De Sims 4 grafische instellingen en meer

1

Dit bericht gaat over de grafische instellingen in De Sims 4 en de gevolgen van het spelen op lage instellingen. Ook behandelen we wat technische zaken over De Sims 4 en de gevolgen hiervan voor de spelers. Als laatste maken we nog een opmerking over hoe accuraat de minimale vereisten zijn voor De Sims 4.

De Sims 4 grafische instellingen

In De Sims 4 zijn er diverse grafische instellingen aanwezig zoals:
– Randen verzachten (anti-aliasing aanpassen)
– Laptopmodus (Schakel snellere rendering in, wat ten koste gaat van de visuele kwaliteit)
– Belichting (de kwaliteit van belichting en schaduwen aanpassen)
– Kijkafstand (stel in hoeveel je van de buurt kan zien)
– Simdetail (beheer het detailniveau van Sims)
– Voorwerpdetail (beheer het detailniveau (van de textuur) van voorwerpen)
– Weerspiegelingen (beheer de kwaliteit van weerspiegelingen in water en spiegels)

Zet je alle opties in De Sims 4 op het laagste niveau, dan heeft dat onder meer de volgende gevolgen voor het spel:
– Ondoorzichtige ramen (medium instellingen voor de optie voorwerpdetail en hoger hebben wel doorzichtige ramen)
– Geen weerspiegelingen
– Randen verzachten uit (geen anti-aliasing)
– Korte kijkafstand
– Lage kwaliteit Simdetail, voorwerpdetail en belichting en schaduwen.
– Lage kwaliteit terrein(textuur).


De Sims 4 en Large address aware (LAA)

De Sims 4 CAS demo is Large address aware (LAA) wat betekent dat De Sims 4 dat zeer waarschijnlijk ook is. Verder is De Sims 4 een 32-bit programma. Dat betekent dat op een Windows 64-bit systeem er een virtual address space limiet van 4 GB is. Bij een 32-bit Windows is dit standaard 2 GB, maar met de 4GT aanpassing kan je dit verhogen naar 3 GB. Je vraagt je nu misschien af waarom je dat zou willen. Bij De Sims 3 (en andere games) kwam het wel eens voor dat het spel crashte wanneer de limiet van 2 GB werd bereikt. Door het spel LAA te maken verlaag je dus de kans dat dit gebeurt. Echter is er bij een 32-bit Windows standaard nog steeds de limiet van 2 GB. Daarom raadt EA in het leesmij-bestand ook aan voor 32-bit Windows systemen om 4 GT RAM tuning te activeren:

Spelers die een 32 bit-versie van hun besturingssysteem gebruiken, kunnen het beste Microsoft.com bezoeken om 4 GT RAM tuning te activeren.

 
 

Moet je de virtual address space verhogen?

De virtual address space hoef je niet te verhogen op 64-bit Windows systemen. Heb je een 32-bit Windows, dan raadt EA aan om de virtual address space te verhogen. Persoonlijk zouden wij dit eigenlijk niet aanraden als De Sims 4 (of CAS demo) goed draait. Pas als je problemen begint te krijgen en last van speluitval krijgt raden wij aan om de virtual address space te verhogen. Het is geen ontzettend lastige handeling en het is ook weer ongedaan te maken (door bijvoorbeeld 2048 in te vullen), maar als het niet nodig is dan is het misschien beter om maar niet de moeite te nemen. Maar die keuze zal je natuurlijk voor jezelf moeten maken.
 
 

Hoe verhoog je de virtual address space?

Je kan de maximale virtual address space verhogen op de volgende manier (bron: Microsoft.com):

Windows XP
Ga naar start en dan uitvoeren. Typ vervolgens cmd.exe in en voer deze uit als administrator. Als de opdrachtprompt geopend is typ je het volgende:

/3GB [ /userva=SizeInMB ]

Op de plek van SizeInMB moet je een getal invullen tussen de 2048 (2 GB) and 3072 (3 GB). Start hierna de computer opnieuw op.
 
Windows Vista en Windows 7
Typ in het zoekvenster bij start cmd.exe of opdrachtprompt. Als de opdrachtprompt geopend is typ je het volgende:

BCDEdit /set increaseuserva SizeInMB

Op de plek van SizeInMB moet je een getal invullen tussen de 2048 (2 GB) and 3072 (3 GB). Start hierna de computer opnieuw op.


De Sims 4 en DEP

De Windows-beveiliging DEP (Preventie van gegevensuitvoering) is automatisch ingeschakeld voor De Sims 4 CAS demo, dus we vermoeden dat dit ook het geval zal zijn voor De Sims 4. Bij een patch voor De Sims 3 is DEP standaard uitgeschakeld om te voorkomen dat DEP De Sims 3 zo maar afsloot. Dit hoeft niet per se ook een probleem op te leveren bij De Sims 4, maar mocht je last krijgen van speluitval dan is het aan te raden om De Sims 4 toe te voegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP.

