De Sims Middeleeuwen lessen

Ambitie vervroegd beëindigen

sims middeleeuwen
Om een ambitie vroegtijdig beëindigen, moet minstens het bronzen niveau van de ambitie behaald worden. Om de voortgang van een ambitie te bekijken, moet je op de ambitieknop linksboven in het scherm met het koninkrijk klikken.
 
sims middeleeuwen
Klik op de trofeeknop in het scherm met het koninkrijk, om de ambitie te beëindigen. Je zult punten verdienen voor het niveau dat je tot zover met de ambitie hebt bereikt. Als je bezig bent met een queeste, kun je deze knop niet gebruiken.
 

 

Ambities

sims middeleeuwen
Ambities zijn het beginpunt van elk nieuw koninkrijk!

De eerste ambitie die beschikbaar is, ‘Een nieuw begin’, is de enige die aanvankelijk te spelen is.

Door je muis boven ‘?’ te bewegen, krijg je de doelstellingen van de geselecteerde ambitie te zien.
 
sims middeleeuwen
Je hebt maar een beperkt aantal Queestepunten om een ambitie te voltooien. Kies je queesten met beleid.

Let op de kosten van elke queeste en de beloning die het biedt.
 
sims middeleeuwen
Je speelt nieuwe ambities vrij door ambitieprestaties te voltooien.

Ambitieprestaties staan niet in het Prestatieboek, maar kun je in plaats daarvan bekijken in het scherm ‘Ambitie” of in het dialoogvenster ‘Status van koninkrijk’.
 
sims middeleeuwen
Voor elke nieuwe ambitie moet je minimaal het zilveren niveau voor een specifieke ambitieprestatie van een voorgaande ambitie hebben bereikt. Voor andere ambities heb je mogelijk prestaties van meerdere ambities nodig.
 
sims middeleeuwen
Het voltooien van een ambitie houdt in dat je AL je Queestepunten (QP) moet uitgeven.

Als je nog maar een paar Queestepunten over hebt, kun je ervoor kiezen een willekeurige beschikbare queeste te spelen, zelfs als dit meer QP kost dan je hebt.
 
sims middeleeuwen
Zodra je nul Queestepunten hebt, staat er bij de voltooide ambitie hoe goed je hebt gepresteerd binnen die ambitie. Heb je goud gehaald? Of kon je de ambitie niet uitspelen?

Vanaf daar heb je de optie om verder te spelen of af te sluiten en terug te gaan naar het hoofdmenu. Door de huidige ambitie verder te spelen, worden er ‘speciale’ queesten vrijgespeeld, die alleen gespeeld kunnen worden wanneer een ambitie is uitgespeeld.
 
sims middeleeuwen
‘Nieuwe wereld’ is een speciale queeste waarmee je een held uit je huidige spel kunt pakken en hem of haar als koning/koningin in het volgende nieuwe spel gebruiken.

De ‘Vrije tijd’ queesten geven je een plek om tijd te spenderen met je Sims in het door jou gecreërde koninkrijk.
 
sims middeleeuwen
Als je een ambitie op een goed genoeg niveau hebt voltooid om een nieuwe ambitie vrij te spelen, dan mogen we je feliciteren! Je kunt er nu voor kiezen om een nieuw spel te beginnen met een nieuwe ambitie.

Iedere keer dat je aan een nieuw spel of een nieuw ambitie begint, start je met een vers koninkrijk, een nieuwe vorst of vorstin en gloednieuwe helden!

(Tenzij je de queeste ‘Nieuwe wereld’ hebt voltooid!)
 

 

Aspecten

sims middeleeuwen
Aspecten zijn een indicatie van de huidige status van je koninkrijk en bepalen welke queesten er beschikbaar zijn. Ze zijn in vier verschillende vakken onderverdeeld: Welzijn, Veiligheid, Cultuur en Kennis.

De achtergrondkleur geeft aan hoe goed een aspect het op dat moment doet. Groen betekent dat alles goed gaat, rood betekent dat er wat aandachtspunten zijn, en geel betekent dat het aspect neutraal is.
 
sims middeleeuwen
‘Welzijn’ staat voor de algemene tevredenheid, het comfort en de rijkdom van het koninkrijk. Een laag welzijn kan resulteren in de verspreiding van ziektes…

Veiligheid staat voor de algemene veiligheid en stabiliteit van het land. Een hoge veiligheid houd bandieten weg en de dieven in bedwang…

 
sims middeleeuwen
‘Cultuur’ staat voor de toewijding van de bevolking aan artistieke zaken en hun geloof in de Wachter. Het cultuurniveau maakt sociale opties mogelijk die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn geweest…

‘Kennis’ staat voor het algemene opleidingsniveau van het koninkrijk. Een hoge kennis stelt je Sims in staat om sneller ervaring op te doen…

 
sims middeleeuwen
Als je nieuwe gebouwen plaatst, kun je ‘Capaciteit’ aan je aspecten toevoegen. Hiermee activeer je het potentieel van een aspect zich te ontwikkelen.

Door je muis boven een aspect te houden, kun je zien wat de huidige effecten op het koninkrijk zijn.

 
sims middeleeuwen
Als je queesten voltooit, voeg je waarde aan je aspecten toe en wordt de capaciteit gevuld.

Hoe goed je een queeste voltooit bepaalt hoeveel waarde er wordt toegevoegd.

Het is mogelijk om met meer waarde te worden beloond dan je capaciteit toestaat. Een uitroepteken (!) in het Queestenboek waarschuwt je voor die mogelijkheid. Als dit gebeurt, gaat de extra waarde verloren.

 
sims middeleeuwen
Tip: Aspecteffecten zijn niet alleen gebaseerd op de waarde van een aspect, maar houden ook rekening met het huidige respectniveau van het koninkrijk.

Een ridder zal in het begin bijvoorbeeld prima de bandieten op afstand houden, maar naarmate het respect voor je koninkrijk toeneemt (zonder toegevoegde gebouwen of voltooide queesten om je veiligheid te verhogen), kan het land door bandieten worden overspoeld.
 

 

Aspectovervloed

sims middeleeuwen
Zo gauw een aspect de maximale capaciteit heeft bereikt en volledig gevuld is, kun jij nog verder je voordeel doen, door meer aspectpunten te verdienen.

  • Welzijn – Alle helden in het koninkrijk verdienen extra gouden Simdollars
  • Veiligheid – Het koninkrijk verdient extra RP
  • Cultuur – Alle helden in het koninkrijk krijgen de positieve gemoedstoestand ‘Verfijnd gevoel’. Door meer cultuurpunten te verdienen, zal de concentratie toenemen.
  • Kennis – Alle helden in het koninkrijk verdienen EP

 

 

Avonturen

sims middeleeuwen
Er kunnen allerlei dingen gebeuren als je Sim in het bos of een grot is, boodschappen doet in het dorp, meevaart met een schip of gewoon in slaap is gevallen!

 
sims middeleeuwen
Wat ga je doen? De keuze is aan jou! Negeer je de bedelaar? Deel je de buit na het vinden van een schat? Wil je met de beer vechten?

 
sims middeleeuwen
Jouw keuze kan grote beloningen opleveren: Simdollars, ervaring, positieve gemoedstoestanden of zelfs een legendarisch zwaard! Maar kijk uit, want er zijn wel eens Sims gestorven na het maken van een slechte beslissing.
 

 

Behoeften beheren

sims middeleeuwen
Omdat Sims net als mensen zijn, maken ook zij zich zorgen over alledaagse dingen zoals eten en slapen.

Voor gedetailleerde informatie over hoe het met je Sim gaat, kun je de panelen ‘Honger’ en ‘Energie’ bekijken.

 
sims middeleeuwen
Iedere balk verandert van kleur en staat voor de huidige status van een bepaalde behoefte.

Als een behoefte laag of hoog genoeg is om een gemoedstoestand te activeren, dan zal het icoontje van de gemoedstoestand naast de betreffende behoefte verschijnen. Door je muis boven de gemoedstoestand kun je er meer over te weten komen.
 

 

Besturing in Leven

sims middeleeuwen
‘Leven’ is waar je Sims vrij zijn om interacties met elkaar en de wereld uit te voeren zolang het spel niet gepauzeerd is.

 
sims middeleeuwen
Je opent ‘Leven’ via de Leefmodusknop, maar dat kan alleen als je aan een actieve queeste meedoet.

 
sims middeleeuwen
Onder Leven vind je ‘Inrichten’ waarmee je de huidige locatie kunt inrichten en ‘Koninkrijk’ waar je nieuwe locaties kunt plaatsen, queesten kunt kiezen en informatie over het koninkrijk kunt bekijken.

 
sims middeleeuwen
De camerabesturing geeft je toegang tot draaien, in- en uitzoomen, wegdraaien of kantelen afhankelijk van welke camerastand je gebruikt, en geeft je tevens toegang tot de besturing voor verdieping omhoog en verdieping omlaag. Op de PC doen Page Up en Page Down dienst als sneltoetsen voor de verdiepingsknoppen, en op de Mac, druk je op Fn + pijl omhoog en Fn + pijl omlaag.

 
sims middeleeuwen
Er zijn ook een aantal opties naast de camerabesturing waarmee je een andere cameramodus kun kiezen of je snel door het koninkrijk kunt bewegen.

