prijs maken ze dat meer dan goed.


Behuizing

Voor de behuizing hebben we gekozen voor de populaire Corsair Carbide 200R behuizing. Deze behuizing biedt gelegenheid voor twee USB 3.0 poorten aan de voorkant zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van het gekozen moederbord. Hierdoor kan je bijvoorbeeld makkelijk en snel data overzetten van je USB 3.0 stick naar de harde schijf van je computer. Daarnaast doet deze behuizing het goed qua kabelmanagement (kabels kunnen aan de zijkant weggewerkt worden) en zijn harde schijven en SSD’s eventueel makkelijk in te bouwen. Verder is de koeling en geluidsproductie van deze behuizing wel in orde vergeleken met andere behuizingen in deze prijsklasse.


Optische drive

Aangezien veel mensen hun Sims spellen nog installeren via het dvd-station leek dit ons een onderdeel dat ook niet kan ontbreken in het basissysteem. Aangezien we gekozen hebben voor een zwarte behuizing leek het ons wel zo passend dat de optische drive ook zwart is. Normaal gesproken zouden we zoals normaal voor de LG GH24NS70 gaan, maar die is momenteel slecht leverbaar. We zijn dan ook voor het goedkoopste alternatief gegaan wat neer kwam op de Samsung SH-224DB/BEBE. Ook de gebruikerservaringen met deze optische drive zijn over het algemeen positief dus dit is een prima alternatief.


Voeding

Als laatste hebben we voor de voeding gekozen voor de Corsair Builder CX430 Bronze. Dit is de goedkoopste betrouwbare en goede voeding die we konden vinden met voldoende vermogen voor dit systeem. Deze voeding is alleen niet modulair wat betekent dat je niet zelf kabels kan aansluiten op de voeding (waardoor het niet mogelijk is om enkel de kabels te gebruiken die je nodig hebt). Voor het in elkaar zetten van het systeem is dit verder geen probleem, je hebt dan alleen een klosje kabels naast de voeding liggen waar je zeker geen last van hebt bij een behuizing zoals de Corsair Carbide 200R.


De Sims 3 ultieme systeem

BesturingssysteemWindows 8.1 (OEM 64-bit)€ 89,90
MoederbordASRock B85M Pro4€ 58,90
ProcessorIntel Core i5-4440€ 167,90
WerkgeheugenKingston HyperX 8 GB DDR3 RAM (1600 MHz - KHX1600C9D3B1K2/8GX)€ 66,90
VideokaartClub 3D Radeon R9 270 (2 GB GDDR5)€ 157,90
Harde schijfSeagate Barracuda 7200.14 - 2 TB€ 74,90
SSDCrucial M500 - 240 GB€ 99,90
BehuizingCorsair Carbide 200R€ 54,90
Optische driveSamsung SH-224DB/BEBE€ 16,99
VoedingCorsair CS450M€ 59,90
Assemblagekosten€ 65,-
Verzendkosten€ 9,95
Totaalprijs€ 897,04

Het ultieme systeem voor De Sims 3 is nog wat beter en luxueuzer dan het mainstreamsysteem. In de tabel hierboven zie je de prijzen per onderdeel op het moment van schrijven. Mocht je zelf een besturingssysteem hebben, dan kan je trouwens ook bestellen zonder besturingssysteem. Dit scheelt zo’n 90 euro. Mocht je het systeem zelf willen assembleren (in elkaar zetten), dan bespaar je nog eens 65 euro. Hieronder volgt nog een korte toelichting per gekozen onderdeel.

 

Besturingssysteem

Voor het besturingssysteem hebben we gekozen om met het nieuwste mee te gaan en dus te kiezen voor Windows 8 (64-bit). Mocht je al een besturingssysteem hebben of ergens anders goedkoper kunnen aanschaffen, dan kan je er eventueel voor kiezen om het systeem te bestellen zonder besturingssysteem en Windows (of een ander OS) zelf te installeren.


Moederbord

Voor het moederbord hebben we gekozen voor de ASRock B85M Pro4. Dit moederbord is relatief goedkoop en heeft veel mogelijkheden. Er zijn vier geheugensloten aanwezig voor RAM. Als je dus in de toekomst het RAM nog wilt uitbreiden dan is dat geen enkel probleem. Er zitten 4 USB 2.0 poorten en 2 USB 3.0 poorten aan de achterkant en daarnaast zijn 4 USB 2.0 aansluitingen en 2 USB 3.0 aansluitingen aan de voorkant mogelijk. Ook beschikt dit moederbord over 2x SATA-300, 4x SATA-600 aansluitingen zodat er voldoende mogelijkheden zijn om eventueel later nog een extra harde schijf of SSD toe te voegen.


Processor

Voor het ultieme systeem hebben we gekozen voor de Intel Core i5-4440. Het is misschien nogal overkill voor een spel als De Sims 3, maar je bent in ieder geval zeker dat deze processor toekomstbestendig is en daarnaast is deze processor natuurlijk ook erg snel voor andere taken en zware games. Ook De Sims 4 en uitbreidingen zullen in de toekomst zeker geen problemen opleveren voor deze processor.

Om een idee te geven van de onderlinge verschillen tussen de processors volgen hier wat benchmarks van cpubenchmark met Passmark CPU Mark. Deze benchmarks geven maar een globaal idee hoe goed een processor scoort en is dan ook meer ter indicatie. Ook hebben we wat game benchmarkwaarden van Hardware.info bij elkaar gezet.

