De Sims 3 Jaargetijden Review

De Sims 3 Jaargetijden is alweer de achtste uitbreiding voor De Sims 3. Ben je benieuwd wat deze uitbreiding nog meer heeft te bieden naast seizoenen en weersomstandigheden? Lees dan deze review om alles te weten te komen over De Sims 3 Jaargetijden.

Seizoenopties en laadscherm

Als De Sims 3 Jaargetijden wordt opgestart worden we verwelkomd door een fleurig laadscherm waarop de verschillende seizoenen zijn afgebeeld. Je moet er wel van houden, maar wij vinden het in ieder geval een erg vrolijk laadscherm.


Het eerste dat opvalt wanneer je een spel start is dat er nu onderin bij je Sim een icoontje staat dat aangeeft welk seizoen het op dit moment is. Als je daarop klikt verschijnt er vervolgens een klein venster met meer informatie over de temperatuur op dat moment en hoeveel dagen het huidige seizoen nog duurt.


Bij de instellingen kan je instellen welke seizoenen je wilt, hoe lang deze duren en welke weeromstandigheden zullen voorkomen. Als je deze optie aanpast terwijl je bezig bent met een opgeslagen spel, dan zullen deze instellingen alleen worden onthouden voor dat opgeslagen spel. Je zult dus bijvoorbeeld in de ene wereld met alleen winter en sneeuw kunnen spelen, terwijl in een ander opgeslagen spel bijvoorbeeld alle seizoenen voorkomen. Wijzig je de seizoenopties echter in het hoofdmenu, dan zal elk nieuw spel dat je begint starten met die instellingen. Maar die kan je natuurlijk weer aanpassen zodra je in het spel zit. Mocht daarnaast De Sims 3 Bovennatuurlijk zijn geïnstalleerd, dan vind je bij hetzelfde tabblad ook de opties voor de maancyclus.

Kortom: erg handig dat de speler zoveel vrijheid heeft om alles naar eigen smaak aan te kunnen passen.

Via de tv en de computer kunnen je Sims het weerbericht bekijken voor de rest van de week. Dit kan erg handig zijn voor als je Sims bijvoorbeeld een dag naar het strand willen plannen.

 

 

Festivalkavels

Ongeacht of je elke uitbreiding en wereld hebt, heeft iedereen met De Sims 3 Jaargetijden als het spel wordt gestart 12 festivalkavels in het spel. Zoals op bovenstaande screens is te zien, zijn er van alle kavels 2 versies. De eerste is een kopie van de normale kavel die al aanwezig is in de verschillende werelden gemaakt door EA. De andere is een aangepaste versie hiervan waardoor de kavel als festivalkavel kan functioneren. Als je een bepaalde uitbreiding niet hebt, dan kan je de festivalkavel die daarbij hoort wel in het spel plaatsen. De kavel functioneert dan nog steeds als een normale festivalkavel, maar je mist dan wel de speciale objecten (decoraties of bijvoorbeeld de bezembaan uit Bovennatuurlijk) die bij die uitbreiding horen.

Als je een nieuw spel start, dan zal elke officiële wereld al een festivalkavel hebben die meestal in het centrale park van die buurt ligt. Doordat ook de normale versie van de kavel nu in de bibliotheek van het spel zit, kan je eventueel de oude kavel weer terugzetten als je die liever wilt. Start je echter een ouder opgeslagen spel, dan zal het spel je vragen of je een festivalkavel wilt toevoegen. Het spel zal zelf aangeven welke kavel zal worden aangepast, maar je kan ook zelf aangeven waar de festivalkavel moet komen als je dat liever hebt. Natuurlijk kan je later via stad bewerken de kavels verplaatsen of verwijderen als je dat wilt. Dat is natuurlijk een voordeel van het feit dat beide versies automatisch in de bibliotheek zijn opgenomen.

Wat zijn festivalkavels?
De indeling van festivalkavels zal elk seizoen automatisch veranderen. In de winter kan er bijvoorbeeld een schaatsbaan zijn, terwijl er in de lente bijvoorbeeld plaats is gemaakt voor het Lentebal en andere activiteiten die bij dat seizoen passen. Elk seizoen kunnen er dus andere voorwerpen staan op de kavel, zonder dat je telkens de kavel hoeft aan te passen. Het spel zorgt er namelijk bij een seizoenswisseling zelf voor dat er een andere indeling wordt gebruikt.