‘Mijn Sim volgen’ en ‘Oog van de Wachter’ veranderen je cameramodus. Het venster ‘Locatie’ geeft je snelle shortcuts om je door het koninkrijk te bewegen.

 
sims middeleeuwen
Voor het grootste gedeelte is de rest van de informatie onder ‘Leven’ specifiek op je geselecteerde Sim afgestemd:

verantwoordelijkheden, honger en energiebalken, actieve gemoedstoestanden, de concentratiemeter en informatiepanelen (Simologie, Relaties en Inventaris).

 
sims middeleeuwen
Neem de tijd om met de verschillende opties te experimenteren. De besturing voor de snelheid vind je in ‘Leven’ dus je kunt het spel pauzeren als je even rondkijkt.

 

 

Bevelschriften

sims middeleeuwen
De vorst, ridder en spion kunnen allemaal een bevelschrift indienen op de tactische kaart. Alle buitenlandse leiders die op dat moment in je koninkrijk verblijven mogen stemmen.
 
sims middeleeuwen
Klik op ‘Bevelschrift indienen’ om het dialoogvenster ‘Bevelschrift indienen’ te openen.

Hier kun je de twee bevelschriften lezen waaruit je kunt kiezen en zie je de veranderingen in loyaliteit mocht dat bevelschrift worden aangenomen.

Door je muis boven de naam van een gebied te plaatsen krijg je meer details van de verandering in loyaliteit te zien.

 
sims middeleeuwen
Zodra je jouw bevelschrift hebt ingediend, worden de andere twee bevelschriften door de buitenlandse leiders ingediend.

Je kunt de bevelschriften bekijken door ‘Alle ingediende bevelschriften bekijken’ te selecteren op de tactische kaart.

Door op een bevelschrift te klikken kun je het bevelschrift bekijken en de details van het bevelschrift en de veranderingen in loyaliteit bekijken.

 
sims middeleeuwen
Door op ‘Steun voor bevelschrift beheren’ te klikken zie je hoe elk gebied van plan is te stemmen. Gebruik dit scherm om te kijken hoe je de bevelschriften kunt beïnvloeden om de stemmen te krijgen die je nodig hebt.

Maar kijk uit, een slechte relatie met buitenlandse leiders kan ertoe leiden dat ze je geen informatie geven.

 
sims middeleeuwen
In het gedeelte ‘Ingediende bevelschriften bekijken’ kun je het stemproces helpen: Wijzigingen!

Je kunt een voordeel of belastingwijziging aan een bevelschrift toevoegen om de stemmen in jouw voordeel te beïnvloeden.

Een voordeel of belastingwijziging aan een bevelschrift toevoegen, neemt wat tijd in beslag (en kost Simdollars) dus hou rekening met de tijd voor de stemming bekend wordt.

 
sims middeleeuwen
Zodra je klaar bent om te stemmen, kun je wachten tot je op wordt geroepen of je kunt de optie ‘Verkiezingen organiseren’ selecteren. Hiermee wordt het dialoogvenster ‘Stemmen’ geopend. Klik op het bevelschrift waar je voor wilt stemmen en bekijk de resultaten van je voorstel!

 
sims middeleeuwen
Je kunt maar één bevelschrift per dag indienen zonder een strafsom te betalen. Als je echter extra bevelschriften wilt indienen, kosten die je stuk voor stuk wat loyaliteit, omdat je de politici wakker moet maken.
 

 

Boodschapperspost

sims middeleeuwen
Een telefoon? Bah! Wat is er nou betrouwbaarder dan een postduif?!

Goede vrienden, kennissen en die vent die je op de markt zag wachten allemaal op je postduif!

 
sims middeleeuwen
Niet zo verlegen – klik op de post en stuur de postduif de lucht in!

Nodig vrienden uit voor een mok vers gebrouwen bier, nodig je geliefde uit voor een wandelingetje langs de grafzerken van het kerkhof, of stuur je vriend in de beoordelingsput een opbeurend berichtje

 
sims middeleeuwen
O, je wilt belastingen betalen of de armen wat geld geven? De doos onderaan de boodschapperspost zal je Simdollars graag in ontvangst nemen. Hopelijk zijn ze niet te zwaar.

 
sims middeleeuwen
Ssst, een spion zou beter moeten weten dan zo hard te praten. Ja, je mag wat uit de doos ‘lenen’ als je niveau 5 hebt bereikt, maar zorg dat je niet wordt betrapt!

Daarnaast zul je merken dat de post ook een geweldige manier is om in contact te blijven met verschillende ‘organisaties’ via de geheime levering.
 

 

Brouwen

sims middeleeuwen
Of je nu bier, een pittige cider of de zoetheid van honingwijn nodig hebt, het brouwen begint in een vat!

Als je geen vat hebt, zoek er dan eentje in ‘Inrichten’ onder ‘Huiselijk’.

 
sims middeleeuwen
Klik op het vat en kies ‘Brouwen’. Hiermee open je een lijst van alle drankjes die je kent.

Plaats je muis boven een recept om de naam en beschrijving van het voorwerp en de benodigde ingrediënten te bekijken. Als het voorwerp is grijs gemaakt, heb je niet de vereiste ingrediënten in je inventaris.

Hint: de dorpswinkel is een goede plek om ingrediënten te vinden.

 
sims middeleeuwen
Zodra je een recept hebt geselecteerd om te brouwen, worden de kosten van je kapitaal afgetrokken.

Een vol vat biedt maximaal 12 drankjes. Plaats je muis boven het vat om de resterende drankjes weer te geven.

Je kunt op elk moment drankjes brouwen, maar de overgebleven drankjes worden dan verwijderd en het vat wordt met de nieuw gebrouwen drank gevuld.

 
sims middeleeuwen
De herberg is een speciale plek. Hier kun je gratis een paar vaten brouwen. Het kost je echter wel een paar Simdollars om drankjes te pakken of te serveren.
 

 

Buitenlandse gebieden

sims middeleeuwen
Gebieden zijn aangrenzende koninkrijken die je koninkrijk kan innemen en van kan profiteren.

De Kaart van Gebieden geeft alle gebieden aan die je via de Koninkrijkmodus kunt betreden, of door als vorst, spion of ridder te spelen en ‘Politieke situatie bekijken’ te selecteren op de tactische kaart.

 
sims middeleeuwen
Je koninkrijk begint met twee gebieden: Handelscha en Ambachtel. Door op deze gebieden te klikken zie informatie over hun leider, handelsgegevens en de voordelen die ze jouw koninkrijk bieden.

 
sims middeleeuwen
Hier vind je ook de huidige status van loyaliteit ten opzichte van je koninkrijk. Na verloop van tijd zul je loyaliteit verliezen; bevelschriften kunnen de loyaliteit echter beïnvloeden, afhankelijk van hoe een gebied op een bevelschrift reageert.

Strijdlustige Sims kunnen de loyaliteit van een gebied verhogen, door te patrouilleren. Gebruik de wegwijzer in het dorp of het bos, of het schip om te patrouilleren in de verschillende gebieden.

 
sims middeleeuwen
Een loyaal gebied zal je koninkrijk voordelen blijven geven. Maar als die loyaliteit verdwijnt, kun je niet langer van hun voordelen profiteren.

 
sims middeleeuwen
Als je koninkrijk respect verdient, komen er nieuwe gebieden beschikbaar om bondgenootschappen mee te sluiten. Open de Kaart met Gebieden, klik op een niet geallieerd gebied en kies ‘Bondgenoot maken’.

Bondgenootschappen sluiten met nieuwe gebieden kost je Rijkdompunten.

 
sims middeleeuwen
Eenmaal bondgenoot kun je de informatie van dat gebied bekijken, inclusief de voordelen die ze kunnen bieden, en onder het gedeelte ‘Dringende problemen’ vind je informatie over de queeste die je nodig hebt om het gebied in te nemen.

 
sims middeleeuwen
Gebiedsleiders van ingenomen gebieden verblijven in je koninkrijk en zijn vaak in de ontvangsthal te vinden waar ze op het volgende bevelschrift…of de volgende maaltijd wachten.
 

 

Concentratie

sims middeleeuwen
Concentratie beïnvloedt de vaardigheid van je Sim om interacties uit te voeren, drankjes te maken, een zwaard te gebruiken en tal van andere dingen die ze willen doen!

 
sims middeleeuwen
De concentratiemeter geeft aan hoe je Sim zich voelt. Het is het totaal van de huidige gemoedstoestanden en geven aan hoe slecht of geweldig je Sim het doet.

