Grafische problemen bij De Sims 3

Er kunnen zich verschillende grafische problemen voor doen bij De Sims 3. Op deze pagina worden de belangrijkste problemen en hun oplossingen besproken.

Algemene grafische problemen

Mocht je (ineens) grafische problemen ondervinden, dan is het allereerst aan te raden om te kijken of de optie geavanceerde rendering aan staat. Als deze optie is uitgeschakeld, dan kan het voorkomen dat het spel niet goed wordt weergegeven.

De Sims 3 instellingen bij grafische problemen


Schaduw op Sims wordt vreemd weergegeven

Bij Radeon videokaarten wordt soms de schaduw op soms raar weergegeven zoals hieronder op de afbeelding van Killc*a is te zien. Dit probleem wordt veroorzaakt door verkeerde grafische instellingen en is opgelost vanaf patch 1.22. Mocht je dus last hebben van dit probleem, dan kan het worden opgelost door De Sims 3 bij te werken tot minstens versie 1.22.

De Sims 3 schaduw problemen bij Radeon videokaarten

Mocht je het spel om de een of andere reden niet willen bijwerken, dan kan je ook zelf de grafische instellingen aanpassen zodat het probleem is opgelost.

Stap 1
Maak een back-up van het volgende bestand: GraphicsRules.sgr
Dit bestand kan je bij standaardinstallatie hier vinden:
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3\Game\Bin\GraphicsRules.sgr

Mocht je een of meerdere uitbreidingen of accessoirespakketten geïnstalleerd hebben, dan moet je een back-up maken van het bestand uit de map van het meest recent uitgekomen spel (indien je met dat spel opstart):
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Wereldavonturen\Game\Bin\GraphicsRules.sgr
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Luxe accessoires\Game\Bin\GraphicsRules.sgr
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Ambities\Game\Bin\GraphicsRules.sgr
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Supersnelle accessoires\Game\Bin\GraphicsRules.sgr
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Na Middernacht\Game\Bin\GraphicsRules.sgr
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 Buitenleven accessoires\Game\Bin\GraphicsRules.sgr

Stap 2
Open vervolgens dit bestand (GraphicsRules.sgr) met het programma “Kladblok”.

Stap 3
Vervang de regels onder A door de regels onder B (zie de afbeeldingen).
De blauwe rechthoek geeft aan waar je precies in het bestand moet zitten.
De rode rechthoek geeft aan wat er veranderd moet worden.

A
setProp $ConfigGroup RenderShadowMode 1
setProp $ConfigGroup ShadowMapForceDF16Available 0
(de laatste 0 kan ook een 1 zijn)

B
setProp $ConfigGroup RenderShadowMode 2
setProp $ConfigGroup ShadowMapAllowNullColor 1

Voor (A)

Na (B)


Gaten in Sims bij Radeon videokaarten

Sinds update 12.4 voor de grafische drivers van ATI/Radeon, doen zich grafische problemen voor bij de weergave van Sims zoals hieronder op de afbeelding van xPandora is te zien.

Dit probleem doet zich in ieder geval voor bij de volgende series:

 • ATI Radeon HD 4500 Series
 • ATI Radeon HD 4200 Series
 • ATI Radeon HD 3600 Series
 • ATI Radeon HD 3400 Series
 • ATI Radeon HD 2900
 • ATI Radeon HD 2600
 • ATI Radeon HD 2400

Het probleem kan worden opgelost door de AMD 12.4a hotfix driver te installeren.

Credits


Grafische problemen bij paarden

Hoewel de minimale vereisten van De Sims 3 Beestenbende hetzelfde zijn als voor De Sims 3, wordt met elke uitbreiding het spel zwaarder waardoor het kan gebeuren dat jouw systeem niet meer goed genoeg is om alles nog op dezelfde instellingen te laten draaien.

