Livestreamen met De Sims 3

In deze gids leggen we uit hoe je kan livestreamen (liveuitzenden) of gewoon streamen met De Sims 3. Met livestreamen bedoelen we dat je live laat zien op internet hoe je met De Sims 3 speelt. Bij streamen laat je het spel opnemen zodat je het eventueel later naar internet kan uploaden. Denk hier bijvoorbeeld aan het maken van een Let’s Play De Sims 3. Toch is dit wat anders dat de filmfunctie die in De Sims 3 zit aangezien we er vanuit gaan dat je bij streamen (net zoals bij het livestreamen) ook de gebruikersinterface in beeld brengt en daarnaast op een hogere resolutie filmt. Daarom moet je ook andere programma’s gaan gebruiken als je wilt gaan livestreamen of streamen. In deze gids zullen we verschillende alternatieven bespreken en met elkaar vergelijken. Zo leer je snel hoe jij kan beginnen aan jouw eerste livestream (liveuitzending) of Let’s Play stream!

Voor (live)streamen heb je het volgende nodig:

  1. Een (redelijk) goede PC en internetverbinding
  2. Een programma om De Sims 3 mee op te nemen (Film- of opnameprogramma).
  3. Een (live)streamingdienst waarop je jouw video’s kan zetten.

Een (redelijk) goede PC en internetverbinding

Goede PC
Het ligt natuurlijk redelijk voor de hand dat je een goede PC nodigt hebt om te kunnen (live)streamen. Het is immers een stuk fijner om te kijken naar een (live)stream die vloeiend gaat dan een haperend spel vol met grafische onvolkomenheden. Het is dan ook belangrijk dat je PC ruim aan de minimale vereisten voor De Sims 3 voldoet en dat je De Sims 3 vloeiend kan draaien. Een videokaart met minstens 1 GB videoheugen is zeker aan te raden.

Goede internetverbinding
Als je gaat livestreamen dan is een redelijk goede internetverbinding vereist. Anders zal het beeld voor de kijkers niet goed weergegeven worden. Op Tweakers wordt voor streamen op 720P een upload van ongeveer 2700 kbps (ongeveer 350 KB/s) aangeraden. Stel bijvoorbeeld dat je een abonnement hebt met 30 Mb/s download en 3 Mb/s upload, dan kijk je alleen naar de uploadsnelheid. Een uploadsnelheid van 3 Mb/s (3 Mbit/s) staat gelijk aan 375 KB/s. De factor tussen MB en Mb (of Mbit) is namelijk ongeveer 8 (zie ook deze omrekenhulp).

Let er ook op dat je daadwerkelijke uploadsnelheid kan verschillen dan de uploadsnelheid die de provider belooft. Via bijvoorbeeld speedtest kan je jouw internetsnelheid testen. Wees niet meteen getreurd als je niet minstens rond de 2,8 Mb/s haalt, want soms lukt het ook mensen met beduidend lagere snelheden om toch nog goed te kunnen livestreamen. We raden alleen iedereen aan om altijd eerst even te testen of de livestream goed te bekijken is (gebruik bijvoorbeeld een andere PC of vraag een vriend om even te kijken) en sowieso om te testen of alles goed werkt voordat je overal gaat aankondigen dat je gaat livestreamen om teleurstellingen te voorkomen.
 


 

Een programma om De Sims 3 mee op te nemen

Opnameprogramma: Origin

De makkelijkste optie om De Sims 3 te livestreamen is via Origin. Je moet dan wel de meest recent verschenen uitbreiding die je hebt geïnstalleerd installeren via Origin. Je hoeft niet alle games via Origin geïnstalleerd te hebben, alleen de laatste (de Origin DLC Compatibiliteitsmelding is makkelijk te omzeilen).

Livestreamen via Origin

Start als je in Origin bent De Sims 3 op.