Positieve gemoedstoestanden verhogen je concentratie terwijl negatieve gemoedstoestanden je concentratie verlagen.

 
sims middeleeuwen
Tip: De concentratie is van grote invloed op het verloop van de queeste. Als je Sim niet geconcentreerd is, lijdt de queesteprestatie daar onder en kan de agent je komen zoeken!
 

 

De dood van een HeldenSim

sims middeleeuwen
Er is een held gestorven!

Als de HeldenSim in de huidige queestegroep zat, dan is de queeste mislukt en gaan de uitgegeven Queestepunten verloren.

 
sims middeleeuwen
Maar maak je geen zorgen! Klik op het gebouw van de held in de Koninkrijkmodus om een nieuwe HeldenSim naar je koninkrijk te brengen! Misschien dat je nieuwe held het een stuk beter doet!
 

 

Een heleboel eigenschappen

sims middeleeuwen
De eigenschappen van Sims zijn van invloed op elk onderdeel van hun leven: hoe ze zich gedragen, hoe ze met anderen en de wereld omgaan en hoe ze willen leven.

 
sims middeleeuwen
De eigenschappen van een Sim staan geordend in het Simologiepaneel en worden aanvankelijk gekozen in ‘Sim creëren’. Om meer te weten te komen over een bepaalde eigenschap, hoef je er alleen maar met de muis overheen te bewegen.

 
sims middeleeuwen
Je Sim kan tijdens sociale interacties meer te weten komen over de eigenschappen van andere Sims. Geleerde eigenschappen vind je in het relatiepaneel door je muis over het portret van de Sim te bewegen.

 
sims middeleeuwen
Sims hebben ook een speciale eigenschap die ‘gebrek’ heet. Gebreken zijn over het algemeen negatief en sommige kunnen moeilijk te overwinnen zijn.

 
sims middeleeuwen
Alle Sims kunnen echter hun gebrek overwinnen door een queeste voor een legendarische eigenschap te ondernemen die het gebrek van de Sim vervangt.

Deze queeste is niet gelijk beschikbaar, je zult hem moeten ontdekken!
 

 

Energiebehoefte

sims middeleeuwen
Motieven zijn de basisbehoeften van Sims.

Er zijn twee motieven waar middeleeuwse Sims zich om moet bekommeren: energie en honger.

 
sims middeleeuwen
Energie neemt langzaam af als een Sim wakker is. Als Sims geen energie meer hebben, storten ze van vermoeidheid in en vallen ze in slaap (zelfs op de grond als dat nodig is).

 
sims middeleeuwen
Sims kunnen hun energie aanvullen door in een bed te slapen of een dutje op een kerkbank te nemen.

Het tempo waarop de energie wordt aangevuld ligt aan hoe comfortabel de Sims zich op dat moment voelt. Sommige voorwerpen bieden meer comfort dan andere. Als je merkt dat je Sim niet te veel slaapt, probeer dan eens een nieuw bed te kopen!

 
sims middeleeuwen
Er zijn een aantal speciale manieren om energie aan te vullen – een tovenaar kan mediteren en er zijn speciale drankjes die energie herstellen.

 
sims middeleeuwen
Sims gaan niet dood aan uitputting hoewel hun concentratie wel wordt geschaad waardoor het moeilijker wordt om een queeste positief af te sluiten.
 

 

Handwerk

sims middeleeuwen
Om dingen te maken heb je een werkbank (of een smeltoven) die beschikbaar is voor vier helden: de arts, de tovenaar, de spion en de smid.

Afhankelijk van de held delf je naar erts, verzamel je kruiden of bezoek je het dorp op zoek naar zeldzame ingrediënten.

 
sims middeleeuwen
Het succesvol maken van een voorwerp hangt af van de moeilijkheidsgraad van het voorwerp, het niveau van de held en zijn of haar concentratie.

De receptenkiezer geeft een indicatie van je kans op slagen; is de achtergrond van het voorwerp groen, geel of rood? Groen is geen probleem, maar rood kan je problemen opleveren.

Je verbruikt geen ingrediënten als je een voorwerp niet weet te maken.

 
sims middeleeuwen
Als je Sim het moeilijk heeft, probeer de concentratie dan te verhogen of maak een makkelijker voorwerp om ervaring op te doen en een hoger beroepsniveau te bereiken.

 

 

Helden

sims middeleeuwen
De helden zijn de Sims die je kunt besturen. Je start het spel met alleen de vorst en na verloop van tijd kun je nieuwe helden toevoegen.

Als je een queeste voltooit, verdien je Grondstofpunten waarmee je een nieuw gebouw en een nieuw held aan de game kunt toevoegen. Elke held heeft een verschillend beroep en gebouw. Er zijn tien verschillende helden in totaal en er is een uitleg beschikbaar voor elke held.

 
sims middeleeuwen
HeldenSims kunnen met elkaar of met een ‘gewone’ Sim trouwen, queesten ondernemen, hun niveau verhogen, geld verdienen en allerlei andere dingen ondernemen die nodig zijn als je De Sims Middeleeuwen speelt!

Tip: Alle helden hebben hun eigen manier om aan geld te komen en verdienen geld door klussen uit te voeren. Maar elke held kan vissen of wilde bloemen verzamelen om wat extra Simdollars te verdienen!

 
sims middeleeuwen
Je kunt nieuwe helden aan je koninkrijk toevoegen in de Koninkrijkmodus nadat je het gebouw hebt geplaatst waar die held woont en werkt.

 
sims middeleeuwen
Het vinden van de locatie van je held is eenvoudig; het koninkrijk ligt in een ovale vorm rond een rotsachtige heuvel. Je kunt de camerabesturing gebruiken om elke locatie te bekijken, of met rechts klikken en de camera verslepen.

 
sims middeleeuwen
Je kunt ook snel van het ene gedeelte van het koninkrijk naar het andere gedeelte gaan via de Alt+#-sneltoetsen:

Kasteel (Alt+1): Vorst, ridder en spion
Kennis (Alt+2): Tovenaar en arts
Ambachtelijke spullen (Alt+3): Smid, handelaar en bard
Trainingsveld(Alt 4): Hier wonen geen helden
Religie (Alt 5): Jacobaanse en Peteraanse priesters

 

 

Held – Arts

sims middeleeuwen
Artsen zijn de eerste, laatste en enige verdedigingslijn tegen ziekte, besmetting en verwonding!

Serums en bloedzuigers worden voor de meest voorkomende ziektes gebruikt, behandeling kan nodig zijn voor de ernstig zieken en operaties worden toegepast op gemolesteerde, verminkte en in elkaar geslagen Sims.

 
sims middeleeuwen
Held: Arts

Gebouw: Kliniek

Typische voorwerpen: Operatietafel, werkbank en archief

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Stelt diagnoses, behandelt wonden en geneest ziektes, verleent eerste hulp, verzamelt kruiden en bloedzuigers, maakt serum en medicijnen en zuivert de stadsput.

Tip: Naarmate de arts een niveau omhoog gaat, lukken de interacties ‘Aderlating’ en ‘Verdoving’ steeds beter.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Het maken en verkopen van serums en andere medicinale producten, het behandelen van gewonde of zieke Sims op de operatietafel en het verzamelen en verkopen van kruiden.
 

 

Held – Bard

sims middeleeuwen
Een leven gewijd aan de kunst levert misschien weinig geld op, maar het gevoel van voldoening is des te groter. Houd de snaren van de luit gespannen en de veer losjes in de hand want er zijn betalende klanten daar buiten en ze willen een show.

 
sims middeleeuwen
Held: Bard

Gebouw: Herberg

Typische voorwerpen: Podium, luit, archief en schrijftafel

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Speelt liedjes op de luit, doet inspiratie op van Sims en de wereld, schrijft gedichten en toneelstukken en voert ze op het podium op.

Tip: De omgeving van je bard bepaalt welke thema’s ze ontvangen als ze inspiratie opdoen. Probeer het bos voor een natuurthema of het koningsbalveld voor een sportthema.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Nummer op de luit te spelen, toneelstukken op het podium op te voeren en gedichten voor te dragen (op het podium of ergens anders)
 

 

Held – Handelaar

sims middeleeuwen
Handelaren handelen met verre landen en bieden de bevolking vaak zeldzame en ongebruikelijke voorwerpen tegen scherpe prijzen aan.

 
sims middeleeuwen
Held: Handelaar

Gebouw: Markt

Typische voorwerpen: Marktkraam, schip

Tip: De handelaar verdient snel XP door aan een schrijftafel de balans in de boeken op te maken!

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Maakt winst door goederen te kopen en te verkopen, kan Sims omkopen om spullen af te nemen en kan met behulp van het schip handel drijven met buitenlandse gebieden.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Goederen in de marktkraam te verkopen, populaire spullen in de dorpswinkel te kopen en ze met winst in de marktkraam verkopen en handel te drijven met andere gebieden.