Zo is bijvoorbeeld gebleken dat o.a. de weergave van paarden meer vergt van de videokaart dan voorheen het geval was. Hierdoor kan het zo zijn dat de zwakkere modellen paarden niet goed kunnen weergeven zoals op de afbeelding van Lunmica hieronder te zien is.

De getroffen videokaarten waarvan bekend is dat ze dit probleem vertonen zijn:

 • Intel GMA 3100 (Intel G33/G31 Express Chipset Family)
 • Intel GMA X3000
 • Intel GMA 3000
 • Radeon X1270 (Xpress 1270)
 • Radeon X1250 (Xpress 1250)
 • Radeon X1200 (Xpress 1200)
 • Radeon X1150 (Xpress 1150)
 • Radeon X1100 (Xpress 1100)
 • Radeon Xpress 200M
 • GeForce 7050 nForce 610i
 • GeForce 6150SE nForce 430
GeForce 6200
ATI Mobility Radeon HD 4250

GeForce FX 5800 Ultra
GeForce FX 5700 Ultra
GeForce FX 5800
GeForce FX 5700
GeForce FX 5600 Ultra
GeForce FX 5600

GeForce 7150M nForce 630M
GeForce 6150LE
GeForce 6150
GeForce 6100 nForce 420
GeForce 6100 nForce 405
GeForce 6100 nForce 400

Intel GMA 950

Van het bovenstaande lijstje wordt enkel de Intel GMA 3-Serie door De Sims 3 ondersteund. Het is mogelijk dat bij deze series zich ook nog andere grafische problemen voordoen bij de weergave van de huisdieren. Je kan proberen om de drivers van je videokaart bij te werken, maar dit zal waarschijnlijk niet zorgen dat het probleem verdwijnt aangezien deze videokaarten niet goed genoeg zijn om alle dieren goed weer te kunnen geven.

Het updaten van de drivers van de GPU schijnt volgens sommige gebruikers echter wel te helpen bij de Intel GMA X3100 (Mobile Intel 965 Express chipset). Je kan via de volgende website de drivers van de Intel GMA X3100 bijwerken:

Komt er een patch voor dit probleem?
SimGuruGraham heeft laten weten dat men bij de getroffen series die niet worden ondersteund (hierboven dikgedrukt aangegeven) geen verbetering hoeft te verwachten met toekomstige patches. Het is aan te raden om dit mee te wegen bij de vraag of je De Sims 3 Beestenbende al dan niet gaat kopen. Wij denken persoonlijk dat het beter is om in dit geval een upgrade of nieuw systeem te overwegen of het spel niet aan te schaffen.

Hoe kan ik achterhalen of ik dit grafische probleem ook kan krijgen?
We hebben inmiddels met het oog op deze problemen onze grafische prestatielijst aangepast en daarbij de videokaarten onderverdeeld in een aantal verschillende groepen waarbij onderscheid is gemaakt tussen “Zeer geschikt voor De Sims 3 en uitbreidingen”, “Aanbevolen vereisten voor De Sims 3”, “Aanbevolen minimale vereisten voor De Sims 3 Beestenbende” en tot slot videokaarten die naar onze mening ongeschikt zijn voor De Sims 3 Beestenbende.

Als je een videokaart of geïntegreerde chipset hebt uit groep 2 of 3, dan zul je zeer waarschijnlijk problemen hebben. Daarnaast is klasse 28 waarschijnlijk niet geschikt voor Beestenbende. Je kan eventueel de gratis Huisdieren creëren demo proberen om te zien of deze al problemen oplevert. Als dat het geval is, dan zal je waarschijnlijk ook problemen hebben met De Sims 3 Beestenbende. Andersom biedt het echter geen garantie dat je die niet zal hebben.

Als je een nieuwe videokaart zoekt die goed genoeg is voor De Sims 3 Beestenbende, dan kan je een kijkje nemen in deze gids: Een nieuwe videokaart voor De Sims 3 Beestenbende. Mocht je nog verdere vragen hebben dan kan je die op ons forum kwijt.