Vervolgens kan je Origin in-game openen met Shift+F1 (of de toetsencombinatie die je zelf hebt ingesteld). Klik vervolgens op het icoontje met “Twitch-videobroadcast”. Vervolgens zal je gevraagd worden om je aan te melden met Twitch. Dit is de site waarop jouw livestream straks te zien zal zijn. Als je nog geen account had, dan moet je die eerst aanmaken. Jouw livestreams zijn dan te zien op www.twitch.tv/[jouw accountnaam op Twitch].

Soms kan het gebeuren dat deze functie niet werkt en je deze melding krijgt: “Kan dit spel niet broadcasten. Helaas, we ondersteunen momenteel geen broadcasts voor dit spel.” Het is niet geheel duidelijk waarom sommige mensen deze melding krijgen en anderen weer niet. Helaas is er weinig aan te doen als je deze melding krijgt. Je zal dan een ander programma moeten gebruiken om te kunnen livestreamen.

 
 

Je hoeft niet veel in te stellen om te beginnen met filmen. Je kan de live broadcast een naam geven, en het microfoon- en spelvolume instellen. Bij de geavanceerde instellingen kan je de resolutie, framesnelheid en beeldkwaliteit instellen. Als je een goede internetverbinding hebt, dan raden we aan om op 1280 x 720 (of 1920 x 1080), met 30 fps en beeldkwaliteit op hoogst de streamen. Als je uploadsnelheid niet zo hoog is (bijvoorbeeld rond de 1 Mbit/s), dan kan het gebeuren dat je helemaal geen beeld krijgt bij Twitch met deze instellingen. Je kan dan beter de instellingen op 1024 x 768, 25 fps en beeldkwaliteit op mid zetten. De tekst in het spel is dan nog steeds redelijk goed leesbaar op Twitch.

Als je een live broadcast wilt stoppen, dan druk je simpelweg weer op Shift F1 om Origin in-game te openen en kies je voor Broadcast stoppen.

Een nadeel van livestreamen via Origin is dat je niet even simpel via tabbladen kan wisselen. Als je bijvoorbeeld even je eigen uitzending bekijkt in Twitch om op de chat te kunnen reageren, dan ga je offline of kan de live broadcast vastlopen. Als je dus daarnaast andere dingen wilt doen, dan is het handig om een tweede laptop of PC paraat te hebben waarop je dat kan doen.
 


 

Opnameprogramma: Open Broadcaster Software (OBS)

Open Broadcaster Software of afgekort OBS is zeker sinds de tweede helft van 2013 een zeer geliefd en populair opnameprogramma geworden en dat is zeker niet onterecht. Dit programma is gratis, heeft veel mogelijkheden en is niet al te moeilijk om te gebruiken.

Streamen (video’s maken) met OBS

Bij de instellingen in OBS vind je onder broadcastinstellingen de optie om te kiezen tussen “Alleen bestandsuitvoer” en livestreamen. Als je video’s wilt maken van De Sims 3 die je later uploadt naar bijvoorbeeld Youtube, dan kies je dus voor “Alleen bestandsuitvoer“. Kies vervolgens een locatie waar de video wordt opgeslagen, een bestandsnaam en sla op als Flash Video File (.flv). De meeste uploadsites (zoals bijvoorbeeld Youtube) ondersteunen .flv bestanden zodat je jouw video straks meteen zonder problemen kan uploaden naar een site naar keuze.