Tip: Stuur alle importgoederen naar een gebied om al hun exportgoederen te krijgen. Een lijst met import- en exportgoederen vind je op de Kaart van Gebieden.
 

 

Held – Jacobaanse priester

sims middeleeuwen
Jacobaanse priesters beschikken vaak over een grote materiële rijkdom en voeren hun religieuze zaken doortastend uit. Sims moeten hun leven volgens een strikte morele code leven anders moeten ze boeten!

 
sims middeleeuwen
Held: Jacobaanse priester

Gebouw: Jacobaanse Kathedraal

Typische voorwerpen: Preekstoel en berichtenbord

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Geeft diensten, vergeeft Sims, bekeert Sims tot het Jacobaanse geloof, hangt bekendmakingen op, denkt na over de Wachter, verleent Sims de zegening en aanraking van de Wachter en zegent het water in de put.

Jacobaanse priesters van het middelste niveau kunnen zien hoe bekendmakingen het angstniveau beïnvloeden.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Diensten te geven
 

 

Held – Peteraanse priester

sims middeleeuwen
Peteraanse priesters zijn ascetisch en toegewijd aan hun geloof. Ze verkondigen compassie en begrip en moedigen anderen aan hun leven volgens de principes van de Wachter te leven.

 
sims middeleeuwen
Held: Peteraanse priester

Gebouw: Klooster

Typische voorwerpen: Preekstoel, evangelismeplatform, archief

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden: Geeft diensten, evangeliseert, bekeert Sims tot het Peteraanse geloof, bidt, zegent het water in de put zegenen, gebruik de gunst van de Wachter op iemand anders, bestudeert de Wachter en schrijft met de Wachter. Verdient de ‘Dichtbij de Wachter’-gemoedstoestand als de Sim in de buurt van een Peteraanse kerk is.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Diensten te geven, met de Wachter in het archief schrijven en de daar uit voortkomende documenten te verkopen.
 

 

Held – Smid

sims middeleeuwen
Smeden zijn verantwoordelijk voor het maken van wapens, bepantseringen en staffen, maar creëren vaak ook ongebruikelijke en unieke voorwerpen.

 
sims middeleeuwen
Held: Smid

Gebouw: Smederij

Typische voorwerpen: Smeltoven, aambeeld en marktkraam

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden: Kan voorwerpen maken met behulp van de smeltoven en het aambeeld, erts uit stenen winnen en vervaardigde goederen in de marktkraam verkopen.

Tip: delf zo vaak mogelijk! Je krijgt er een positieve gemoedstoestand van. Als iemand een van je Sims een boek aanbiedt, koop het dan! Er staan misschien een recept voor iets in dat je nog niet hebt geleerd.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Het maken van voorwerpen en ze verkopen of naar klanten brengen als onderdeel van verantwoordelijkheden, of het verzamelen en verkopen van edelstenen en mineralen.

 

 

Held – Spion

sims middeleeuwen
Spionnen onderhouden clandestiene communicatienetwerken, helpen de waarheid ontdekken (of verbergen) als dat nodig is en voeren over het algemeen de rotklusjes op die bij politiek komen kijken.

 
sims middeleeuwen
Held: Spion

Gebouw: Spionnenruimte

Typische voorwerpen: Werktafel, trainingspop, tactische kaart en schrijftafel

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Omkopen, zakkenrollen, kapitaal van de boodschapperspost pikken, gif maken, kruiden verzamelen, vechten, jagen, verdient speciale gevechtskunsten door een niveau omhoog te gaan, vecht effectiever zonder bepantsering, afluisteren, bevelschriften op de tactische kaart indienen en Sims van de schandpaal bevrijden.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Sims voor geld te bedreigen, zakkenrollen, jagen, het maken en verkopen van gif en andere serums.

Een spion van het middelste niveau kan geld van de boodschapperspost stelen!

 

 

Held – Tovenaar

sims middeleeuwen
Tovenaars hebben speciale vaardigheden waarmee ze worden geboren, maar welk niveau die krachten bereiken is afhankelijk van de wilskracht om toverkunsten te studeren.

 
sims middeleeuwen
Held: Tovenaar

Gebouw: Tovenaarstoren

Typische voorwerpen: Boek der Geheimen, werktafel en archief

Tip: Onderzoek geeft je een concentratieboost!

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Het leren en uitspreken van spreuken, drankjes en magische voorwerpen maken, kruiden en mineralen verzamelen, schouwen, mediteren (wie heeft er bedden nodig?) en het uitspreken van de overstromingsspreuk op de put. Tovenaars van het middelste niveau kunnen staffen in de smeltoven maken.

Tip: Sommige zeldzame spreuken kunnen alleen via het experimenteren met magische runen worden geleerd.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Het maken en verkopen van drankjes en serums, het verzamelen en verkopen van kruiden. Tovenaars van het middelste niveau kunnen staffen smeden en verkopen.
 

 

Held – Vorst

sims middeleeuwen
Een vorst of vorstin regeert met strakke hand over het land. Er rust een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van deze Sim omdat zijn of haar keuzes van invloed zijn op alle onderdanen

 
sims middeleeuwen
Held: Vorst

Gebouw: Troonzaal

Typische voorwerpen: Troon, tactische kaart en schrijftafel

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Hoort petities aan, kan bevelschriften indienen en er over stemmen, kan Sims naar de schandpaal of de put sturen, vecht, jaagt en verdient speciale gevechtskunsten door een niveau omhoog te gaan. Vorsten van het hoogste niveau kunnen belastingen besturen en krijgen meer stemmen voor bevelschriften.

Tip: De vorst kan het stemmen op bevelschriften op de tactische kaart beïnvloeden door wijzigingen toe te voegen.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Dagelijkse belastinginkomsten, jagen en het bedreigen van andere Sim voor hun Simdollars
 

 

Held – Ridder

sims middeleeuwen
Ridders zijn geboren oorlogsmachines en over het algemeen kundig in alle vormen van dodelijke gevechtskunsten. Als ze niet vechten zijn ze vaak op het trainingsveld te vinden waar ze zich voorbereiden op toekomstige gevechten.

 
sims middeleeuwen
Held: Ridder

Gebouwen: Barakken en trainingsveld

Typische voorwerpen: Tactische kaart en trainingspop

 
sims middeleeuwen
Speciale vaardigheden:

Vecht, jaagt, doet speciale gevechtskunsten op door een niveau omhoog te gaan en kan de tactische kaart gebruiken.

 
sims middeleeuwen
Verdient geld door:

Andere Sims met geld of jagen te bedreigen.
 

 

Hongerbehoefte

sims middeleeuwen
Motieven zijn de basisbehoeften van Sims.

Er zijn twee motieven waar middeleeuwse Sims zich om moet bekommeren: energie en honger.

 
sims middeleeuwen
Of het nu in een openhaard met een kookpot is bereid, aan een spit is geroosterd of in de oven is gebakken – alle Sims moeten eten.

Tip: Door ingrediënten te verzamelen kan je Sim verschillende maaltijden bereiden, hoewel niet alle kookvoorwerpen je Sim in staat stellen om ermee te koken (zie de lessen voor bereiden van voedsel en eten voor meer informatie)!

 
sims middeleeuwen
Hongerige Sims zijn ongeconcentreerde Sims waardoor het moeilijker wordt om taken uit te voeren en de queesteprestatie negatief wordt beïnvloed.

Als de hongerbehoefte op nul komt te staan, sterft je Sim van de honger!
 
sims middeleeuwen
Het negeren van de hongerbehoefte geeft de Sim een ‘hongerige’ gemoedstoestand. Door de behoefte te blijven negeren, verslechtert de gemoedstoestand tot je Sim ‘uitgehongerd’ is.

Als er niet op die behoefte wordt gereageerd, sterft je Sim van de honger!
 
sims middeleeuwen
Een Sim kan altijd een bord pap maken bij de openhaard als die een kookpot heeft.

Door ingrediënten te verzamelen kun je betere maaltijden bereiden die voor gemoedstoestanden zorgen die de concentratie verbetert. Je kunt ook maaltijden bereiden via een proviandkast, aan het spit of in een oven.
 

 

Huwelijk

sims middeleeuwen
Na een tijdje de ander het hof te hebben gemaakt kunnen twee Sims zich met elkaar verloven via ‘Aanzoek doen’. Deze sociale interactie vind je in het menu ‘Romantisch’.

 
sims middeleeuwen
Eenmaal verloofd kunnen Sims op verschillende plekken in het huwelijk treden. Als een van de Sims naar de kerk gaat, kunnen ze daar hun ceremonie houden. Maar ze kunnen ook in elk gebouw van het koninkrijk trouwen als ze dat willen.

 
sims middeleeuwen
Er zijn een paar voordelen aan trouwen: het paar ontvangt een huwelijkscadeau van het koninkrijk en je HeldenSim krijgt een salarisverhoging!

 
sims middeleeuwen
Soms komen Sims er echter achter dat niet elk huwelijkssprookje goed afloopt. Als dat het geval is, en ze hebben hun huwelijk nog niet geconsumeerd, dan kunnen ze hun huwelijk laten ontbinden door de sociale interactie ‘Huwelijk nietig verklaren’ te kiezen.

