Sims 3 werkt niet meer

Vooral sinds de uitbreiding De Sims 3 Jaargetijden hebben veel mensen last van het probleem dat De Sims 3 ineens uitvalt en je de melding “Sims 3 werkt niet meer” of “De Sims 3 reageert niet meer” krijgt. Op deze pagina geven we een aantal tips die je kan proberen als je last hebt van dit probleem. Wees er wel op bedacht dat de oorzaken van dit probleem heel divers zijn en het vaak ook niet helemaal is op te lossen. Door echter verschillende dingen uit te proberen, kan je echter meestal wel de keren dat het spel uitvalt beperken.

Tip 1: Een aantal dingen die je kan doen buiten het spel
 • Controleer of de computer (ruim) voldoet aan de minimale vereisten voor De Sims 3
 • Controleer voordat je De Sims 3 opstart of de map “CurrentGame.sims3” (C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\CurrentGame.sims3) leeg is. Deze map behoort leeg te zijn wanneer je niet aan het spelen bent. Zijn er toch bestanden in de map aanwezig, dan is dat waarschijnlijk een teken dat De Sims 3 de vorige keer niet goed is afgesloten. In dat geval is het aan te raden om een back-up te maken van de gehele De Sims 3 map. Daarna kan je de inhoud van de “CurrentGame.sims3” map verwijderen en De Sims 3 opnieuw starten
 • Als je downloads of mods gemaakt door fans hebt, zorg dan dat ze zijn bijgewerkt en dat je zeker bent dat ze geen conflicten veroorzaken. Anders kan je ze beter uitschakelen of helemaal verwijderen.
 • Zorg voor voldoende vrije ruimte op de harde schijf. Je kan het beste nog ruim 20 GB vrij hebben.
 • Met name als Windows de melding geeft dat er onvoldoende virtueel geheugen beschikbaar is, is het aan te raden om het RAM voor zover mogelijk uit te breiden of het systeem zelf het virtuele geheugen te laten beheren. Meer informatie daarover kan je hier vinden. Voer dan alleen niet zelf waarden in, maar kies voor de optie ‘Door het systeem beheerde grootte‘. Zo kan Windows zelf bepalen wanneer en hoeveel virtueel geheugen nodig is. In zo’n geval wordt namelijk ruimte op de harde schijf gebruikt en aangezien dat veel trager is dan RAM is het niet aan te raden om dit veel te gebruiken. Mocht je toch zelf waarden willen invullen, zorg er dan voor dat je weet wat je invult. In sommige gevallen kunnen verkeerde waarden namelijk voor opstartproblemen van de computer zorgen. Mac gebruikers kunnen voor meer informatie dit artikel doornemen.
 • Schakel de internetverbinding tijdelijk uit tijdens het spelen van De Sims 3.

Tip 2: Verwijder de cache-bestanden zodat ze opnieuw aangemaakt kunnen worden

Deze tip werkt bij erg veel problemen bij De Sims 3. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de cache-bestanden opnieuw aan te laten maken:

 • SocialCache.package
 • CASPartCache.package
 • CompositorCache.package
 • ScriptCache.package
 • SimCompositorCache.package

 
Deze bestanden kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3

Daarnaast kan je alle bestanden verwijderen die in de map Thumbnails staan. Dit zijn in de regel de volgende drie bestanden:

 • CASThumbnails.package
 • DownloadsThumbnails.package
 • ObjectThumbnails.package

De map Thumbnails kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\Thumbnails

 

Het verwijderen van deze bestanden is volkomen veilig en wordt ook aangeraden door EA Games en moderators van EA Games zoals Nichaedemus. Deze bestanden worden vervolgens automatisch opnieuw aangemaakt zodra je het spel opnieuw start. Zo voorkom je dat deze bestanden te groot of corrupt worden waardoor problemen kunnen ontstaan.


Tip 3: Verplaats tijdelijk de inhoud van De Sims 3 map

Deze tip lijkt wat op de vorige tip, met als verschil dat we nu de inhoud van De Sims 3 map in Documenten tijdelijk gaan verplaatsen.

Deze map kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3
Je kan de inhoud van deze map ergens anders zetten (bijvoorbeeld in een map op je bureaublad). Maar je kan ook de gehele map tijdelijk verplaatsen of de naam van de map aanpassen. Let er in ieder geval wel op dat je niet zo maar de bestanden in deze map verwijdert aangezien je dan jouw saves, Sims en andere dingen kwijt zal zijn. Het kan ook nooit kwaad om ook een extra back-up te hebben.