Encoding instellingen
Op de pagina op de site van OBS kan je hulp krijgen bij het instellen van OBS voor jouw systeem en internetverbinding. Elk systeem en snelheid van de internetverbinding is weer anders, dus de ideale instellingen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Over het algemeen raden wij de volgende instellingen aan:
CBR gebruiken: aan
CBR padding inschakelen: aan
Maximumbitrate (kb/s): 2000 (2000 zou voldoende moeten zijn. Als je internetverbinding snel is zou je dit eventueel hoger kunnen instellen met een maximum van 3500. Deze instelling nog hoger zetten levert meestal problemen op met bijvoorbeeld Twitch en komt de kwaliteit van je stream ook niet echt meer ten goede. Als je uploadsnelheid lager is dan stel je deze optie lager in. Deze optie moet ongeveer even snel/iets lager zijn dan de uploadsnelheid. Bij een snelheid van 1 Mbit/s stel je deze optie dus op maximaal 1000 kbps in.)
Codec: AAC
Bitrate: 128
Formaat: 44.1 khz stereo

Video instellingen
Resolutie: de resolutie waarop je speelt in De Sims 3
FPS: 30
Aero uitzetten bij opstarten: aan

Geavanceerde instellingen
Deze instellingen kan je het beste zo laten staan. Alleen als je een goede reden hebt om iets aan te passen dan kan je dat doen, maar anders pas je hier dus niets aan.

De stream instellen
De Sims 3 opnemen is niet zo lastig. Open het spel (laat het spel open staan) en ga vervolgens terug naar OBS. Maak een nieuwe scène aan door in het witte vlak aan de linkerkant met “Scènes” met de rechtermuisknop te klikken en kies vervolgens voor “Scène toevoegen”. Geef het een duidelijke naam.

Klik nu met de rechtermuisknop in het witte vlak aan de rechterkant met “Bronnen” en kies voor Toevoegen > Gamecapture. Aangezien je De Sims 3 al had opgestart kan je die nu selecteren in de lijst met programma’s die je kan laten opnemen door OBS. Je kan eventueel op “Preview” klikken om te zien of alles goed werkt. Daarnaast kan je eventueel met overlays werken. Je voegt dan een nieuwe bron naar keuze toe, bijvoorbeeld je webcam of een leuk plaatje. Door met de rechtermuisknop hierop te klikken kan je de positie en grootte aanpassen zodat je bijvoorbeeld de webcam rechtsonderin over De Sims 3 kan zetten. Wij hebben voor deze uitleg een klein plaatje hier gezet, maar je kan natuurlijk zelf kiezen wat je hier zal zetten of het gewoon op alleen De Sims 3 houden.

Vervolgens kan je de Stream starten en stoppen via de knop in OBS of via de sneltoetsen die je hebt ingesteld bij de instellingen. We raden iedereen aan om eerst even (een aantal) teststreams te maken zodat je zeker bent dat alles goed staat ingesteld. En daarna kan je beginnen met het echte werk! Je kan eventueel als je klaar bent nog ervoor kiezen om je video te bewerken in een videoprogramma zoals Windows (Live) Movie Maker en daarna kan je het bijvoorbeeld uploaden naar een site zoals Youtube. Youtube ondersteunt ook flv bestanden, dus je hoeft verder niets meer te veranderen.

Problemen met een donkere video
Je kan kiezen of je tijdens het streamen windowed of op volledig scherm De Sims 3 speelt. Houd er wel rekening mee dat soms de video donkerder kan zijn (niet te zien in de preview, maak dus eerst een testvideo om te zien of je dit probleem hebt) als op op volledig scherm filmt. Als je niet op volledig scherm filmt dan zijn de kleuren wel zoals het hoort. Heb je last van dit probleem maar wil je wel op volledig scherm blijven streamen? Klik dan met de rechtermuisknop De Sims 3 bron en ga naar eigenschappen. Stel dan de optie Gamma op ongeveer 1.35 in. Hierdoor zal je video er al een stuk lichter uit komen te zien. Wil je de video wat donkerder, dan stel je deze waarde lager in en wil je de video nog lichter dan stel je dit hoger in. Deze optie hoger instellen levert alleen wel overbelichte beelden op met een ‘witte waas’ er over.