Als de daad al is gebeurd dan moeten ze de geestelijke van de kerk verzoeken om een scheiding toe te kennen.
 

 

Jacobaanse dienst

sims middeleeuwen
Een Jacobaanse priester die zijn of haar parochie wil opschudden heeft alleen een preekstoel nodig om de angst van de Wachter op te leggen!

 
sims middeleeuwen
Voor de toorn van de Wachter wordt ontketend, of een dienst wordt gegeven, moet je de tijd op de preekstoel van je priester instellen.

Zorg dat je op tijd terugkeert – volgelingen hebben geen ontzag voor een afwezige Jacobaanse priester.

 
sims middeleeuwen
Het houden van een dienst beïnvloedt het angstniveau van je parochie op een negatieve of positieve manier, gebaseerd op de manier waarop je de dienst geeft. Als de dienst goed wordt ontvangen, word je waarschijnlijk bedankt in de vorm van donaties.

Wil je het angstniveau verhogen? Vergeet dan de kalme toon en sla toe met een intense dienst!

 
sims middeleeuwen
Als Jacobaan kun je ook andere Jacobaanse Sims vergeven die op dat moment in de kerk aanwezig zijn door op de preekstoel te klikken en ‘Sim vergeven’ te kiezen.

 
sims middeleeuwen
Geen tijd voor een dienst? Neem dan de tijd om een bekendmaking op het berichtenbord op te hangen om angst te verspreiden.
 

 

Je humeur onderhouden

sims middeleeuwen
Het concentratie van je Sim hangt volledig af van de gemoedstoestanden die op dat moment van invloed zijn op je Sim.

 
sims middeleeuwen
Je Sim kan afhankelijk van de soorten en hoeveelheden gemoedstoestanden verschillende concentratieniveaus hebben.

Als je met de muis over de concentratiemeter heen beweegt, kom je meer te weten over de huidige situatie van je Sim.

 
sims middeleeuwen
Als het je lukt om de concentratie van je Sim zo goed te houden dat het groene gedeelte van de balk gevuld is, dan bereik je misschien wel het platina niveau bij het voltooien van de queeste!

 
sims middeleeuwen
Als de concentratie van je Sim in het rood gaat, dan zullen ze minder snel je bevelen opvolgen en dan zouden hun activiteiten weleens minder goed kunnen verlopen.

Een lage concentratie heeft ook negatieve gevolgen op het verloop van de queeste!

Tip: Houd de concentratie van je Sim in het groen voordat je je druk maakt om het behalen van queestetaken op een platina niveau!

 
sims middeleeuwen
Kijk of je positieve gemoedstoestanden kunt verzamelen of ga op zoek naar een manier om van de negatieve gemoedstoestanden van je Sim af te komen.

Probeer een bad, een gebed voor de Wachter of wat oefening met de trainingspop!
 

 

Koninkrijk

sims middeleeuwen
De Koninkrijkmodus biedt een kaart van het koninkrijk dat je kunt gebruiken voor het maken van strategische beslissingen zoals welke queeste je moet ondernemen, welk gebouw je moet kopen of welke Held je kan creëren.

 
sims middeleeuwen
In de Koninkrijkmodus gebruik je de cameramodus ‘Oog van de Wachter’ waarmee je de camera vanuit een centraal punt door het koninkrijk kunt draaien waardoor je een goed idee krijgt van waar alles is.

Het tijdsverloop wordt gepauzeerd als je in de Koninkrijkmodus bent.

 
sims middeleeuwen
De Koninkrijkmodus biedt informatie over de status van je koninkrijk, de vereisten voor de huidige ambitie, toegang tot het prestatieboek, het queesteboek en de kaart van gebieden, en geeft je daarnaast toegang tot informatie en acties voor elke locatie in het koninkrijk.

 
sims middeleeuwen
Er zijn Locatiemarkeringen voor elke locatie in het koninkrijk, inclusief voor gebouwen die je nog niet hebt gekocht. Deze icoontjes hebben een bepaalde kleur; klik erop om de verschillende acties te bekijken.

 
sims middeleeuwen
Een groene Locatiemarkering boven een lege kavel: je hebt voldoende Rijkdompunten (RP) om dit gebouw te kopen.

 
sims middeleeuwen
Een groene Locatiemarkering boven een gebouw: je hebt nog steeds een held voor dit gebouw nodig.

 
sims middeleeuwen
Blauwe Locatiemarkering: je hebt dit gebouw en je hebt er geen held voor nodig (of het heeft al een held of het is een gebouw dat geen held ondersteunt).

 
sims middeleeuwen
Rode Locatiemarkering: je hebt te weinig Rijkdompunten (RP) om dit gebouw te kopen.

 
sims middeleeuwen
Klik op de Locatiemarkeringen om een dialoogvenster over die locatie te openen waar alles informatie over het gebouw of de held die daar woont is te vinden. In het dialoogvenster staan ook de acties die je kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld dat gebouw kopen, een nieuwe held inbrengen of het gebouw inrichten.
 

 

Levels en ervaring

sims middeleeuwen
Alle HeldenSims hebben 10 niveaus waar zij tijdens hun beroep naartoe moeten werken.

 
sims middeleeuwen
Naarmate je Sims zich beroepsmatig ontwikkelen, worden ze beter in wat ze kunnen en spelen ze misschien wel nieuwe vaardigheden voor je vrij (je Sim kan niet uit de inzameldoos voor armen stelen? Schande! Die moet nog wat niveautjes omhoog gaan)

 
sims middeleeuwen
Je Sims doen ervaring op door beroepsacties uit te voeren zoals het smeden van een zwaard in de smeltoven, het brouwen van een drankje of het geven van een vurige dienst.

 
sims middeleeuwen
Je Sims doen ook ervaring op door queestetaken te voltooien en het volledig uitspelen van een queeste. Afhankelijk van je queesteprestatie bij het voltooien van een queeste, ontvangen de Sims op die queeste een ervaringsbeloning.

 
sims middeleeuwen
Je kunt je huidige niveau bekijken in het Simologiepaneel. Plaats je muis boven de ervaringsbalk (XP) om een beschrijving te bekijken van de voordelen die je Sim op zijn/haar huidige niveau geniet.
 

 

Marktkraam

sims middeleeuwen
Voordat je je marktkraam kunt openen, zul je hem moeten bevoorraden! In eerste instantie is je marktkraam leeg. Het is dus aan de handelaar om in de dorpswinkel of in het buitenland spullen te vinden, die daar verkocht kunnen worden.

 
sims middeleeuwen
De handelaar weet precies welke spullen op een bepaalde dag het meest gewild zijn. Door op de interactie ‘Hedendaagse markt onderzoeken’ te klikken in de dorpswinkel, krijg je een lijst te zien met voorwerpen die populair zijn en je het meeste op zullen leveren.

 
sims middeleeuwen
Vul je marktkraam nu met de goederen die je gekocht hebt. Met de interactie ‘Koopwaar inspecteren’ kun je zien wat je op dat moment in je kraam hebt liggen en bekijken wat je allemaal in je persoonlijke inventaris hebt zitten. De spullen uit de inventaris kun je naar de marktkraam slepen. Zo gauw er spullen in je marktkraam liggen, kun je gebruik maken van de interactie ‘Geopend’!

 
sims middeleeuwen
Nu moet je nog klanten zien te vinden. Sims zullen eerder geneigd zijn om iets van je te kopen als ze je aardig vinden. Voordat je hen botweg vraagt om iets te kopen, doe je er goed aan om even een praatje te maken. Nadat je relatie met een klant ver genoeg ontwikkeld is, kun je de interactie ‘Vragen om spullen te kopen’ op hen gebruiken. Gebruik de speciale sociale interacties van de handelaar, zoals ‘Slijmen’ of ‘Omkopen’ om je klanten uit je hand te laten eten!

 
sims middeleeuwen
Iedere held kan spullen kopen bij de marktkraam, of op de kavel van de handelaar. Iedere dag zijn er verschillende voorwerpen verkrijgbaar tijdens de normale openingstijden. Op de kavel van de smid staat ook een klein kraampje met metalen spullen…
 

 

Meer en meer gemoedstoestanden

sims middeleeuwen
Gemoedstoestanden zijn kleine stukjes concentratie die de activiteiten van je Sim weergeven. Ze zijn te zien in het paneel ‘Gemoedstoestanden’.

