Beste videokaart voor SimCity – oktober 2013

Ben jij op zoek naar een goede videokaart voor SimCity? Dan zit je hier goed. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van welke videokaarten vermoedelijk geschikt zijn voor SimCity. We vermelden per prijsklasse welke videokaarten goed scoren op het gebied van prijs/kwaliteit en vervolgens zullen we per serie ook een aantal opties noemen welke specifieke videokaart je zou kunnen aanschaffen. Let op: dit gaat alleen over videokaarten voor desktops. Videokaarten in laptops kan je vaak ook niet vervangen.

Beste videokaart voor De Sims 3 oktober 2013
De oranje balken geven aan hoeveel fps zijn behaald op ultra instellingen met Battlefield 3 en de paarse balken geven de behaalde resultaten aan op medium instellingen met Battlefield 3.
 
Allereerst hebben we een aantal benchmarks van Hardware.info in een grafiek gezet om een globaal idee te geven van de prestaties van een aantal videokaarten. We hebben met groen onze aanbevolen vereisten voor De Sims 3 aan gegeven. SimCity is grafisch zwaarder dan De Sims 3, dus je doet er verstandig aan om een videokaart aan te schaffen die een stuk beter is dan dit niveau.

Met donkerblauw hebben we de aanbevolen vereisten voor SimCity die door EA zijn opgesteld aan gegeven. Zoals in de grafiek te zien is lopen echter de prestaties van de GeForce GTX 275 en de Radeon HD 5850 behoorlijk uiteen. Als je op zoek bent naar een nieuwe videokaart (voor een nieuw systeem) dan is het dus aan te raden om ongeveer rond dit niveau te zitten.
 

 

Prijsklasse: € 50 tot € 60,-

Radeon HD 6570

 • XFX Radeon HD 6570 (1 GB GDDR3) (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)
 • Sapphire Radeon HD 6570 (1 GB GDRR3) (o.m. verkrijgbaar bij Dixons)
 • Sapphire Radeon HD 6570 (2 GB GDDR3) (o.m. verkrijgbaar bij Dixons)
 • MSI Radeon HD 6570 (2 GB GDDR3) (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)
 • Club3D Radeon HD 6570 (2 GB GDDR3) (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)

Toelichting:
Aangezien SimCity grafisch zwaarder is dan De Sims 3 hebben we besloten de laagste prijsklasse te schrappen die er wel is in onze Beste videokaart voor De Sims 3. De Radeon HD 6570 is waarschijnlijk een goed instapmodel om SimCity aan te kunnen op medium instellingen. Deze videokaart presteert beduidend minder dan de door EA opgestelde aanbevolen vereisten, maar voldoet aan de andere kant ook weer ruim aan de minimale vereisten.

Als alternatief zou je de GeForce GT 630 (bijvoorbeeld de MSI GeForce GT 630 met 2 GB GDDR3 die o.m. bij Alternate verkrijgbaar is of de Asus GeForce GT 630 met 2 GB GDDR3 bij Dixons of Asus GeForce GT 630 met 1 GB GDDR3 voor slechts € 48,99 bij Dixons) kunnen nemen, maar de GeForce GT 630 is in de regel wel weer wat langzamer dan de Radeon HD 6570.
 

 

Prijsklasse: € 60 tot € 80,-

Deze prijscategorie slaan we deze maand over. Kort geleden is de nieuwe Radeon R7 serie geïntroduceerd. Het lijkt erop dat de videokaart die normaal goed in deze prijsklasse scoorde (Radeon HD 6670) er langzaam uit begint te gaan. De Radeon R7 240 lijkt de Radeon HD 6670 te gaan vervangen, maar aangezien er nog geen benchmarks bekend zijn is het lastig te zeggen welke van deze twee videokaarten sneller is. De goedkoopste Radeon R7 240 met 2 GB GDDR3 begint rond de € 66,90. De snellere variant met 1 GB GDDR5 begint rond de € 71,90.