Als je er zeker van bent dat je bestanden ergens veilig staan, dan kan je de inhoud van De Sims 3 map in Documenten verwijderen. Start hierna De Sims 3 weer op. Er worden nu nieuwe bestanden aangemaakt in De Sims 3 map en als je het spel hebt opgestart zal je jouw saves niet zien aangezien je die zojuist heb weggehaald. Probeer nu eens wat te spelen. Valt De Sims 3 niet meer uit? Dan zit het probleem waarschijnlijk in één van je savegames of andere bestanden. Je kan voorzichtig proberen om dingen terug te plaatsen totdat je de oorzaak hebt gevonden of besluiten om verder te spelen zonder jouw oude saves en dergelijke. Mocht het probleem nog steeds niet verholpen zijn, dan kan je één van de volgende tips op deze pagina proberen.

Hieronder volgt een overzicht van welke bestanden er in welke map zitten:
Collections: collecties uit de koop- en bouwmodus
DCBackup, DCCache en Downloads: downloads uit de Sims 3 Store en van de uitwisseling
Exports: downloads die je op de uitwisseling hebt gezet
InstalledWorlds: alle geïnstalleerde uit De Sims 3 Store
Library: aangepaste kavels die in de bibliotheek staan
Recorded Videos: gemaakte video’s
SavedOutfits: opgeslagen aangepaste outfits
Saved Sims: opgeslagen Sims
Saves: opslagen spellen (savegames)
Screenshots: gemaakte screenshots


Tip 4: Installeer De Sims 3 opnieuw

Als de vorige tip ook niet werkt, dan kan je eventueel alles opnieuw installeren. Maak eerst een back-up van je spelgegevens als je deze wilt bewaren. Op de volgende pagina’s kan je informatie vinden over het deïnstalleren en herinstalleren van De Sims 3 en uitbreidingen:

Vervolgens kan je testen of je dezelfde problemen hebt met een kale installatie (dus zonder back-up en downloads). Daarna kan je weer je back-up terug plaatsen. Mocht je dan wel problemen hebben, dan weet je vrijwel zeker dat het probleem ligt aan de back-up. Je kan dan eventueel proberen uit te vinden wat het probleem veroorzaakt en anders kan je overwegen om verder te spelen zonder je back-up.


Tip 5: Controleer of DEP is uitgeschakeld voor De Sims 3

Soms sluit de beveiliging van Windows (DEP) programma’s zomaar af. In principe wordt DEP automatisch uitgeschakeld voor games als de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” aan staat (deze optie staat standaard aan in Windows). Met bepaalde oude patch versies van De Sims 3 stond DEP echter wel ingeschakeld waardoor bij veel mensen De Sims 3 ineens werd afgesloten als ze geen aparte uitzondering voor De Sims 3 hadden gemaakt in DEP.

In recente patches is dit niet meer het geval en het is dus ook niet meer nodig om De Sims 3 aan de lijst met uitzonderingen toe te voegen. Je kan de optie beter op “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” laten staan. Mocht je een erg oude patch hebben, dan kan je onder “De Sims 3 toevoegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP” een uitleg vinden hoe je De Sims 3 kan toevoegen aan de lijst met uitzonderingen.

DEP De Sims 3 taakbeheer

Twijfel je of DEP voor De Sims 3 wel is uitgeschakeld? Dan kan je dat zelf controleren via het taakbeheer (dit kan je in Windows 7 bijvoorbeeld starten door taakbeheer in het zoekvenster bij de startknop te typen of door naar taakbeheer te gaan via ctrl-alt-delete). Ga nu naar het tweede tabblad met “Processen”. Vervolgens klik je in de menubalk op “Beeld >> Kolommen selecteren…“. Er opent zich nu een venster en helemaal onderaan zie je Preventie van gegevensuitvoering (DEP) staan. Zet hierbij een vinkje en start dan De Sims 3 op. Je zal nu bij de processen zien staat of DEP is uitgeschakeld of niet. Zoek in deze lijst “TS3W.exe” op om te zien of DEP voor De Sims 3 is uitgeschakeld.

DEP De Sims 3 standaard

Als DEP voor De Sims 3 is uitgeschakeld dan hoef je dus niets meer te doen. Had je eerder een uitzondering voor De Sims 3 gemaakt bij DEP, dan is het aan te raden om de optie weer de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” te selecteren. Dit kan je doen door in het zoekvenster van Windows (bij start) het volgende te typen: systempropertiesperformance. Vervolgens ga je naar het tabblad “Preventie van gegevensuitvoering (DEP)” en kies je voor de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen“.

Je kan voorkomen dat DEP De Sims 3 afsluit door de toepassingsbestanden toe te voegen aan de uitzonderingen bij DEP. Dit is niet meer nodig als je een recente patch hebt geïnstalleerd, zie ook de informatie hierboven.

Je kan De Sims 3 op de volgende manier toevoegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP:
Typ het volgende in het zoekvenster van Windows (bij start): systempropertiesperformance
Vervolgens ga je naar het tabblad “Preventie van gegevensuitvoering (DEP)“.

