De Sims 3 laadtijden met SSD, caching SSD en SSHD

Op deze pagina kan je alles lezen over een SSD, caching SSD en SSHD in combinatie met De Sims 3. Een SSD kan bijvoorbeeld de algemene prestaties en opstarttijd van Windows aanzienlijk verbeteren. Bij games zal je niet meer fps krijgen (het spel zal dus niet beter gaan draaien) als je het spel installeert op een SSD, maar in sommige gevallen kan een SSD wel de laadtijden aanzienlijk verkorten. Bij elk spel kan de prestatiewinst weer anders zijn, dus het is maar de vraag of De Sims 3 en uitbreidingen ook optimaal gebruik kunnen maken van de snelheidswinst van een SSD bij het laden (spel starten, wereld laden, huizen laden en CAS laden). De meningen over de snelheidswinst van een SSD bij De Sims 3 zijn nogal verdeeld. Vandaar dat we ze voor jullie op deze pagina uiteenzetten.

Wil jij ook je mening delen over De Sims 3 in combinatie met een SSD? Laat dan een reactie achter op ons forum: De Sims 3 en SSD ervaringen topic.

De Sims 3 laadtijden met SSD

Wat is een SSD?

Een SSD en harde schijf zijn beide opslagmedia. Je kan er dus bijvoorbeeld De Sims 3 op installeren of andere bestanden zetten. Door de veel kortere toegangstijd is een SSD echter aanzienlijk sneller dan de snelste harde schijf die er is. Hoewel de prijs van SSD’s de laatste jaren erg is gedaald is een SSD nog steeds veel duurder dan een harde schijf als je kijkt naar de prijs per GB. Een SSD van 240 GB (0,24 TB) begint ongeveer bij de 100 euro en voor die prijs kan je makkelijk een harde schijf van 2 of 3 TB vinden. Veel mensen combineren dan ook een SSD met één of meerdere harde schijven.


Laadtijden van De Sims 3 met een SSD

Mensen die op hun desktop het verschil hebben getest tussen De Sims 3 (opgeslagen spellen + installatiebestanden) op de SSD en op de traditionele harde schijf merken over het algemeen op dat er amper verschil is tussen een SSD en harde schijf. Naarmate je meer uitbreidingen installeert ervaren echter meer mensen een groter verschil. Natuurlijk is dat deels ook afhankelijk van de gebruikte SSD en men moet natuurlijk ook goed vergelijkingsmateriaal hebben (als men bijvoorbeeld gaat vergelijken tussen De Sims 3 en uitbreidingen op hun oude PC met harde schijf en (een nieuwe installatie van) De Sims 3 en uitbreidingen op hun nieuwe snellere PC met SSD dan is dat natuurlijk geen eerlijke vergelijking, de prestatiewinst kan natuurlijk ook komen door het betere systeem).

Daarnaast kunnen we ook nog eens drie situaties onderscheiden:

  1. De Sims 3 (+ uitbreidingen) opgeslagen spellen op de SSD
  2. De Sims 3 (+ uitbreidingen) installatiebestanden op de SSD
  3. De Sims 3 (+ uitbreidingen) opgeslagen spellen + installatiebestanden op de SSD

(met opgeslagen spellen bedoelen we De Sims 3 map in “Mijn Documenten” en met installatiebestanden bedoelen we de bestanden van De Sims 3 en uitbreidingen waarvan je ook tijdens de installatie de locatie kan bepalen)

Situatie 1
We hebben situatie 1 geprobeerd en hoewel we niet eerst De Sims 3 met alle uitbreidingen op de normale harde schijf hadden getest moeten we zeggen dat we niet helemaal wild werden van het prestatieverschil met een oudere PC met harde schijf. Het laden van het spel is sneller en CAS is ook sneller, maar het laden van een wereld is niet echt veel sneller en bij het laden van voorwerpen en huizen zal waarschijnlijk de snelheid en hoeveelheid RAM dat je hebt meer verschil maken.

Situatie 2
Ajaxsirius op ModTheSims heeft deze opstelling gebruikt en volgens hem/haar is er wel een verschil te merken bij het laden van het spel.

I’m using a Samsung 830 on a SATA III port and I saw an immediate difference. Reduced my save file load time by more than half with The Sims 3 + all expansion packs. And that’s with my only putting the install files on the SSD. My savegames and custom CC are still on my traditional HDD (since I moved the entire My Documents folder from the SSD to the HDD). If I had kept My Documents folder on the SSD i’m sure it would be even faster.

Situatie 3
Situatie 3 levert natuurlijk de grootste snelheidswinst op, maar nog zijn de meningen verdeeld over hoe groot het verschil is. Als we bijvoorbeeld kijken naar video’s van Simsfans die alles op hun SSD hebben geïnstalleerd, dan zien we eigenlijk geen grote verschillen tussen onze opstelling (situatie 1) en die van hen. Natuurlijk kan dit ook te maken hebben met de hoeveelheid uitbreidingen, downloads en grootte van de spelbestanden. Wij hebben alle uitbreidingen geïnstalleerd en redelijk wat downloads (uit De Sims 3 Store), dus vermoedelijk zal het daar niet aan liggen.

Hier volgen een aantal reacties van mensen die De Sims 3 (en uitbreidingen) op hun SSD hebben geïnstalleerd:

JohnVandenBrook op NRaas (28-10-2013):

I have switched from a HDD to an SSD and performance gains are enough that I would recommend this as a good option.