Mijn Sim is onzichtbaar

Soms kan het probleem zich voordoen dat Sims onzichtbaar zijn geworden. Als je Sim niet even later weer verschijnt, dan kan je de volgende dingen proberen:

 • Je kan de Sim resetten met de cheat: resetSim [voor- en achternaam van de Sim] (Eerst moet je het cheatvenster openen door Ctrl-Shift-C tegelijk ingedrukt te houden. Vervolgens kan je deze cheat invoeren om een Sim te resetten. Voorbeeld: resetSim Christiaan van de Kerkhof. Wil je alle Sims in de wereld resetten, dan kan dat met resetSim *.)
 • Laat de Sim zich omkleden of een nieuwe outfit plannen
 • Plaats de Sim of het huishouden uit hun huis via stad bewerken en zet ze dan weer terug

Het gras is één groen vlak / de textuurkwaliteit van het terrein is slecht

Het kan soms voorkomen dat het terrein erg wazig is. Soms zal dit aan een videokaart liggen die niet goed genoeg is om De Sims 3 op hoge instellingen te kunnen draaien. Verder kan dit probleem de volgende oorzaken hebben:

 • De geavanceerde rendering staat uit. Oplossing: zet deze optie aan bij de instellingen.
 • De instellingen blijven ‘hangen’. Oplossing: ‘speel’ wat met de instellingen door de geavanceerde rendering uit- en aan te zetten en zet de optie textuurdetails eens wat lager en daarna weer terug zoals hoe het stond.

Herstart vervolgens De Sims 3. Meestal zal dan het probleem verholpen zijn. Is dit niet zo, dan kan je eens een kijkje nemen in het bestand GraphicsRules.sgr. Dit bestand kan je hier vinden bij standaardinstallatie: C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 [laatste uitbreiding]\Game\Bin\GraphicsRules.sgr

Open dat bestand met een tekstbewerkingsprogamma (bijvoorbeeld Kladblok van Windows) en zoek naar AdvancedRendering (dit kan je snel doen door eerst op ctrl f te drukken en dan die term in te voeren).

Dit gedeelte behoort er zo uit te zien:

option AdvancedRendering
setting $Off
prop $ConfigGroup RenderForceMinspecShaders 1
prop $ConfigGroup TerrainLODMode 1
prop $ConfigGroup RenderPostProcessEnabled false
prop $ConfigGroup RenderShadowsEnabled false
prop $ConfigGroup CullUndergroundBuildBuyStructures 0
setting $On
prop $ConfigGroup RenderForceMinspecShaders 0
prop $ConfigGroup TerrainLODMode 0
prop $ConfigGroup CullUndergroundBuildBuyStructures 0

Doe hetzelfde voor TerrainQuality. Controleer of dat gedeelte er als volgt uit ziet:

option TerrainQuality
setting $Low
prop $ConfigGroup TerrainLODBoost 0
setting $Medium
prop $ConfigGroup TerrainLODBoost 1
setting $High
prop $ConfigGroup TerrainLODBoost 1

Ontbreekt een van beide opties of wijkt die gedeeltelijk af van wat hierboven staat, dan is dat waarschijnlijk het probleem. Helpt het niet om met de opties in De Sims 3 ‘wat te spelen’ (geavanceerde rendering aan- en uitzetten en/of de textuurdetails wat lager zetten en dan weer terugzetten zoals het stond), dan kan je eventueel dit bestand verwijderen als De Sims 3 is afgesloten of zelf het bestand aanpassen (maak eventueel eerst een back-up van het bestand). Dit bestand wordt als het goed is weer opnieuw aangemaakt zodra je De Sims 3 weer start. Mocht er iets in dit bestand verkeerd hebben gestaan, dan heb je nu weer de default instellingen waardoor waarschijnlijk de textuur van het terrein weer goed weergegeven zal worden.