Je kan De Sims 4 op de volgende manier toevoegen aan de lijst met uitzonderingen bij DEP:
Typ het volgende in het zoekvenster van Windows (bij start): systempropertiesperformance
Vervolgens ga je naar het tabblad “Preventie van gegevensuitvoering (DEP)“.

Je kiest dan voor de tweede optie en voegt dan het toepassingsbestand van De Sims 4 toe.

Dit bestand vind je bij standaardinstallatie hier:
C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\De Sims 4\Game\Bin\TS4.exe


Hoe accuraat zijn de minimale systeemvereisten?

Minimale systeemvereisten opstellen is niet de meest makkelijke taak. Het is niet zo zwart-wit dat iets draait of niet. Je zal daarom een balans moeten zoeken tussen aan de ene kant systemen die te zwak zijn om De Sims 4 fijn te kunnen spelen op de laagste instellingen en aan de andere kant systemen die dat wel kunnen.

Als je de minimale vereisten te hoog maakt, dan zullen veel spelers met zwakke systemen die De Sims 4 wel kunnen draaien verbaasd zijn. Je zegt immers dat het spel niet zal draaien op hun systeem terwijl zij eigenlijk vinden dat De Sims 4 goed draait op hun systeem. Aan de andere kant moet je natuurlijk de minimale systeemvereisten niet te laag maken. Het moet wel realistisch zijn dat je met een systeem met die specificaties in ieder geval De Sims 4 op lage instellingen kan draaien. Vandaar ook dat je soms spellen wel kan opstarten terwijl bijvoorbeeld de videokaart niet wordt ondersteund. Je kan dan proberen op lage instellingen te spelen, maar de ontwikkelaar raadt het niet aan omdat de videokaart eigenlijk niet goed genoeg is om – zelfs op de laagste instellingen – een goede speelervaring te bieden.

Niet alleen de voornaamste specificaties als de processor, hoeveelheid RAM en videokaart spelen hier een rol. Het kan ook een wereld van verschil maken of je bijvoorbeeld speelt op een systeem wat al eigenlijk regelmatig blijft hangen of andere problemen heeft en bijvoorbeeld een systeem met een frisse Windows-installatie op een snelle SSD wat draait als een zonnetje. Een videokaart of systeem die bij belasting (bijna) oververhit raakt zal ook vaak andere prestaties leveren dan hetzelfde systeem wat wel normale temperaturen heeft om maar wat te noemen. Daarnaast kan het ook verschil maken of je veel zaken op de achtergrond draait en of je een trage harde schijf hebt of een snellere harde schijf of SSD. Als laatste speelt ook de optimalisatie een rol. Soms kan bijvoorbeeld een bepaalde videokaart op zich wel aardige prestaties leveren, maar omdat de videokaart bijvoorbeeld niet populair is in de consumentenmarkt is het spel niet geoptimaliseerd voor die videokaart waardoor de prestaties tegenvallen. Dit concept zien we ook terug bij de consoles: doordat de spelontwikkelaars exact de specificaties weten van bijvoorbeeld de PS4 of Xbox One kunnen ze hun spellen optimaliseren voor deze hardware. Ze hoeven geen rekening te houden met vele mogelijke PC-configuraties waardoor ze in verhouding met mindere hardware betere prestaties neer kunnen zetten.

Dit maakt het allemaal voor ons ook moeilijker om goed advies te geven over hoe goed De Sims 4 mogelijk op jullie systemen zal draaien. Aan de ene kant willen we zeker teleurstellingen dat het spel niet goed draait voorkomen. Vandaar dat we liever bij advies voor hogere instellingen voor de zekerheid eerder iets hoger zullen zitten qua specificaties zodat de kans dat het goed draait groter is. Maar aan de andere kant willen we ook weer niet té streng zijn. Wat de ene persoon niet wenselijk vindt of fijn vindt spelen, vindt een ander goed genoeg. Het zou vreemd zijn als we zeggen dat bijvoorbeeld een bepaalde laptop ongeschikt is voor De Sims 4 als EA aangeeft dat het (weliswaar op lage instellingen) zal draaien. Dan krijg je terecht mensen die je oordeel in twijfel trekken. We hebben zelf ook wel eens mee gemaakt dat een andere site aan gaf dat met onze videokaart De Sims 3 met bijvoorbeeld Beestenbende niet speelbaar zou zijn, terwijl dat in werkelijkheid heel goed mogelijk was op medium/hoge instellingen. Wij proberen dan ook zoveel mogelijk de informatie van EA te volgen en daarnaast ook aan te geven wanneer iets ons eigen oordeel is of niet, zodat jullie hopelijk de best mogelijke inschatting kunnen krijgen hoe goed De Sims 4 zal draaien.

Nadat De Sims 4 uit is zullen we uiteraard op ons forum een topic openen waar jullie je ervaringen met De Sims 4 kunnen delen. Op deze manier kan je spelervaringen van andere spelers bekijken en daarnaast geeft het ons ook meer inzicht hoe goed De Sims 4 in de praktijk werkt op allerlei systemen zodat we dat in toekomst kunnen verwerken in onze adviezen.

Deel dit bericht

1 reactie