Festivalkavels kunnen elk seizoen veranderen doordat er een Jaargetijden kavelmarkeerder aanwezig is op de betreffende kavel. Met deze Jaargetijden kavelmarkeerder kan je van een gewone kavel een seizoenskavel maken die elk seizoen zal veranderen. Hierboven kan je bijvoorbeeld zien hoe de ‘Herinneringen aan Seizoenfestival’ door het jaar heen verandert. Meer informatie over hoe je de Jaargetijden kavelmarkeerder kan gebruiken kan je vinden in onze Jaargetijden kavelmarkeerder gids.

Speciale festivalactiviteiten
Een festivalkavel is echter meer dan een gewone seizoenskavel die elk seizoen verandert. Een festivalkavel is namelijk een nieuw type openbare kavel die speciale mogelijkheden ten opzichte van andere openbare kavels. Tijdens het spelen worden festivalkavels ook aangegeven met een speciaal icoontje. Er kunnen ook twee of meer festivalkavels tegelijk in een wereld zijn aangezien je ook zelf festivalkavels kan plaatsen en maken, zoals hieronder is te zien. Het festival van de kavels die al in het spel zitten zullen de tweede dag van elk seizoen van start gaan.

Op festivalkavels kunnen je Sims festivalkaartjes verdienen door aan de verschillende activiteiten mee te doen. Zo zullen ze bijvoorbeeld automatisch festivalkaartjes verdienen die vervolgens in hun inventaris komen als ze gaan schaatsen, snowboarden, hoefijzer gooien of wanneer ze deelnemen aan een van de andere activiteiten op de festivalkavel. Daarnaast zijn er nog unieke activiteiten op de festivalkavels zoals bijvoorbeeld die eierenzoektocht in de lente. Er worden dan elke dag automatisch eieren verstopt op het festivalterrein. Kinderen en oudere Sims die nog jong van geest zijn kunnen vervolgens op zoek naar de eieren gaan. Voor elk gevonden ei zal je Sim festivalkaartjes of andere verrassingen ontvangen.

De festivalkaartjes kunnen bij de verschillende kraampjes op het festivalterrein worden ingewisseld voor leuke prijzen. Elk seizoen kan je weer andere prijzen winnen, dus het is aan te raden om ook in de andere seizoenen eens te kijken welke prijzen er zoal zijn.

In de bouwmodus kan je een nieuwe verzameling vinden voor De Sims 3 Jaargetijden. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel mooie en veelzijdige festivalkavels maken voor je Sims.
 

 

Festivalkraampjes

Op festivalkavels zijn verschillende kraampjes aanwezig die zijn geopend van 8:00 tot 21:00. Zo zul je een snoepkraam treffen waarbij je allerlei lekkernijen kan kopen en kan je op bepaalde festivals het schminkhokje, kushokje en/of fotohokje tegenkomen. Bij het fotohokje kan je Sim met andere Sims uit het huishouden op de foto gaan voor een wenskaart. De achtergrond van de foto is afhankelijk van het seizoen. De wenskaart kan je ergens neerzetten of ophangen in het huis van je Sims, maar je kan ‘m ook delen op het internet.

 

 

Koopmodus en buydebug

In de koopmodus en buydebug zijn er ook een aantal nieuwe voorwerpen bijgekomen in De Sims 3 Jaargetijden. Zo is er onder meer een nieuw bubbelbad, een schaatsbaan, een ijsmachine en vele nieuwe decoraties. Ook kan je een parasol en paraplu voor je Sims in de koopmodus aanschaffen. In buydebug kan je onder meer een ruimteschip vinden zodat je niet per se hoeft te wachten totdat je Sims een alien ontmoeten.

Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe blauwdrukken met voorwerpen van De Sims 3 Jaargetijden.

In de winter kan je feestverlichting hangen aan de daken van je Sims. De feestverlichting zit niet in de koopmodus, maar kan je via een interactie met de voordeur van het huis van je Sims plaatsen. Met de cheat testingcheatsenabled true kan je daarnaast ook bij andere huizen in de buurt feestverlichting plaatsen door op hun deur te klikken, ook als het geen winter is.

Verder zijn er ook een aantal snowboards voor kinderen en volwassenen. Daarnaast kan je een andere nieuwe speeltoestellen voor kinderen in de koopmodus vinden.
 