Grafische problemen bij de Mac

Sinds patch 1.25 zijn er een aantal grafische problemen met Sims. Ze worden niet goed weergegeven en kunnen bijvoorbeeld bruin, zwart, grijs zijn met vreemde driehoeken zoals hieronder te zien is op de afbeelding van Choomy. Dit probleem doet zich alleen voor bij de Intel HD Graphics 3000 in combinatie met Lion 10.7.2. Het probleem zal opgelost moeten zijn met Lion 10.7.3. of recenter.

De Sims 3 Grafische problemen bij de Mac


Grafische problemen bij Radeon videokaarten

Er zijn soms een aantal grafische problemen bij Radeon videokaarten zoals uitgerekte lijnen/vlakken in de buurt, kale Sims of een blokkerig en/of wazig beeld.

 • Kale Sims zijn vaak een teken dat er een conflict is tussen de in-game optie “randen zachter” in De Sims 3 en de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart. Je moet dus één van deze twee opties uitzetten. Je kan de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart uitzetten in het ATI Catalyst Control Center (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Bij oudere versies van het ATI CCC kan je bij graphics settings onder 3D settings de optie anti-aliasing vinden. Bij de nieuwere versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmodus vinden. Deze optie moet zijn ingesteld op Toepassingsinstellingen gebruiken.

  Je kan eventueel ook de anti-aliasingmodus instellen op Toepassingsinstellingen negeren en vervolgens het anti-aliasingniveau op geen instellen zodat je zeker bent dat anti-aliasing uit staat. Maar persoonlijk raden wij dit laatste alleen aan als je alleen de instellingen voor De Sims 3 aanpast. Dan moet je eerst op toevoegen klikken en dan het Sims 3.exe bestand waarmee je opstart selecteren zodat je alleen de instellingen voor De Sims 3 verandert. Als je De Sims 3 via het Sims 3 Startprogramma start, dan is dat in de regel TS3W.exe. Voor de zekerheid kan je ook TS3.exe of de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#). Gebruik je een direct toepassingsbestand (TS3EP0# of TS3SP0#) om De Sims 3 op te starten, dan voeg je natuurlijk dat bestand toe.

 • Uitgerekte lijnen/vlakken in De Sims 3 worden soms ook veroorzaakt door een conflict tussen de in-game optie “randen zachter” in De Sims 3 en de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart. Net zoals bij het probleem van de kale Sims moet je dus eens van deze twee opties uitzetten. Als dat niet werkt dan kan dit probleem meestal worden opgelost door de instelling terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan je doen door het ATI Catalyst Control Center te openen (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Ga vervolgens naar Voorkeuren (Preferences) en selecteer dan de optie Fabrieksinstellingen herstellen (Restore Factory Defaults).
 • Blokkerig en/of wazig beeld kan meestal worden opgelost door de Adaptive Anti-aliasing uit te zetten. Dit kan je doen door het ATI Catalyst Control Center te openen (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Bij de oudere versies van het ATI CCC kan je bij de graphics settings onder 3D settings de optie adaptive anti-aliasing vinden. Deze optie moet je uitzetten door het hokje “Enable Adaptive Anti-aliasing” uit te vinken. Bij de nieuwere versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmodus vinden. Deze optie moet zijn ingesteld op Toepassingsinstellingen gebruiken.

  In andere gevallen werkt het weer beter als deze optie aan staat. In dat geval zet je het beste de optie “randen zachter” in De Sims 3 helemaal uit zodat er geen conflict kan ontstaan. Bij de nieuwe versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmethode vinden. Deze moet zijn ingesteld op Adaptieve multisampling. Je kan eventueel eerst op toevoegen klikken en dan het Sims 3 .exe bestand waarmee je opstart selecteren zodat je alleen de instellingen voor De Sims 3 verandert. Als je de Adaptieve multisampling hebt ingeschakeld, dan zet je het beste de optie “randen zachter” in De Sims 3 helemaal uit zodat er geen conflict kan ontstaan.