Tips tegen lag in Isla Paradiso (Sims 3 Exotisch Eiland)

De nieuwe wereld Isla Paradiso in De Sims 3 Exotisch Eiland levert bij sommige spelers veel lag of haperingen op tijdens het spelen. Aangezien Isla Paradiso vrij groot is ligt het soms aan het feit dat het systeem het niet meer helemaal aan kan, maar er zijn ook mensen die problemen hebben terwijl hun PC ruim aan de minimale vereisten voor De Sims 3 voldoet. Daarom zullen we op deze pagina een aantal tips geven over wat je kan doen als je last hebt van veel lag of haperingen in Isla Paradiso.

Tip 1: Verwijder de cache-bestanden zodat ze opnieuw aangemaakt kunnen worden

Deze tip werkt bij erg veel problemen bij De Sims 3. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de cache-bestanden opnieuw aan te laten maken:

 • SocialCache.package
 • CASPartCache.package
 • CompositorCache.package
 • ScriptCache.package
 • SimCompositorCache.package

 
Deze bestanden kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3

Daarnaast kan je alle bestanden verwijderen die in de map Thumbnails staan. Dit zijn in de regel de volgende drie bestanden:

 • CASThumbnails.package
 • DownloadsThumbnails.package
 • ObjectThumbnails.package

De map Thumbnails kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\Thumbnails

Je kan eventueel ook nog de inhoud van de map “WorldCaches” verwijderen, maar aangezien daar in principe alleen werelden uit De Sims 3 Store staan zal het waarschijnlijk niet veel verschil maken. Toch raadt EA voor Windows-gebruikers aan om dit toch te doen.

De map WorldCaches kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\WorldCaches
 

Nadere uitleg m.b.t. het verwijderen van de cache bestanden::Het verwijderen van deze bestanden is volkomen veilig en wordt ook aangeraden door EA Games en moderators van EA Games zoals Nichaedemus. Deze bestanden worden vervolgens automatisch opnieuw aangemaakt zodra je het spel opnieuw start. Zo voorkom je dat deze bestanden te groot of corrupt worden waardoor problemen kunnen ontstaan.


Tip 2: Verplaats tijdelijk de inhoud van De Sims 3 map

Deze tip lijkt wat op de vorige tip, met als verschil dat we nu de inhoud van De Sims 3 map in Documenten tijdelijk gaan verplaatsen.

Deze map kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3
Je kan de inhoud van deze map ergens anders zetten (bijvoorbeeld in een map op je bureaublad). Maar je kan ook de gehele map tijdelijk verplaatsen of de naam van de map aanpassen. Let er in ieder geval wel op dat je niet zo maar de bestanden in deze map verwijdert aangezien je dan jouw saves, Sims en andere dingen kwijt zal zijn. Het kan ook nooit kwaad om ook een extra back-up te hebben.

Als je er zeker van bent dat je bestanden ergens veilig staan, dan kan je de inhoud van De Sims 3 map in Documenten verwijderen. Start hierna De Sims 3 weer op. Er worden nu nieuwe bestanden aangemaakt in De Sims 3 map en als je het spel hebt opgestart zal je jouw saves niet zien aangezien je die zojuist heb weggehaald. Probeer nu eens wat te spelen. Is de lag ineens verdwenen? Dan zit het probleem waarschijnlijk in één van je savegames. Je kan voorzichtig proberen om dingen terug te plaatsen totdat je de oorzaak hebt gevonden of besluiten om verder te spelen zonder jouw oude saves en dergelijke. Mocht het probleem nog steeds niet verholpen zijn, dan kan je één van de volgende tips op deze pagina proberen.


Tip 3: Reset alle Sims in de wereld

Het is mogelijk dat er ergens Sims vastzitten in de wereld en daardoor problemen zoals lag of foutcode 12 kunnen veroorzaken. Om dit probleem te verhelpen kan je alle Sims in de wereld resetten. Open het cheatvenster door tegelijkertijd op Ctrl-Shift-C te drukken. Voer vervolgens de cheat resetSim * en druk op enter om alle Sims in de wereld te resetten. Mocht je later weer last krijgen van lag, dan voer je deze cheat weer opnieuw in.