 

Feestdagen en feesten

Elk seizoen heeft een eigen feestdag aan het einde van seizoen: Sneeuwvlokdag (winter), Liefdesdag (lente), Lummeldag (zomer) en Spookdag (herfst). Je kan niet instellen dat feestdagen worden overgeslagen: als je hebt ingesteld dat je een bepaald seizoen in je spel krijgt, dan zal ook automatisch de bijbehorende feestdag gehouden worden. Je Sims zijn echter natuurlijk niet verplicht om mee te doen met de speciale feestdagactiviteiten.

Herfst – Spookdag

De feestdag in de herfst heet Spookdag. Spookdag is de ideale dag om kinderen en tieners Lollig Lekkers te laten vieren. Als je op je Sim klikt dan zullen ze de optie krijgen om een kostuum aan te trekken. Vervolgens kunnen kinderen en tieners langs de deuren te gaan om snoep op te halen. Het snoep wat ze ophalen zal in hun inventaris belanden zodat ze het mee naar huis kunnen nemen en opeten. Soms krijgen ze niet alleen snoep, maar ook andere cadeautjes zoals een knuffelbeer. Pas wel op voor gemene buurtbewoners: zij hebben nog wel eens de neiging om kinderen geen lekkers te geven, maar juist eens goed te laten schrikken! Jammer genoeg zijn ook niet altijd alle Sims thuis, zodat het aan te raden is om eerst eens te kijken welke Sims thuis zijn voordat je gaat proberen om aan te bellen.

Tip: laat minstens één volwassen Sim de groep kinderen begeleiden. Op deze manier kan je de avondklok omzeilen zodat de kinderen wat langer buiten kunnen blijven.

Sneeuwvlokdag, Liefdesdag en Lummeldag
Ook bij de andere feestdagen krijgen Sims een dag vrij van hun werk of van school. Sneeuwwvlokdag draait voornamelijk om gezellig samen zijn met de familie. Liefdesdag is een dag die geliefden graag samen doorbrengen of voor singles om een liefde te vinden. Met Lummeldag kunnen Sims eens goed van hun vrije tijd genieten. Willen ze de hele dag doorbrengen aan het strand of op het zomerfestival? Het is helemaal aan jou. Tijdens een feestdag kunnen Sims ook een speciale wens krijgen die met paars wordt aangegeven die je enkel op de feestdag zelf kan vervullen zoals het geven van een bepaald feest.

Je kunt de feestdagen extra speciaal maken met de nieuwe soorten feesten die zijn toegevoegd met De Sims 3 Jaargetijden. Je Sims kunnen nu een zwembadfeest, cadeaufeest, feestmaalfeest en verkleedfeest organiseren. Je Sims kunnen ook zelf door andere Sims uitgenodigd worden voor deze nieuwe feesten.

Bij het feestmaalfeest draait alles om lekker eten en zullen de aanwezige gasten allemaal heerlijke gerechten meenemen. Met het verkleedfeest zal iedereen een “Spookdag” kostuum aantrekken en een zwembadfeest is natuurlijk alleen mogelijk als je Sims een zwembad in de tuin hebben staan.

Bij het cadeaufeest zal er in de woonkamer een stapel met pakjes verschijnen. Ook de gasten zullen elk een cadeau meenemen voor op de cadeaustapel. Als alle gasten zijn gearriveerd, dan kan je op de grote stapel cadeautjes klikken om iedereen te roepen dat het tijd is om de cadeautjes uit te pakken. Terwijl de Sims gezellig met elkaar praten, worden de cadeautjes een voor een uitgepakt. Zullen ze krijgen wat ze graag wilden hebben of zal je Sim juist cadeaus krijgen waar hij niet helemaal op zat te wachten? Je kan niet kiezen wie wat krijgt, dus het is een verrassing of je bijvoorbeeld een gitaar krijgt of een regenbooglamp.

 

 

Winter

In de winter kan er sneeuw vallen waardoor de wereld bedekt wordt met een laag sneeuw. Je ziet de wereld ook langzaam veranderen: er valt niet in één keer een dik pak maar eerst zal er een kleine laag sneeuw liggen en als het door blijft gaan met sneeuwen zal de laag sneeuw hoger worden. Ook de bomen veranderen: in de herfst worden de bladeren bruin en uiteindelijk zullen ze van de bomen vallen.

