De Sims 4 Review

Sims creëren

Als je een nieuw huishouden wilt starten dan ga je naar Sims creëren. Hier kan je jouw Sims helemaal naar eigen smaak ontwerpen. Of je nou één of meerdere vrijgezelle Sims wil of een grote familie, het kan allemaal! De user interface is in De Sims 4 erg minimalistisch. Het kan in het begin misschien wat verwarrend zijn als je voorgaande delen gewend bent, maar het went erg snel en werkt ook gemakkelijk. Je hoeft enkel op een gedeelte van je Sim te klikken om iets te veranderen. Voor het aanpassen van bijvoorbeeld het gezicht van je Sim hoef je niet meer met allerlei balken te slepen: je klikt gewoon op een lichaamsdeel en dan kan je het meteen in de gewenste vorm kneden. Hierdoor kan je oneindig veel combinaties maken.

In het basisspel zijn er al aardig veel kapsels en kledingstukken beschikbaar voor je Sims. De meeste kledingstukken zijn ook een stuk moderner dan in voorgaande games, dus als je hiervan houdt zal je vermoedelijk sneller iets vinden voor je Sim wat je aanspreekt. Ook qua kapsels is er al best veel keuze. We misten alleen een aantal goede korte kapsels voor de mannen. Hierdoor kan het wat lastig zijn om bijvoorbeeld jezelf, bekenden of beroemdheden na te maken aangezien veel kapsels net iets te lang zijn en de korte kapsels die er zijn juist net weer te kort of niet de stijl die je zoekt.

Wat we ontzettend jammer vonden is dat er geen stijl creëren of een kleurenwiel aanwezig is. In De Sims 3 kon je de kleuren van bijvoorbeeld kleding aanpassen en patronen toevoegen zodat je totaal verschillende outfits kan creëren. In De Sims 4 is dat niet meer mogelijk. Wel is er een optie om bij bepaalde kledingstukken te kiezen uit een aantal kleuren en soms stijlen. Zo kan je bijvoorbeeld dezelfde schoenen in meerdere kleuren krijgen en zijn er soms voor bepaalde t-shirts meerdere opdrukken. Daarnaast missen we de optie om de transparantie in te stellen bij de make-up. Hierdoor kan je niet meer bepalen of je een subtiel effect wilt geven aan bepaalde make-up of dat je het duidelijk aanwezig wilt laten zijn. Met name bij de lipstick kan dit jammer zijn.

De nieuwe filters zorgen ervoor dat je snel kan vinden wat je zoekt.

Voor de rest kunnen we wel zeggen dat Sims creëren erop vooruit gegaan is in De Sims 4. Je hebt nu meer mogelijkheden en het aanpassen van Sims is een stuk makkelijker. Kapsels zijn nu eindelijk gescheiden van hoofddeksels zodat je zelf kan bepalen welk kapsel je wilt combineren met een bepaalde hoed. Dit is ook handig voor het vertellen van verhalen zodat je Sim niet ineens veel haar erbij krijgt of juist verliest als ze een hoed dragen. Verder sluit kleding nu veel beter aan op schoenen. Je zal geen laarzen meer zien die dwars door de broek van je Sim gaat. Als ze een strakke broek aan hebben dan zal de broek netjes binnen de laars vallen en bij een wijde broek valt het er overheen. Ook de filters zijn een handige nieuwe toevoeging. Met de verschillende categorieën zoals korte broeken, lange jurken, truien, hakken etc. in combinatie met de nieuwe filters waarmee je onder meer kan sorteren op kleur, stijl en kledingcategorie kan je sneller vinden wat je zoekt.

Verder kan je in Sims creëren door het spel kinderen laten generen als je twee volwassen Sims hebt. Op deze manier kan je dus snel en zonder veel moeite een gezin maken. Je kan ook de relaties in het huishouden bepalen voordat je gaat spelen. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen of twee Sims huisgenoten van elkaar zijn of dat ze getrouwd zijn, maar je kan ook familiebanden leggen zoals broer/zus en de ouders van de kinderen.

Wil je meer weten over Sims en Sims creëren? Lees dan onze onderstaande gidsen over diverse onderwerpen:


Koop- en bouwmodus

In de koop- en bouwmodus kan je vele voorwerpen en mogelijkheden vinden om jouw droomhuis te bouwen. Er zijn al redelijk veel voorwerpen in het basisspel aanwezig. Natuurlijk is het minder dan het aantal voorwerpen dat bij De Sims 3 met alle uitbreidingen zaten, maar als je de inhoud van De Sims 4 vergelijkt met die van De Sims 3 dan is De Sims 4 meer uitgebreid. Een aantal voorwerpen dien je wel eerst vrij te spelen (carrièrebeloningen), maar als je niet langer kunt wachten dan kan je deze voorwerpen ook vrijspelen met behulp van cheats. Een fijne nieuwe optie is de zoekfunctie in de koopmodus. Zeker in combinatie met de filters kan je zo razendsnel de juiste tv of een leuk speeltje voor de kinderen vinden.