 

 

Livestreamen via OBS

Bij de instellingen in OBS vind je onder broadcastinstellingen de optie om te kiezen voor de modus “Live stream“. Vervolgens kan je bij Streaming Service instellen naar welke site je gaat livestreamen. Persoonlijk raden wij Twitch of Youtube aan, maar je kan natuurlijk iets kiezen wat je zelf plezierig lijkt. Voordat je Twitch of Youtube gaat instellen is het eerst handig in OBS de opnameinstellingen goed te zetten. Hieronder lees je hoe je dit kan doen.

Encoding instellingen
Op de pagina op de site van OBS kan je hulp krijgen bij het instellen van OBS voor jouw systeem en internetverbinding. Elk systeem en snelheid van de internetverbinding is weer anders, dus de ideale instellingen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Over het algemeen raden wij de volgende instellingen aan:
CBR gebruiken: aan
CBR padding inschakelen: aan
Maximumbitrate (kb/s): 2000 (2000 zou voldoende moeten zijn. Als je internetverbinding snel is zou je dit eventueel hoger kunnen instellen met een maximum van 3500. Deze instelling nog hoger zetten levert meestal problemen op met bijvoorbeeld Twitch en komt de kwaliteit van je stream ook niet echt meer ten goede. Als je uploadsnelheid lager is dan stel je deze optie lager in. Deze optie moet ongeveer even snel/iets lager zijn dan de uploadsnelheid. Bij een snelheid van 1 Mbit/s stel je deze optie dus op maximaal 1000 kbps in.)
Codec: AAC
Bitrate: 128
Formaat: 44.1 khz stereo

Video instellingen
Resolutie: de resolutie waarop je speelt in De Sims 3
FPS: 30
Aero uitzetten bij opstarten: aan

Geavanceerde instellingen
Deze instellingen kan je het beste zo laten staan. Alleen als je een goede reden hebt om iets aan te passen dan kan je dat doen (bijvoorbeeld als OBS zelf aan geeft dat je bepaalde instellingen beter kan aanpassen), maar anders pas je hier dus niets aan.

De stream instellen
De Sims 3 opnemen is niet zo lastig. Open het spel (laat het spel open staan) en ga vervolgens terug naar OBS. Maak een nieuwe scène aan door in het witte vlak aan de linkerkant met “Scènes” met de rechtermuisknop te klikken en kies vervolgens voor “Scène toevoegen”. Geef het een duidelijke naam.

Klik nu met de rechtermuisknop in het witte vlak aan de rechterkant met “Bronnen” en kies voor Toevoegen > Gamecapture. Aangezien je De Sims 3 al had opgestart kan je die nu selecteren in de lijst met programma’s die je kan laten opnemen door OBS. Je kan eventueel op “Preview” klikken om te zien of alles goed werkt. Daarnaast kan je eventueel met overlays werken. Je voegt dan een nieuwe bron naar keuze toe, bijvoorbeeld je webcam of een leuk plaatje. Door met de rechtermuisknop hierop te klikken kan je de positie en grootte aanpassen zodat je bijvoorbeeld de webcam rechtsonderin over De Sims 3 kan zetten. Wij hebben voor deze uitleg een klein plaatje hier gezet, maar je kan natuurlijk zelf kiezen wat je hier zal zetten of het gewoon op alleen De Sims 3 houden.

Vervolgens kan je de Stream starten en stoppen via de knop in OBS of via de sneltoetsen die je hebt ingesteld bij de instellingen. We raden iedereen aan om eerst even (een aantal) teststreams te maken en eventueel een korte test livesteam zodat je zeker bent dat alles goed staat ingesteld. En daarna kan je beginnen met het echte werk!

Livestreamen op volledig scherm of windowed
Het voordeel van niet spelen op volledig scherm is dat je even snel van tabblad kan wisselen om te reageren op berichten van mensen in de chat die naar jouw livestream kijken (met de luxe van twee schermen gaat dat zelfs nog gemakkelijker). Je kan hier natuurlijk ook een aparte laptop (of PC) voor reserveren zodat je zowel De Sims 3 als jouw volgers in de gaten kan houden, maar daar moet je dan wel over beschikken.