Ook op de details is goed gelet. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen beslagen en kunnen er ijspegels aan de daken hangen. Ook is de weg niet helemaal besneeuwd, maar zie je een spoor waar de auto’s rijden. Als Sims door de sneeuw lopen, dan laten ze ook een spoor achter die nog een tijdje blijft liggen. Verder kan je ook sneeuwpoppen en dergelijke tegenkomen op openbare kavels.

 

 

Winterse activiteiten

Er zijn vele activiteiten voor in de winter, maar tuinieren is er helaas niet een van. Tijdens de winter (als de temperatuur onder de 0 graden zit) houden planten en bomen een winterslaap en kan je dan ook niet in de tuin werken. Je kan nog wel vruchten oogsten als je die nog niet geplukt hebt. Mocht je de uitbreiding De Sims 3 Bovennatuurlijk hebben, dan kan je de planten ook binnen in plantenbakken zetten. In dat geval zullen de planten geen winterslaap houden en kan je dus door blijven gaan met het tuinieren.

In de winter kunnen dappere Sims het koude zeewater trotseren. Ze zullen dan een speciale gemoedstoestand “IJsbeerclub” krijgen zodat ze tijdelijk immuun zijn voor de kou.

Je Sims kunnen met De Sims 3 Jaargetijden schaatsen op bevroren meren en schaatsbanen. Schaatsen is geen nieuwe vaardigheid, maar je Sims kunnen wel beter hierin worden. Sims kunnen zowel vooruit als achteruit schaatsen, een rondje draaien op het ijs of samen op het midden van de baan een rondje draaien.

Ook snowboarden is een nieuwe activiteit die geen nieuwe vaardigheid is. Als ze meer oefenen zullen ze echter wel beter worden zodat ze trucs beter kunnen uitvoeren.

Sims kunnen ook iglo’s bouwen, sneeuwpoppen en sneeuwengelen maken of met elkaar een sneeuw- of waterballonnengevecht houden. Ze kunnen niet meteen alle verschillende sneeuwpoppen maken. Als je je Sim een willekeurige sneeuwpop laat maken, dan kan het zijn dat hij leert om een nieuwe sneeuwpop te maken. De volgende keer kan je dan die sneeuwpop selecteren zodat je Sim nogmaals zo’n sneeuwpop maakt. Je Sims kunnen ook iglo’s bouwen. Als de iglo af is, kunnen Sims erin relaxen, een dutje doen of slapen. Daarnaast hebben geliefden de optie om Ojaa! te doen in de iglo.

Laat je Sims niet te lang buiten blijven in kleding die niet warm genoeg is. Meestal trekken Sims automatisch warme buitenkleding aan als ze buiten zijn terwijl het koud is. Als je Sim het koud heeft zal hij of zij eerst blauw van de kou worden om vervolgens te bevriezen. Een andere Sim zal jouw Sim dan moeten ontdooien met behulp van een föhn. Is er geen andere Sim in de buurt om jouw Sim op tijd te helpen, dan kan je Sim zelfs overlijden door de kou.
 

 

Lente

In de lente smelt langzaam al het sneeuw dat in de winter is gevallen. De temperatuur loopt langzaam omhoog waardoor de bomen en planten uit hun winterslaap komen. Zodra het boven de 0 graden is, worden de planten weer actief. Vervolgens zul je zien dat de bladeren weer langzaam aan de bomen beginnen te groeien en zul je hier en daar wilde bloemen zien groeien.

Je Sims kunnen deze wilde bloemen plukken en thuis in een vaas houden. Sommige Sims zijn echter allergisch voor al die plantenpollen. Ze krijgen dan een negatieve gemoedstoestand “Allergie Nevel” voor 2 dagen. Komen ze weer opnieuw in contact met pollen, dan kan de allergie aanhouden. Sims die last hebben van een allergie zullen af en toe moet niezen. Wil je eerder van de allergieverschijnselen af, dan kan je Sim een bezoekje brengen aan het ziekenhuis voor een allergieprik. Sims kunnen in De Sims 3 Jaargetijden ook verkouden worden. In dat geval kunnen ze ook langs het ziekenhuis voor een griepprik.