BobbyTH op NRaas (28-10-2013):

I use a “Kingston240GB HyperX 3K SSD” with SATA III (6Gb/s) transfer speeds,
Averages are in the 500+ read/write and i see ABSOLUTELY NO DIFFERENCE in performance then when i was running Sims on a “Velociraptor 10,000 rpm HDD”
Furthermore, I also run Sims 3 (Document folder included) on a RamDisk with 32Gb of DDR3 1800mhz an saw no improvement in performance (btw, a RamDisk setup as such can transfer at 22000 Mb/s)
As its been mention by others, Sims 3 is very much CPU intensive and i have to agree, it’s likely were the bottleneck appends…

SimAd_NRaas op NRaas (29-10-2013):

I did some benchmarking to see “file times” (amount of time that the game is mucking with the disk) and it is not even percentages of the time it takes to load/save/whatever a game. During normal gameplay it is totally not worth it to install an SSD.

That said, using an SSD for booting and so forth is usually the single most impressive upgrade you can do for your system. Even if your system is not one of the state-of-the-art behemoths, an SSD can make your system MUCH more responsive and smooth. So it’s definitely not a bad investment overall.

wishdog op NRaas (29-10-2013):

I ran my Sims off an SSD until I to too many expansion packs for it all to fit on the thing and now it’s all been moved to a normal hard drive. Yes, the SSD did make a difference on loading.

chesterbigbird op thesims3.com (19-08-2013):

I just recently had to install my sims and expansions again and i tried on my intel 180GB SSD.
Honestly i re installed everything back onto my seagate barracuda.
The difference is not worth the space is my opinion.. it makes it a little bit faster on loading times but that’s about it.. if your game takes about 4 or 5 minutes to load then it might maybe knock a minute off. not worth it. it does not really help with in game performance at all either.

Skulltec op thesims3.com (25-06-2012):

Uit eigenwijs bestaan had ik alsnog de sims 3 geinstalleerd op de SSD uit mijn ervaring ging het opstarten sneller dan de HDD maar het laden van de stad ect was niet veel sneller dan de HDD bij andere games merk ik wel groot verschil met laden. Ik heb de sims 3 dus vooralsnog op de HDD gezet want het verschil tussen de SSD en HDD was het niet heel erg waard in mijn mening.

Richub op Tweakers (26-11-2010):

Ik merkte erg weinig verschil in de laadtijden van De Sims 3 op mijn OCZ Vertex 2, in tegenstelling tot World of Wasrcraft en Unreal 2004. Die laatste 2 vliegen echt als je ze van SSD opstart. :9

Ik raad je aan om De Sims op je gewone HD te installeren, scheelt weer zo’n 6 gieg ruimte op je SSD.

 

Conclusie

Hoewel dit vrij persoonlijk kan zijn, kunnen we over het algemeen het volgende stellen over SSD’s en De Sims 3:

  • Met weinig uitbreidingen (en downloads) zal het verschil tussen SSD en harde schijf niet zo groot zijn.
  • Met alle uitbreidingen geïnstalleerd zal je vooral verschil merken bij het laden van het spel (eerste laadscherm) en bij CAS. Het verschil hangt af van de harde schijf waarmee je vergelijkt maar zal over het algemeen niet enorm groot zijn (bij het laden kan het bijvoorbeeld een minuut schelen). Als je een kleine SSD hebt dan kan je ‘m dan ook beter voor andere zaken gebruiken dan De Sims 3. Het opstarten van Windows zal bijvoorbeeld een stuk sneller gaan als Windows op een SSD staat en ook andere programma’s zullen over het algemeen sneller laden als ze op een SSD staan.
  • Vooral bij een laptop zal je een SSD dan ook niet zo snel aanschaffen voor De Sims 3, maar eerder voor snelheidswinst bij ander gebruik. Je kan je beter richten op een goede processor, videokaart en voldoende RAM. Mocht je budget groot genoeg zijn, dan kan je een SSD overwegen voor andere doeleinden.

Caching SSD en SSHD

Wat is een Caching SSD en SSHD?

Aangezien SSD’s vrij prijzig zijn zie je momenteel voornamelijk in laptops wel eens Caching SSD’s of SSHD’s. Caching SSD’s zijn speciale kleine SSD’s met software die ervoor zorgt dat de meest gebruikte data van een harde schijf vanaf de caching SSD wordt opgevraagd. Hierdoor kunnen sommige zaken sneller worden geladen. Meer informatie over Caching SSD’s kan je lezen in het artikel op hardware.info over SSD caching.

Een SSHD wordt ook wel en hybride harde schijf genoemd en is een combinatie van een harde schijf en kleine SSD die voor caching wordt gebruikt. Aangezien dit alles in één behuizing zit zie je SSHD’s steeds vaker in laptops aangezien er geen extra ruimte nodig is (waardoor er bijvoorbeeld geen dvd-station opgeofferd hoeft te worden) en het daarnaast een stuk goedkoper is dan een harde schijf met een aparte SSD. Hardware.info heeft een review geschreven over een SSHD van Seagate voor laptops die een idee geeft van de prestaties van een SSHD.
 
 

Laadtijden van De Sims 3 met een Caching SSD en SSHD

Hoewel we zeker van mening zijn dat caching SSD’s en SSHD’s handig kunnen zijn voor met name laptopgebruikers, denken we dat de snelheidwinst voor de laadtijden van De Sims 3 en uitbreidingen minimaal zal zijn. We hebben het zelf niet getest, maar aangezien een volwaardige SSD al niet ontzettend grote verschillen oplevert zal het verschil met Caching SSD’s of SSHD’s waarschijnlijk al helemaal minimaal zijn. Caching SSD’s of SSHD’s zijn dan ook meer een leuke bijkomstigheid die je voornamelijk zal nemen voor andere zaken zoals een snellere opstarttijd van Windows en eventueel snelheidswinst bij andere veel gebruikte programma’s die er meer baat bij hebben.