De Sims 3 CAS laadt traag of loopt vast

Het kan zo zijn dat Creëer-een-Sim in De Sims 3 abnormaal traag laadt of zelfs vast loopt. Soms komt dit doordat je te veel downloads hebt geïnstalleerd of doordat de laptop of de pc waarop je speelt niet goed genoeg is. Als je alle uitbreidingen tegelijk wilt draaien dan is een 64-bit besturingssysteem en minstens 4 GB RAM of meer aan te raden. De kans dat CAS vast zal lopen en uitvallen is dan veel kleiner en daarnaast vermindert het de laadtijden (hoewel je zelfs met een goede PC nog steeds redelijk lange laadtijden hebt als je alle uitbreidingen en veel (Sims 3 Store) downloads hebt). Soms kan de oorzaak ook aan wat anders liggen. In deze gevallen kunnen de problemen soms makkelijk worden opgelost. Op deze pagina kan je tips vinden die kunnen helpen bij dit probleem.

Tips die kunnen helpen als je systeem goed genoeg is

Tip 1: Leeg de map “CurrentGame.sims3”

Controleer voordat je De Sims 3 opstart of de map “CurrentGame.sims3” (C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\CurrentGame.sims3) leeg is. Deze map behoort leeg te zijn wanneer je niet aan het spelen bent. Zijn er toch bestanden in de map aanwezig, dan is dat waarschijnlijk een teken dat De Sims 3 de vorige keer niet goed is afgesloten. Mocht je dus wat aantreffen, verwijder dan de inhoud van de “CurrentGame.sims3″ map en start De Sims 3 daarna opnieuw op.


Tip 2: Schakel de shopmodus uit en maak FeaturedItems onbeschrijfbaar

Hierdoor zullen er niet meer constant extra objecten en andere items geladen moeten worden als je de koopmodus of CAS ingaat. De optie voor de shopmodus kan je op hetzelfde tabblad vinden als de optie om herinneringen uit te schakelen. Een uitgebreide uitleg hoe je de shopmodus kan uitschakelen en hoe je de map FeaturedItems onbeschrijfbaar kan maken kan je op deze pagina vinden: Tip tegen lag in De Sims 3: FeaturedItems onbeschrijfbaar maken.


Tip 3: Verwijder de cache-bestanden zodat ze opnieuw aangemaakt kunnen worden

Deze tip werkt bij erg veel problemen bij De Sims 3. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de cache-bestanden opnieuw aan te laten maken:

  • SocialCache.package
  • CASPartCache.package
  • CompositorCache.package
  • ScriptCache.package
  • SimCompositorCache.package

 
Deze bestanden kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3

Daarnaast kan je alle bestanden verwijderen die in de map Thumbnails staan. Dit zijn in de regel de volgende drie bestanden:

  • CASThumbnails.package
  • DownloadsThumbnails.package
  • ObjectThumbnails.package

De map Thumbnails kan je bij standaardinstallatie hier vinden: C:\(Mijn) Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\Thumbnails

 

Het verwijderen van deze bestanden is volkomen veilig en wordt ook aangeraden door EA Games en moderators van EA Games zoals Nichaedemus. Deze bestanden worden vervolgens automatisch opnieuw aangemaakt zodra je het spel opnieuw start. Zo voorkom je dat deze bestanden te groot of corrupt worden waardoor problemen kunnen ontstaan.


Tip 4: Controleer of DEP is uitgeschakeld voor De Sims 3

Soms sluit de beveiliging van Windows (DEP) programma’s zomaar af. In principe wordt DEP automatisch uitgeschakeld voor games als de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” aan staat (deze optie staat standaard aan in Windows). Met bepaalde oude patch versies van De Sims 3 stond DEP echter wel ingeschakeld waardoor bij veel mensen De Sims 3 ineens werd afgesloten als ze geen aparte uitzondering voor De Sims 3 hadden gemaakt in DEP.

In recente patches is dit niet meer het geval en het is dus ook niet meer nodig om De Sims 3 aan de lijst met uitzonderingen toe te voegen. Je kan de optie beter op “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” laten staan. Mocht je een erg oude patch hebben, dan kan je onder “De Sims 3 toevoegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP” een uitleg vinden hoe je De Sims 3 kan toevoegen aan de lijst met uitzonderingen.