Op het lentefestival zijn er allemaal leuke nieuwe activiteiten voor je Sims om te doen. Elke dag wordt er een eierenzoektocht georganiseerd. Er liggen dan over het hele festivalterrein eieren verstopt die je Sims moeten vinden en oprapen. Door eieren te vinden kunnen je Sims festivalkaartjes of andere leuke prijzen verdienen (zoals bijvoorbeeld een magische kabouter). Verder kunnen je Sims onder meer hoefijzer werpen, meedoen met de liefdestest, rolschaatsen, in het kushokje werken en meedoen aan het Lentebal. In De Sims 3 Jaargetijden kunnen je Sims nu eindelijk met elkaar schuifelen. Erg romantisch bijvoorbeeld voor tijdens het Lentebal met je date voor Liefdesdag!
 

 

Zomer

Als Sims veel tijd buiten doorbrengen, dan kunnen ze een bruin kleurtje krijgen. Wil je niet wachten? Dan kan je ook gebruik maken van de nieuwe bruiningscabine waar je Sim bruin kan worden gespoten. Soms kan het wel eens mislukken zodat je Sim bijvoorbeeld aan één kant bruin wordt of met een zebrapatroon naar buiten komt. Je Sim krijgt vervolgens (door de zon en door de cabine) de gemoedstoestand ‘gekleurd’ die zo’n 24 uur blijft hangen. Als je Sim vervolgens te lang in de zon blijft, dan is er een grote kans dat je Sim zal verbranden.

Kan je Sim niet goed tegen de hitte? Gebruik dan een van de nieuwe parasols. Dit komt vooral goed van pas bij vampiers die normaal niet lang buiten kunnen blijven. Soms wilt het ook wel eens in de zomer regenen en de parasol helpt net zoals een paraplu daar ook goed tegen.

Er zijn veel nieuwe zomerse activiteiten. Je Sims kunnen voetballen, rolschaatsen, op de nieuwe luchtbedden voor het zwembad en de zee liggen, deelnemen aan de eetwedstrijden en nog veel meer.


Er zijn ook twee nieuwe ijsmachines waar je Sims een lekker ijsje kunnen halen. Er zijn zes verschillende smaken voor de sneeuwhoorn: kers, limoen, citroen, druif, blauwe framboos en regenboog. Elke smaak geeft weer een andere gemoedstoestand voor je Sim. Als ze het ijs te snel opeten dan kunnen ze ook de gemoedstoestand ‘ijsbrein’ krijgen.

In de zomer zijn er bij de supermarkt grote vuurwerkpakketten te koop. Er is behoorlijk wat nieuw vuurwerk bijgekomen zoals vuurwerk in de vorm van een sneeuwvlok en sterretjes voor de kinderen.
 

 

Herfst

In de herfst verkleuren langzaam de bladeren van de bomen, wat een schitterend effect geen in de wereld van De Sims 3. Je ziet de bladeren ook echt langzaam van de bomen dwarrelen en aan het einde van de herfst beginnen de bomen ook hun bladeren te verliezen.

In de herfst kan er behoorlijk wat regen vallen. Als het hard genoeg regent, dan zie je in de wereld hier en daar waterplassen verschijnen waarin je Sims kunnen spelen. Ook zie je de regen van de daken lopen en zullen je Sims eventjes drijfnat zijn als ze door de regen hebben gelopen.

Je Sims kunnen de blaadjes die van de bomen zijn gevallen bij elkaar harken. Als ze lang genoeg bezig zijn dan ontstaat er vanzelf een grote bladerhoop waarin ze kunnen spelen of zelfs Ojaa! in kunnen doen.

Op het herfstfestival zijn er verschillende activiteiten voor je Sims om te doen. Zo is er bijvoorbeeld het traditionele appelhappen in de watertobbe en kunnen je Sims een bezoekje aan het spookhuis brengen. Je kan zelf niet je Sim zien in het spookhuis, maar je hoort wel de geluiden en achteraf kan je Sim een nieuwe gemoedstoestand krijgen. Ook is er een kans dat ze in het spookhuis worden vervloekt door de heks waardoor ze voor drie uren in Simstijd in een geest zullen veranderen.

Op het herfstfestival in Sunset Valley is er een pompoenveldje aanwezig die meteen geoogst kan worden. Dat is erg handig voor als je Sims het nieuwe gerecht pompoentaart willen maken. Ze hebben hiervoor wel minstens niveau 5 voor koken voor nodig.

Zijn je Sims niet zulke goede koks? Dan kan je de pompoenen ook gebruiken om leuke lantaarns te maken waarmee je je huis kan versieren. Sims kunnen verschillende figuurtjes snijden in pompoenen zoals bijvoorbeeld een kat of spook.
 