Als je Sim een heleboel gemoedstoestanden verzamelt, verschijnt er een pijl in het paneel waarmee je omlaag kunt scrollen om alle actieve gemoedstoestanden te bekijken.

 
sims middeleeuwen
Positieve groene gemoedstoestanden verhogen je concentratie. Nieuwe manieren vinden om deze te vinden verbeteren het leven van je Sim en verhogen de queesteprestatie!

Als je Sims opdraagt om hun tanden te poetsen of iets leuks met een vriend te doen, dan heb je deze groene gemoedstoestanden in een mum van tijd verdiend!

 
sims middeleeuwen
Negatieve gemoedstoestanden worden veroorzaakt door de activiteiten die je Sims ondernemen, door iets wat hen overkomen is of zelfs door hun karaktereigenschappen.

Reken af met negatieve gemoedstoestanden om te zorgen dat je de queeste op een platina niveau haalt!

 
sims middeleeuwen
Het bijschrift bij iedere gemoedstoestand geeft aan waar die gemoedstoestand vandaan komt en hoe sterk die is. Onder ieder icoontje kun je op een klokje zien hoe lang die gemoedstoestand en de bijbehorende effecten actief zullen blijven.
 

 

Operatietafel

sims middeleeuwen
De operatietafel is een wonder van moderne middeleeuwse ontwikkeling! Zieke en gewonde Sims over de hele wereld zoeken zijn heil voor het verlichten van hun pijn en lijden.

 
sims middeleeuwen
Zieke Sims die de arts bezoeken kunnen behandeld worden door op de operatietafel te klikken en ‘Ziekte van Sim behandelen’ te kiezen.

Er wordt een dialoogvenster geopend met een lijst van alle zieke Sims die op die locatie behandeld kunnen worden.

 
sims middeleeuwen
In de linkerbovenhoek zie je een dialoogvenster met informatie over de behandelingen. Hier zie je bijvoorbeeld het bloedniveau van de Sim die wordt behandeld en het aantal bloedzuigers dat je voor de behandeling kunt gebruiken.

 
sims middeleeuwen
Afhankelijk van de ernst van de ziekte van de Sims kun je ze direct medicijnen toedienen, of wat van hun bloed afnemen!

Telkens als je wat bloedzuigers gebruikt, raakt de bloedmeter leger. Het doel is de meter zo goed mogelijk op peil te houden.

 
sims middeleeuwen
Zolang de bloedmeter redelijk op peil blijft, is de optie ‘Sim behandelen’ beschikbaar. Als je teveel bloed hebt afgenomen, kan je patiënt duizelig worden of zelfs flauwvallen.

 
sims middeleeuwen
De andere optie op de operatietafel is ‘Verwondingen van Sim behandelen’ die je kunt kiezen als er zich een gewonde Sim op de locatie van de arts bevindt.

 
sims middeleeuwen
In de linkerbovenhoek zie je een dialoogvenster met informatie over de behandelingen. Hier zie je bijvoorbeeld het pijnniveau van de Sim die wordt behandeld en het aantal kruiden dat beschikbaar is.

De kruiden die je kunt gebruiken zijn vaalwortel, adelaarshout, salemwortel en herenblad.

 
sims middeleeuwen
Het doel van je arts is het pijnniveau niet te hoog te laten worden door ‘Verdoving toedienen’ te kiezen. Telkens als je verdoving toedient gaat het pijnniveau van de patiënt omlaag.

 
sims middeleeuwen
Zolang het pijnniveau dragelijk is, is de optie ‘Sim opereren’ beschikbaar. Als je de patiënt teveel verdoving hebt toegediend, kan de patiënt duizelig worden of zelfs flauwvallen.
 

 

Peteraanse dienst

sims middeleeuwen
Gezegend zij de machtige dienst! Geprezen zij de Wachter!

Een preekstoel, een Peteraanse priester en je bent klaar om een dienst te geven!

 
sims middeleeuwen
Maar voor de dienst kan plaatsvinden, moet je eerst de diensttijd instellen. Klik op de preekstoel van je priester om een tijd te kiezen.

Zorg dat je op tijd terugkeert, je volgelingen hebben geen ontzag voor priesters die niet voor hun eigen diensten komen opdagen.

 
sims middeleeuwen
Het houden van een dienst beïnvloedt je populariteitsniveau op een negatieve of positieve manier, gebaseerd op de manier waarop je de dienst geeft. Als de dienst goed wordt ontvangen, word je waarschijnlijk bedankt in de vorm van donaties.

Wil je de populariteit van de Peteraanse kerk verhogen? Vergeet dan de kalme toon en breng wat humor in het verhaal!

 
sims middeleeuwen
Geen tijd voor een dienst? Een Peteraanse priester mag het evangelismeplatform elk moment betreden om het woord van de Wachter te verspreiden en de populariteit van zijn of haar kerk te verhogen!
 

 

Petities

sims middeleeuwen
De mensen hangen aan je lippen voor advies! Ze hebben verzoeken, vragen en zorgen over wat ze met de varkensboerderij van hun familie moeten doen! Het is tijd om audiëntie te houden!

 
sims middeleeuwen
Klik op de troon en kies ‘Audiëntie houden’. Mensen zullen je vorst snel weten te vinden om zijn of haar advies voor allerlei soorten problemen te vragen.

 
sims middeleeuwen
Alle petities hebben twee opties, waarvan sommige geld kosten. Jouw beslissing zorgt ervoor dat de populariteit van je vorst daalt of stijgt.
 

 

Prestaties

sims middeleeuwen
Er zijn meer dan 100 prestaties te verdienen die met elk aspect van de game te maken hebben zoals het verdienen van Simdollars, het beantwoorden van petities, inferno uitspreken, de beoordelingsput overleven en het voltooien van queesten!

 
sims middeleeuwen
Naarmate je prestaties verdient tijdens het spelen van De Sims Middeleeuwen neemt je niveau van wachterprestatie toe.

Hier kun je kijken hoe jij je van het niveau van ‘Gluurgeweldenaar’ hebt opgewerkt tot het niveau van een Superziener!

 
sims middeleeuwen
Het Prestatieboek kun je ook via de Koninkrijkmodus openen (of via het scherm ‘Nieuw spel’). In dit boek staan alle prestaties die je hebt verdiend of nog moet verdienen!

 
sims middeleeuwen
Sommige speciale prestaties staan niet in het Prestatieboek, maar kun je bekijken in het scherm ‘Een ambitie selecteren’.

Deze prestaties bewaken je vaardigheid om een nieuwe ambitie te spelen. Door deze prestaties te verdienen kun je nieuwe ambities vrijspelen.
 

 

Queestepaneel

sims middeleeuwen
In het Queestepaneel staat belangrijke informatie: wie bevindt zich op de queeste; wat moet hij of zij doen; en hoe vordert de queeste.

 
sims middeleeuwen
In de Simlijst worden alle Sims binnen je huidige queeste weergegeven.

Als je op een van de portretten van een Sim klikt, dan wordt die Sim geselecteerd. Als je op het portret van de Sim klikt die al geselecteerd is, dan zal de camera zich op die Sim centreren.

Als je met de rechtermuisknop op het portret van een Sim klikt, dan zal de camera zich op die Sim centreren en hem ook blijven volgen.

 
sims middeleeuwen
Rechts van ieder Simportret zie je wat de Sim moet doen om voortgang te boeken tijdens de huidige queeste.

Plaats je muis boven het taakicoontje van de queeste om te weten te komen wat je Sim moet doen.

 
sims middeleeuwen
Soms duikt er een queestetaak op met een klein icoontje van een vraagteken.

Klik op het vraagteken om een dialoogvenster te openen waarin je kiest wat de Sim moet doen om de queeste te voltooien.

 
sims middeleeuwen
Bovenaan het overzicht zie je je prestaties binnen de queeste. Zo kun je zien hoe het je tijdens de huidige queeste vergaat.

Door betere prestaties te leveren tijdens de queeste, kun je hogere beloningen verdienen!

 
sims middeleeuwen
Het bovenste gedeelte van de queesteprestatie geeft aan hoe goed je het op dat moment doet; ben je halverwege het zilveren niveau of sta je op het punt om goud te pakken?

Plaats je muis boven de queesteprestatie om te zien hoe het over het algemeen gaat.
 

 

Queesteprestatie

sims middeleeuwen
De queesteprestatie geeft je huidige medailleniveau aan. Hoe hoger het niveau, des te beter de beloningen. Dit betekent dat wanneer een queeste eindigt je prestatieniveau bepaalt welke medaille en beloningen je ontvangt.

 
sims middeleeuwen
Maar kijk uit, als je queesteprestatie onder het bronzen medailleniveau zakt, word je naar de schandpaal gestuurd omdat je geen productief lid van het koninkrijk bent.

 
sims middeleeuwen
De prestatiemeter bovenaan de Simlijst houdt je huidige medailleniveau bij. Als de meter helemaal vol of leeg is, krijg je een ander medailleniveau en begint de meter opnieuw.

De huidige kleur van de meter correspondeert met je huidige medailleniveau (een gouden meter staat voor een gouden medailleniveau en een zilveren meter staat voor een zilveren medailleniveau).

 
sims middeleeuwen
Door je muis boven de prestatiemeter in het overzicht te houden, krijg je meer informatie te zien.

De prestatiemeter geeft elk medailleniveau van beste tot slechtste aan. Daarnaast kun je zien hoe goed het op dat moment met je gaat en wat je huidige medailleniveau is.

 
sims middeleeuwen
In dit scherm is ook te zien of je prestaties zich verbeteren of verslechteren. Als je een groene concentratiemeter hebt, gaat je prestatie langzaam vooruit en als je een rode concentratiemeter hebt, gaat je prestatie langzaam achteruit.

 
sims middeleeuwen
Als je daarnaast queestetaken langere periodes negeert, gaat je prestatie omlaag tot de queestetaak is voltooid.

Tip: Om een heel laag medailleniveau op te krikken, moet je de concentratiemeter in het groen houden en de queeste rustig voltooien. Concentreer je op je concentratie!
 

 

Schandpalen en arrestaties

sims middeleeuwen
De vorst is de enige in je koninkrijk met de macht om anderen te arresteren als ze zich niet gedragen… of om welke andere reden dan ook!

Daarnaast kunnen Sims in je Simlijst ook worden gearresteerd voor het niet nakomen van hun professionele verantwoordelijkheden (inclusief de vorst!)

 
sims middeleeuwen
Iemand naar de schandpaal of de beoordelingsput sturen is makkelijk! Dit kun je doen via een sociale interactie onder ‘Vorst”. Je kunt Sims naar de schandpaal sturen voor een korte periode van schaamte en vernedering, of je kunt ze naar de put sturen waar ze het tegen het monster op moeten nemen en waar ze waarschijnlijk aan een jammerlijk einde komen.

 
sims middeleeuwen
Zodra Sims gemarkeerd zijn voor arrestatie, zal de agent die Sims opzoeken en ze naar de beoordelingszone brengen. Je kunt niet aan de agent ontsnappen! Zelfs als hij het druk heeft of de schandpalen vol zijn; zijn geheugen is ijzersterk en uiteindelijk zal hij de gemarkeerde Sims ophalen.

 
sims middeleeuwen
Sims die naar de schandpaal zijn gestuurd, moeten daar blijven tot ze hun straf hebben uitgezeten.

Honger? Jammer dan! Hoewel…de vorst kan iemand ook van de schandpaal bevrijden als hij of zij in een goede bui is.

Daarnaast zou de spion ook wel eens ervaring met sloten kunnen hebben…

 
sims middeleeuwen
Sims die in de put worden gegooid hebben meer kans te overleven afhankelijk van de hoogte van hun niveau, de eigenschappen die ze hebben en of ze daarvoor al vriendjes zijn geworden met het monster.
 

 

Smid – Aambeeld en smeltoven

sims middeleeuwen
Door op de smeltoven te klikken en ‘Smeden’ te kiezen, krijg je een lijst van alle voorwerpen te zien die je smid kan maken.

(Nieuwe recepten kun je vinden, kopen of vrijspelen door een niveau omhoog te gaan)

 
sims middeleeuwen
Plaats je muis boven een recept om de naam van het voorwerp te bekijken, een beschrijving en de materialen die je voor het smeden nodig hebt.

Als het voorwerp is grijs gemaakt, heb je op dat moment niet de vereiste materialen in je inventaris of die van de smeltoven.

Om de vereiste materialen te vinden kun je ze delven of ze in de dorpswinkel kopen.

 
sims middeleeuwen
Zodra je de juiste materialen hebt, klik je in de lijst op het voorwerp dat je wilt smeden.

De voortgangsbalk die verschijnt, laat je voortgang zien, het hitteniveau en het kwaliteitsniveau van het voorwerp.

 
sims middeleeuwen
De kwaliteitsbalk toont het niveau van het gesmeden voorwerp die bij fouten omlaag gaat van bijvoorbeeld een uitstekend niveau naar normaal niveau.

Door je muis boven de balk te houden krijg je het aantal toegestane fouten zien voordat het kwaliteitsniveau daalt.

De startkwaliteit van je gemaakte voorwerp wordt bepaald door het niveau van je smid en de kwaliteit van de gebruikte hamer.

 
sims middeleeuwen
Als je smid in de smeltoven werkt, gaat de hittebalk omhoog. Voordat de meter te hoog wordt, klik je op het aambeeld en kies je ‘Op metaal slaan’.

Als je op het metaal slaat, koelt de hittebalk af. Als de hitte afneemt, klik je op ‘Smeden’ en kies je ‘Metaal verhitten’ om het proces te herhalen.

Door de juiste hitte met de juiste hamertijd te combineren, breng je voorwerpen van een betere kwaliteit voort.

 
sims middeleeuwen
Als je het smeden van een voorwerp hebt geannuleerd, kun je verder gaan door ‘Doorgaan met maken van voorwerp’ te kiezen.

Of je kiest ‘Voorwerp weggooien’ om een nieuw voorwerp te smeden.

Let op: door een voorwerp weg te gooien, gooi je de materialen die voor dat voorwerp zijn gebruikt ook weg!
 

 

Toneelstuk opvoeren

sims middeleeuwen
Toneelstukken kun je net zoals gedichten in het archief schrijven, nadat je held genoeg inspiratie heeft opgedaan. Zo lang je maar een podium en een geschreven toneelstuk in je inventaris hebt, kan je bard overal in het koninkrijk toneelstukken voordragen!

 
sims middeleeuwen
Klik om een toneelstuk op te voeren op het podium en kies de interactie ‘Toneelstuk opvoeren’. Daarna moet je met een andere Sim praten om diegene in te schakelen als medespeler in het stuk.

 
sims middeleeuwen
Zo gauw je medespeler zich op het podium heeft gepositioneerd, krijg je de mogelijkheid om de interactie ‘Laat het toneelstuk beginnen!’ op het voorwerp. Kijk uit dat je niet te veel treuzelt! Deze rekruten zijn geen professionals, dus als de bard niet snel genoeg meedoet zullen ze hun geduld verliezen of er gewoon mee ophouden.
 

 

Uitrusting

sims middeleeuwen
Voor sommige voorwerpen en interacties moet je de juiste uitrusting hebben.

Of het nu een zwaard is om de eer van je geliefde te verdedigen of een koningsbalpeddel om een vriendschappelijk wedstrijdje te spelen, je moet de juiste uitrusting voor de klus hebben.

 
sims middeleeuwen
Je vindt de uitrusting die je op dat moment draagt in je inventaris, aangegeven door een oranje kader en een icoontje die je vertellen of de uitrusting op dat moment wordt gebruikt of niet.

 
sims middeleeuwen
Je kunt maar een soort van elke type uitrusting per keer dragen dus je moet kiezen tussen het roestige lange zwaard of het legendarische zwaard gemaakt door je meestersmid.

 
sims middeleeuwen
Alle uitrustingen hebben verschillende kwaliteitsniveaus (normaal, uitstekend of legendarisch) en verschillende statistieken die met de kwaliteit te maken hebben (aanval, verdediging, kracht, etc.)

Plaats je muis boven het voorwerp om de statistieken te bekijken.
 

 

Verantwoordelijkheden

sims middeleeuwen
Je Sims heeft beroepsmatige verantwoordelijkheden. Deze verschillen vaak per beroep.

De arts moet bijvoorbeeld een genezingsdrankje brouwen of eerste hulp verlenen, terwijl de smid zwaarden moet smeden of erts moet verzamelen.

 
sims middeleeuwen
Door een verantwoordelijkheid te voltooien krijgt je Sim een concentratieboost. Daardoor zal hij of zij acties beter kunnen voltooien en wordt de queesteprestatie vergroot.

 
sims middeleeuwen
Er zit een tijdlimiet op de verantwoordelijkheden. Het aantal uren of minuten dat je hebt wordt onder het verantwoordelijkheid-icoontje aangegeven.

Als de tijd om is voordat de verantwoordelijkheid voltooid is, verliezen Sims concentratie. Als Sims te vaak de kantjes er vanaf lopen, kan de queesteprestatie zo laag worden dat de agent ze ophaalt en naar de schandpaal stuurt of zelfs naar de beoordelingsput!

 
sims middeleeuwen
Als een verantwoordelijkheid op het punt staat te verlopen, krijgt het icoontje van de verantwoordelijkheid en het portret van de Sim een rode oplichtende rand.

Zelfs als je meerdere Sims bestuurt, kun je altijd zien of een niet-actieve Sim een verantwoordelijkheid heeft die binnenkort verloopt.

 
sims middeleeuwen
Nieuwe verantwoordelijkheden worden elke ochtend toegekend.