Je kiest dan voor de tweede optie en voegt dan het toepassingsbestand van De Sims 3 toe. Als je een recente patch hebt geïnstalleerd, dan moet je in de regel TS3W.exe toevoegen. Voor de zekerheid kan je eventueel ook de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#).

Deze bestanden vind je bij standaardinstallatie hier:
C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\De Sims 3\Game\Bin\TS3W.exe
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 (uitbreiding)\Game\Bin\TS3EP0#.exe
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 (accessoirespakket)\Game\Bin\TS3SP0#.exe


Tip 6: Instellingen en aanpassingen in De Sims 3

Vooral als deze foutmelding voorkomt in combinatie met foutcode 12, kan het nog wel eens helpen om je savegames op de volgende manieren beperkt te houden qua omvang zodat je het RAM minder belast.

 • Probeer een nieuw spel: misschien komen de problemen dan niet meer of minder voor.
 • Probeer een ander opgeslagen spel: soms ligt het probleem bij een specifiek huishouden. Indien je merkt dat je alleen problemen hebt bij bepaalde huishoudens, dan kan je later proberen te kijken waaraan dit ligt.
 • Neem een huis zonder fundering en het liefst ook zonder garagedeuren. Parkeerplaatsen leveren in de regel minder problemen op, dus die kan je meestal wel plaatsen.
 • Speel op een kavel die kleiner is dan 40 x 30.
 • Indien je De Sims 3 Jaargetijden hebt geïnstalleerd, plaats dan maximaal één festivalkavel in de buurt.
 • Speel De Sims 3 zoveel mogelijk terwijl je niet bent ingelogd. Als je toch de prestaties wilt, dan kan je aan het einde van de sessie inloggen. De voortgang wordt namelijk ook offline bijgehouden, alleen krijg je de prestaties pas als je bent ingelogd.

Tip 7: Instellingen in De Sims 3 die je kan aanpassen
 • Schakel herinneringen uit. Deze optie is er met patch 1.42 bijgekomen. Het uitschakelen hiervan zorgt ervoor dat je opgeslagen spel niet onnodig groot wordt.
 • Zet de shopmodus uit en maak de map FeaturedItems onbeschrijfbaar. Hierdoor zullen er niet meer constant extra objecten en andere items geladen moeten worden als je de koopmodus ingaat. Op deze pagina kan je hoe je de shopmodus kan uitzetten en de map FeaturedItems onbeschrijfbaar kan maken.
 • Zet het aantal gedetailleerde kavels lager: als je merkt dat je pc moeite heeft met het spel, dan is het verstandig om opties zoals het aantal gedetailleerde kavels wat lager te zetten bij de instellingen.

Tip 7: Controleer of de aparte videokaart wordt gebruikt bij laptops

Controleer als je een laptop hebt met zowel een onboard videokaart als een aparte videokaart of wel de laatste wordt gebruikt. Voor meer informatie over dit onderwerp zie deze pagina met uitleg hoe je kan overschakelen van de onboard videokaart naar de aparte videokaart.


Tip 9: Voor Radeon videokaarten: zet anti-aliasing of randen zachter uit

Bij Radeon videokaarten kan er een conflict ontstaan tussen de in-game optie “randen zachter” in De Sims 3 en de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart. Je moet dus één van deze twee opties uitzetten. Je kan de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart uitzetten in het ATI Catalyst Control Center (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Bij oudere versies van het ATI CCC kan je bij graphics settings onder 3D settings de optie anti-aliasing vinden. Bij de nieuwere versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmodus vinden. Deze optie moet zijn ingesteld op Toepassingsinstellingen gebruiken.

Je kan eventueel ook de anti-aliasingmodus instellen op Toepassingsinstellingen negeren en vervolgens het anti-aliasingniveau op geen instellen zodat je zeker bent dat anti-aliasing uit staat. Maar persoonlijk raden wij dit laatste alleen aan als je alleen de instellingen voor De Sims 3 aanpast. Dan moet je eerst op toevoegen klikken en dan het Sims 3.exe bestand waarmee je opstart selecteren zodat je alleen de instellingen voor De Sims 3 verandert. Als je De Sims 3 via het Sims 3 Startprogramma start, dan is dat in de regel TS3W.exe. Voor de zekerheid kan je ook TS3.exe of de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#). Gebruik je een direct toepassingsbestand (TS3EP0# of TS3SP0#) om De Sims 3 op te starten, dan voeg je natuurlijk dat bestand toe.

Meer informatie over grafische problemen en Radeon videokaarten kan je op deze pagina lezen: Grafische problemen bij Radeon videokaarten. Deze tips hoeven niet alleen te helpen bij grafische problemen, maar ze kunnen in sommige gevallen ook De Sims 3 sneller en/of stabieler maken.