DEP De Sims 3 taakbeheer

Twijfel je of DEP voor De Sims 3 wel is uitgeschakeld? Dan kan je dat zelf controleren via het taakbeheer (dit kan je in Windows 7 bijvoorbeeld starten door taakbeheer in het zoekvenster bij de startknop te typen of door naar taakbeheer te gaan via ctrl-alt-delete). Ga nu naar het tweede tabblad met “Processen”. Vervolgens klik je in de menubalk op “Beeld >> Kolommen selecteren…“. Er opent zich nu een venster en helemaal onderaan zie je Preventie van gegevensuitvoering (DEP) staan. Zet hierbij een vinkje en start dan De Sims 3 op. Je zal nu bij de processen zien staat of DEP is uitgeschakeld of niet. Zoek in deze lijst “TS3W.exe” op om te zien of DEP voor De Sims 3 is uitgeschakeld.

DEP De Sims 3 standaard

Als DEP voor De Sims 3 is uitgeschakeld dan hoef je dus niets meer te doen. Had je eerder een uitzondering voor De Sims 3 gemaakt bij DEP, dan is het aan te raden om de optie weer de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen” te selecteren. Dit kan je doen door in het zoekvenster van Windows (bij start) het volgende te typen: systempropertiesperformance. Vervolgens ga je naar het tabblad “Preventie van gegevensuitvoering (DEP)” en kies je voor de optie “DEP alleen voor essentiële Windows-programma’s en -services inschakelen“.

Je kan voorkomen dat DEP De Sims 3 afsluit door de toepassingsbestanden toe te voegen aan de uitzonderingen bij DEP. Dit is niet meer nodig als je een recente patch hebt geïnstalleerd, zie ook de informatie hierboven.

Je kan De Sims 3 op de volgende manier toevoegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP:
Typ het volgende in het zoekvenster van Windows (bij start): systempropertiesperformance
Vervolgens ga je naar het tabblad “Preventie van gegevensuitvoering (DEP)“.

Je kiest dan voor de tweede optie en voegt dan het toepassingsbestand van De Sims 3 toe. Als je een recente patch hebt geïnstalleerd, dan moet je in de regel TS3W.exe toevoegen. Voor de zekerheid kan je eventueel ook de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#).

Deze bestanden vind je bij standaardinstallatie hier:
C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\De Sims 3\Game\Bin\TS3W.exe
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 (uitbreiding)\Game\Bin\TS3EP0#.exe
C:\Program Files\Electronic Arts\De Sims 3 (accessoirespakket)\Game\Bin\TS3SP0#.exe


Tip 5: Controleer of de aparte videokaart wordt gebruikt bij laptops

Controleer als je een laptop hebt met zowel een onboard videokaart als een aparte videokaart of wel de laatste wordt gebruikt. Voor meer informatie over dit onderwerp zie deze pagina met uitleg hoe je kan overschakelen van de onboard videokaart naar de aparte videokaart.


Tip 6: Voor Radeon videokaarten: zet anti-aliasing of randen zachter uit

Bij Radeon videokaarten kan er een conflict ontstaan tussen de in-game optie “randen zachter” in De Sims 3 en de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart. Je moet dus één van deze twee opties uitzetten. Je kan de optie “anti-aliasing” van je Radeon videokaart uitzetten in het ATI Catalyst Control Center (klik met je rechtermuisknop op het bureaublad om het ATI CCC te openen). Bij oudere versies van het ATI CCC kan je bij graphics settings onder 3D settings de optie anti-aliasing vinden. Bij de nieuwere versies van het ATI CCC kan je onder Spellen en vervolgens 3D-toepassingsinstellingen de optie anti-aliasingmodus vinden. Deze optie moet zijn ingesteld op Toepassingsinstellingen gebruiken.