Daarnaast is er nog de Radeon R7 250 die qua prijs de Radeon HD 7750 lijkt te vervangen. Als we op de specificaties afgaan dan vermoeden we dat de Radeon R7 250 in de praktijk wel wat langzamer zal zijn dan de Radeon HD 7750 (zeker vergeleken de 1 GDDR5 versie van de Radeon HD 7750). De Radeon R7 250 met 2 GB GDDR3 kost momenteel rond de 80 euro. Persoonlijk vinden we dit een iets te hoge introductieprijs voor wat je ervoor krijgt. We raden dan ook iedereen aan om nog even te wachten totdat de prijzen van deze serie iets zijn gezakt zodat ze meer concurreren met de huidige generatie videokaarten.

Verder is er ook nog de Radeon R7 240 met 4 GB GDDR3 geïntroduceerd die voor zo’n € 89,- over de toonbank gaat. Hoewel dit op zich wel mooi zal klinken is deze videokaart naar ons idee een echte miskoop. Zoals we ook al in ons artikel “Hoeveel videogeheugen heb je nou ECHT nodig voor De Sims 3?” hebben geschreven zijn zulke hoeveelheden videogeheugen eigenlijk zinloos. Je behaalt veel meer snelheidswinst met een snellere videokaart. Dit is dan ook meer een marketingstruc om meer videokaarten te verkopen dan dat je er wat aan hebt. Er zijn maar weinig games (waaronder De Sims 3 zeker niet valt) die meer dan 2 GB videogeheugen gebruiken en voor die games zal de Radeon R7 240 doorgaans ook veel te traag zijn.
 

 

Prijsklasse: € 80,- tot € 85,-

Radeon HD 7750

 • Sapphire Radeon HD 7750 (1 GB GDDR5) (o.m. verkrijgbaar bij Dixons en Alternate)

Toelichting:
De Sapphire Radeon HD 7750 met 1 GB GDDR5 is bij bepaalde webshops wat goedkoper geworden. Je kan deze videokaart al voor 80 euro kopen bij Dixons. De Radeon HD 7750 komt aardig in de buurt van de door EA opgestelde aanbevolen vereisten voor SimCity. Deze videokaart is dus zeker goed genoeg om SimCity aan te kunnen en biedt waarschijnlijk net wat meer speling dan bijvoorbeeld de Radeon HD 6670. Zoek je dus een videokaart die niet al te veel kost en redelijk toekomstbestendig is, dan is de Radeon HD 7750 waarschijnlijk een goede keuze. Met deze videokaart kan je SimCity wel op hoge instellingen draaien.

Let op dat er ook Radeon HD 7750 videokaarten zijn met 2 GB GDDR3 videogeheugen. Hoewel deze videokaarten ook wel geschikt zouden zijn voor SimCity, is deze variant toch wat langzamer dan de Radeon HD 7750 met 1 GB GDDR5. We raden dan ook aan om voor de versie met 1 GB GDDR5 te gaan.
 

 

Prijsklasse: € 90 tot € 95,-

Radeon HD 7770

 • Sapphire Radeon HD 7770 (o.m. verkrijgbaar bij Dixons en MyCom)
 • MSI Radeon HD 7770 (o.m. verkrijgbaar bij Alternate
 • Asus Radeon HD 7770 (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)
 • XFX Radeon HD 7770 Double Dissipation Edition (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)

Toelichting:
De Radeon HD 7770 is een stuk beter dan de GeForce GTX 275. Zeer waarschijnlijk zal SimCity op hoge instellingen dan ook geen enkel probleem vormen voor deze videokaart. De Sapphire Radeon HD 7770 is momenteel al verkrijgbaar voor iets meer dan 90 euro. Daarnaast krijg je bij de Radeon HD 7770 als je via Alternate bestelt tijdelijk ook nog de AMD Never Settle brons bundel. Je krijgt dan een code bij je videokaart die je recht geeft op een digitale download van één van de volgende games: Deus Ex Human Revolution, DiRT 3, DiRT Showdown, Far Cry 3, Far Cry 3 Blood Dragon of Sleeping Dogs (aanbieding geldt nog tot uiterlijk 31 december 2013, op de site van AMD kan je bekijken welke games nog mee doen met de actie). Dat zou dus nog een extra reden kunnen zijn om deze videokaart te nemen in plaats van de Radeon HD 7750.

 

 

Prijsklasse: € 120 tot € 135,-

Radeon HD 7850 (2 GB GDDR5)

 • MSI Radeon HD 7850 (2 GB GDDR5) (o.m. verkrijgbaar bij Alternate)

Toelichting:
De keuze tussen Radeon en GeForce was snel gemaakt: GeForce heeft in deze prijsklasse niet iets wat kan concurreren op het gebied van prijs/prestaties. De Radeon HD 7850 is terecht al lange tijd favoriet. De videokaart is snel en de prestaties zijn ontzettend goed voor deze prijs. Je kan al de MSI Radeon HD 7850 met 2 GB GDDR5 kopen voor 130 euro bij Alternate. Je krijgt er tijdelijk ook nog de AMD Never Settle zilver bundel. Je krijgt dan een code bij je videokaart die je recht geeft op een digitale download van twee van de volgende games: Deus Ex Human Revolution, DiRT 3, DiRT Showdown, DMC Devil May Cry, Far Cry 3, Far Cry 3 Blood Dragon, Hitman Absolution of Sleeping Dogs (aanbieding geldt nog tot uiterlijk 31 december 2013, op de site van AMD kan je bekijken welke games nog mee doen met de actie). Onze webmaster heeft dan ook deze videokaart gekozen voor haar nieuwe systeem. Zoals verwacht kan je met deze videokaart met gemak SimCity draaien op de hoogste instellingen. Deze videokaart is vrij toekomstbestendig en daarnaast gelukkig niet al te duur.

Een alternatief zou de nieuwe Radeon R7 260X (2 GB GDDR5) kunnen zijn. Deze videokaart is kort geleden geïntroduceerd. Als we naar de benchmarks van Hardware.info kijken dan is de Radeon R7 260X de ene keer iets langzamer dan de Radeon HD 7850 en de andere keer weer iets sneller. De keuze tussen deze twee videokaarten is dan ook niet makkelijk. De Sapphire Radeon R7 260X is momenteel € 120,99 bij Dixons en MyCom. Dat is dus zeker geen verkeerde prijs. Je krijgt alleen niet de AMD Never Settle zilver bundel bij de Radeon R7 260X. Als je dus de games leuk vindt dan kan je misschien beter voor de Radeon HD 7850 gaan bij dit prijsverschil.
 

 

Conclusie

SimCity is grafisch zwaarder dan De Sims 3 en uitbreidingen. Jammer genoeg zijn de minimale en aanbevolen vereisten voor dit spel niet helemaal duidelijk, waardoor het lastig is te voorspellen welke videokaart het meest geschikt zullen zijn. Op dit moment is naar onze mening de Radeon HD 7770 de ideale videokaart voor de SimCity fan. Met deze videokaart kan je SimCity draaien op de hoogste instellingen en tegelijk heeft deze videokaart ook weer niet een al te hoog prijskaartje. Speel je naast SimCity nog andere games of wil je echt helemaal zeker zijn van je zaak, dan zou je ook voor de Radeon HD 7850 of de nieuwe Radeon R7 260X kunnen gaan. Met deze videokaarten zit je de komende tijd helemaal goed op het gebied van SimCity en deze videokaarten zijn ook nog eens gunstig geprijsd. Je krijgt bij de Radeon HD 7850 daarnaast ook nog twee games naar keuze uit de AMD Never Settle zilver bundel (aanbieding geldt nog tot uiterlijk 31 december 2013, op de site van AMD kan je bekijken welke games nog mee doen met de actie).