Tip 4: Speel alle verborgen eilanden vrij met de cheat discoverAllUnchartedIslands

Verborgen eilanden kunnen veel lag veroorzaken. Als je er erg veel last van hebt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om alle verborgen eilanden vrij te spelen met de cheat discoverAllUnchartedIslands (het cheatvenster kan geopend worden door tegelijkertijd op Ctrl-Shift-C te drukken). Je kan eventueel van tevoren een kopie maken van je savegame via het hoofdmenu. Als het geen verschil heeft gemaakt dan kan je verder spelen met je oude save waardoor je nog de mogelijkheid hebt om alle verborgen eilanden zelf te ontdekken (voor hulp hierbij, zie onze gids over het ontdekken van verborgen eilanden). Als het wel heeft geholpen dan kan je natuurlijk verder spelen met de nieuwe save.


Tip 5: Laat je Sims verhuizen

Deze tip zal voornamelijk helpen bij huishoudens die al een langere periode in Isla Paradiso wonen. Soms worden lag en andere problemen veroorzaakt door een bepaalde familie of woning die op de een of andere manier corrupt is geraakt. Om deze reden is het aan te raden om vaak back-ups te maken (door bijvoorbeeld je spel via het hoofdmenu te dupliceren). Anders zou je kunnen proberen om je Sims te laten verhuizen binnen de wereld.

Met De Sims 3 Exotisch Eiland of patch 1.55 geïnstalleerd kan je jouw huishouden eventueel ook laten verhuizen naar een andere wereld. Bepaalde voortgang blijft dan behouden bij zo’n verre verhuizing, maar voor de rest begin je met een schone lei zodat je hopelijk weer zonder lag kan spelen.

Mocht je een verre verhuizing om de een of andere reden niet zien zitten, dan kan je eventueel je huishouden (met of zonder woning) opslaan in de bibliotheek via stad bewerken. Vervolgens kan je een nieuwe wereld starten en je Sims vanuit de bibliotheek plaatsen. Er gaan dan meer gegevens verloren dan met de verre verhuizing uit patch 1.55, maar misschien kan je dan wel weer zonder lag spelen.


Tip 6: Zet zoveel mogelijk opties uit en beperk de spelomvang

Verder kan het helpen om zoveel mogelijk opties uit te schakelen of lager te zetten die belastend kunnen zijn voor het spel. Hieronder noemen we een aantal dingen die je kan proberen. Het is niet noodzakelijk om alle dingen te doen die we hieronder noemen, maar we geven alleen aan welke opties je zoal kan aanpassen. Je kan dan zelf een beetje uit testen welke optie je aan kan zetten terwijl het spel toch speelbaar blijft.

 • Herinneringen uitschakelen.
 • Shopmodus uitzetten (en spelen terwijl je niet bent ingelogd op je Sims account) en/of de map FeaturedItems onbeschrijfbaar maken
 • Lessen uitschakelen.
 • Als je De Sims 3 Jaargetijden hebt: Bij voorkeur maximaal twee seizoenen instellen. Je kan beter ook de weersomstandigheden uitschakelen.
 • Als je De Sims 3 Bovennatuurlijk hebt: Bij voorkeur geen roterende maancyclus instellen of anders op een groot aantal dagen instellen.
 • Bij beheer van de bevolking kan je ook beter alle populatieopties uitzetten (dus geen paarden, huisdieren, beroemdheden en bovennatuurlijke wezens). Je kan eventueel ook de verhaalvoortgang helemaal uitzetten.
 • Laat de kansen onderdrukken zodat je hiervan niet meer constant meldingen krijgt. Je kan eventueel ook eens proberen of de lag minder wordt als je de optie verouderen uit zet.
 • De grafische instellingen zoals aantal gedetailleerde kavels, tekenafstand en boomdetail lager zetten. Je kan eventueel ook het schermformaat bij de opties wat lager zetten.