 

De Sims 3 Beestenbende met Jaargetijden

Als je ook de uitbreiding De Sims 3 Beestenbende hebt geïnstalleerd, dan kunnen ook je huisdieren meegenieten van de seizoenen. Dieren zullen overigens geen last hebben van de kou of hitte. Ze kunnen echter wel net zoals Sims nat worden door de regen. Honden zullen zich dan wel eens willen uitschudden wat er erg grappig uit ziet. Sims worden er echter wat minder blij van en krijgen daardoor tijdelijk de gemoedstoestand ‘natte hond’. Verder zullen sommige huisdieren soms uit het raam (proberen te) kijken om zo vanuit hun warme huis de vallende sneeuw of regen te bestuderen. Andere honden lijken weer wat radeloos en hyperactief te worden van sneeuw, waardoor ze als maar rondjes blijven rennen.

 

 

De Weersteen


Als je De Sims 3 Jaargetijden en De Sims 3 Bovennatuurlijk beide hebt geïnstalleerd, dan zal er ergens in de wereld een weersteen verschijnen. Met een icoontje wordt aangegeven waar je de Weersteen kan vinden. Bovennatuurlijke Sims uit De Sims 3 Bovennatuurlijk kunnen bij deze weersteen hun eigen magisch weer oproepen. Welk weer ontstaat, is afhankelijk van het soort bovennatuurlijke Sim. Als er meer bovennatuurlijke Sims helpen met het weer oproepen, dan is er een grotere kans dat het lukt. De Weersteen kan slechts één keer per dag worden gebruikt.

Heksenregen – Als een heks deze spreuk uitspreekt, daalt er op de hele wereld een groene regen neer. Alle Sims die in de buitenlucht door deze regen worden overvallen zullen wild dansen en gek doen, maar worden niet nat!

Mysterieuze mist – Vampiers kunnen deze spreuk gebruiken om een ijskoude mist boven het stadje te maken om zelfs de warmste zomerdag te verkoelen. Daarnaast kunnen je bloeddorstige vrienden een stuk eenvoudiger wat gewillige snacks vinden.

Fris buitje – Wie zegt dat regenachtige dagen saai moeten zijn? Als feeën dit lentebuitje vol bloesems creëren, krijgen alle tuinen in de wereld van de Sims een gezonde oppepper. De beroemde regenboog mag uiteraard ook niet ontbreken!

Jachtstorm – Weerwolven zijn al geweldige jagers, maar deze magische storm geeft ze nét dat beetje meer. Verzamelbare voorwerpen vallen samen met de sneeuw neer en je wolfachtige Sims maken veel meer kans om ze op te sporen als ze de ijsachtige vlakten verkennen.

 

 

Levenslange beloningen

In De Sims 3 Jaargetijden zijn er weer een aantal nieuwe levenslange beloningen toegevoegd. Zo is er bijvoorbeeld een beloning die ervoor zorgt dat je Sim niet ziek wordt, sneller festivalkaartjes verdient of nooit meer zal verbranden. Een overzicht van alle nieuwe levenslange beloningen kan je op onze Levenslange beloningen pagina vinden.

Een andere nieuwe levenslange beloning is de Wolk-inator 9.000. Hiermee kan je een stormwolk creëren die een andere Sim zal achtervolgen. Het werkt heel simpel: je kiest of je een regen- of sneeuwwolk wilt en selecteert dan welke Sim die je kent getroffen moet worden. Vervolgens zal je Sim de wolk op diegene afsturen en zal het slachtoffer boos en angstig wegrennen terwijl ze worden achtervolgd door de wolk. De Wolk-inator 9.000 is dan ook perfect voor vervelende Sims die jouw Sim dwars zitten of bijvoorbeeld vrienden waarmee je een grapje wilt uithalen.

Ook is er een klimaatkast (weermachine) waarmee je het weer kan aanpassen. Wil je zon, sneeuw, regen, mist of hagel? Regel het nu meteen met de Klimaatkast! Met de klimaatkast kan je 5 keer in totaal het weer veranderen.
 

 

Ruimteschip

We hadden al op onze De Sims 3 Jaargetijden informatiepagina veel over aliens geschreven, dus nu zullen we het alleen hebben over het ruimteschip.