Tip: Het onmiddellijk voltooien van verantwoordelijkheden leidt vaak tot een succesvollere dag!
 

 

Verzamelen

sims middeleeuwen
Je koninkrijk zit vol grondstoffen: salemwortel, nachtschade, belladonna, azuriet, electrum, mitriel en bloedzuigers om er maar een paar te noemen.

En je hebt die grondstoffen nodig om drankjes en medicijnen van te brouwen of een legendarisch zwaard mee te smeden!

 
sims middeleeuwen
Alleen bepaalde beroepen kunnen grondstoffen verzamelen. Een smid kan delven en de arts, spion en tovenaar kunnen van struiken oogsten.

Alle Sims kunnen wilde bloemen verzamelen.

 
sims middeleeuwen
Zoek een oogstbare node in de wereld (een glinstering op een struik of mijn wijst je de weg) en klik er op. Je moet ze eerst ‘Ontdekken’ om te weten te komen welke grondstof ze bieden.

Eenmaal ontdekt mag je ze altijd en overal in de wereld oogsten.
 

 

Voedselbereiding en eten

sims middeleeuwen
Je Sim heeft honger! En pizzabezorging is nog lang niet uitgevonden – het is tijd om te koken!

 
sims middeleeuwen
Je Sim heeft verschillende opties voor het koken: een spit, de oven of een ketel. Ze bieden verschillende bereidingsopties.

Het spit is goed voor het grillen van vlees, de oven voor het bakken van brood en taarten en de ketel is uitstekend voor soepen en stoofpotten.

 
sims middeleeuwen
Klik op een van deze en kies ‘Eten maken’. Er wordt een lijst met recepten weergegeven. Plaats je muis boven een recept om de vereiste ingrediënten te bekijken.

 
sims middeleeuwen
Als je nog niet naar de dorpswinkel bent geweest, bent gaan vissen, of gaan jagen in het bos, heb je nog steeds opties voor eten: pap, plat brood en geroosterde rat hebben heel wat boeren in leven gehouden!

 
sims middeleeuwen
Je Sim kan een enkele portie maken, of een grote portie die meerdere Sims te eten geeft.

 
sims middeleeuwen
Je kunt het eten ook voor toekomstige maaltijden bewaren door het in de inventaris van je Sim op te slaan, op voorwaarde dat de locatie eigendom is van je Sim (klik op het gerecht en sleep het naar de inventaris van je Sim)

Onthoud dat eten in je inventaris kan bederven, en dat bedorven voedsel tot VERSTOPPING kan leiden.

 
sims middeleeuwen
De proviandkast is een speciaal voorwerp. In de proviandkast kun je elk recept bereiden dat de kookinstrumenten op die locatie toestaan.

Daarnaast blijft voedsel dat in de proviandkast ligt veel langer goed.
 

 

Walviswoede

sims middeleeuwen
Als klein baby’tje, gewikkeld in een dekentje genaaid door je overgrootmoeder, ben jij je ouders aan ‘de walvis’ kwijtgeraakt. De emoties van dat grote verlies worden opnieuw opgerakeld in de WALVISWOEDE!

 
sims middeleeuwen
Je zou ook naar de haven kunnen gaan en ‘Tegen de zee schreeuwen’ om de pijn te verlichten. Of… je zou op een walvissenjacht kunnen gaan!

 
sims middeleeuwen
Maar hoe jaag je op de walvis? Met een roeiboot en harpoen natuurlijk! De dorpswinkel zal ze zeker hebben, maar het kost je wel wat Simdollars.

Zodra je beide hebt, neemt het schip je mee naar de belangrijkste locaties om op walvissen te jagen. En als je geluk hebt vind je misschien het monster wel dat jouw ouders van je wegrukte!
 

 

Zwaardgevechten

sims middeleeuwen
Hallo daar, zwaarddragende strijder!

Voordat je de arena betreedt met de plaatselijke pestkop om voor de hand van je liefje te vechten, is het misschien wel handig om iets over zwaardgevechten te leren.

 
sims middeleeuwen
Heb je een zwaard? Alleen helden getraind in zwaardvechten mogen hun kunsten in open gevechten uitdagen: de ridder, de vorst en de spion!

Hoewel deze helden allemaal een zwaard hebben, kun je de smid vragen iets voor je te maken met meer ‘hakmogelijkheden’!

Tip: Als je niet met het gekochte legendarische zwaard hebt gevochten, vocht je waarschijnlijk alleen met een lang zwaard!

 
sims middeleeuwen
Heb je de vaardigheden? Laat je held een niveau omhoog gaan! Door op de trainingspop te oefenen weet je zeker dat je zwaardkunsten op het strijdveld tot hun rechten komen!

 
sims middeleeuwen
Ben je geconcentreerd? Zorg dat je geconcentreerd blijft en in een goed humeur. Denk niet aan die negatieve gemoedstoestanden! Een ongeconcentreerde Sim is niets meer dan een speldenkussen in een harnas.

 
sims middeleeuwen
Goed, de tijd is gekomen om het koninkrijk van het uitschot te bevrijden!

Je arsenaal bestaat uit sparren, bedreigen om geld, uitdagen voor duel en uitdagen voor duel op leven en dood!

Tip: Als bedreigen om geld de enige beschikbare optie is, dan heeft die Sim geen vechtvaardigheden. Dat is makkelijke roof! Maar het bestelen van Sims is natuurlijk geen manier om vrienden te maken.

 
sims middeleeuwen
Je hebt gekozen om de strijd aan te gaan!

Er zijn twee belangrijke dingen die je over jezelf en je tegenstander moet weten: gezondheid en uithoudingsvermogen.

 
sims middeleeuwen
De schade die een Sim oploopt wordt op de gezondheidsbalk weergegeven. Het gevecht eindigt als de gezondheid van een Sim op nul staat. Afhankelijk van het soort zwaardgevecht kan dit resulteren in vriendelijk sparren, bewustzijnsverlies of de dood.

Vechten kan ook verwondingen opleveren. Een zalf uit de dorpswinkel of een artsbezoek kan het herstel van een Sim versnellen. Met ernstig letsel zullen Sims niet zo goed kunnen vechten.

 
sims middeleeuwen
Een andere manier om te winnen is de weerstand van je tegenstander verlagen naar nul. Hoe zwaarder het zwaard en harnas, des te sneller de weerstand daalt. Sims van hoger niveau hebben betere weerstand. Kijk uit: na lang vechten worden Sims moe waardoor ze minder weerstand in latere gevechten hebben.

Speciale tactieken verlagen ook de weerstand. Kies ze door op je tegenstander te klikken (zoals de klap met het handvat).

 
sims middeleeuwen
Tip: Slijp je zwaard voor je een duel aangaat. Klik op het zwaard in je inventaris en kies ‘Slijpen’.

Tip: Zwaarden met een hogere aanval dienen meer schade toe. Harnassen met een hogere verdediging verminder de opgelopen schade. Kijk uit dat je geen wapens en harnassen kiest die zwaarder zijn dan je Sim aan kan. Anders verliezen ze misschien nog door een gebrek aan uithoudingsvermogen!
 

 

Zwangerschap en kinderen

sims middeleeuwen
Als je in middeleeuwse tijden O jaa! doet is het niet moeilijk voor Sims om zwanger te worden.

 
sims middeleeuwen
Als je Sim zwanger is, kun je een aantal nieuwe en interessante veranderingen verwachten! Je Sim zal vermijden om in ongemakkelijke situaties terecht te komen (zoals naar de schandpaal te worden gestuurd of bij zwaardgevechten betrokken raken)

Je Sim zal ook met kwaaltjes te maken krijgen als misselijkheid; deze verschijnen als negatieve gemoedstoestanden in het paneel ‘Gemoedstoestanden’ en zijn een normaal onderdeel van de zwangerschap.

 
sims middeleeuwen
Zodra de baby aanstalten maakt om te worden geboren, word je Sim naar huis gestuurd en zijn er korte tijd bijna geen interacties mogelijk.

 
sims middeleeuwen
Baby’s hebben eten en liefde nodig om te overleven! Zorg dat je zo veel mogelijk interacties met je mooie baby uitvoert – dit helpt je baby te kalmeren als hij of zij verdrietig is.

 
sims middeleeuwen
Wanneer de tijd rijp is ontwikkeld je baby zich tot een kind.

 
sims middeleeuwen
Als belangrijkst, wanneer een Held sterft kan hun kind ouder worden en het werk in hun vak overnemen.

Kinderen kunnen ook handig zijn in het huishouden door je cadeaus uit het bos te brengen of spullen in de dorpswinkel voor je te kopen.

Je kunt zien wat er in de inventaris van je kind zit door op het kind te klikken en ‘Inventaris bekijken’ te kiezen.