Problemen met een donkere video
Houd er wel rekening mee dat soms de video donkerder kan zijn (niet te zien in de preview, maak dus eerst een testvideo om te zien of je dit probleem hebt) als op op volledig scherm filmt. Als je niet op volledig scherm filmt dan zijn de kleuren wel zoals het hoort. Heb je last van dit probleem maar wil je wel op volledig scherm blijven livestreamen? Klik dan met de rechtermuisknop De Sims 3 bron en ga naar eigenschappen. Stel dan de optie Gamma op ongeveer 1.35 in. Hierdoor zal je video er al een stuk lichter uit komen te zien. Wil je de video wat donkerder, dan stel je deze waarde lager in en wil je de video nog lichter dan stel je dit hoger in. Deze optie hoger instellen levert alleen wel overbelichte beelden op met een ‘witte waas’ er over.

OBS livestreamen met Twitch
Als je gaat livestreamen via Twitch dan kan je het beste de server EU: Amsterdam, NL of EU: Frankfurt, DE instellen. Als je graag ook je livestream ook lokaal wilt opslaan zodat je zeker bent dat je later alsnog je video kan herbekijken en/of uploaden, dan kan je de optie “Opslaan naar bestand” aanvinken en een locatie geven waar de video moet worden opgeslagen.

Om te kunnen livestreamen moet je eerst je stream key in OBS invoeren. Deze kan je opvragen via dit adres: http://www.twitch.tv/[jouw Twitch account]/dashboard/streamkey (deze link kan je ook vinden via Twitch.tv/broadcast). Klik op “Show key” en kopieer die code achter “Play Path/Stream Key” in OBS. Vervolgens ben je verbonden en kan je starten met streamen.

 

 

OBS livestreamen met Youtube
Als je graag ook je livestream ook lokaal wilt opslaan zodat je zeker bent dat je later alsnog je video kan herbekijken en/of uploaden, dan kan je de optie “Opslaan naar bestand” aanvinken en een locatie geven waar de video moet worden opgeslagen. Het voordeel van deze optie is dat je livestream meteen ook wordt opgeslagen op de resolutie waarop je filmt. Stel bijvoorbeeld dat je de resolutie van je livestream wat lager hebt gezet omdat je geen snelle uploadsnelheid hebt, dan kan je achteraf een herhaling van jouw livestream uploaden op de normale resolutie.

Om te kunnen livestreamen via Youtube heb je eerst een account nodig waarop de functie om te livestreamen is ingeschakeld. Je kan deze functie inschakelen onder kanaalinstellingen > Functies (http://www.youtube.com/features). Vervolgens dien je eerst je account eenmalig te verifiëren via je telefoon.

Als je dat hebt gedaan dan kan je onder videobeheer een nieuw live evenement starten. Geef je livestream een naam, stel alles in zoals je wilt (onder geavanceerde instellingen vind je meer opties) en geef een begin en eindtijd waarop de livestream te zien zal zijn. Kies als type “aangepast” en maak het evenement.

Vervolgens kan je de opname-instellingen bepalen. Selecteer hier de optie basisopname en kies de maximale bitsnelheid die bij jouw uploadsnelheid past. Zie ons kopje over een Goede internetverbinding voor meer informatie.

Daarna kies je bij “Je encoder selecteren” voor de optie “Andere coderingsprogramma’s“. Vervolgens zullen automatisch gegevens verschijnen die je moet kopiëren naar OBS. Je kan in OBS bij Streaming Service Youtube invullen. Dan hoef je alleen nog maar de “Naam van stream” die in Youtube staat hieronder te kopiëren. Je kan ook voor Custom kiezen, dan moet je ook nog de URL van de hoofdserver bij server plaatsen. Start hierna je Stream alvast.