Legenda:
Rood = door EA opgestelde minimale vereisten voor De Sims 3
Groen = door ons opgestelde aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3
Oranje = deze processor hebben we een andere kleur gegeven om onderlinge verhoudingen duidelijker zichtbaar te maken


Werkgeheugen (RAM)

We hebben gekozen voor Kingston HyperX geheugen. Dit specifieke type staat ook vermeld in de lijst met RAM dat compatibel is met het door ons gekozen moederbord waardoor we zeker zijn dat het goed samengaat. Verder is dit RAM niet al te duur en kwalitatief erg goed en snel.


Videokaart

Hoewel het voor De Sims 3 (en zeer vermoedelijk ook De Sims 4) zeker niet nodig is besloten we met de videokaart toch een stapje hoger te gaan voor het ultieme systeem voor De Sims 3. We hebben gekozen voor de Club 3D Radeon R9 270 met 2 GB videogeheugen. Deze videokaart heeft een vrij mooie prijs/prestatie verhouding en is daarnaast meer dan geschikt voor De Sims 3 en uitbreidingen. Je zal met de Radeon R9 270 met gemak De Sims 3 en uitbreidingen op de hoogste instellingen kunnen spelen en zeer waarschijnlijk zal in de toekomst De Sims 4 (en uitbreidingen) ook geen problemen opleveren voor deze videokaart. Ook kan je met deze videokaart veel andere moderne games draaien op hoge instellingen.

Beste videokaart voor De Sims 3 oktober 2013
De benchmarks zijn afkomstig van Hardware.info.

Legenda:
Oranje = benchmark op ultra instellingen
Paars = benchmark op medium instellingen
Groen = door ons opgestelde aanbevolen vereisten voor De Sims 3 (videokaarten die hieraan voldoen zullen De Sims 3 en een aantal uitbreidingen op minstens medium instellingen goed moeten kunnen draaien)
Donkerblauw = door EA opgestelde aanbevolen vereisten voor SimCity


Harde schijf

Voor de harde schijf hebben we gekozen voor de Seagate Barracuda 7200.14 (2 TB). De 2 TB versie is niet enorm veel duurder en zorgt er wel voor dat je voorlopig voldoende opslag hebt. De Seagate Barracuda 7200.14 serie is verder kwalitatief goed en daarnaast ook nog goedkoop waardoor dit al tijden een favoriet is bij heel veel systeembouwers.


SSD

Zoals ook al uit ons artikel over De Sims 3 laadtijden met SSD, caching SSD en SSHD blijkt zal een SSD voor de laadtijden van De Sims 3 over het algemeen geen groot verschil maken. Maar een SSD kan bijvoorbeeld wel erg handig zijn bij het opstarten van Windows, alles wat je doet in Windows en andere programma’s die er baat bij hebben. We zijn dan ook van mening dat een modern systeem eigenlijk niet meer zonder SSD kan omdat het gewoon zoveel prettiger werkt.

We hebben gekozen voor de Crucial M500 (240 GB) die al voor slechts 100 euro verkrijgbaar is. Deze SSD is niet zo snel als bijvoorbeeld de Samsung 840 Evo serie, maar met de lage prijs maken ze dat meer dan goed.
 

 

Behuizing

Voor de behuizing hebben we gekozen voor de populaire Corsair Carbide 200R behuizing. Deze behuizing biedt gelegenheid voor twee USB 3.0 poorten aan de voorkant zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van het gekozen moederbord. Hierdoor kan je bijvoorbeeld makkelijk en snel data overzetten van je USB 3.0 stick naar de harde schijf van je computer. Daarnaast doet deze behuizing het goed qua kabelmanagement (kabels kunnen aan de zijkant weggewerkt worden) en zijn harde schijven en SSD’s eventueel makkelijk in te bouwen. Verder is de koeling en geluidsproductie van deze behuizing wel in orde vergeleken met andere behuizingen in deze prijsklasse.


Optische drive

Aangezien veel mensen hun Sims spellen nog installeren via het dvd-station leek dit ons een onderdeel dat ook niet kan ontbreken in het basissysteem. Aangezien we gekozen hebben voor een zwarte behuizing leek het ons wel zo passend dat de optische drive ook zwart is. Normaal gesproken zouden we zoals normaal voor de LG GH24NS70 gaan, maar die is momenteel slecht leverbaar. We zijn dan ook voor het goedkoopste alternatief gegaan wat neer kwam op de Samsung SH-224DB/BEBE. Ook de gebruikerservaringen met deze optische drive zijn over het algemeen positief dus dit is een prima alternatief.


Voeding

Als laatste hebben we voor de voeding gekozen voor de Corsair CS450M. Dit is een semi-modulaire voeding met 80 PLUS Gold certificaat en dat is vrij zeldzaam voor een voeding in deze prijsklasse. Deze voeding is getuige het 80 PLUS Gold certificaat zeer efficiënt. Een efficiënte voeding is stiller, koeler en zuiniger. De Corsair CS450M kan meer dan voldoende vermogen leveren voor dit systeem en is kwalitatief goed. Voor dit geld vind je ook niet snel een andere semi-modulaire voeding die even efficiënt is.