Je krijgt het ruimteschip als er een alien aan je huishouden is toegevoegd. Je kan echter ook via buydebug een ruimteschip kopen. In principe is een ruimteschip een vervoersmiddel zoals andere auto’s, waardoor alle Sims (niet alleen aliens) het ruimteschip kunnen gebruiken. Je kan een ruimteschip op een parkeerplaats zetten en ermee naar andere kavels vliegen. Er zijn echter ook een aantal extra opties. Zo kun je met het ruimteschip een storm creëren en kunnen volwassen Sims vrienden voor de grap ontvoeren mits er genoeg ruimte op die kavel is.
Als je Sim een vriend voor de grap wilt ontvoeren, dan zullen er glinsteringen bij hun huis verschijnen. De vriend zal het dan gaan inspecteren zodat hij kan worden ontvoerd. Tijdens de ontvoeringsgrap gebeurt er niets met de andere Sim en na afloop worden beide Sims naar de voorkant van de kavel geteleporteerd zodat je Sim kan uitleggen dat het maar een grap was. Goede vrienden zullen meestal niet boos zijn, maar eerder opgelucht dat het geen echte ontvoering was.

Als je het ruimteschip verbetert (hiervoor heb je wel drie vaardigheidspunten voor handigheid nodig), dan kan je ook verre ruimtereizen maken of een openbare kavel binnenvallen en op Sims schieten met je laserkanon. Net zoals bij andere verbeteringen kan je er maar één tegelijk hebben op hetzelfde ruimteschip. Je moet dus kiezen voor de optie om ruimtereizen te maken of voor de optie om een openbare kavel binnen te kunnen vallen. Tijdens ruimtereizen kan je objecten vinden en achteraf zal je Sim een gemoedstoestand krijgen. Als je Sim een openbare kavel binnenvalt, dan zal de ufo eerst met groene lampen schijnen om andere Sims te lokken voor de invasie. Als dat is gelukt kan de invasie beginnen en zal de ufo laserstralen afvuren waardoor Sims die op de kavel lopen geraakt kunnen worden.
 

 

Aliens

Het nieuwe speciale wezen in De Sims 3 Jaargetijden is de alien. Aliens kan je niet creëren in Creëer-een-Sim (CAS), maar je kan ze net zoals normale Sims wel toevoegen aan je huishouden als je goed genoeg bevriend met ze bent. Als je een alien toevoegt aan je huishouden, dan wordt hun ruimtepak vrijgespeeld in de kledingkast zodat al jouw Sims dit ruimtepak ook kunnen dragen. Aliens die toegevoegd zijn aan jouw huishouden kunnen overigens alle kleding dragen die ze willen. Ook kan je hun kapsel veranderen. Het is alleen niet mogelijk om plastische chirurgie uit te voeren op aliens.

Aliens zullen de wereld van je Sims zo nu en dan een bezoekje brengen. Ze onderzoeken graag voorwerpen, dus het is handig om ‘s avonds bijvoorbeeld de kunstgalerie in de gaten te houden als je graag aliens wilt tegenkomen. Ook kunnen jouw Sims proberen om de aandacht van aliens te trekken door vaak naar de sterren te kijken met de telescoop en door ruimtestenen te verzamelen en analyseren. Met wat geluk landt een alien op jouw kavel en kan je contact met ze maken.

Alien DNA
Aliens verschillen van andere speciale wezens zoals mummies. Ze zijn namelijk echt een nieuw type Sim met hun eigen DNA. Ze kunnen door Ojaa! hun DNA mengen met normale Sims. Net zoals bij normale Sims, kunnen alleen vrouwelijke Sims zwanger worden van een alien. Als er dan een kind wordt geboren, dan is er geen 50% kans dat hij of zij een alien wordt, maar kijkt het spel hoeveel alien DNA het kind heeft. Afhankelijk van hoe puur hun bloedlijn is, zullen de kinderen speciale alienkrachten krijgen. Dit betekent echter jammer genoeg niet dat er hybride Sims kunnen bestaan. Als een alien een kindje krijgt met een bovennatuurlijke Sim (bijvoorbeeld feeën uit De Sims 3 Bovennatuurlijk), dan is er een kans dat het kind opgroeit als fee (of als de ouder een andere bovennatuurlijke Sim is vanzelfsprekend dat wezen) met inactief alien DNA. Dit alien DNA kunnen ze dan wel weer doorgeven, maar ze zullen zelf geen alienkrachten hebben. Ze kunnen echter wel deels het uiterlijk van hun alienouder overnemen: zo kan je bijvoorbeeld een fee met een groene huid en een kale kop krijgen.