Nadat je de Stream hebt gestart zie je bij het tabblad Live Control Room dat je verbonden bent. Klik op voorbeeld om een preview te zien van jouw livestream. Als je tevreden bent, dan kan je op Stream starten klikken. Je livestream zal dan beginnen op het tijdstip dat je hebt gekozen. Bezoekers zullen een teller zien die aftelt naar het moment dat de livestream begint. Meer uitleg over hoe je een livestream maakt op Youtube kan je op deze pagina vinden.

 

 

Andere opnameprogramma’s

Wil je graag een ander programma gebruiken dan OBS? Dan is misschien FFSPLIT of Evolve wel wat voor je. Deze programma’s zijn ook gratis en bieden vergelijkbare functionaliteiten, maar ze worden over het algemeen minder gebruikt dat OBS. Op Twitch kan je handige informatie vinden over hoe je kan livestreamen met FFSPLIT en Evolve.
 


 

Een (live)streamingdienst waarop je jouw video’s kan zetten

Livestreamingsite: Twitch

Twitch is een erg bekend site om je spel te livestreamen. Het heeft ook een ingebouwde chatbox zodat je kijkers berichten kunnen sturen terwijl jij aan het streamen bent.

Tegenwoordig worden livestreams van nieuwe gebruikers niet automatisch gearchiveerd. Bij de instellingen zit er echter een optie om je livestreams tijdelijk te laten opslaan. Twitch zegt hierover zelf het volgende:

Thus, your broadcasts will continue to be recorded and saved for approximately 4-7 days (if not saved forever or highlighted). You can disable the recording option at any time.

Bron

Verder kan het handig zijn om bij de instellingen de optie “Opt out of globally banned words filter” aan te vinken. Doordat dit een Amerikaanse filter is wil het wel eens voorkomen dat normale Nederlandse woorden in de chatbox worden gecensureerd. Door deze optie aan te vinken kan je dit verminderen en wordt je chatbox makkelijker om te volgen.
 


 

Livestreamingsite: Youtube

Je kan niet alleen video’s uploaden naar Youtube, maar je kan ook livestreamen via Youtube.

Om te kunnen livestreamen via Youtube heb je eerst een account nodig waarop de functie om te livestreamen is ingeschakeld. Je kan deze functie inschakelen onder kanaalinstellingen > Functies (http://www.youtube.com/features). Vervolgens dien je eerst je account eenmalig te verifiëren via je telefoon. Als je dat hebt gedaan dan kan je onder videobeheer een nieuw live evenement starten.

 


 

Conclusie

Welk programma kan je nou het beste gebruiken? In deze conclusie zetten we even kort alle voor- en nadelen van de besproken programma’s op een rij.
 

Overzicht opnameprogramma’s

Origin
Voordelen: geen extra programma nodig (aangenomen dat je Origin al had geïnstalleerd), makkelijk in gebruik, gratis
Nadelen: minder mogelijkheden (geen overlays), livestreamen stopt zodra je even naar een ander tabblad gaat, vaak mindere beeldkwaliteit vergeleken andere programma’s, je kan alleen via Twitch livestreamen

Open Broadcaster Software (OBS)
Voordelen: gratis, makkelijk in gebruik, vrij licht programma, veel mogelijkheden
Nadelen: –

 
 

Overzicht Livestreamingsites

Twitch
Voordelen: makkelijk te gebruiken via veel programma’s, chatbox
Nadelen: mensen die jouw livestream bekijken kunnen niet de kwaliteit zelf kiezen (tenzij je partner bent)

Youtube
Voordelen: vrij gemakkelijk om te gebruiken
Nadelen: geen echte chatbox zoals op Twitch

We raden dan ook voorlopig Open Broadcaster Software (OBS) aan in combinatie met Twitch of Youtube. Het ligt er maar net aan waar je voorkeur ligt. Heb jij na het lezen van deze gids leuke video’s gemaakt? Deel ze dan op ons forum!