Vooral de mogelijkheden in de bouwmodus zijn een stuk beter dan die in De Sims 3. De koop- en bouwmodus zijn overigens in De Sims 4 samengevoegd. In De Sims 3 en voorgaande spellen was de koopmodus (met voorwerpen e.d.) altijd gescheiden van de bouwmodus (met ramen, deuren, behang etc.). Ik ben zelf niet zo’n bouwer dus ik kan lastig zeggen of dit een vooruitgang is of niet, maar persoonlijk vind ik het wel fijn werken. Hooguit dat het een enkele keer wat onhandig kan zijn als je in een drukke ruimte iets wilt aanpassen, maar over het algemeen voelt voor mij de samenvoeging van de koop- en bouwmodus erg natuurlijk aan en werkt het gemakkelijker hoewel ik het gescheiden ook goed vond werken.

 

Kamers kan je snel en gemakkelijk aanpassen door ze groter of kleiner te slepen.

De grootste verandering in de bouwmodus is dat je nu kamers erg makkelijk kan bewerken. Je kan een kamer compleet met inrichting verplaatsen als de locatie toch niet helemaal bevalt. Ook kan je nu simpel met een paar klikken een kamer uitbreiden of kleiner maken en als je dat doet blijft de inrichting ook op zijn plek zitten. Deze mogelijkheden zullen ongetwijfeld handig zijn voor huizenbouwers zodat ze niet meer constant alles met de hand hoeven te slopen en herbouwen als ze kleine aanpassingen willen doen. Ook voor mensen die niet vaak bouwen zijn deze nieuwe mogelijkheden een welkome toevoeging.

Bij voorgaande Simsspellen merkte ik bij mezelf dat ik minder geneigd was om dingen aan te passen aangezien het gevoelsmatig als veel werk en gedoe aanvoelde (wat het natuurlijk niet was, maar dan was je net lekker bezig met spelen en wil je niet het spel onderbreken). Nu duik je gewoon snel de bouwmodus in, sleep je even en het is klaar. Ontzettend handig!

Alleen de locatie van de koop- en bouwmodus knop in De Sims 4 vind ik niet echt handig geplaatst. Dit is natuurlijk een kwestie van wennen, maar ik merk toch vaak dat als ik even De Sims 4 niet heb gespeeld ik weer onderaan mijn scherm kijk om naar de koopmodus te gaan terwijl de knop voor de koop- en bouwmodus in De Sims 4 rechtsbovenaan het scherm zit. Maar misschien zijn er ook mensen die deze locatie juist wel prettig vinden.

Verder kan je net zoals in voorgaande spellen in bouwmodus overschakelen tussen de dag- en avondmodus zodat je snel kan zien hoe het huis er overdag en ’s avonds uit zal zien. Ook is er weer een pipetje waarmee je snel bijvoorbeeld het patroon van muren en daken kan kopiëren zodat als je het huis net hebt uitgebreid je snel dezelfde kleuren kan toepassen op het nieuwe gedeelte. Ook kan je compleet ingerichte kamers in de bouwmodus vinden die je direct kan plaatsen. Heb je zelf een leuke kamer gemaakt? Sla de inrichting op en je kan dezelfde kamer ook gebruiken in één van andere huizen. En als je zelf niet zo’n bouwer bent, dan kan je talloze leuke huizen vinden in De Sims 4 Gallerij waar vele Simsfans hun mooiste creaties delen.

Er zijn ook een aantal minder positieve dingen over de bouwmodus op te merken. Zo kan je bijvoorbeeld maximaal drie verdiepingen bouwen, is er geen terreinbewerking mogelijk en zijn er geen kelders. Ook kan je niet het huis op een fundering zetten en de garage (of een tuinhuisje) gelijk aan de grond maken. Het is wel fijn dat je ook achteraf nog makkelijk de hoogte van de fundering kan aanpassen of een fundering toevoegen of helemaal verwijderen, maar het is jammer dat hiervoor de mogelijkheid om delen van het huis op verschillende niveaus te plaatsen is opgeofferd. Persoonlijk gebruikte ik deze mogelijkheden zelf niet zoveel in De Sims 3, maar het ontbreken ervan zorgt natuurlijk voor minder variatie. Ik denk dat er later nog wel kelders en meer verdiepingen worden toegevoegd, maar ik vind het zonde dat we dit vanaf het begin moeten missen aangezien het naar mijn idee zeker basisfuncties zijn.

Inhoudsopgave