Nieuwe behoefte en interacties
Aliens zien er niet alleen anders uit, maar ze hebben ook een nieuwe behoefte en nieuwe interacties. Zo hoeven aliens niet te slapen, maar hebben ze wel een andere behoefte: breinkracht. Deze mentale krachten kunnen ze aanvullen door te mediteren of door ruimtestenen te eten.

Hun mentale krachten kunnen ze gebruiken om de gedachten van andere Sims te lezen om zo bijvoorbeeld achter hun eigenschappen te komen. Daarnaast kunnen ze kapotte voorwerpen repareren met hun mentale energiegolven. Verder kunnen ze hun mentale krachten aanwenden om een telepathische band met een andere Sim te vormen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld langzaam de behoeften van de andere Sim laten afzwakken en naar zichzelf laten vloeien, maar ze kunnen ook de andere Sim een humeuroppepper geven door hun eigen behoeften op te offeren. Ze kunnen ook met behulp van hun mentale krachten van andere Sims hun bedienden maken, waardoor ze die Sim bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven om hun huis schoon te maken.

Alienontvoering
Daarnaast heb je kans dat je Sim midden in de nacht kan worden ontvoerd door aliens die niet al in de wereld wonen. Niemand weet wat er precies gebeurt in het ruimteschip, maar mannelijke Sims zouden zo maar eens ‘zwanger’ kunnen terugkomen! Alleen mannelijke Sims hebben kans om in verwachting terug te komen van een alienontvoering. Het kind dat hierdoor wordt geboren zal een 100% pure alien zijn. De mannelijke Sims zullen namelijk niet echt zwanger worden, maar alleen het toekomstige alienkindje bij zich dragen. Ze zullen dan ook vaak niet eens door hebben dat er een kindje op komst is totdat de alien wordt geboren. Alleen aliens die niet al in de wereld wonen kunnen overigens Sims ontvoeren en ze tijdens hun experimenten ‘zwanger’ maken. Aliens in je eigen huishouden kunnen alleen voor de grap andere Sims ontvoeren: de ontvoerde Sim zal ongedeerd terugkeren. Aliens uit je eigen huishouden kunnen echter wel Ojaa! doen met normale Sims en kinderen krijgen.


Als ook de uitbreiding De Sims 3 Ambities is geïnstalleerd, dan kunnen aliens een meteoor oproepen en die op een openbare kavel laten vallen. Dit kost hun zeer veel breinkracht, maar gelukkig kunnen ze zich na de inslag van de meteoor voeden met alle gevallen ruimtestenen.
 

 

CAS

In Creëer-een-Sim zijn er een aantal dingen bijgekomen. Zo is er een nieuwe kledingcategorie ‘buitenkleding’ die kleding bevat die geschikt is voor koud weer. Ook zijn er verschillende kostuums bijgekomen die geschikt zijn voor Spookdag, maar voor de rest niet zoveel dat ook voor normaal zonnig weer geschikt is.

 

 

Cheats

Voor de mensen die graag met cheats werken zijn er een aantal handige cheats bijgekomen nadat je testingcheatsenabled true invult en je ergens op de kavel met shift klikt. Zo kan je onder meer de seizoenen meteen aanpassen, het weer veranderen en het sneeuwniveau instellen. Waarom wachten als het ook meteen kan?
 

 

Conclusie

De Sims 3 Jaargetijden is een uitbreiding waar veel Simsfans al erg lang op wachten. Voor de mensen die graag seizoenen en weeromstandigheden in hun spel zien is dit dan ook een geweldige uitbreiding. Het is prachtig om te zien hoe de wereld van je Sims door het jaar heen veranderen. De overgangen gaan ook nog eens heel soepel, wat erg fijn is. Er zijn vele nieuwe activiteiten voor je Sims om te ondernemen en de nieuwe feesten waaronder het cadeaufeest maakt het leven van je Sims net wat realistischer en completer. De seizoenkavels zijn verder ook een erg leuke en handige toevoeging. Met alle uitbreidingen wordt het toch best nogal vol in je buurt als je alles wilt plaatsen. Dit kan je nu gedeeltelijk oplossen door de seizoenskavels waardoor je in feite vier verschillende kavels op één plek kan hebben. Zo heb je het hele jaar door veel variatie en altijd wel wat te doen!