Je kan eventueel ook de anti-aliasingmodus instellen op Toepassingsinstellingen negeren en vervolgens het anti-aliasingniveau op geen instellen zodat je zeker bent dat anti-aliasing uit staat. Maar persoonlijk raden wij dit laatste alleen aan als je alleen de instellingen voor De Sims 3 aanpast. Dan moet je eerst op toevoegen klikken en dan het Sims 3.exe bestand waarmee je opstart selecteren zodat je alleen de instellingen voor De Sims 3 verandert. Als je De Sims 3 via het Sims 3 Startprogramma start, dan is dat in de regel TS3W.exe. Voor de zekerheid kan je ook TS3.exe of de .exe toevoegen van de meest recent uitgekomen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd (TS3EP0# of TS3SP0#). Gebruik je een direct toepassingsbestand (TS3EP0# of TS3SP0#) om De Sims 3 op te starten, dan voeg je natuurlijk dat bestand toe.

Meer informatie over grafische problemen en Radeon videokaarten kan je op deze pagina lezen: Grafische problemen bij Radeon videokaarten. Deze tips hoeven niet alleen te helpen bij grafische problemen, maar ze kunnen in sommige gevallen ook De Sims 3 sneller en/of stabieler maken.


Tips die kunnen helpen als je systeem niet goed genoeg is

Voornamelijk tips 1, 2 en 3 die hierboven staan kunnen ook helpen bij systemen die niet genoeg zijn om CAS goed te kunnen laden met veel uitbreidingen. Hieronder volgen nog twee tips die kunnen helpen als je systeem niet goed genoeg is om CAS goed te kunnen laden met veel uitbreidingen.


Tip 1: Laat het RAM uitbreiden

Vooral bij systemen met 2 GB RAM of minder zal CAS trager draaien en meer kans hebben om vast te lopen en uit te vallen. Het is daarom aan te raden om in ieder geval 4 GB RAM te hebben als je veel uitbreidingen en/of downloads hebt. Daarnaast is het ook verstandig om gebruik te maken een 64-bit besturingssysteem. Een 32-bit besturingssysteem kan namelijk in feite niet veel meer dan 3 GB RAM aansturen (bron met uitleg). Dit houdt in dat je pc of laptop niet meer kan gebruiken ook al is dit wel aanwezig. Het heeft dan ook geen zin om je RAM uit te breiden naar meer dan 4 GB RAM als je een 32-bit versie van Windows hebt.


Tip 2: Probeer Any Game Starter

Helpen andere tips die op deze pagina staan niet, maar wil je toch graag Sims blijven creëren? In dat geval zou je kunnen overwegen om Any Game Starter te gaan gebruiken. Met Any Game Starter kan je aparte spellen maken en aangeven welke uitbreidingen en accessoirespakketten je wilt laden. Er wordt vervolgens een nieuw map buiten je ‘echte’ De Sims 3 map aangemaakt. Je begint hierdoor met een heel nieuw fris spel zonder dat er wat wordt veranderd aan je ‘echte’ savegames. Door minder uitbreidingen te selecteren met Any Game Starter kan je de laadtijden enorm verminderen. Je kan Any Game Starter gebruiken voor CAS maar je kan ook gewoon spelen en saves aanmaken zoals je normaal doet.

Any Game Starter

C:\(Mijn)Documenten\AnyGameStarter3\Games\[naam van profiel in anygamestarter]\Documents\Electronic Arts\The Sims 3

In bovenstaande map komen dan al je saves, screens, video’s te staan die je hebt gemaakt met je anygamestarter profiel. Het is dus ook mogelijk om saves over te zetten naar je anygamestarter spel en eventueel ook om Sims die je hebt gemaakt via anygamestarter over te zetten naar je normale spel. Sims die je hebt opgeslagen in het Simsdepot kan je terugvinden in de map SavedSims en je opgeslagen spellen staan in de map Saves.

C:\(Mijn)Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\SavedSims
C:\(Mijn)Documenten\Electronic Arts\De Sims 3\Saves

Als je de Sims en opgeslagen spellen die je hebt gemaakt via anygamestarter ook in je ‘echte’ spel wilt hebben, dan zet of kopieer je dus de inhoud van die mappen in de bijbehorende mappen in De Sims 3 map van Electronic Arts.