Verder zou je nog kunnen proberen om onnodige gebouwen in Isla Paradiso te verwijderen zodat het spel minder kavels hoeft te laden. Denk hierbij voornamelijk om (grote) openbare gebouwen en eventueel grote huizen. Stel bijvoorbeeld dat je De Sims 3 Ambities hebt en niet van plan bent om in Isla Paradiso de nieuwe beroepen te gebruiken, dan zou je de bijbehorende kavels die automatisch geplaatst zijn (de plaatselijke brandweer en de stylist (Barney Schoonheidssalon en Tatoeages)) kunnen verwijderen. Ook kan je eventueel andere gebouwen zoals de Kringloopwinkel (Inruil en Verkoop van Landgraaf) en de Kunstgalerie Jutterspul verwijderen om te zien of dat effect heeft.


Mocht je De Sims 3 Jaargetijden hebben geïnstalleerd, dan zou je eventueel de festivalkavel kunnen vervangen door het normale grote park (Plaza Park). Dit park kan je vinden in de bibliotheek bij de openbare kavels. Er zullen dan wel niet meer festivals plaatsvinden, maar misschien zal je dan wel weer zonder lag kunnen spelen.


Tip 7: Controleer of de aparte videokaart wordt gebruikt bij laptops

Controleer als je een laptop hebt met zowel een onboard videokaart als een aparte videokaart of wel de laatste wordt gebruikt. Voor meer informatie over dit onderwerp zie deze pagina met uitleg hoe je kan overschakelen van de onboard videokaart naar de aparte videokaart.


Tip 8: Voor Radeon videokaarten: zet anti-aliasing of randen zachter uit

Bij Radeon videokaarten kan er een conflict ontstaan tussen de in-game optie “randen zachter” in De Sims 3 en de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart. Je moet dus één van deze twee opties uitzetten. Je kan de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart uitzetten in het ATI Catalyst Control Center (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Bij oudere versies van het ATI CCC kan je bij graphics settings onder 3D settings de optie anti-aliasing vinden. Bij de nieuwere versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmodus vinden. Deze optie moet zijn ingesteld op Toepassingsinstellingen gebruiken.

Je kan eventueel ook de anti-aliasingmodus instellen op Toepassingsinstellingen negeren en vervolgens het anti-aliasingniveau op geen instellen zodat je zeker bent dat anti-aliasing uit staat. Maar persoonlijk raden wij dit laatste alleen aan als je alleen de instellingen voor De Sims 3 aanpast. Dan moet je eerst op toevoegen klikken en dan het Sims 3.exe bestand waarmee je opstart selecteren zodat je alleen de instellingen voor De Sims 3 verandert. Als je De Sims 3 via het Sims 3 Startprogramma start, dan is dat in de regel TS3W.exe. Voor de zekerheid kan je ook TS3.exe of de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#). Gebruik je een direct toepassingsbestand (TS3EP0# of TS3SP0#) om De Sims 3 op te starten, dan voeg je natuurlijk dat bestand toe.

Meer informatie over grafische problemen en Radeon videokaarten kan je op deze pagina lezen: Grafische problemen bij Radeon videokaarten. Deze tips hoeven niet alleen te helpen bij grafische problemen, maar ze kunnen in sommige gevallen ook De Sims 3 sneller en/of stabieler maken.


Tip 9: Download de aangepaste versie van Isla Paradiso

Een fan heeft een aantal routing problemen opgelost in Isla Paradiso. Met deze versie zal je waarschijnlijk een stuk minder problemen hebben met lag en het bevriezen van het spel. Je kan de verbeterde versie van Isla Paradiso gemaakt door ellacharmed op ModTheSims downloaden. Op het account van ellacharmed kan je overigens voor meerdere werelden een verbeterde versie vinden. Als je dus ook problemen hebt in andere werelden, dan zou je kunnen overwegen ook die te downloaden.