Deel hier alles over SimCity BuildIt voor de tablet en gsm.
Ben jij dol op het bouwen en beheren van steden maar wil je wel overal op je gsm of tablet kunnen spelen? Dan is SimCity BuildIt misschien wat voor jou! In deze review zullen we bekijken of deze gratis game voor Android en iOS het spelen waard is of dat je deze game beter links kan laten liggen.

Afbeelding

Afbeelding

Waar draait SimCity BuildIt om?
In SimCity BuilIt kan je jouw stad helemaal naar eigen smaak inrichten en beheren. Je kan zelf wegen aanleggen en bepalen waar woonwijken, parken, fabrieken en winkels komen te staan. Als je veel belasting wilt innen is het daarnaast een goed idee om je inwoners tevreden te houden door te zorgen voor voorzieningen en diensten zoals elektriciteit, water, brandweer, politie en onderwijs.

Afbeelding

Afbeelding

Het bouwen en upgraden van woonwijken
Het bouwen van woonwijken gaat in dit spel iets anders dan de PC-versie. Je plaatst meteen een woonwijk van 2 bij 2 die qua oppervlakte niet meer groter zal worden. Je kan de gebouwen wel upgraden waardoor ze groter worden en er meer Sims in kunnen wonen. Om gebouwen te kunnen upgraden heb je grondstoffen en later ook producten nodig. Deze grondstoffen kan je laten produceren in je fabrieken en de producten bij winkels. Dit kost geen geld in het spel, maar je moet wel een bepaalde tijd wachten. In het begin zijn de vereisten voor het upgraden van gebouwen vrij laag zoals bijvoorbeeld 1 metaal wat een minuut duurt om te maken. Naarmate je niveau stijgt zullen de eisen telkens wat hoger worden. Je kan echter andere bouwplannen aanvragen (dit kost een half uur) waardoor er weer andere dingen gevraagd zullen worden die misschien beter voor je uitkomen.

Afbeelding

Staat iets niet goed? Verplaats het gewoon!
Als je ineens bedenkt dat die ene woonwijk toch wel te dicht staat bij die fabriek of dat je de indeling gewoon helemaal anders wilt doen dan kan dat heel makkelijk. Je hoeft alleen maar op het gebouw te klikken (even lang ingedrukt houden) en dan kan je het verplaatsen naar een andere locatie. Dit is erg prettig aangezien diensten zoals de brandweer, politie en parken in een bepaalde omtrek moeten staan van de woonwijken om je Sims gelukkig te houden. En meer gelukkige Sims betekent dat je ook meer belasting kan innen je weer kan uitgeven om je stad beter en groter te maken.

Afbeelding

Afbeelding

Handelen met vrienden en de wereld
Als je je aanmeld via bijvoorbeeld Facebook of Google Play dan kan je de steden van je vrienden bezoeken. Daarnaast kan je handel drijven met buren en alle spelers over de wereld als je het wereldhandel hoofdkantoor hebt gebouwd. Dit is een erg handige en leuke optie. Op deze manier kan je geld verdienen met de verkoop van materialen die je niet gebruikt en kan je anderzijds misschien iets kopen wat je wel nodig hebt. Door iets te adverteren zal het voor iedereen zichtbaar zijn, maar je hoeft niet te adverteren zodat je bijvoorbeeld voor lage prijzen met vrienden kan ruilen.

Minder complex
SimCity BuildIt is een stuk minder complex dan de PC-versie, maar dat is te verwachten voor een spel dat bedoeld is voor smartphones en tablets dat bovendien ook nog eens gratis is. Je kan bijvoorbeeld geen diensten uitbreiden zoals dat bij de PC-versie kan door bijvoorbeeld meer windmolens in een windmolenpark erbij te plaatsen. In SimCity BuildIt plaats je gewoon een enkele windmolen en als dat niet toereikend is kan je bijvoorbeeld nog een windmolen plaatsen. Dit zijn dan twee aparte ‘gebouwen’ die je dus afhankelijk van elkaar kan plaatsen.

Afbeelding

Je hoeft niet meteen alle diensten in je stad te zetten. Veel opties worden namelijk pas later in het spel ontgrendeld als je een hoger niveau behaalt en eerder hoef je nog niet in deze diensten te voorzien. Verder betaal je slechts één keer voor het plaatsen van een gebouw en daarna functioneert het kosteloos. Aan de ene kant is dit misschien wat onrealistisch, maar aan de andere kant sluit deze aanpak beter aan bij de speelstijl op mobiele apparaten en daarnaast is er ook genoeg uitdaging in deze game op andere fronten zoals geld verdienen en sleutels verdienen waarmee je speciale voorzieningen kan aanschaffen.

Afbeelding

In SimCity BuildIt speelt landwaarde wel weer een rol. Inwoners zullen bijvoorbeeld niet graag wonen op door een fabriek vervuilde grond. Daarnaast zijn er verschillende welvaartsniveaus waardoor de gebouwen er anders uit zullen zien afhankelijk van hoe rijk de Sims zijn. Ook kan je wegen upgraden, maar voor de rest hoef je je bijvoorbeeld niet te bekommeren over of alle inwoners wel werk kunnen vinden en goed kunnen winkelen. Als je dat wel zoekt, dan is dit spel niet wat voor jou. SimCity BuildIt richt zich meer op het upgraden van woonwijken om een zo groot mogelijke stad te creëren en tegelijk de inwoners tevreden te houden.

Volledig gratis?
Veel Freemium games proberen spelers over te halen zoveel mogelijk echt geld aan het spel uit te geven. Voordat je dit spel gaat proberen zal je je dan ook misschien afvragen of dit ook een paytowin spel is. Persoonlijk vinden wij van niet. Er zijn wel microtransacties in het spel (hoewel prijzen van 4,49 euro voor 250 simcash tot 89,99 euro voor 8500 simcash naar ons idee niet meer micro zijn), maar je kan simcash ook verdienen door middel van het behalen van prestaties in het spel. Als je zuinig hiermee omgaat kan je zeker veel plezier beleven aan dit spel. Alleen als je bijvoorbeeld bepaalde parken echt wilt hebben dan zal de hoeveelheid simcash die je zelf kan verdienen niet toereikend zijn, maar dat heb je zeker niet nodig om ver met het spel te kunnen komen aangezien er ook genoeg parken zijn die je met valuta in het spel kan kopen.

Afbeelding

Afbeelding

Conclusie
Als je het leuk vindt om jouw dorpje te zien veranderen in een grote stad dan is SimCity BuildIt zeker iets voor jou. Er zijn microtransacties aanwezig in het spel, maar je hoeft geen geld uit te geven om plezier dit hebben met dit spel of om ver te komen in dit spel. Het upgraden van woonwijken kan erg verslavend zijn. Je wilt natuurlijk graag je stad zien groeien en doordat de bouwvereisten telkens weer wat hoger worden en je ook je inwoners tevreden moet zien te houden wordt het steeds lastiger om alles goed te beheren, maar deze uitdaging maakt het spel ook weer leuk. En als je even geen zin hebt in het upgraden van woonwijken, dan kan je bijvoorbeeld handel gaan drijven met vrienden of andere spelers of je stad zo mooi of efficiënt mogelijk proberen in te richten.

SimCity BuildIt is niet een spel wat je uren achter elkaar zal spelen, maar als je telkens een paar minuutjes speelt dan kan dit spel zeker een lange tijd boeiend blijven.

Advertentie

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast